logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :)

jabass 27 Lut 2007 13:41 9470 29
REKLAMA
  • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :)
    Witam chciałem sie podzielić znalezionym w necie projektem zegara na lampach nixie, którego można zbudować w oparciu o dowolne lampy nixie.Cała konstrukcja jest niezbyt skomplikowana ale za to bardzo uniwersalna.Wszystkie elementy są ogólnie dostępne i tanie przy czym nie trzeba posiadać programatora żeby zegar działał. Sercem układu jest scalak 4060 generujący 2Hz i dzielnik zrealizowany na 4013 co daje nam impuls wyjściowy 1 Hz napędzający cała konstrukcje.Zasilanie lamp można rozwiazać na kilka sposobów, w załączniku są 2 propozycje. Mnie zajeło jedno popołudnie na zmajstrowanie takiego cuda. Pod spodem załącznik ze wszystkimi potrzebnymi materiałami do budowy takiego zegara oraz kilka zdjęć mojej konstrukcji.----pre dni temu mialem chwilę czasu wiec zrobiłem obudowe do mojego zegara - dodałem fotki może niezbyt dobrej jakości ale da sie coś zobaczyć-obudowa sama w sobie banalna dwie deski ze 3 warstwowej sklejki przyciete na ten sam wymiar i skręcone ze sobą tulejkami , scianki bocze zrobione z siatki maskującej głośniki co daje wętylacje :)
    Załączniki:
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) IMAGE_00014.jpg (51.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) IMAGE_00013.jpg (165.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) IMAGE_00012.jpg (151.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) IMAGE_00011.jpg (161.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) IMAGE_00010.jpg (146.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) 27-02-07_1305.jpg (33.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) 27-02-07_1303.jpg (21.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) 27-02-07_1302.jpg (31.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • zegar nixie-prosty, tani, uniwersalny-juz w obudowie :) 25-02-07_0938.jpg (30.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • nixie.zip (266.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    jabass
    Poziom 14  
    jabass napisał 169 postów o ocenie 24, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3623490
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Bardzo podoba mi sie takie rozwiazanie. Jakas fajna obudowa i wszystko bedzie bardzo przyzwoicie i oryginalnie wygladac na mebelku.
    Sam od dawna nosze sie z zamiarem konstrukcji czegos takiego wiec chcialbym zapytac jakie byly koszty budowy tego zegara?
  • #3 3623538
    jabass
    Poziom 14  
    Ocena: 24
    koszty to niecałe 40 pln nielicząc lamp, bo te dostałem od znajomego :)
    Miechonet-czytaj pierwszy post szystko pisze:)
  • #4 3623673
    Armosus
    Poziom 26  
    Ocena: 12
    a jak jest z poborem pradu?
  • #5 3623896
    wittek99
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to są plytki uniwersalne, czy mi sie wydaje?? daj zdjecia lepszej jakosci.
  • #6 3623983
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Dobry dowcip "prosty, tani, uniwersalny"
    Prosty, tani i uniwersalny bylby na jakims, najprostszym chocby mikrokontrolerze.
    Dla kogos kto boi sie ukladow programowalnych to pewnie wydaje sie prosty, ale wystarczy spojrzec na ilosc polaczen i ukladow scalonych.
    Uniwersalna to jest jedynie plytka, bo chcac zmienic cokolwiek trzeba na nowo wykonywac polaczenia (a przynajmniej cos zmienic).

Za projekt daje 4/6. "4" wlasnie dlatego ze jest na plytce uniwersalnej...
  • #7 3624052
    jabass
    Poziom 14  
    he lubie bezpośrednich ludzi-niemniej jednak nie każdy ma programator na wyposażeniu, a to ze jest kilka scalaków nie znaczy od razu skomplikowany, jak byś przejrzał załącznik może byś się inaczej wypowiedział ale i tak twoja ocena jest nie najgorsza...
  • REKLAMA
  • #8 3624261
    marbal89
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    komplet(6szt.) można kupić za około 40-60zł na allegro
    za sztukę chcą około 7-10zł. wszystko zależy czy nowe czy używane
  • #9 3624262
    maciek_slon
    Poziom 29  
    Ocena: 27
    lampy lc513 chyba na allegro są po 5PLN...
  • #10 3624349
    marbal89
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    są ale z reguły piszą ze nie sprawdzone a jak niesprawdzone to na 90% nie są na chodzie po prostu piszą tak bo szukają tępych ludzi i za 5zł sprzedają jak by napisali ze niesprawne to nikt by nie kupił lepiej dać 2 zł więcej i mieć pewne nówki
  • REKLAMA
  • #12 3624668
    RaideR_87
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Gyby był gotowy schemat płytki i spis to jutro jechałbym do elektronika :P
  • #13 3625456
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    a jak jest z tolerancja tych 2Hz? wlasciwie co to jest 4060 ? zauwazyles jak dokladnie "chodzi" zegar, i czy temperatura otoczenia wplywa na czestotliwosc?
  • #14 3625460
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    jabass napisał:
    he lubie bezpośrednich ludzi-niemniej jednak nie każdy ma programator na wyposażeniu, a to ze jest kilka scalaków nie znaczy od razu skomplikowany, jak byś przejrzał załącznik może byś się inaczej wypowiedział ale i tak twoja ocena jest nie najgorsza...

Masz racje, te kilka CMOSow nie wyglada tak zle :) Dobrze ze nie w technice TTL, bo tam nie bylo dzielnika 4066 i trzeba byloby bawic sie w kaskade 7490...
    Dosc edukacyjny projekt dla poczatkujacego w cyfrowce.
  • #15 3625560
    AwoniX
    Poziom 14  
    Projekt ciekawy i pododba mi sie ze nie na mikrokontrolerze :) ladnie to wyglada lampy i starsza technika ocena 8+/10(bo jest na uniwersalnych, gdyby nie to to 9 bo zawsze moze byc lepiej :) ) Mam pytanie jak jest z zywotnoscia takich lamp jesli chodza tak 24/h?
  • #16 3625876
    Arkosky
    Poziom 11  
    hmm jak to jest podłączone i gdzie mozna takie części kupic ?
  • #17 3626091
    jabass
    Poziom 14  
    wszystkie potrzebne rzeczy są w załączniku-jeśli chodzi o wzór płytki to nie mam bo robiłem to na uniwersalnej-tolerancja przy nieskalibrowanym trymerze u mnie wyniosła 20 sek na dobę do przodu (wsadzony tak jak kupiony) jeśli chodzi o zmiany temp. to nie wiem nie sprawdzałem :) ,a o żywotności lamp można wyczytać w necie ja użyłem rosyjskich lamp in-14 ale można z powodzeniem użyć innych. a jeśli chodzi o tą kalibrację to trymer trzeba ustawić na 19pF lub w tych granicach wtedy błąd powinien wynieść 1% w skali roku :)
  • REKLAMA
  • #18 3633996
    raven1
    Poziom 11  
    Mam takie lamy na stanie. Widzalem je tez na allegro
  • #19 3635423
    jabass
    Poziom 14  
    na allegro jest dużo lamp tylko trzeba uważać bo nie wszystkie są sprawne:)
  • #20 3635666
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Cytat:
    a jeśli chodzi o tą kalibrację to trymer trzeba ustawić na 19pF lub w tych granicach wtedy błąd powinien wynieść 1% w skali roku

1% procent, to ponad 3 dni. W skali roku to dużo.

Pozdrawiam
  • #21 3635988
    jabass
    Poziom 14  
    jesli cie to martwi to wystarczy podpiac nasz generator pod czestotliwosciomierz np. na kompie (programowo wykozystujac karte dzwiekowa) i tak krecic trymerem az uzyskamy 1Hz na wyjsciu... ja tak kalibrowlem mój zegar
  • #22 3645945
    edwado
    Poziom 11  
    Fajna sprawa taki zegarek. Chyba se tez taki słoze:D
  • #23 3650732
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    Witam zrobiłem sobie taki zegar, ale mam problem nie wiem czy to nie są lampy walnęte. poniewaz w sekundach nie działa mi 1 potem w tej samej lampie na raz sie włącza 4,5,6 i dopiero na 7 jest samo. i tak jest z paroma innymi, lampy mam ze starego miernika tzn 2 miernikow.
  • #24 3651788
    jabass
    Poziom 14  
    danielkk napisał:
    Witam zrobiłem sobie taki zegar, ale mam problem nie wiem czy to nie są lampy walnęte. poniewaz w sekundach nie działa mi 1 potem w tej samej lampie na raz sie włącza 4,5,6 i dopiero na 7 jest samo. i tak jest z paroma innymi, lampy mam ze starego miernika tzn 2 miernikow.

nie lampy sa napewno sprawne sprawdż sobie generator 1 Hz czy działa prawidłowo-pozatym sprawdz czy niemasz gdzies przerwy(zimne luty) tez miałem taki problem lecz to byla wina generatora, a raczej kwarcu bo omyłko wsadzilem w MHz zamiast kHz
  • #25 3652377
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    moim generatorkiem jest siec 230V :D:D juz znalazłem jedną usterke, mianowicie baza tranzystora sterującego cyfrę 1 nie była dobrze zlutowana, teraz mnie martwi tylko to ze na raz sie swieci "4,5" ale dzis siąde i popatrze dokładnie.

ok juz zegarek uruchomiłem teraz mysle nad jakąś fajną obudową do niego. musze zrobic taką bezpieczną bo 230V moze kogos porazic.
  • #26 3654873
    jabass
    Poziom 14  
    danielkk napisał:
    moim generatorkiem jest siec 230V :D:D juz znalazłem jedną usterke, mianowicie baza tranzystora sterującego cyfrę 1 nie była dobrze zlutowana, teraz mnie martwi tylko to ze na raz sie swieci "4,5" ale dzis siąde i popatrze dokładnie.

ok juz zegarek uruchomiłem teraz mysle nad jakąś fajną obudową do niego. musze zrobic taką bezpieczną bo 230V moze kogos porazic.

wykorzystanie sieci jako generatora mże niebyć aż takim dobrym rozwiązaniem z tego wzgledu że czas bedzie się zozjeżdzał ale powinno działać :D i powodzenia z obu...
  • #28 3897879
    jabass
    Poziom 14  
    w końcu zegar doczekał się obudowy:) fotki na początku postu
  • #29 3898193
    ciapciok
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Skąd masz taką fajną blache z której zrobiłeś obudowe ?

Pozdrawiam
  • #30 3899616
    jabass
    Poziom 14  
    blacha pochodzi z maskownicy glosnikow montowanych w tv.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono projekt prostego, taniego i uniwersalnego zegara na lampach nixie, który można zbudować z dowolnych lamp tego typu, bez konieczności użycia programatora. Układ oparty jest na scalakach CMOS: generator 4060 generuje sygnał 2 Hz, a dzielnik 4013 obniża częstotliwość do 1 Hz, co napędza zegar. Zasilanie lamp można realizować na kilka sposobów. Całość wykonano na uniwersalnej płytce drukowanej, co ułatwia budowę, ale wymaga ręcznego lutowania i modyfikacji połączeń. Koszt budowy wyniósł około 40 PLN (bez lamp), które można kupić na aukcjach internetowych, choć należy uważać na ich sprawność. Kalibracja częstotliwości odbywa się za pomocą trymera kondensatora, co pozwala uzyskać dokładność około 20 sekund na dobę, a po kalibracji nawet 1% błędu rocznie. Dyskutowano o żywotności lamp, wpływie temperatury na stabilność częstotliwości oraz problemach z poprawnym działaniem sekundnika, które często wynikają z błędów w generatorze lub zimnych lutów. Autor wykonał również prostą obudowę z elementów drewnianych i blachy pochodzącej z maskownicy głośników telewizyjnych. Projekt jest oceniany jako edukacyjny i atrakcyjny dla początkujących, szczególnie ze względu na brak mikrokontrolera i wykorzystanie starszej technologii cyfrowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA