logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie

Jap 13 Lip 2003 11:10 692814 1804
Najlepsze odpowiedzi

Jakiego sprzętu i oprogramowania potrzebuję do odbioru zdjęć NOAA w HRPT i czy da się to zrobić prostym rozwiązaniem na kartę dźwiękową?

Do odbioru HRPT nie wystarczy program na kartę dźwiękową — potrzebujesz osobnego toru odbiorczego z anteną, rotorem azymut–elewacja, odbiornikiem 1,6–1,7 GHz o szerokości pasma około 3 MHz oraz modemem, a na start lepiej zacząć od prostszego APT na 137 MHz [#299178][#1478971] Do APT wystarczy radio FM/skaner na 137,5–137,62 MHz (często z konwerterem do zwykłego UKF), wyjście audio podajesz na Line-In karty dźwiękowej, a do dekodowania polecano JVComm32 i WXtoImg; do planowania przelotów przydatny jest Satscape [#299178][#1920430] Najlepiej sprawdzają się anteny typu GP na 2 m, skrzyżowany dipol albo QFH/Quadrafilar, a przy słabym sygnale warto dodać przedwzmacniacz na BF966 [#317128][#1478971] W praktyce szeroki FM daje wyraźnie lepsze rezultaty niż wąski, bo wąski filtr powoduje szum i gorsze kolory na jasnych obszarach oraz w podczerwieni [#2158479][#302128] HRPT jest więc dużo trudniejsze i droższe od APT, więc sensownie jest najpierw opanować odbiór APT, a dopiero potem iść w dużą rozdzielczość [#873783][#1478971]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1321 10959361
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Sorki za wcześniejsze posty. Za dużo browara wczoraj padło ;) Twój sygnał jest po prostu zbyt słaby do poprawnego dekodowania i coś musi korzystać z karty dźwiękowej podczas nagrywania dlatego traci synchronizację. Dokładnie to samo się u mnie dzieje kiedy słucham muzyki czy też mam otwartą stronę generującą dźwięk. Nic innego mi do głowy nie przychodzi, co może powodować taki efekt. Musisz też pomyśleć o budowie jakiegoś przedwzmacniacza.
  • #1322 10978179
    rosomak19
    Poziom 23  
    Ocena: 367
    Witam
    Hmm powiem, że ja u siebie mogę słuchać muzy i robić wiele rzeczy i takie coś mi sie nie zdarza. A komp ma juz z 6 lat i tez posiada zintegrowana kartę. A może jakieś wirusy na kompie masz? Co do ustawienia anteny, to ja uzyskuje najlepsze efekty gdy pętle fazującą mam skierowaną na północny zachód.
  • #1323 10978434
    Ulyssess
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Zabex pisałeś, że udało ci sie uruchomić TSA6057 na FM z krokiem 1 kHz. Nie miałeś problemów z filtrem syntezy? Jaką max częstotliwość mogłeś z niego zyskać? Bo słowo częstotliwości ma 17 bitów a to jest 131071, co przy kroku 1kHz daje max 131MHz.

Piotrek
  • #1324 10980619
    zabex
    Poziom 22  
    Ulyssess napisał:
    Zabex pisałeś, że udało ci sie uruchomić TSA6057 na FM z krokiem 1 kHz. Nie miałeś problemów z filtrem syntezy? Jaką max częstotliwość mogłeś z niego zyskać? Bo słowo częstotliwości ma 17 bitów a to jest 131071, co przy kroku 1kHz daje max 131MHz.

Piotrek

Piotrek ja tą syntezę mam podłączoną do głowicy której parametrów niestety nie znam. Wyciągnąłem ją na testy z jakiejś wieży Mediona. W tej chwili stroi się od 88,6MHz do 112,250MHz, (konwerter z kwarcem 40MHz i mam maksymalną częstotliwość 152,250MHz) tak że nie jestem w stanie w tej chwili powiedzieć do jakiej granicy można "rozpędzić" tą syntezę. Zapewne nie więcej niż podałeś.
    Zakłócenia pojawiają się gdy zmieniam dzielnik z krokiem 50 (coś na zasadzie if przycisk then dzielnik = dzielnik + 50) i tylko wtedy gdy jestem blisko jakiejś stacji, w sensie kiedy pojawia się nośna. Uprzednio muszę przełączyć pompę ładunkową żeby całość wyrobiła się z tak szybką zmianą częstotliwości. Być może też dlatego słychać owe zakłócenia...
    Natomiast kręcąc encoder-em z krokiem 1KHz panuje idealna cisza w całym paśmie.
  • #1325 11000355
    zabex
    Poziom 22  
    NOAA 19 z godz. 12.57. Tak długiego przelotu jeszcze nie miałem :)
    Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanieOdbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie
  • #1326 11003876
    Ulyssess
    Poziom 17  
    Ocena: 21
    Cześć.

No ładne. Ja jestem na etapie budowy odbiornika, działa już sterownik na TINY2313, synteza TSA6057 oraz VFO zaszyte w NE612. Reszta będzie wlutowana w miarę napływu wolnego czasu :)

Piotrek

Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie
  • #1327 11206349
    sliveer
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam, interesuje sie tym tematem od dluzszego czasu, ale nie bardzo siedze w elektronice i w ogole, pytanie czy odbiornik uniden UBC-50XL posluzy mi do odbioru NOAA? ewentualnie moze ktos ma na zbyciu jakis tani naprawde skaner badz odbiornik NOAA? budzet mam skromny a chcialbym sprobowac bo mnie to bardzo interesuje. pozdrawiam.
  • #1328 11206901
    yoshio
    Poziom 11  
    UBC-50XL nada się, bo wg specyfikacji ma zakres wojskowy 136-144MHz. Domyślam się, że wąskie pasmo, więc obrazy nie będą zbyt dobrej jakości (mniej więcej takie, jak u mnie). Dużo zależy od anteny i jej położenia.
  • #1330 11207645
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    W WXtoImg w zakładce "Enhancements" jest funkcja kolorowania zdjęć, np.
    - MCIR
    - MSA Multispectral
    - HVCT false-color

Tutaj instrukcja po polsku do programu: http://www.emgo.cz/www_profi_137/sw/WXtoIMG/WXtoImg_reference_manual_pl.pdf

Jakie przekształcenie wybrałeś do zdekodowania sygnału?
    W instrukcji jest napisane (ostrzeżenie, które Ci się pojawiło):

• #1331 11208007
    konrad92
    Poziom 15  
    Ocena: 254
    Witam,
    przyczyną nie kolorowania była... antena :D zdjęcia były takiej kiepskiej jakości że nie chciało z nimi nic robić.
    Zbudowałem anteną śrubową wg. W3KH i nie dość że odbiór się poprawił, to jeszcze koloruje zdjęcia :)
    zrobiłem nawet bloga o tej tematyce http://noaa-bestwina.blogspot.com/
    pozdrawiam i dzięki za pomoc.

W tej chwili udało mi się odebrać całkiem ładne zdjęcie:

Jedynie co, to jak satelita jest jakieś 700km na północ ode mnie do sygnał zanika, ale pewnie to wina nisko zawieszonej anteny :)
  • #1332 11209934
    zabex
    Poziom 22  
    Ze zdjęcia widać, że zmieniasz poziom sygnału co jest niedopuszczalne podczas prawidłowego dekodowania sygnału! To po pierwsze... Druga sprawa to szerokość filtra drugiej pośredniej (455KHz) której pewnie nie znasz i nic z tym nie robiłeś... i trzecia to wzmocnienie sygnału z anteny.
    Napisz dokładnie jakim sprzętem dysponujesz. Od anteny aż po WxtoImg.
    Jak na moje, powinno to wyglądać o niebo lepiej, biorąc pod uwagę długość (czas) rejestrowanego sygnału.
  • #1334 11210785
    Faces
    Witam.
    Najlepiej jak filtr drugiej pośredniej (455kHz) ma pasmo przenoszenia 25-40kHz.
    Można oczywiście wymienić filtr w tym radiu, ale pogorszą się parametry odbioru do jakiego radio zostało przystosowane fabrycznie. Druga sprawa to zdobycie takiego filtra, nie jest to prosta sprawa.
  • #1335 11275064
    sliveer
    Poziom 12  
    witam, wreszcie mam odbiornik uniden bearcat o ktorym pisalem wyzej, uwierzycie ze na 2m kabla 50ohm odebralem takie zdjecie??!! :) test radia i juz taki efekt teraz musze antene zbudowac, z tym ze jade do madrytu za tydzien nie wiem czy zdaze w razie braku czasu wrzuce jakis przelot nad hiszpania na kablu zlapany :P pozdro
    https://obrazki.elektroda.pl/2097430100_1346687708.jpg
  • #1336 11313707
    sliveer
    Poziom 12  
    no i tak jak obiecaLEM fotki z przelotu nad madrytem troche kiepska jakosc ale zrobione na antenie( 2m kabla 50ohm 50cm wywinietego ekranu i zgrzane koszulka termokurczliwa naprostsza i najlepsza do bagazu samolotowego pozdrawiam narazie mieszkanie w kiepskiej okolicy ale jesli cos sie trafi z wiekszym polem widzenia bedzie o niebo lepiej i przedewszystkim dluzsze przeloty pozdro ola!!:P
    https://obrazki.elektroda.pl/2988260200_1347718784.jpg

• #1337 11740601
    sliveer
    Poziom 12  
    Witam, czy ktoś tu jeszcze zagląda? Mam pytanie na podstawie zdjęcia, które zamieściłem z dzisiejszego przelotu NOAA 19. Otóż czy moje radio ma wąskie czy też szerokie pasmo? Nigdzie w sieci nie ma takiej specyfikacji gdyż jest to stare radio o którym pisałem wyżej. Antena QFH niestety nie zamontowana jeszcze na dachu :( test z antena na balkonie (ograniczone pole widzenia co z resztą widać na zdjęciu). Jednak kolory są całkiem zadowalające. Biel jest biała nie ma zaszumień w miarę, biorąc pod uwagę położenie anteny całkiem nie żle. Więc może to radyjko choćstare to ma szerokie pasmo i jest dobre. Dzięki i pozdrawiam! P.S. ludzie nie spijcie! piszcie! czy nikt się już tym nie interesuje?! :(

Dodano po 1 [minuty]:

[url=https://obrazki.elektroda.pl/5786227000_1357319025.jpg]Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie
  • #1338 11741233
    Maniac13
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam!
    Radyjko raczej posiada wąski filtr. Jak widzisz na niektórych obszarach są zaszumione tylko chmury. To nie jest zły odbiór, tylko filtr już nie puszcza. Jeżeli chcesz faktycznie sprawdzić radyjko to zdekoduj tylko kanał podczerwieni.
  • #1340 11742404
    Faces
    Witam.
    Zamieść zdjęcie z "paskami telemetrycznymi", takie jak na zdjęciu:
    http://www.noaa.2o.pl/big/20120225145937.png
    widoczne po lewej stronie.
    Zauważ, że kolor zaczyna się od bieli i kończy na czerni, przechodząc przez kolejne odcienie.
    Im więcej odcieni tym "lepszy" filtr.
    W przypadku tego zdjęcia i innych z mojej strony, odbierane były one na odbiorniku z filtrem 455 kHz o szerokości około 25 kHz, gdzie ta wartość jest minimalna do odbierania dobrej jakości zdjęć.
  • #1341 11745058
    sliveer
    Poziom 12  
    Witam, Uniden UBC-50XL ale jak widze to gdy mialem satke w 100% polu widzenia anteny obraz na zdjeciu jest zadowalajacy wiec podejrzewam ze jak wyrzuce antenke na dach bedzie duzo lepiej. Jeszcze jedno pytanie - czy do tej antenki tj QFH jest mozliwosc jakis przedwzmacniacz zamontowac lub tez jakos w prosty sposob ja wzmocnic? pozdro

Dodano po 5 [minuty]:

z paskami dzieki za pomoc

Dodano po 6 [minuty]:

• #1342 11745584
    Faces
    Witam.
    Filtr ma troszeczkę wąskie pasmo. Widać trzy odcienie szarości i kolor czarny. Porównaj z moimi zdjęciami.
    Zobacz to: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic60365-1050.html#6947735
    Tutaj przedwzmacniacz: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic814169-30.html#4194244
    Od początku takiego używam (przy odbiorniku) i na pewno pomógł, przynajmniej u mnie. Dobrze by było jak byś ten przedwzmacniacz zainstalował przy antenie. Trudność może sprawić doprowadzenie zasilania do przedwzmacniacza. Osobny kabel zasilający lub po kablu koncentrycznym. W drugim przypadku sprawa nie jest prosta gdyż trzeba dobrać odpowiednie rdzenie aby odseparować sygnał w.cz. z anteny od zasilania.
    Myślę, że na początek możesz go zamontować przy odbiorniku.

Pozdrawiam.
  • #1343 11745819
    sliveer
    Poziom 12  
    mam jeszcze jedno radyjko maycom fr-100 i on teoretycznie ma wfm ale jak nasluchuje przeloty to na fm mam ladny czysty glosn sygnal a jak przelacze na wfm to praktycznie malo co slychac nie wiem dlaczego, byc moze ma slaba czulosc? miales moze do czynienia z tym skanerkiem?
    pozdro.
  • #1344 11747196
    Maniac13
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Maycom ma słabą czułość na WFM. Sam bez przedwzmacniacza, satelita przelatywał "nad głową". Maycom odbierał około 30* całego przelotu. Przy czym na NFM łapałem praktycznie cały przelot. podejrzewam, że przedwzmacniacz mógłby coś pomóc.
  • #1345 11755700
    zabex
    Poziom 22  
    NOAA 15 godz. 16:40.
    Odbiornik - Rtl SDR Newsky TV28T v2. Antena - Vertical Dipole.
    Jak na tani odbiornik DVB-T myślę, że całkiem nieźle to wygląda.

• #1346 11756185
    zygmunt7
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    zabex napisał:
    NOAA 15 godz. 16:40.
    Odbiornik - Rtl SDR Newsky TV28T v2. Antena - Vertical Dipole.
    Jak na tani odbiornik DVB-T myślę, że całkiem nieźle to wygląda.

Nie mogę uwierzyć że to zdjęcie odebrał taki odbiornik....
    Mógłbyś podać link do sklepu gdzie kupłeś ten tuner bo mi jakoś tylko amazon albo ebuy znajduje
  • #1347 11756255
    zabex
    Poziom 22  
    Niestety w Polsce go nie kupisz. Przynajmniej ja go nigdzie u nas nie znalazłem. Chciałem na początku kupić dongla z tunerem E4000 ale miał za dużo "dziur" i węższe pasmo odbieranych częstotliwości od w/w. Ostatecznie zdecydowałem się na kupno tunera z R820T poprzez serwis Ebay. Paczka dotarła po 3 tygodniach.
  • #1348 11756641
    zygmunt7
    Poziom 12  
    Czyli każdy tuner z chipsetem RTL2832U lub R820T będzie odbierał takie zdjęcia?
    Np:
    Link

Bez dodatkowych programów, tylko sam WXtoIMG?
  • #1350 11756977
    zygmunt7
    Poziom 12  
    Np:Link

W przytoczonym przez Ciebie temacie ktoś pisał że na orygnalnej antenie Odbiór zdjęć HRPT z satelitów NOAA - sprzęt i oprogramowanie
    odebrał prawie wszystko (FM, pasmo lotnicze, ADS-S, NOAA itd...), także wynik super.
    Oczywiście z anteną dedykowaną do danego pasma wyniki będą takie jak u Ciebie.
    Na pewno kupię taki tuner :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odbioru zdjęć satelitarnych NOAA w formacie HRPT (wysokiej rozdzielczości) oraz APT (niższa rozdzielczość) z wykorzystaniem sprzętu radiowego i oprogramowania. Uczestnicy omawiają wymagania sprzętowe, takie jak szerokopasmowe odbiorniki radiowe (skanery, radia FM na pasmo 137 MHz), anteny (GP, skrzyżowane dipole, quadrafilar, Yagi, anteny paraboliczne), konwertery częstotliwości (np. na bazie NE612) oraz wzmacniacze antenowe (np. na BF966). Poruszane są kwestie dostrojenia filtrów i obwodów wejściowych, szerokości pasma FM (wąskie vs szerokie), a także problemów z interferencjami między satelitami NOAA (np. wyłączanie NOAA12 lub 15).

Wielu użytkowników eksperymentuje z odbiorem sygnału za pomocą skanerów, kart telewizyjnych w komputerze oraz prostych konwerterów FM, podłączanych do karty dźwiękowej w celu dekodowania sygnału za pomocą programów takich jak WXtoImg, JVComm32, SATSCAPE czy Orbitron. Dyskutowane są także metody śledzenia przelotów satelitów i synchronizacji zegara systemowego dla poprawnej dekodacji.

Wątek obejmuje również budowę własnych odbiorników na bazie dostępnych schematów (np. kit AVT 2676 Andrzeja Janeczka), problemy z dostępnością elementów (np. rezonatory 38.050 MHz), oraz sugestie dotyczące anten i wzmacniaczy. Poruszono także temat odbioru innych satelitów meteorologicznych (Meteosat, SAFIR 2) oraz stacji naziemnych nadających mapy pogodowe w modulacji wstęgowej na KF.

Podsumowując, odbiór zdjęć HRPT wymaga zaawansowanego sprzętu i wiedzy, natomiast odbiór APT jest możliwy przy użyciu prostszych urządzeń i oprogramowania. Wymagana jest antena dostrojona do pasma około 137 MHz, szerokopasmowy odbiornik FM, konwerter częstotliwości oraz program dekodujący sygnał. Wiele osób dzieli się doświadczeniami, schematami i linkami do zasobów, podkreślając znaczenie odpowiedniej anteny i synchronizacji danych satelitarnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA