lechoo napisał: Rozwiązanie moim zdaniem mało eleganckie ze względu na połączenie z komputerem. Trzeba było do ATmega podpiąć jakiś moduł ethernet - synchronizacja czasu byłaby wtedy niezależna od komputera, bezpośrednio z sieci...
Wszystko, jak zawsze, rozbilo sie o pieniadze...
kchmielu napisał: Tez chcialem spytac czy bedzie reszta na forum??
Chodzi mi o wsad, schemat, wzor plytek, i jesli autor zechce to program do synchronizacji z PC ????
Mam zle wiadomosci: schematu "rysowanego "nigdy nie bylo. Projekt powstal w calosci w glowie (schematy, wartosci elementow itd). O ile znajde, moge wrzucic wzory plytek - choc nie sa moim zdaniem zbyt piekne.
szpiq napisał: Mógłbyś jeszcze podać kosztorys? Zawsze się zastanawiałem czy można byłoby zrobić taki projekt ale żeby wyświetlał jakiś napis... Wiem że musiałyby to być inne lampy. Nie wiem jak z epromami, byłyby inne czy tylko kwestia zaprogramowania? Pozdrawiam
Kosztorys (na ile pamietam):
- scalaki: ok 30zl
- tranzystory : ok 20zl
- lampy: ok 25zl
- aluminium: ok 50zl
- laminat, przewody, goldpiny, rezystory ok 20zl
Calosc zamknela sie w 200zl
Do wyswietlania napisow potrzebne sa lampki 16-segmentowe, ciezkie u nas do zdobycia. W moim projekcie zadnych zewnetrznym epromow nie ma, kwestia zaprogramowania.
kaldachar napisał: Przepraszam , ale jak zobaczę kolejną "konstrukcję" tego typu to zwymiotuje na klawiaturę . Czy skończyły się już pomysły na "wzmacniacze" w blachach po zasilaczach ATX , lub kolejny zestaw "kina domowego" ? . Panowie dajcie spokój ...
Jak rozpoczynalem ten projekt (lato 2005), w pisemkach elektronicznych nie bylo jeszcze zadnej wzmianki o podobnych zegarach. Lampy (8 sztuk Z566M) staly na Allegro po 40zl - dzis 150-200zl. Z przeszukiwania neta wynikalo takze, ze podobnej konstrukcji nie stworzono (nixie, SNTP).
Ale specjalnie dla ciebie zbuduje wzmacniacz w obudowie ATX, bys mogl zwymiotowac.
Morg napisał: Bardzo estetyczna i ciekawa obudowa, pomysł z synchronizacją mi się nie podoba, osobiście wolałbym ręczną możliwość ustawienia czasu, niezależnie od PC - chyba że takowa też istnieje.
Czy lampy nixie grzeją się mocno podczas pracy ?? -tzn. czy zegar może stanowić niebezpieczeństwo dla np. dzieci ?
Niestety ustawianie bez PC nie istnieje - zdaje sobie sprawe, ze jest to wielki blad, szczegolnie, ze RS w PC-tach powoli zanika. Jak zajdzie potrzeba, zbuduje osobne urzadzenie do synchronizacji, niezalezne od PC. Lampy sa caly czas zimne. W zegarze wystepuje max napiecie 298V (prostowane nap sieciowe), wiec pewne niebezpieczenstwo istnieje - dlatego zdecydowalem sie na separacje od sieci.
Nawiasem mysle nad innym projektem zegara/timera na lampkach nixie. Szczegolow chwilowo nie zdradze, ale bedzie to projekt godny najwiekszego psychopaty.