logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laser dużej mocy z nagrywarki DVD

05 Gru 2006 19:17 282579 397
REKLAMA
  • #31 3304066
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 544
    Tomek515 napisał:
    czemu tylko 60s? płyta dvd się dłużej nagrywa a już nie mówie te nowe co mają 18GB...

Ze względu na nagrzewanie się diody laserowej i mało skuteczne odprowadzenie ciepła.
    W nagrywarce laser nie jest włączony czały czas z pełną mocą, lecz modulowany sygnałem z kodera. Ponadto na początku zapisu przeprowadzana jest kalibracja mocy lasera, który nigdy nie pracuje z pełną mocą.
  • REKLAMA
  • #32 3304470
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #33 3304975
    pdmk
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    tomek3232 napisał:
    awet małe odbicie światła od jakiejś powierzchni lustrzanej może spowodować ślepotę (moją albo kogoś innego)

Glupoty...
    Jakby to mialo parenascie wat to bym sie zgodzil, ale nie lada 200mili ;)

eco123 napisał:
    niebieski laser 437 nm narazie kosztuje ok. 1000 $ w wersji 60 mW, w wersji 200 mW ok. 2500 $, można o nim tylko pomarzyć, chociaż polscy laserowcy
    mieli duże osiągnięcia w tym temacie.

Niech kolega nie przesadza. Da sie kupic naprawde tanio chinszczyzne, wiec nie ma co trzasc portkami ze to takie drogie ;) a do efektow wystarczy.

lechoo napisał:
    sposób zasilania diody jest z deczka chamski

Powiedzialbym ze nawet bardzo chamski.

Chcialbym jeszcze zobaczyc udokumentowany wynik z coherentowego laserchecka, ciezko mi uwierzyc w prawie 220mW z diody od dvd. Ciekawy temat ogolnie ;)
  • REKLAMA
  • #34 3307624
    marcino2000
    Poziom 24  
    Ocena: 166
    ja juz widze zastosowanie takiego laserka, mozna by zrobic laserową plotero-frezake CNC do płytek. mniej elementow ruchomych to wieksza niezawodność
  • #35 3307700
    atlantis2
    Poziom 17  
    Ocena: 37
    pdmk napisał:
    Chcialbym jeszcze zobaczyc udokumentowany wynik z coherentowego laserchecka, ciezko mi uwierzyc w prawie 220mW z diody od dvd. Ciekawy temat ogolnie ;)

Uwierzyc jest prosto - oczywiscie mowiac o diodzie z nagrywarki DVD :) Moze miec 220mW przy szerokosci plamki DVD czyli kilku nanometrow lub mniej nawet :)
  • #36 3309032
    bomber
    Poziom 24  
    Ocena: 21
    ja probowalem z cd jednak dioda poszla z dymem :/ nie wiem nawet czy poswiecila
    jak cos robicie i wychodzi mniej lub wiecej to napiszcie rezultaty :D
  • #37 3309314
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    Tak jak poprzednicy, chodzi mi już po głowie projekt "frezarki" CNC na bazie takiego lasera... Za jakiś czas może się tym zajmę, póki co mile widziane uwagi innych(ważne aby się uczyć na błędach, niekoniecznie swoich, lepiej cudzych ;) )
  • #38 3310119
    bomber
    Poziom 24  
    kiler129 napisał:
    10kuF(

kondensatory maja jakies nowe jednostki i ja o tym nie wiem ?
    napisz cos od kiedy wprowadzili i ile wynosi :D
    domyslam se ze to kilo-mikro-farady co sie zaprzecza samo w sobie heh
  • #39 3310128
    Zumo
    Poziom 21  
    Ja mam laser z odtwarzacza DVD.
    Ciekawe czy by się nadał.
    Pozdrawiam
  • #40 3310330
    bomber
    Poziom 24  
    raczej nie ... przeciez do odczytu nie jest potrzeba duza moc a do nagrywania aby przetopic plyte jest
    ale poproboj zawsze cos sie moze dowiemy :D
    Czy ktos ma ten laser z nagrywarki dvd i minimum sił+czas wolny zeby zmonotowal i powiedzial nam czy to naprade dziala ? heh
  • #41 3310454
    JStan
    Poziom 16  
    Ocena: 44
    bomber bez obrazy ale albo udajesz głupiego albo jesteś, no przecież 10k to 10 tysięcy czyli 10 000uF czy tak trudno to zrozumieć aby pisać nowego posta???
  • REKLAMA
  • #42 3310479
    bomber
    Poziom 24  
    tak a w gnazdku ja mam 230m V - mega nano volt hehehhe takie wyrazenia nie maja sensu bo nie moze cos miec 2 przedrostkow - po co utrudnic sobie zycie
    admin- sory za OT ;)
    Tak ponadto przyszlo mi do glowy jakby tak zmusic ta diode do pracy impulsowej wtedy by bylo wiecej niz 200 ;) ale z 2 strony ta opcja jest tylko potrzebna tym ktozy chca uzywac jej do swiecienia bo raczej do wypalania to nic nie da choc tym sposobem by sie rozwiazalo problem cyklu 60s/60s
  • #43 3310484
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 886
    Witam
    Z tego co mi wiadomo to do zapisu x18 potrzebne są diody o mocy 180mW. Nagrywanie na pełnej prędkości bardzo szybko zużywa diodę laserową a w szczególności, gdy to robimy w upalne lato. Jak chcecie świecić pełną mocą diody to potrzeba zamontować ją na radiatorze, a temperatura nie zużywająca zbyt szybko diody to tylko 30°C na jej obudowie. Do przecinania 200mW to za mało ale możecie stosować je do naświetleń skóry w miejscach zmian chorobowych oczywiście bez skupiania wiązki. Np. można dużo szybciej zlikwidować siniaki, ale przy oczach lepiej tego nie robić. Zasilanie dla diody laserowej najlepiej zrobić ze źródła prądowego i tak dobrać rezystor pomiarowy żeby nie było możliwości przekroczenia maksymalnego prądu diody.
  • REKLAMA
  • #44 3311398
    mirek301
    Poziom 20  
    Ocena: 52
    eco123 napisał:
    niebieski laser 437 nm narazie kosztuje ok. 1000 $ w wersji 60 mW, w wersji 200 mW ok. 2500 $, można o nim tylko pomarzyć, chociaż polscy laserowcy
    mieli duże osiągnięcia w tym temacie.

Laser dużej mocy z nagrywarki DVD

Polscy naukowcy jako pierwsi uzyskali niebieski laser jrszcze za czasow komuny ale CCCP nie dalo go wykorzystac bo za wielki przewrot w tym dziale by sie dokonal a oni hcieli nas do dzis raczyc swoja pabiedą.
  • #45 3311492
    bomber
    Poziom 24  
    to ciekawe jaka moc musi miec laser z nagrywarki bluereay albo dvd hd przeciez tam wlasnie jest niebieski
  • #46 3312996
    danlancher
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Tez mnie to ciekawi,ale na pewno juz spora...Widzialem jak takim niebieskim laserem nanoszone sa nadruki na nozach kuchennych .
  • #47 3313022
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Dioda laserowa niebieska ma 30mW mocy i na pewno niczego nie wygraweruje. Do grawerowania są używane trochę większe lasery które na pewno nie są robione na niebieskich diodach laserowych.
  • #48 3313089
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Miałbyś ktoś photo jak dokładnie taka dioda wygląda z przodu?
  • #49 3313116
    danlancher
    Poziom 27  
    Dar.El napisał:
    Witam
    Dioda laserowa niebieska ma 30mW mocy i na pewno niczego nie wygraweruje. Do grawerowania są używane trochę większe lasery które na pewno nie są robione na niebieskich diodach laserowych.

Nie jestem daltonista i na 100% to byl niebieski laser....
  • #50 3313865
    Wejper
    Poziom 15  
    a ja myślę, że taki laser byłby ekstra do samoobrony i jakie zaskoczenie przeciwnika :)
  • #51 3313897
    Dar.El
    Poziom 41  
    I to by było przekroczenie obrony osobistej, jak byś uszkodził napastnikowi wzrok.
    :arrow: danlancher
    Ja nie napisałem że to nie może być laser niebieski, tylko że nie na niebieskich diodach laserowych.
  • #52 3313944
    Wejper
    Poziom 15  
    Dar.El napisał:
    I to by było przekroczenie obrony osobistej, jak byś uszkodził napastnikowi wzrok.
    :arrow: danlancher
    Ja nie napisałem że to nie może być laser niebieski, tylko że nie na niebieskich diodach laserowych.

wystarczy ubranie podpalić ;)
    albo poparzyć lekko, odrazu by uciekł, z resztą ponoć ma być jakaś nowelizacja przepisów w sprawie obrony koniecznej, więc kto wie
  • #53 3314094
    therifler
    Poziom 2  
    eee sory, jestem tu przypadkiem

moze grawerować, słabiusio ale może... nie wiem ile ma mocy taki specjalny laser, ale znajoma ma w pracy (agencja reklamy) i miałem okazje na tym pracowac... faktycznie to coś nie tnie na chama tylko powoli. przecięci punktu na pexie 1cm grubości trwa 3 sek? grawerowanie to leci szybko ale cięcie to masakra xD a maszyna cyfrowa i jak szafa (bajer w połączniu z corel draw) :D
  • #54 3314443
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    A mi się udało odpalic taki laser czerwony bo mam w domu 5 cd-romów itd. :) I Udało mi się wypalać dziurki w czranym plastiku a i mam pytanie czy światło takie lasera odbite od inej powierzchni jest groźne dla oczu? I gdzie kupić okulary ochronne?
  • #55 3314914
    danlancher
    Poziom 27  
    wlamywacz2004 napisał:
    A mi się udało odpalic taki laser czerwony bo mam w domu 5 cd-romów itd. :) I Udało mi się wypalać dziurki w czranym plastiku

Czerwony? Przeciez lasery z CD-Romow pracuja w IR...
  • #56 3314951
    wlamywacz2004
    Poziom 17  
    Dziwne bo ja mam normalnie czerwony "laser". Ogólnie to mam 5 cd i w innym też był czerowny a ten co teraz mam ma dużego kopa ale mnie interesuje w jakich sytuacjach jest to niebezpieczne dla oczu?
  • #57 3315031
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Jeśli promień lasera będzie skupiony w cienką wiązkę i odbije się od powierzchni lustrzanej, to będzie niebezpieczny. Jeśli będziesz patrzył na odbicie na białej ścianie to już nie ma niebezpieczeństwa. Czerwony laser jest mniej niebezpieczny od podczerwonego, ponieważ oko zareaguje na zbyt dużą jasność a przy podczerwieni oślepniesz nie wiedząc kiedy i dlaczego. Oczywiście mowa jest o podczerwieni około 800 do 900nm, przy 1µm niebezpieczeństwo jest dużo mniejsze ponieważ oko nie jest przezroczyste dla tej długości fali.
  • #59 3315668
    michgur
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Panowie tak sie zastanawiałem a jakby użył lampy rubinowej(trudno dostępna) ale jest niczym spawarka...
    Danlancher już myślę nad takim laserem do mojego projektora (pamiętasz)
  • #60 3315955
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Jaka jest sprawność takiej diody laserowej ? Pytam bo wymontowałem jedną z CD-RW i przepływa przez nią nawet 1A prądu ale kartki przepalić nie chce.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykorzystania diod laserowych z nagrywarek DVD do budowy laserów dużej mocy o mocy szczytowej około 200-225 mW, emitujących światło czerwone o długości fali około 650 nm. Takie lasery mogą zapalać zapałki, przecinać taśmę izolacyjną czy wypalać otwory w czarnym plastiku. W porównaniu do komercyjnych laserów, np. Pulsar 150 firmy WickedLasers, koszt własnoręcznie wykonanych jest znacznie niższy. Dyskutowano o różnicach między laserami z nagrywarek DVD a CD-RW, gdzie te drugie emitują podczerwień i nie są widoczne, a ich moc jest zbyt niska do cięcia. Poruszono kwestie zasilania diod laserowych, podkreślając konieczność stosowania źródeł prądowych i chłodzenia radiatorami, aby zapobiec przegrzewaniu i uszkodzeniu diody. Wskazano, że praca impulsowa może zwiększyć efektywność cięcia. Omówiono także zagrożenia dla wzroku związane z używaniem laserów, zwłaszcza o długości fali 400-1400 nm, które mogą uszkodzić siatkówkę. W dyskusji pojawiły się pytania o schematy podłączenia diod, ich wyprowadzenia oraz optykę, w tym kolimatory i soczewki. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z lutowaniem, montażem i testowaniem diod, a także pomysłami na zastosowanie laserów, np. w ploterach CNC do wypalania lub grawerowania. Wspomniano o dostępności diod na rynku, ich parametrach oraz o alternatywach, takich jak lasery z drukarek laserowych, które jednak mają znacznie mniejszą moc (około 5 mW). Podano przykłady modeli diod, m.in. RLD65PZB5 firmy Rohm Electronics oraz diodę z nagrywarki Philips DVD8631. Wskazano, że moc lasera jest zależna od prędkości nagrywania płyty (np. 100 mW dla 4x, 200 mW dla 16x). Poruszono też kwestie bezpieczeństwa i konieczności stosowania okularów ochronnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA