Cytat: kto lutuje procka ?!
Jak nie ma się zamiaru go wyciągać to czemu nie lutować, w końcu atmele są ISP wiec pełen serwis w uruchamianym układzie
Cytat: Ja bym może później spróbował go razem z lampą oscyloskopową włożyć do obudowy, choć to może być trudne.
Masz racje, to chyba będzie najtrudniejsze ze wszystkiego
Cytat: z tego co widzę, nie zainstalowałeś zewnętrznego RTC, więc jak sądzę zegar gubi czas przy zaniku sieci. Może warto dołożyć zakiś układzik na 1Wire lub I2C z akumulatorkiem?
Masz rację, nie ma żadnego RTC, na początku myślałem czy by go nie zastosować ale priorytetem było uruchomienie go jako całości, ale istnieje duża szansa, że wykonam odnowa płytkę sterowania i wtedy prawdopodobnie coś dołożę

.
Cytat: Czy zegar opóźnia bądź przyspiesza?
Z braku RTC na pewno chodź dokładnie tego nie sprawdziłem.
Cytat: Ile prądu to wcina??
ok 12W, najwięcej ciągnie żarzenie lampy bo ok 10W, jeśli ktoś ma odpowiedni transformator to może zmniejszyć pobór mocy bo niestety ja jestem skazany na stabilizacje napięcia żarzenia, a LM317 wymaga kilka woltów więcej na wejściu co znacznie obniża sprawność całego układu
Cytat: Bascomie i procku 8kB to prawie szczyt możliwości, a autor pisze że masz jeszcze wolne miejsce
Dobry malarz nawet jak ma mało farby potrafi narysować arcydzieło
Cytat: ale niestety na ścianę tego nie powiesisz
Można wykuć dziurę w ścianie
Cytat: O ile dobrze pamiętam, w oryginalnym projekcie obraz co jakiś czas jest przesuwany, by nie wypalać luminoforu. Czy także zastosowałeś to rozwiązanie?
Szczerze mówiąc nie widziałem "oryginalnego" projektu ale myśl godna uwagi, jak będę miał chwile to pomyśle czy nie da się tego w jakiś prosty sposób dołożyć chociaż myślę że lampa powinna swoje wytrzymać, przecież spotyka się oscyloskopy które chodziły w warsztatach po 20 lat