Witam wszystkich.
Chciałbym Wam przedstawić drugą rozbudowaną wersją sterownika akwariowego z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2686222.html
Po pokazaniu sterownika odebrałem od Was dużo wiadomości i propozycji, które zmotywowały mnie do modyfikacji. Niestety modyfikacja spowodowała powstanie nowego sterownika.Nowy sterownik jest zbudowany na zasadzie modułowej. Sterownik podzieliłem na płytę główną na której jest AVR i kilka elementów oraz gniazda na moduły. Modułów jest 5:
1. moduł 230V
2. moduł dozownika
3. moduł wykonawczy 12V
4. modu Zegara
5. moduł PH
Przy rozbudowie sterownika okazało się, że będzie mi brakowało w AVR pamięci flash oraz potrzebowałem dodatkowych kanałów sprzętowych PWM, więc musiałem zmienić mikroprocesor.
Kolejną dla mnie nowością było zrobienie płytek PCB metodą fotochemiczną z wykorzystaniem kliszy światłoczułej (UV).
Mogę powiedzieć, że opadła mi szczęka, jak zobaczyłem, jak wychodzą płytki tą metodą. Już mogę zapomnieć (przynajmniej w moim przypadku) o odklejającym się tonerze od płytki itp. zjawiskom. Teraz płytki wykonuję tylko tą metodą. Na dodatek płytki są dwustronne - je również wykonywałem pierwszy raz.
Jak już wykonałem płytki, przeglądałem forum i napotkałem fajny temat o cynowaniu płytek https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2483449.html. Czemu nie spróbować? Zamówiłem materiał, pierwsze testy, no i kolejna rewelacja. Płytki ładnie pocynowane.
Może teraz pokażę, jak wygląda sterownik:
Od górnego lewego rogu:
Moduł 230V, Moduł Dozownik, Moduł wykonawczy 12V, Moduł zegar
Płyta główna, Moduł PH
Jak widzicie - na zdjęciu płyta główna ma czerwoną płytkę PCB. Jest to adapter do atmegi 1280. Zastosowałem go, bo obawiałem się, że nie wykonam metodą fotochemiczna tak małego rasteru.
A tu kilka zdjęć z całego sterownika:
Schematy urządzenia:
Do akwarium dorobiłem sobie oświetlenie LED wykorzystując power LED. Tak jak ktoś pisał w komentarzach - we wcześniejszej wersji sterownika. Oświetlenie na taśmach LED to kiepski pomysł i miał oczywiście rację. Więc sobie zrobiłem oświetlenie power LED. Na kawałku radiatora umieściłem 17 LED. 5 szt. 1W (dwie niebieskie i 3 czerwone) i 12szt. 5W (6 LED o barwie 6500k i 6 LED o barwie 14000k. LEDy są sterowane poprzez drivery DW8501. Oczywiście bez problemów sie nie obeszło. Źle sobie dobrałem napięcia LED i te o barwie 14000k nie wytrzymują, i efekt widać na zdjęciu.
Tak to wygląda od spodu. Te nieświecące LEDy to efekt źle dobranych LEDów. Po prostu nie wytrzymały na dłuższą metę wyższego napięcia. Zamówione są inne, żeby wymienić spalone.
A to z wymienionymi i sprawnymi LEDami oprócz jednej:
A tak wygląda od góry:
Oczywiście radiator jest żeberkowany, tylko ma osłonę z blachy. Chłodzony jest wentylatorem, którego obroty są sterowane zależnie od temperatury radiatora.
Oto schemat i płytka:
Teraz może trochę o nowościach programowych:
Menu filtr - Po waszych wypowiedziach zrezygnowałem z możliwości czasowego włączania/wyłączania filtrów. Jest tylko opcja ON/OFF, gdy potrzebuję wyczyścić filtr.
Menu Lampa I i Menu Lampa II- zostały bez zmian, czyli ustawiamy godzinę ON/OFF
Menu Grzałka - do ustawień dodano możliwość ustawienia temperatury nocnej mniejszej od dziennej, ale maksymalnie o 3 stopnie
Menu CO2 - zostało bez zmian, czyli możemy ustawić godzinę ON/OFF, kiedy ma być podawane CO2. Z tym, że jeśli wybierze się tą opcję, wyłącza się automatycznie dozowanie za pomocą poziomu PH
Menu LED - do menu dodano ustawienie czasu długości rozjaśniania LED białych i niebieskich
Menu karmnik - dodałem możliwość sterowania prędkością obrotową karmnika.
Menu PH - nowe menu, odpowiada za kalibrację modułu pod sondę PH. Kalibracja odbywa się poprzez umieszczenie sondy w buforach 7 i 4 PH, następnie zapisanie i odczytanie wartości do AVR. Kolejnymi ustawieniami jest przedział PH. Można go ręcznie ustawić albo zmierzyć poziom KH w wodzie i sterownik automatycznie dobierze optymalny przedział PH.
Menu Lampa+LED - jest usunięte
Menu Wentylator - dodano opcję przewietrzania przestrzeni pod pokrywą, żeby para się nie skraplała. Ustawić możemy dwie prędkości dla nocy i dnia. W sytuacji, kiedy temperatura przekroczy max, to wtedy wentylatory przechodzą na prędkość maksymalną
Menu Bąbelki - zostało bez zmian, z tym, że jak się wybierze tą opcję, nie działa sterowanie za pomocą PH.
Wybaczcie za błąd ortograficzny w tym menu, zapominam go poprawić.
Menu Dozownik- nowe menu, gdzie kalibrujemy pompy perystaltyczne.
W menu wybieramy godzinę załączenia pompy i dzień w tygodniu, kiedy ma się włączyć. Następnie jest kalibracja pomp. Po wciśnięciu przycisku kalibracji pompa naleje pewną ilość płynu. Należy ją wpisać do sterownika. AVR sobie później przelicza, jaki odcinek czasu jest potrzebny do nalania odpowiedniej zadanej przez nas ilości płynu. Muszę przyznać, że przy testach, 20 pomiarów pompka raz mi nalała o 0,1ml mniej niż powinna. Ale przecież akwarystyka to nie apteka.
Widok pomp:
To by było na tyle o menu.
Co się zmieniło na głównym ekranie:
Przybyła jedna ikona wentylatora. Gdy obracają się dwa znaki wentylatora, tzn. że pracują na maxa, czyli została przekroczona temperatura max.
Przybyła informacja o poziomie PH.
Przybyła orientacyjna informacja o zawartości CO2 w wodzie. Właśnie do wyliczenia tej wartości jest potrzebna wartość KH.
Przybyły informacje, która pompa jest włączona.
A tutaj filmik z całego menu sterownika i filmik z działania dozownika:
Jeśli chodzi o kod - napisany w Bascomie i wydaje mi się, że to ostatni mój kod w tym języku. Czas przesiąść się na C, dlatego zastanawiam się, czy udostępniać kod.
Następne wyzwanie to pewnie LCD TFT i może jakaś komunikacja z PC po WiFi. Ale to tylko plany.
Czekam na komentarze te dobre i negatywne.
Fajne? Ranking DIY