logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dostarczenie sygnału TV naziemnej do 3 odbiorników TV w domu

mmm777 24 Lut 2007 11:03 6538 19
REKLAMA
  • Dostarczenie sygnału TV naziemnej do 3 odbiorników TV w domu
    Zapewnienie dobrej jakości sygnału TV naziemnej dla trzech odbiorników TV w domu jednorodzinnym. Dom znajduje się w okolicy Katowic, a tam programy TV1, TV2, TV3, Polsat sa nadawane z jednego miejsca, a TVN z innego.

Konstrukcja jest prosta, a efekt dobry.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mmm777
    Poziom 31  
    Specjalizuje się w: komputery
    mmm777 napisał 1823 postów o ocenie 240, pomógł 98 razy. Mieszka w mieście zagłębie/śląsk. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3611195
    brian9292
    Poziom 11  
    No cóż jestem pierwszy ale nie podoba mi sie to że wszystko zostało kupione a nie zrobione co do zasilania to gratuluje że zostało to własnoręcznie wykonane ale taka wielka skrzynka na ścianie ohyda mogłeś równiedobrze mniejszom srzyneczke i gdzieś schowanom a tak ogólnie pomysł 5/10 za tom ogromną wręcz skżynke

Moderowany przez McRancor:

Za takie błędy ortograficzne udzielam ostrzeżenia

• #3 3611202
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 3611222
    Robstar
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    Ten kabelek z Media Markt można sobie wsadzić w ...... :) Nie wiem czy wiesz ale takie kabelki mają bardzo wspólczynnik ekranowania jeżeli wogóle mają :) i jesli żle trafich to może być taka sytuacja że co jakiś czas możesz mieć zakłócenia np. z jakiegoś CB czy silników :).

Co do pchania wszystkich kanałów C+ z 1 dekodera w kabel to nic takiego nie istnieje :). Na każdy kanał osobny dekoder :) lub kilka dekoderów do każdego OTV.

Mozna jeszcze inaczej kupic modulator lub wykorzystac vcr i zsumowac sygnał tv i dekodera c+ - efekt taki że na każdym TV oglądasz 1 z kanałów dekodera na którym aktualnie jest włączony :) + sygnał z tej anteny.
  • #5 3611263
    jasek2
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    U mnie jest taka sama sytuacja z TVN i całą resztą, jednak zdecydowaliśmy się odbierać TVN z satelity, wszelkie próby odbierania TVNu zwykłą anteną (łacznie z użyciem dosyć drogiej zwrotnicy zakończył się fiaskiem), dlatego tymbardziej gratuluje sukcesu!
  • #6 3611270
    artur55551
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Tego mi było trzeba.Ile cała instalacja ciebie kosztowała?Kabel dałeś zwykły antenowy(ekranowany)?
  • REKLAMA
  • #7 3611388
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 3611967
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Kabel lepszy, przeznaczony do SAT.

Zaletą zbyt dużej obudowy jest to, że w przyszłości można do niej włożyć coś więcej! Bo to chyba nie koniec... Radio też warto by było wpuścić do kabla...

Kabelek z MM się sprawdza.

Ile to kosztowało? Nie wiem - elementy były to kupowane dosyć przypadkowo.

Uklony!
  • #9 3613831
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Autor ma przestarzałe dane nadajnik tvn od listopada jest z tego samego miejsca co pozostałe nadajniki
    A szczególnie spodobało mi się to niskie usytuowanie anteny aby szło obracać z drabiny ja ten problem rozwiązałem zupełnie inaczej a mianowicie antenę zamontowałem na obrotowej osi zamontowałem tam silnik z rożna (bo taki miałem i ma wolne obroty )wymieniłem tylko sam silnik z 220v na 6v poprowadziłem 2 kabel zasilający dorobiłem zasilacz regulowany ze zmianą biegunowości i siedzę sobie na fotelu i jak chcę to obracam anteną na dachu w obrębie 360stopni .odbieram prawie wszystko co się da 1 2 3 polsat tvn puls kraków czechy i słowację dodam że mieszkam w wieżowcu na 4 piętrze a wieżowiec ma 11 pięter tak że po co skakać po drabinie
  • #10 3613867
    Morpheusss
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Projekt trochę nieaktualny, TVN od jakiegoś czasu (parę miesięcy) jest nadawany z wieży w Kosztowach - czyli tego samego nadajnika co TVP1/2/3 i Polsat. W związku z tym bezproblemowo można łapać wszystkie 5 kanałów jedną szerokopasmówką (jestem tego przykładem)
    Pisze o tym chociażby tutaj: http://satsklep.com.pl/index.php?s=informacja&id_info=192
    Pozdrawiam!
  • #11 3614010
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    Witam, podoba mi się wykorzystanie skrzyneczki elektrycznej, pomaga zachować ład z kabelkami. Mam podobny rozdzielacz sygnału, tylko w mojej instalacji wpiąłem jeszcze magnetowid na który dodatkowy sygnał "czinczami" podałem z cyfry+, sygnał z magnetowidu jest podany na dziecinne pokoje (są dwa) i tak przy wyłączonym magnetowidzie oglądać można to co antena odbiera, jednak to co idzie w kabel do dzieci z cyfry lub z magnetowidu zależy od mojej woli, bo jak video jest wyłączone to dodatkowe sygnały (cyfra i z taśmy) nie istnieją . Ja w swoim telewizorze sygnał z cyfry odbieram przez "euro".
    Pozdrawiam
  • #12 3614154
    ob
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    Robstar napisał:
    Ten kabelek z Media Markt można sobie wsadzić w ...... :) Nie wiem czy wiesz ale takie kabelki mają bardzo wspólczynnik ekranowania jeżeli wogóle mają :) i jesli żle trafich to może być taka sytuacja że co jakiś czas możesz mieć zakłócenia np. z jakiegoś CB czy silników :).

Bez przesady, widziałem telewizor podłączony kablem od odkurzacza i działało, jak to trudno mi powiedzieć bo tv miał kiepską jakoś obrazu samą z siebie ;)
  • REKLAMA
  • #13 3614317
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    no wszystko fajnie tylko dlaczego ja łapie tylko tv1 tv2 i polsat (w dodatku kiepskiej jakości bo są cienie)a mieszkam w Płocku
    hmmmm ma ktoś na to jakiś taki sposób :)? chodzi mi o TVN,
    moja babcia mieszka 2 ulice dalej i ma jakiś stary dekoder satelitarny - taki że nie trzeba płaciś abonamentu ani nic nie ma czytnika kart tylko sie łapie kanały (z polskich kanałów jest chyba tylko tvn i polonia nie wiem czy coś więcej) - nie da sie sciągać czegoś więcej ?
    Wujek - mieszka na tej samej ulicy co babka dokładnie dom dalej i normalną anteną jakiś czas łapał jakiś dodatkowy kanał, a no i jeszcze lepsza akcja... jak ktoś ma cyfre odpaloną to on to łapie i widać u niego wszystko menu od cyfry jak przełącza kanały i ciągle kanały z bajkami lecą, a ma małą córkę ;p
    Ja pojęcia o telewizji antenach nie mam,, a nie chce kupować splitera, dekodera itd żeby podpiąć cyfre u siebie w pokoju.
  • REKLAMA
  • #14 3614562
    mmm777
    Poziom 31  
    Ocena: 240
    Dzieki za informację o przeniesieniu nadajnika, jak ustawiałem, antenę był na poprzednim miejscu. Na swoje usprawiedliwienie mam to, ze nie bywam tam zbyt często.
    Znowu pokręcę anteną...
  • #15 3614608
    szpiq
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    nie przesadzajcie z tą skrzyneczką, nie wygląda źle- lepsze to niż wiszące przewody... Pozdrawiam
  • #16 3614668
    adasQmaster
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.Wg. mnie skrzyneczka to ostatnia rzecz do której mógłbym się przyczepić.9/10 za przewody,może się czepiam ale troszke psują wygląd całości.
    Pozdrawiam,Adam Urban
  • #17 3614672
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Ale co to za konstrukcja. To że podłączyłem antenę naziemną do 4-ech punktów razem z sygnałem satelitarnym, wcale nie oznacza że to jest jakakolwiek konstrukcja. Po prostu zmontowany układ. Nawet kabla sam nie zrobił tylko kupił gotowca w MM.

A puszka jest obrzydliwa i w zbyt widocznym miejscu.
  • #18 3614724
    brian9292
    Poziom 11  
    tak wiem ortografia czasami nie wiem jak napisać a przeważnie pisze jak leci a tak ogólnie to fajna konstrukcja tylko ta skrzynka za duża i wszystko pokupowane

Moderowany przez McRancor:

Blokada pisania na 3 dni za pisanie nic nie wnoszących postów, nie dotyczy to tylko tego tematu

• #19 3615522
    Robstar
    Poziom 18  
    Ocena: 49
    ob napisał:

Bez przesady, widziałem telewizor podłączony kablem od odkurzacza i działało, jak to trudno mi powiedzieć bo tv miał kiepską jakoś obrazu samą z siebie ;)

Pewnie że będzie działać ale uwierz mi że taki kabelek może być efektem mnóstwa kłopotów w postaci zakłóceń nie wiadomo skąd.:D
  • #20 3623293
    greg75
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cześć z tego co wiem TVN został przeniesiony do Mysłowic i jest nadawany z nadajnika kosztowy

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zapewnienia dobrej jakości sygnału telewizji naziemnej dla trzech odbiorników w domu jednorodzinnym w okolicy Katowic, gdzie programy TVP1, TVP2, TVP3 i Polsat nadawane są z jednego nadajnika, a TVN z innego. Użytkownik zastosował prostą konstrukcję z rozdzielaczem sygnału umieszczonym w dużej skrzynce elektrycznej, wykorzystując kabel przeznaczony do SAT oraz antenę szerokopasmową. W trakcie dyskusji zwrócono uwagę, że od listopada TVN jest nadawany z tego samego nadajnika (Kosztowy/Mysłowice) co pozostałe kanały, co umożliwia odbiór wszystkich programów jedną anteną szerokopasmową. Poruszono kwestie jakości kabla antenowego, ekranowania i potencjalnych zakłóceń, a także możliwości rozdzielenia sygnału na wiele odbiorników. Wspomniano o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak użycie modulatora, magnetowidu do sumowania sygnałów lub satelitarnego odbioru TVN. Jeden z uczestników opisał własne rozwiązanie z obrotową anteną sterowaną silnikiem niskonapięciowym, umożliwiającą łatwe ustawianie kierunku odbioru bez konieczności wspinania się na drabinę. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące estetyki instalacji i jakości wykonania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA