Witam chciałem sie podzielić znalezionym w necie projektem zegara na lampach nixie, którego można zbudować w oparciu o dowolne lampy nixie.Cała konstrukcja jest niezbyt skomplikowana ale za to bardzo uniwersalna.Wszystkie elementy są ogólnie dostępne i tanie przy czym nie trzeba posiadać programatora żeby zegar działał. Sercem układu jest scalak 4060 generujący 2Hz i dzielnik zrealizowany na 4013 co daje nam impuls wyjściowy 1 Hz napędzający cała konstrukcje.Zasilanie lamp można rozwiazać na kilka sposobów, w załączniku są 2 propozycje. Mnie zajeło jedno popołudnie na zmajstrowanie takiego cuda. Pod spodem załącznik ze wszystkimi potrzebnymi materiałami do budowy takiego zegara oraz kilka zdjęć mojej konstrukcji.----pre dni temu mialem chwilę czasu wiec zrobiłem obudowe do mojego zegara - dodałem fotki może niezbyt dobrej jakości ale da sie coś zobaczyć-obudowa sama w sobie banalna dwie deski ze 3 warstwowej sklejki przyciete na ten sam wymiar i skręcone ze sobą tulejkami , scianki bocze zrobione z siatki maskującej głośniki co daje wętylacje
Fajne? Ranking DIY