logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP

Gigantor 08 Mar 2007 22:15 11368 23
REKLAMA
  • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP

Projekt zostal zrealizowany w lutym ubieglego roku. Jest to zegar na lampkach nixie typu Z566M (cyfry) oraz Z567M (+,-,~) produkcji RFT, pochodzacych ze starego czasomierza laboratoryjnego produkcji polskiej. Sercem ukladu jest mikrokontroler ATMega8. Wysterowuje on poprzez 2 dekodery tranzystory MPSA42 i MPSA92 - realizowana jest multipleksacja, w jednym momencie pali sie tylko jedna lampka. Uklad z komputerem polaczony jest przez RS232, po stronie komputera komunikacje zalatwia napisany 'na kolanie 'program. Ustawienie zegara mozliwe jest wprost z serwera SNTP lub recznie. Zasilacz (wielka, czarna skrzynka widoczna na zdjeciu) zbudowany jest na 2 transformatorach (konstrukcja przewymiarowana, ale rozwojowa) i ze wzgledow bezpieczenstwa separuje zegar od sieci. Obudowa zbudowana zostala z drewna sosnowego oraz oksydowanego aluminum - moje ulubione polaczenie. Zegar chodzi juz ok roku bez zadnych problemow. Mam 40 zapasowych lamp, wiec mam nadzieje, ze mnie przezyje :) W zalaczniku sa zdjecia gotowych plytek oraz oczywiecie zegar w roznych etapach budowy.
    Załączniki:
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP working_640x480.jpg (62.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP withouthousing_640x480.jpg (66.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP ready_640x480.jpg (61.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP housingbuilding_640x480.jpg (63.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP controlboard_640x480.jpg (49.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP bulbboard_640x480.jpg (33.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Gigantor
    Poziom 19  
    Syntezatory dźwięku DIY :: syntherjack.net
    Gigantor napisał 388 postów o ocenie 1085, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Poznań. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3658543
    foxik000000
    Poziom 29  
    Ocena: 56
    Ostatnio nastąpił jakiś wysyp zegarów na lampach NIXIE, widać ze ludziom znudziły się już wyświetlacze LED i LCD i wracają do starych ale za to pięknych rozwiązań ;) A co do twojego zegara, to wykonanie idealne, żadnych nie dociągnięć itp. Wszystko wygląda super, zwłaszcza ta obudowa :)
  • REKLAMA
  • #3 3658659
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Rozwiązanie moim zdaniem mało eleganckie ze względu na połączenie z komputerem. Trzeba było do ATmega podpiąć jakiś moduł ethernet - synchronizacja czasu byłaby wtedy niezależna od komputera, bezpośrednio z sieci...
  • #4 3659040
    andrzej34
    Poziom 16  
    Ocena: 34
    witam, estetyka - super, będzie reszta na forum? (schemat, wsad itd. )
    Pozdrawiam
  • #5 3659107
    kchmielu
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Tez chcialem spytac czy bedzie reszta na forum??
    Chodzi mi o wsad, schemat, wzor plytek, i jesli autor zechce to program do synchronizacji z PC ????
  • #6 3659125
    dj_von_nodzaj
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    cale mnóstwo ostatnio się pokazało takich zegarów Przyznam że ten mi się podoba dobre wykonanie staranne i estetyczne ładnie zaprojektowana płytka Brawa dla wykonawcy .
    A tak na marginesie to sam mam zamiar zrobic taki zegarek
    P.S. Moze schemat kolega wystawi
  • #7 3659188
    szpiq
    Poziom 14  
    Bardzo estetyczna praca. Mógłbyś jeszcze podać kosztorys? Zawsze się zastanawiałem czy można byłoby zrobić taki projekt ale żeby wyświetlał jakiś napis... Wiem że musiałyby to być inne lampy. Nie wiem jak z epromami, byłyby inne czy tylko kwestia zaprogramowania? Pozdrawiam
  • #8 3659367
    Morg
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Bardzo estetyczna i ciekawa obudowa, pomysł z synchronizacją mi się nie podoba, osobiście wolałbym ręczną możliwość ustawienia czasu, niezależnie od PC - chyba że takowa też istnieje.
    Czy lampy nixie grzeją się mocno podczas pracy ?? -tzn. czy zegar może stanowić niebezpieczeństwo dla np. dzieci ?

PS.
    Na jednym ze zdjęć widzę książki z militarnej serii Espadonu :) - z powodu doskonałych rysunków była to niezła seria. Choć ja akurat posiadam wojnę morską i okręty podwodne...
  • #9 3659441
    Gigantor
    Poziom 19  
    Ocena: 1085
    lechoo napisał:
    Rozwiązanie moim zdaniem mało eleganckie ze względu na połączenie z komputerem. Trzeba było do ATmega podpiąć jakiś moduł ethernet - synchronizacja czasu byłaby wtedy niezależna od komputera, bezpośrednio z sieci...

Wszystko, jak zawsze, rozbilo sie o pieniadze...

kchmielu napisał:
    Tez chcialem spytac czy bedzie reszta na forum??
    Chodzi mi o wsad, schemat, wzor plytek, i jesli autor zechce to program do synchronizacji z PC ????

Mam zle wiadomosci: schematu "rysowanego "nigdy nie bylo. Projekt powstal w calosci w glowie (schematy, wartosci elementow itd). O ile znajde, moge wrzucic wzory plytek - choc nie sa moim zdaniem zbyt piekne.

szpiq napisał:
    Mógłbyś jeszcze podać kosztorys? Zawsze się zastanawiałem czy można byłoby zrobić taki projekt ale żeby wyświetlał jakiś napis... Wiem że musiałyby to być inne lampy. Nie wiem jak z epromami, byłyby inne czy tylko kwestia zaprogramowania? Pozdrawiam

Kosztorys (na ile pamietam):
    - scalaki: ok 30zl
    - tranzystory : ok 20zl
    - lampy: ok 25zl
    - aluminium: ok 50zl
    - laminat, przewody, goldpiny, rezystory ok 20zl

Calosc zamknela sie w 200zl

Do wyswietlania napisow potrzebne sa lampki 16-segmentowe, ciezkie u nas do zdobycia. W moim projekcie zadnych zewnetrznym epromow nie ma, kwestia zaprogramowania.

kaldachar napisał:
    Przepraszam , ale jak zobaczę kolejną "konstrukcję" tego typu to zwymiotuje na klawiaturę . Czy skończyły się już pomysły na "wzmacniacze" w blachach po zasilaczach ATX , lub kolejny zestaw "kina domowego" ? . Panowie dajcie spokój ...

Jak rozpoczynalem ten projekt (lato 2005), w pisemkach elektronicznych nie bylo jeszcze zadnej wzmianki o podobnych zegarach. Lampy (8 sztuk Z566M) staly na Allegro po 40zl - dzis 150-200zl. Z przeszukiwania neta wynikalo takze, ze podobnej konstrukcji nie stworzono (nixie, SNTP).

Ale specjalnie dla ciebie zbuduje wzmacniacz w obudowie ATX, bys mogl zwymiotowac.

Morg napisał:
    Bardzo estetyczna i ciekawa obudowa, pomysł z synchronizacją mi się nie podoba, osobiście wolałbym ręczną możliwość ustawienia czasu, niezależnie od PC - chyba że takowa też istnieje.
    Czy lampy nixie grzeją się mocno podczas pracy ?? -tzn. czy zegar może stanowić niebezpieczeństwo dla np. dzieci ?

Niestety ustawianie bez PC nie istnieje - zdaje sobie sprawe, ze jest to wielki blad, szczegolnie, ze RS w PC-tach powoli zanika. Jak zajdzie potrzeba, zbuduje osobne urzadzenie do synchronizacji, niezalezne od PC. Lampy sa caly czas zimne. W zegarze wystepuje max napiecie 298V (prostowane nap sieciowe), wiec pewne niebezpieczenstwo istnieje - dlatego zdecydowalem sie na separacje od sieci.

Nawiasem mysle nad innym projektem zegara/timera na lampkach nixie. Szczegolow chwilowo nie zdradze, ale bedzie to projekt godny najwiekszego psychopaty.
  • REKLAMA
  • #10 3659546
    bruno4
    Poziom 13  
    Ocena: 55
    Wydaje mi się że do mody na Nixie przyczyniło się to forum. Za ładne lampy (takie jak Ty zastosowałeś) trzeba obecnie zapłacić na Allegro fortunę. Ktoś pisał że stęsknił się za urządzeniem w byle czym, a mi wydaje się że estetyka wykonania to podstawa. Zegary Nixie zaliczają się do sprzętu HiEnd i tak powinny wyglądać (mam nadzieję, że nie przesadziłem)
  • #11 3659694
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    jak wykonales ta obudowe, bo jest naprawde oryginalna. zegar bardzo mi sie podoba. Bardzo staranie wykonany.
    ZPDR
  • #12 3659821
    Gigantor
    Poziom 19  
    barteusius napisał:
    Witam, jak wykonales ta obudowe, bo jest naprawde oryginalna. zegar bardzo mi sie podoba. Bardzo staranie wykonany. ZPDR

Obudowa:
    Plytki sterowania i lamp polaczone zostaly dystansami. Nastepnie rowniez dystansami polaczone zostaly z dolna blacha aluminiowa - to glowna 'nosna' czesc obudowy. Nastepny element to konstrukcja drewiana - 2 klocki sosnowe polaczone 4 listewkami sosnowymi 3x3mm (2 listewki na dole opieraja sie na dolnej blasze, 2 gorne podtrzymuja blache gorna). Dolna blacha aluminiowa przyklejona zostala do 2 listewek dolnych. Gorna blacha lezy swobodnie, by mozna ja bylo latwo zdejmowac do odkurzania. Poziome kawalki aluminium wyciate zostaly z plaskownika 2x10mm i przyklejone. W ten sposob powstala obudowa, z ktorej mozna wyciagnac lampki i plytki wykrecajac tylko sruby.
  • REKLAMA
  • #13 3659823
    KrzyChules
    Poziom 13  
    odemnie dostajesz 6/6 bardzo staranne wykonanie
    obudowa swietna, sam robiles ?
  • #14 3659946
    Gigantor
    Poziom 19  
    KrzyChules napisał:
    odemnie dostajesz 6/6 bardzo staranne wykonanie
    obudowa swietna, sam robiles ?

Sam. Blachy aluminiowe kupilem w niemczech w Conradzie jako element obudowy profilowej, listewki sosnowe w modelarskim, boki to listwa z jakiegos marketu budowlanego, dzial meblarski. Projekt obudowy wlasny. Zalezalo mi szczegolnie na lekkosci konstrukcji. Zegar nixie caly w drewnie wyglada jak dla mnie zbyt antycznie, w plexi zbyt nowoczesnie. Drewno + aluminium, polaczenie stosowane bardzo czesto w starych sytezatorach lat 70/80 pasuje tu, zdaje mi sie, idealnie.
  • #15 3661483
    AwoniX
    Poziom 14  
    Witam
    Zgadzam sie ze co za duzo to nie zdrowo. Wysyp tego typu zegarow jest moze i duzy ale wiele projektow jest bardzo dobry a ten idealny. Obudowa to marzenie jak z fabryki, lampy sa sliczne boli tylko to uzaleznienie od PC ale wszystko mozna poprawic. Dla mnie 10/10.
    Pozdrawiam AwoniX
  • #16 3661566
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 794
    No piękna konstrukcja! Co jeden zegarek nixie na DIY to coraz ładniejszy i ciekawszy. Ciekawe, kiedy sam się za to zabiorę :) bo lampki leżą i czekają. Wykonanie 10/10 a obudowa 11/10 :)
    bruno4 napisał:
    ...Za ładne lampy (takie jak Ty zastosowałeś) trzeba obecnie zapłacić na Allegro fortunę...

Hmmmm..... a ile ta fortuna wynosi? Pytam z... powiedzmy że z ciekawości ;)
  • #17 3661605
    yogib
    Poziom 13  
    Bardzo fajna konstrukcja choć zwarzywszy na tytuł już się ucieszyłem, że ktoś rozwiązał problem synchronizacji prosto z netu bez pośrednictwa PCta.
  • #18 3661813
    Gigantor
    Poziom 19  
    Oto szczegoly konstrukcji obudowy. Jak widac na zalaczonych obrazkach, nie jest potrzebny bardzo profesjonalny sprzet (chociaz na pilnkach T*ya lub T*p T**ls daleko sie nie zajedzie). Wystarczy duzo dobrych checi i cierpliwosc. I podstawa: najpierw myslec, potem robic - mozna zaoszczedzie czas i pieniadze.
    Załączniki:
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP housing3_640x480.jpg (56.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP housing2_640x480.jpg (69.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zegar nixie synchronizowany z serwera SNTP housing1_640x480.jpg (62.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 3661914
    danielkk
    Poziom 31  
    Ocena: 113
    ta fortuna wynosi ok 135zł ostatnio licytowałem lampki NIXIE i cena koncowa własnie tyle wyniosła, więc mysle ze niektozy mniej zamozni zadowolą sie zegarkiem z lampkami po 5zł za sztuke. Ja niedawno taki zrobiłem i szczerze powiem ze mi sie bardzo podoba i jestem z niego zadowolony.
  • #20 3662076
    Gigantor
    Poziom 19  
    Zapewne zdziwi was fakt, ze lampy, za ktore sklonni jestescie zaplacic tak wysoka cene, zalegaja w starych szafach, a wiekszosc z nich skonczy na wysypisku. Ostatnio spoznilem sie tylko kilka dni - na smietnik poszla CALA SZAFA (doslownie) nieuzywanych lamp RTF i TESLA - zapasow magazynowych do sprzetu pomiarowego. Udalo mi sie ocalic tylko 8 - cena rynkowa powyzej 200zl. Smutne, lecz prawdziwe.

Od siebie jeszcze dodam, ze lampy nixie roznia sie od siebie nie tylko wygladem, ale takze zywotnoscia. Najgorzej wypadaja produkty polskie i rosyjskie. Warto zwrocic takze uwage na podstawki - ich posiadanie oszczedza kupe czasu.

Wlasnie biorac pod uwage zywotnoc, zdecydowalem sie na multipleksacje. Wiekszosc (o ile nie wszystkie) Z566M i Z567M (sprzedawane na Allegro przewaznie jako 5 lub 6 sztuk Z566M albo 4 Z566M i 1 Z567M) pochodza z woltomierzy/amperomierzy/czasomierzy/multimetrow Meratronik, seria LC uzywana byla w woltomierzach/amperomierzach panelowych. Sa z lekka zuzyte, co czasami objawia sie pojawianiem sie "ghostów" (mimo, iz zasilany jest jeden segment, zarza sie 2).
  • #21 3662193
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Zjawisko "duchów" można łatwo wyeliminować bocznikując każdy segment rezystorem o wartości kilka megaomów, o ile nie ma zwarć między segmentami.
  • #22 3665481
    azyl17
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 7
    Co prawda to prawda ze te lampy na forum przezywaja rozwkit.Na allegro tez ich sie tanio nie kupi.A ja wam powiem ze pamietam jak rokw 3 klasie na pracowniach uzywalismy miernika na lamapch nixie.Ladne wykonanie .Brawo.Pozdrawiam
  • #23 3665947
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Witam tak moim skromnym zdaniem lampki LC są ładniejsze i bardziej praktyczne do zabudowania ale ogólnie to można sie w nich zakochać

a apropos sterowania przez sntp są jakieś inne metody synchronizacji poza GPS-em??
  • #24 3697194
    m_wojcik
    Poziom 25  
    Ocena: 30
    No myślę że można wciąż używać wzorca czasu z Frankfurtu (odbiornik AM).
    Chyba że się mylę?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przedstawiono projekt zegara na lampach nixie typu Z566M (cyfry) oraz Z567M (symbole +, -, ~) produkcji RFT, sterowanego mikrokontrolerem ATMega8. Multipleksacja lamp realizowana jest przez dekodery i tranzystory MPSA42 oraz MPSA92, co pozwala na jednoczesne świecenie tylko jednej lampki. Synchronizacja czasu odbywa się poprzez połączenie z komputerem za pomocą RS232, gdzie program na PC pobiera czas z serwera SNTP; możliwe jest także ręczne ustawienie czasu. Zasilanie zapewniają dwa transformatory izolujące urządzenie od sieci, a obudowa wykonana jest z drewna sosnowego i oksydowanego aluminium, co zapewnia estetykę i lekkość konstrukcji. Koszt wykonania oscylował wokół 200 zł, przy czym lampy są obecnie drogie i trudno dostępne, a ich żywotność różni się w zależności od producenta (najgorsze są polskie i rosyjskie). Autor zastosował multipleksację, aby wydłużyć żywotność lamp. W dyskusji poruszono kwestie alternatywnych metod synchronizacji (np. moduł Ethernet, GPS), eliminacji efektu "duchów" przez bocznikowanie segmentów rezystorami oraz estetyki i wykonania obudowy. Wskazano, że lampy 16-segmentowe są potrzebne do wyświetlania napisów, ale są trudne do zdobycia. Projekt nie posiada schematów rysowanych, powstał w całości w głowie autora, który może udostępnić wzory płytek. Zegar działa stabilnie od około roku bez problemów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA