logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Symasym by ZIBI
    Założenia.

Chciałem zrobić świetnie grający wzmacniacz, o dużej dynamice. Wybrałem oczywiście symasyma.

Budowa:
    Wzmacniacz zasilany jest z wielkiego transformatora 600VA. Każdy kanał wzmacniacza ma własny zasilacz zbudowany z diod prostowniczych BYW29/200, oraz z 6 kondensatorów 4700uF/50V firmy ROE!

Sam układ wzmacniacza jest zbudowany chyba na najlepszych komponentach dostępnych w Polsce, Kondensatory: Panasonik FA, Nikichon Fine Gold, Silver Mica, WIMA, Jantzen Audio. Zastosowałem znakomite rezystory o tolerancji 1% 0,6W firm: BEYSCHLAG, VISHAY, YAGEO.

Tranzystory parowałem, jako końcowe dałem Toshiby 2sc5200/2sa1943

Kable jakie zastosowałem to sygnałowe kable KLOTZ, oraz głośnikowe kable z miedzi beztlenowej.

Wzmacniacz posiada szereg zabezpieczeń: opóźnione załączanie kolumn , szybkie wyłączanie kolumn , kontrola napięcia stałego na wyjściu wzmacniacza , kontrola przekroczenia temperatury radiatora.

Obudowa wykonana jest solidnie ze stali nierdzewnej. Sama obudowa waży 7 kg i wg mnie jest lepiej i stabilniej wykonana niż w większości wzmacniaczy firmowych.

Wymiary 44x30x11cm.

Całośc wzmacniacza waży około 15kg.

Dokładny opisa całego wzmacniacza:
    http://forum.akustyka.info/viewtopic.php?p=2956#2956

Rozmowa na temat symasyma:
    http://forum.akustyka.info/viewtopic.php?t=104&postdays=0&postorder=asc&start=0

PS. Zachęcam do odwiedzania forum www.akustyka.info duzo sie mozna dowiedzieć, można otrzymac profesjonalną pomoc.

Kilka fot.

Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI
    Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI Symasym by ZIBI

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    dj_zibi
    Poziom 18  
    dj_zibi napisał 374 postów o ocenie 6, pomógł 7 razy. Mieszka w mieście Namysłów. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3738911
    maxrider
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    no postarałeś się Zibi szacunek za wykorzystane elemęty niemniej jednak w środku można dopatrzyć się paru nie dociągnięć!!
    moja ocena to 5/6
  • REKLAMA
  • #3 3738951
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    maxrider prosze wymien niedociągnięcia:)
  • #4 3739210
    d1ode
    Poziom 1  
    bardzo ladne wykonanie, ale moim zdaniem - "audiofilski" przerost formy nad trescia
  • #5 3739270
    przemo27
    Poziom 24  
    Ocena: 38
    Super, naprawdę widać zaangażowanie w wykonanie projektu i jego staranność , ale trochę jednak przesadziłeś z podzespołami do tego wzmacniacza ( są totalnie na wyrost ) Jak toto gra według Ciebie ?
    5/5 za wykonanie miło popatrzeć .
  • #6 3739409
    rzerzuch
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Pięknie wykonany. Widze ze nie dawales ceweczki na wyjsciu nie bylo problemów ze wzbudzaniem sie ??
  • #7 3739524
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    Super obudowa - tylko jak Ty ją zrobiłeś? opisz jeśli to nie tajemnica.
    Moim zdaniem tylko ta "super "dioda w gałce psuje efekt - dałbym tam matową lekko świecącą diodę zamiast tego "lasera". Niemniej całość jest imponująca.

Dodano po 1 [minuty]:

ciekawa sprawa sami administratorzy forum się wypowiadają :)
  • #8 3739545
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    harnasx napisał:

ciekawa sprawa sami administratorzy forum się wypowiadają :)

Takze sie zdziwilem :P

A co do wzmacniacza to tylko nie podoba mi sie ta dioda (za mocno swieci :D )

Po co sa te chyba tranzystory na plytce z kondensatorami ??
  • REKLAMA
  • #10 3739606
    c++
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Witam,
    moim zdaniem trzeba oceniac tego autora projektu, co go zrobil, a zapewne dj_zibi, nie byl konstruktorem tego wzmacniacza.
    PZDR

Dodano po 9 [minuty]:

dj_zibi napisał:
    maxrider prosze wymien niedociągnięcia:)

pierwsze niedociagniecie to wzmacniacz kupiony na allegro.
  • #11 3739725
    radziejsz
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    dj-zibi go sprzedał anie kupił ludzi podał link do tematu innego forum wystarczy tam zajerzec , moim zdaniem tez troche przesadzony ale mi sie podoba obudowa jest wypasna, powiedz jak ją zrobiłeś ?? moze mogłbys zrobic taka i sprzedac ??:) szkoda ze nie ma selektora wejsc jakiegos
  • #12 3739735
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    witam
    No wszystko super niema sie czego czepić. Najbardziej mi sie podoba obudowa 6/6
    ->dowodca_armii to mi wygląda na diody prostownicze
    czy coś ponieważ mają 2 nóżki
    P.S. Chyba wszyscy są administratorami tego forum :D
  • #13 3739798
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3739809
    dj_zibi
    Poziom 18  
    Dioda ostatecznie dostała większy rezystor w szereg i mniej raziła.

Konstrukcja jest moja i ja ją sprzedałem na allegro:) Wystarczy luknac na akustyke tam wszystko wyjaśnione:)

Rzerzuch nie daje cewki bo nigdy nie chce mi się jej nawijać, nie ma problemu z wzbudzaniem.

dowodca_armii te tranzystory to diody prostownicze.
  • REKLAMA
  • #15 3739823
    Khazar
    Poziom 13  
    bardzo fajny projekt :) dla mnie 5,5/6! a co fajniejsze to 1 kwietnia każdy może być adminem!

pozdrawiam!
  • #16 3739830
    nik156
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    dj_zibi to wykonał sam płytki zamawia w jakiejś firmie on go złożył i sprzedał na allegro ale to dla dj_zibi należą się gratulacje jak dla nie to konstrukcja super tylko troszke trafko za wielkie i ciężki jest ale jest super ocena 6/6 tak dalej dj_zibi
  • #17 3739975
    harnasx
    Poziom 22  
    Ocena: 264
    to pozostaje tylko pytanie gdzie kupiłeś tą obudowę - bo zaczynam wątpić że ją samodzielnie wykonałeś - zaskocz nas i wyjaśnij jak się robi taką wypasioną obudowę :)

no i "zhakerowali" nam elektrodę - wszyscy "nadzorcy" spią??!!
  • #18 3739979
    kubcio
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czy ta soldermaska na plytkach to robota domowa?
  • #19 3740067
    maxrider
    Poziom 20  
    niedociągnięcia jeśli tak je można nazwać są następujące:
    przy takiej jakości wzmaku potencjometr powinien być na oście tuż przy wejściach!!
    i kable troche inaczej ułożone a zabezpieczenie wraz z trafem jakoś odeakranowane od wejść sygnałowych to wszystko niedociągnięcia można je nazwać natury audiofilskiej tak pozatym wszystko oki!!
  • #20 3740116
    Cinek_as
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    ładna konstrukcja :) daje 5/6 :P
  • #21 3740161
    zioom128
    Poziom 11  
    Mi sie podoba , ale co z grzaniem sie wzmacniacza? 5\6 za tą diode
  • #22 3740196
    jehowy
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Skoro wzmak jest mega audiofilski (super elementy) to dlaczego zasilacz nie jest audiofilski :?: Chodzi mi o dual mono.
  • #23 3740201
    CRDReed
    Poziom 11  
    Wzmacniacz piękny bo kosztowny, w sumie każdy co mógłby wydać pełno kasy to by zbudował taki wzmacniacz. Nie ma sie czym ekscytować.

Po kliknięciu na link "dokładny opis wzmacniacza" liczyłem na coś więcej niż tylko odesłanie mnie do następnego forum. A mianowicie OBLICZENIA, myślałem ze sam zaprojektowałeś swój projekt :) Wtedy czytając takie posty każdy z nas, nawet nie elektronik mógłby zaprojektować i wykonać wzmacniacz, oczywiście nie musi to być odrazu konstrukcja w stylu 1000 elementów.

Pozdrawiam
  • #24 3740286
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Ładne cacko, opisy na laminacie też sam robiłeś?
  • #25 3740437
    wzmak123
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Pytanie
    jak ten wzmacniacz gra z porównaniem, do innego wzmaka, np. poczciwego Gc na lm3886, Lub końcówki w elektora Pana giesbersta

Ponieważ przy budowie takiego wzmacniacza chodzi tylko o walory soniczne .
  • #26 3740445
    DJKompot
    Poziom 26  
    Witam
    Bardzo ładna konstrukcja.
    Porządne zabezpieczenia niezła moc i ta jakość.
    Jaki był całkowity koszy?
    Daje +5/6.

Pozdrawiam
  • #27 3740489
    dj_zibi
    Poziom 18  
    wzmak123 Wzmacniacz Lm3886 bije na głowe pod każdym względem, co do wzmacniacza pana Gibertsa z elektroa, to Symasym ma większa dynamikę napewno reszta zalezy od upodobań

Co do dual mono to już aspekt finansowy:)

Płytki drukowane fo Symasyma, zamawiam masowo w zakładzie. Płytki do zasilacza sam robiłem róniez solder maskę.

Całośc nie wyszła aż tak drogo, duzo czesci mam, dużo kupuje po okzjach.

Chłodzenie wzmanciacza jest w 1005 wystarczające, dodatkowo jest abezpieczenie termiczne.

CRDReed zamiast siedzieć i pisac że jak się ma kase to się robi to pomyśl i zobacz ile kosztuje zrobienie takiego wzmacniacza!. Transformator szukasz po allegro koszt 50-100zł, płytki do wszystkieog trawisz sam:) koszt Czesci do wzmanciacza jak nie chcesz szaleć a robic w normie 60-70zł. Kondensatory do zasilacza ja wiem 30zł wraz z diodami:) Obudowa kupujesz stare COś jakieś SC, tuner radio co chcesz, do tego kawałek nierdzewki na przód ładnie obrabiasz i masz:)

Masz pieknie grający wzmacniacz:)
  • #28 3740630
    Matejkos
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Wzmacniacz bardzo ładny i podoba mi sie że to w sumie sama końcówka gdyby tylko nie było tego potencjometra :)
    tylko jakiś włącznik i sygnalizacja działania by pasowała a do tego jakiś wypaśny przedwzmacniaczyk i byłby niezły komplet
    Pozdrawiam Matejkos

PS moja ocena to oczywiście 6/6
  • #29 3740716
    G.A.P.A
    Poziom 16  
    Ocena: 66
    Witam
    Ogólnie bardzo fajny wzmacniacz, ładne wykonanie tylko faktycznie troche ta dioda w gałce psuje efekt ale może być. Aha i jeszcze ten włącznik sieciowy taki dziwny jakiś ;) ale to i tak z tył. Ogólenie jest dobrze a nawet bardzo :D
  • #30 3740752
    zylak86
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    witam wszystkich,
    bardzo ladna konstrukcja, podoba mi sie wykonanie obudowy. tylko pochwalic taka precyzje wykonania. Nie jest to idealnie ale +5/6 ode mnie.

czy dzisiaj mamy samych adminow na forum? :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza Symasym autorstwa dj_zibi, zasilanego z dużego transformatora 600VA, z osobnym zasilaczem dla każdego kanału opartym na diodach prostowniczych BYW29/200 i kondensatorach 4700uF/50V firmy ROE. Wzmacniacz wykorzystuje wysokiej jakości komponenty: kondensatory Panasonic FA, Nichicon Fine Gold, Silver Mica, WIMA, Jantzen Audio oraz rezystory BEYSCHLAG, VISHAY, YAGEO o tolerancji 1%. Końcowe tranzystory to parowane Toshiba 2SC5200/2SA1943. Do połączeń użyto kabli sygnałowych KLOTZ i głośnikowych z miedzi beztlenowej. Konstrukcja posiada zabezpieczenia: opóźnione załączanie kolumn, szybkie wyłączanie, kontrolę napięcia stałego na wyjściu oraz termiczną ochronę radiatora. Obudowa jest profesjonalnie wykonana, choć pojawiły się pytania o jej pochodzenie i sposób wykonania. Wzmacniacz charakteryzuje się dużą dynamiką i szczegółowością dźwięku, przewyższając według autora popularne konstrukcje na LM3886 i P3A Roda Elliota pod względem szybkości i kontroli głośników. Dyskutowano o audiofilskim charakterze projektu, z opiniami, że zastosowane komponenty są przesadzone, a zasilacz nie jest dual mono ze względów finansowych. Autor potwierdził samodzielne wykonanie płytek drukowanych i montażu, a także sprzedaż wzmacniacza na Allegro. Wzmacniacz ma prostą regulację głośności (jeden potencjometr), co niektórym użytkownikom wydaje się niewystarczające. Pojawiły się sugestie dotyczące poprawy układu kabli, montażu potencjometru bliżej wejść oraz zmiany diody w gałce na mniej rażącą. Dyskutowano także o braku cewek na wyjściu i ich wpływie na wzbudzanie. Wzmacniacz jest oceniany wysoko (5-6/6) za wykonanie i dźwięk, choć niektórzy oczekiwali bardziej szczegółowych schematów i obliczeń. Wzmacniacz jest uważany za solidną konstrukcję DIY, z możliwością dalszej rozbudowy o przedwzmacniacz i lepszą regulację tonów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA