Witajcie.
Z wykształcenia jestem ekonomistą, w wolnej chwili troszeczkę interesuję sie elektroniką do której przez długi czas podchodziłem "jak pies do jeża", ale któregoś dnia trafiłem przez przypadek na jakiś artykuł Zbigniewa Raabe no i wpadłem po uszy.
Przedstawiam Wam projekt mojego autorstwa, który powstał praktycznie 2 lata temu i dzięki dyskusji na forach akwarystycznych rozwinął się w obecną postać.
Jest to urządzonko zajmujące się nadzorem nad ogrzewaniem, oświetleniem, wentylacją i nawożeniem w akwarium.
Steruje oświetleniem dziennym głównym, nocnym, symuluje świt i zmierzch, pilnuje właściwej temperatury, dokonuje pomiarów pH wody na podstawie którego decyduje o nawożeniu CO², przewietrza wnętrze pod pokrywą nie dopuszczając co skraplania się wody itd.
Urządzenie oparte zostało na procku ATMega32, oprogramowane w Bascom AVR i .. działa
Moja wersja wygląda tak:
PCB:
Jednostronna ze soldermaską i opisem elementów - zlecona i wykonywana u Barańskiego
po zmontowaniu mamy taką oto płytę główną :
którą dopasowałem do obudowy Z1A Kradexa. W obudowie wiercimy niezbędne otwory pod diody led, wyświetlacz LCD, klawiaturkę i złącza z tyłu - nawiercając cieniutkim wiertłem po linii zaznaczonej krawędzi otworu, wyłamując co zbędne i wygładzając pilniczkiem. Otwory okrągłe dużej średnicy wykonuje wiertłami piórowymi do drewna. Oczywiście można zlecić tą robotę komuś z CNC
Na przód dałem panel maskownice - wydruk z drukarki atramentowej na zwykłym papierze który po wycięciu okienka na LCD jest zalaminowywany. Sposób sprawdziłem już w kilku konstrukcjach i jest to bardzo trwałe. Pozostaje wyciąć otworki na diody LED i przykleić to panelu obudowy na taśme dwustronną.
Gotowe urządzenie wygląda tak:
Pozdrawiam i czekam na uwagi i ewentualne pytania
Fajne? Ranking DIY