logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oscyloskop komputerowy na PIC18F2550

wardach47 23 Gru 2006 01:06 13903 11
REKLAMA
  • Oscyloskop komputerowy na PIC18F2550

W artykule tym przedstawiony jest projekt oscyloskopu komputerowego zbudowanego na układzie scalonym PIC18F2550. Jest to mikrokontroler charakteryzujący się dużą mocą obliczeniową oraz „bogatym wyposażeniem”. Posiada on port FS-USB, dzięki czemu w bardzo łatwy sposób, do komputera, podłączyć można urządzenia zbudowane na bazie tego mikroprocesora. Oscyloskop przyłączany jest do PC-ta poprzez USB w trybie HID, dlatego też nie trzeba było pisać sterowników do obsługi oscyloskopu. Potrzebny jest jedynie program do przedstawiania wyników pomiarów na komputerze i wsad do mikrokontrolera.

Schemat oscyloskopu.

Opis schematu.
    Analogowe wejście oscyloskopu przyłączone jest do pinu A0, które również tak jest skonfigurowane w PIC-u.
    Autor tego projektu odpowiednio zmodyfikował plik Tiny PIC Bootloader, co pozwoliło na zastosowanie 20MHz rezonatora dla prędkości transmisji 115.200 bodów. Mikrokontroler działa z częstotliwością 48MHz, używając wewnętrznej pętli PLL. Całe urządzenie zasilane jest z portu USB.

Największym ograniczeniem w tej konstrukcji jest stosunkowo wolno przebiegający proces pobierania i zapisywania próbek do pamięci. Zdaniem autora maksymalna częstotliwość próbkowania tego oscyloskopu wynosi około 60kHz.

W załączniku znajdują się pliku programu na komputer, kody źródłowe i wsad do mikrokontrolera.

Poniżej przedstawione są przykładowe zrzuty ekranu, z działaniem programu, który odtwarza przebiegi na podstawie przesyłanych próbek z urządzenia.

Źródło artykułu:
    http://www.semifluid.com/?p=24

Załączniki:
    • Oscyloskop na komputerze.rar (43.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    wardach47
    Poziom 12  
    wardach47 napisał 79 postów o ocenie 10, pomógł 4 razy. Mieszka w mieście Białystok. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3361299
    Modrzey
    Poziom 11  
    Projekt ciekawy a napisz mi ile cie to wszystko kosztowało?
  • REKLAMA
  • #3 3361315
    wzagra
    Poziom 33  
    Ocena: 278
    sam PIC kosztuje w TME 27-28 zł, plus elementy dodatkowe... w sumie dość tanio, ale częstotliwość próbkowania znacznie ogranicza zastosowanie..

Modrzey: jakbyś przeczytał ze zrozumieniem, dostrzegłbyś
    Cytat:
    Źródło artykułu:
    http://www.semifluid.com/?p=24
    i domyśliłbyś się, że kolega wardach47 przetłumaczył go dla nas ;) i dzięki mu za to, zresztą na schemacie jest podpisany autor..

i w ogóle wesołych Świąt ;))
  • REKLAMA
  • #5 3361739
    Popak
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 270
    rdt napisał:
    osobiscie po przeszukaniu netu zrobiłem sobie coś takiego
    http://www.geocities.com/LPTScope/index.html
    polecam zapoznanie sie z projektem wszystkim zainteresowanym
    bo warto
    koszt ponizej 30 złotych

Witam

Bardzo prosta konstrukcja ale mam pytanie jakie może być na wejściu napięcie? Tylko do 5V?

Pozdrawiam
  • #6 3362230
    2kec
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    DJpopak;) napisał:

Witam

Bardzo prosta konstrukcja ale mam pytanie jakie może być na wejściu napięcie? Tylko do 5V?

Pozdrawiam

Ze schematu wynika ze 5V,
    wydaje mi sie, ze warto by zmodyfikowac uklad dodajac separator galwaniczny, nie ryzukujac uszkodzenia kompa zbyt wysokim napieciem wejsciowym.

Wesolych swiat ;)
  • #7 3363031
    Karol966
    Poziom 31  
    Ocena: 645
    Super sprawa. interesuje mnie złożenie jakiegos taniego oscyloskopu gdyż bardzo by mi się przydał a nie stać mnie na zakup fabrycznego. Projektem jestem b zainteresowany, jednak co z programem mikrokontrolera? obawiam się iż sam bym miał poważne problemy w napisaniu poprawnego programu. Czy możnagoz kąś pobrać?

Wesołych świąt!! ;-)
  • #8 3363079
    wardach47
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Karol966 napisał:
    Super sprawa. interesuje mnie złożenie jakiegos taniego oscyloskopu gdyż bardzo by mi się przydał a nie stać mnie na zakup fabrycznego. Projektem jestem b zainteresowany, jednak co z programem mikrokontrolera? obawiam się iż sam bym miał poważne problemy w napisaniu poprawnego programu. Czy możnagoz kąś pobrać?

W internecie znajdziesz wiele gotowych schematów oscyloskopów komputerowych, zazwyczaj dołączane są do nich także wsady do mikrokontrolerów. Do projektu przedstawionego powyżej wszystkie potrzebne programy i źródła znajdziesz w załączniku.

Polecam Ci także przeczytanie tego wątku z elektrody:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14982.html

A tutaj link do bardzo ciekawego oscyloskopu:
    http://semifluid.com/?p=29 - filmiki z udziałem tego oscyloskopu
    http://www.semifluid.com/?p=15 - opis budowy

Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt
  • #9 3363849
    mischa
    Poziom 23  
    Ocena: 200
    wardach47 napisał:
    Mikrokontroler działa z częstotliwością 48MHz, używając wewnętrznej pętli PLL.

Zdaniem autora maksymalna częstotliwość próbkowania tego oscyloskopu wynosi około 60kHz.

Chciałbym dobrze zrozumieć. Jaka więc będzie maksymalna częstotliwość sygnału czysto sinusoidalnego obsługiwanego przez ten oscyloskop ?

Ten drugi oscyloskop jest OK, ale potrzebuję coś do 100kHz :(
  • #10 3363964
    wardach47
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    mischa napisał:

Chciałbym dobrze zrozumieć. Jaka więc będzie maksymalna częstotliwość sygnału czysto sinusoidalnego obsługiwanego przez ten oscyloskop ?

Ten drugi oscyloskop jest OK, ale potrzebuję coś do 100kHz :(

Jeżeli częstotliwość próbkowania wynosi 60KHz to np. dla sinusa o częstotliwości 20KHz ten oscyloskop zdoła pobrać 3 próbki na każdy okres. Jest to już raczej ilość pozwalająca na prawidłowe odtworzenie sygnału w programie zainstalowanym w komputerze. Teoretycznie już nawet z dwóch próbek na okres powinno udać sie odtworzyć sinusa, ale wydaje mi się, że taką granicą poprawnego odtwarzania sygnału sinusoidalnego dla tego oscyloskopu będzie 20KHz-25KHz. Czyli jak na Twoje potrzeby mischa za mało.
  • REKLAMA
  • #11 3367230
    2kec
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Dorzucajac szybszy przetwornik ADC powinienes bez problemu uzyskac pozadana czestotliwosc - tylko wsad bedzie trzeba napisac od nowa
  • #12 11349008
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 178
    Mam pytanie do czego służy to złącze rs232 na schemacie i czy konieczne jest podłączanie go pod komputer?

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt oscyloskopu komputerowego opartego na mikrokontrolerze PIC18F2550, który dzięki wbudowanemu portowi FS-USB komunikuje się z komputerem w trybie HID, eliminując konieczność pisania sterowników. Analogowe wejście podłączone jest do pinu A0 mikrokontrolera, a do zasilania użyto rezonatora 20 MHz. Projekt jest tani w realizacji (koszt samego PIC około 27-28 zł), jednak ograniczona częstotliwość próbkowania (około 60 kHz) ogranicza zastosowanie oscyloskopu do sygnałów o częstotliwości do około 20-25 kHz. Wskazano możliwość modyfikacji układu poprzez dodanie separacji galwanicznej dla ochrony komputera przed wysokim napięciem wejściowym. Do projektu dołączone są programy i wsady do mikrokontrolera, a także linki do podobnych projektów oscyloskopów komputerowych. Dyskutowano także o alternatywnych rozwiązaniach, np. oscyloskopie LPTScope za mniej niż 30 zł. Pytano o funkcję złącza RS232 na schemacie i jego konieczność podłączenia do komputera. Wskazano, że dla wyższych częstotliwości sygnałów konieczna byłaby wymiana przetwornika ADC i napisanie nowego oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA