Ulyssess napisał: Zabex pisałeś, że udało ci sie uruchomić TSA6057 na FM z krokiem 1 kHz. Nie miałeś problemów z filtrem syntezy? Jaką max częstotliwość mogłeś z niego zyskać? Bo słowo częstotliwości ma 17 bitów a to jest 131071, co przy kroku 1kHz daje max 131MHz.
Piotrek
Piotrek ja tą syntezę mam podłączoną do głowicy której parametrów niestety nie znam. Wyciągnąłem ją na testy z jakiejś wieży Mediona. W tej chwili stroi się od 88,6MHz do 112,250MHz, (konwerter z kwarcem 40MHz i mam maksymalną częstotliwość 152,250MHz) tak że nie jestem w stanie w tej chwili powiedzieć do jakiej granicy można "rozpędzić" tą syntezę. Zapewne nie więcej niż podałeś.
Zakłócenia pojawiają się gdy zmieniam dzielnik z krokiem 50 (coś na zasadzie if przycisk then dzielnik = dzielnik + 50) i tylko wtedy gdy jestem blisko jakiejś stacji, w sensie kiedy pojawia się nośna. Uprzednio muszę przełączyć pompę ładunkową żeby całość wyrobiła się z tak szybką zmianą częstotliwości. Być może też dlatego słychać owe zakłócenia...
Natomiast kręcąc encoder-em z krokiem 1KHz panuje idealna cisza w całym paśmie.