logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować przydźwięk sieciowy we wzmacniaczu lampowym PCL86?

zartur82 11 Kwi 2007 15:54 5941 6
REKLAMA
  • #1 3776786
    zartur82
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    jak zlikwidować buczenie/po mojemu przydżwięk sieciowy/.Wzmak strasznie buczy dodam że jest to lampowy wzmak /PCL86/.Czuć nawet jak się ręke położy te buczenie.Co mam zrobić i jak żeby zlikwidować ten uporczywy dzwięk?

dzięki za wszelkie podpowiedzi....artek...
  • REKLAMA
  • #2 3776801
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    ...witam..;)
    ..prawdopodomnie to transformator "tak buczy"..;D...moze zastosuj do jego przykrecenia gumowe podkładki...to moze zredukuje drgania..;)

Dodano po 55 [sekundy]:

...albo poprostu jest słabo przykrecony..;)
  • REKLAMA
  • #3 3776835
    zartur82
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    I to zlikwiduje też przydzwięk w kolumnach?Musi być przy tego typu wzmakach uzimienie?
  • #4 3776858
    elektroziom
    Poziom 20  
    Ocena: 122
    ...przydzwiek w głosnikach redukuje sie poprzez własciwe wyfiltrowanie napiecia zasilania...(kondensatory elektrolityczne jak najwiekszej pojemnosci...i kondensatory ceramiczne...do wyzszych czestotliwosci)...;)
  • REKLAMA
  • #5 3776972
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 394
    Aby zredukować buczenie we wzmacniaczu lampowym należy zastosować skrętkę jako przewód żarzenia. Przewody sygnałowe powinny być dokładnie ekranowane i oddalone od wszystkich innych przewodów, zwłaszcza od przewodów żarzenia.

Do takiego wzmacniacza lampowego wystarczy kondensator 47-100uF 350V.
  • REKLAMA
  • #6 3777375
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    3 możliwości za słąbo odfiltrowane zasilanie albo mikrofonują ci lampy albo przewody żarzenia za blisko przewodów sygnałowych
  • #7 19062956
    marant36
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Cytat:
    Do takiego wzmacniacza lampowego wystarczy kondensator 47-100uF 350V.

Otóż nie zawsze, ja miałem 2x100µF/400V i buczał delikatnie przy maksymalnym wysterowaniu bez sygnały na wejściu. Dołożyłem 470µF/450V i...CISZA ja makiem zasiał.

Dodano po 5 [minuty]:

A co do zasilania żarzenia lamp, to wyprostować, dobrze odfiltrowywać ( u mnie 3300 + 2200/35V) i dołożyć stabilizator prądu na wyjściu na jakimś BU. Schematy we wcześniejszych postach w temacie. I cały zasilacz na osobnej płytce oddalonej od sygnałowej i najlepiej oddzielonej ekranem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Przyczyną buczenia (przydźwięku sieciowego) we wzmacniaczu lampowym PCL86 może być drganie transformatora sieciowego, słabe filtrowanie zasilania lub nieprawidłowe prowadzenie przewodów żarzenia. Zaleca się zastosowanie gumowych podkładek do tłumienia drgań transformatora oraz dokładne przykręcenie jego mocowania. Redukcję przydźwięku w głośnikach osiąga się przez odpowiednie filtrowanie napięcia zasilania, stosując kondensatory elektrolityczne o dużej pojemności (np. 47-100 µF przy 350 V lub większe, np. 2x100 µF/400 V, a nawet 470 µF/450 V) oraz kondensatory ceramiczne do tłumienia wyższych częstotliwości. Przewody żarzenia powinny być skręcone (skrętka) i ekranowane, a przewody sygnałowe oddalone od przewodów żarzenia, aby uniknąć indukowania zakłóceń. Dodatkowo, wyprostowanie i dobre odfiltrowanie zasilania żarzenia (np. kondensatory 3300 µF i 2200 µF na 35 V) oraz zastosowanie stabilizatora prądu (np. na tranzystorze BU) na wyjściu zasilania żarzenia, umieszczonego na osobnej, ekranowanej płytce, znacząco zmniejsza buczenie i przydźwięk sieciowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA