logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • Witam,
    chciałbym przedstawić kolorofon, który zrobiłem dla kumpla, ale został u mnie.

Kolorofon na Jabelu

Opowiem może od początku jego historię.
    Piotrek kupił Jabela J-50 i przyniósł do mnie żebym mu złożył do kupy płytkę i wrzucił w jakieś pudło. Miałem akurat obudowę, która miała być wzmacniaczem, ale miała za małe otwory wentylacyjne. Dokupiłem kilka drobiazgów i jest.

Kolorofon na Jabelu

Efekt chyba był niezadowalający, bo przyniósł kolorofon spowrotem i powiedział że jest mój, jak mu zrobię taką obudowę do stroboskopu.

Kolorofon na Jabelu

kosztorys:
    Jabel - ponad 40zł
    oprawki do żarówek - 10zł
    obudowa - 7zł
    żarówki - 3zł.
    włącznik, kabel, bezpieczniki 4 szt. + oprawka, chincha - 10zł

wszystko jakieś 70zł.

Kolorofon na Jabelu

Potencjometry schowane są głęboko, aby gałki nie odstawały od obudowy.
    Mikrofon z kolei zamontowany jest we wtyczce chinch i zalany klejem, w obudowie zamontowałem gniazdo. Taki patent umożliwia obracanie mikrofonu w stronę źródła dźwięku.

Kolorofon na Jabelu

Ja widać bezpiecznik na kablu. Były plany żeby zamontować z tyłu 3 gniazdka do podłączenia zewnętrznych lampek, ale koszty zadecydowały że nie ma.
    Coś jeszcze apropo żarówek chciałem dodać. Nie są to sklepowe żarówy po 6zł, tylko 75W pomalowane flamastrem. Wcześniej były kolorowe Osramy po 25W, ale efekt był o wiele słabszy, poza tym podczas testów u Piotra zapodziała się ich większa część i nie miałem już ochoty więcej inwestować w to urządzenie. Flamaster bez problemu wytrzymuje te 80°C na żarówce. Najlepiej włączyć na 10 minut na stałe po pomalowaniu, to porządnie wyschnie.

czekam na wasze opinie i sugestie.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    kosmi
    Poziom 16  
    Specjalizuje się w: serwis
    kosmi napisał 248 postów o ocenie 31, pomógł 3 razy. Mieszka w mieście Szepietowo. Jest z nami od 2006 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3946860
    darek590
    Poziom 14  
    może jakiś filmik pracy tego mógłbyś nakręcić??
  • #3 3947041
    kosmi
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    nie mam możliwości, z telefonu jakość jest bardzo słaba.

chyba że...

http://www.wrzuta.pl/film/3xf6LFRCJY/

Kolorofon na Jabelu

Na Allegro kolorofony są po 40zł., ale chyba żaden z forowiczów elektrody nie zwraca na to uwagi. Liczy się satysfakcja i pod tym względem opłacało się.
  • #4 3947294
    hubertssss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    obudowa nawet całkiem całkiem 6/6 można by za nią dać
    zastanawiam się tylko jak świecą te twoje samoruby żarówki (czy kolory nie są za bardzo wyblakłe)?
  • REKLAMA
  • #5 3947304
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    Witam wykonane bardzo ladnie ale ja bym zastosowal zarowki z odblysnikami (lepiej swieca)
    Ja swoja iluminofonie wykonalem tez na jablu i oto ona (jest tam tez filmik)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic673631.html

Dodano po 4 [minuty]:

P.S. po ci mikrofon ustawiany w strone dzwieku ? U mnie z 10m lapie przy rozmowie.
  • #6 3947340
    kosmi
    Poziom 16  
    Tylko u mnie żarówki są pionowo i odblaski się nie nadają.

Ty zawsze stoisz przed kolorofonem, to mikrofon jest skierowany w Twoją stronę. Ja mogę ustawić urządzenie dowolnie, jak mi będzie wygodniej kręcić gałkami, a imprezowicze będą cieszyć się efektem w każdym miejscu.
  • #7 3947647
    Uszol 1990
    Poziom 29  
    Ocena: 72
    :) witam

bardzo ładnie wykonany kolorofon :]
    wreszcie coś normalnego :P nie jakieś "nie wiadomo co" w stylu maszynka do tatuażów...
    wykonanie staranne wszystko ładnie ułożone skręcone i na swoim miejscu :)
    ocena 6 :]
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 3947867
    charwer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    Podoba mi się wykonanie mimo, że nie popieram umieszczania kitów w dziale DIY. Wydaje mi się, że żarówki powinny być umieszczone w małych oddzielnych reflektorkach na długich kablach by można było je porozmieszczać na imprezie :) Te śróbki na panelu przednim troszeczkę psują całą kompozycję panelu przedniego, ale do wybaczenia. Całość przypomina mi jakiś wzmacniacz na lampach:). Ogólnie to konstrukcja jest ładna i zachęcam do wymyślenia czegoś ciekawego, a niekoniecznie budowy kitów mimo, że są one potrzebne do edukacji. Pozdrawiam.
  • #9 3947935
    Elmer_
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ze tak sie zapytam...Mierzyłeś może częstotliwości błysków zgadzały CI sie z danymi katalogowymi??Ja pamietam jak miałem ten układ żeby działał zgodnie z danymi producenta musiałem go troche przerobic... pobawienie w wymiane elemntów daje płyniejszą zmiane kolorów.
  • #11 3948196
    Matkas
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    No nieźle:)Bardzo ładnie wmontowałeś wszystko do tej obudowy:)

Pozdro
  • #12 3948475
    Endriu64
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Ja bym tam chyba zrobił na kabel ,a nie z mokrofonem. Przy kablu gra tylko na muzyke a tak na całe otoczenie.
  • #13 3948552
    kosmi
    Poziom 16  
    Elmer_ napisał:
    Ze tak sie zapytam...Mierzyłeś może częstotliwości błysków zgadzały CI sie z danymi katalogowymi??Ja pamietam jak miałem ten układ żeby działał zgodnie z danymi producenta musiałem go troche przerobic... pobawienie w wymiane elemntów daje płyniejszą zmiane kolorów.

nie mierzyłem tych częstotliwości. Proponujesz je "rozrzucić" trochę, czy inną zmianę?

Na panel można by wrzucić jakąś naklejkę, ale narazie nie razi mnie widok śrubek - może kiedyś się pokuszę.

Kolorofon na Jabelu

źródło: http://www.arczer.neostrada.pl/rr035.htm

kolory są całkiem dobre, widać jakie światło odbija tło. Teraz dałbym na kolor czerwony żarówkę mniejszej mocy, wtedy kolory rozłożą się bardziej równomiernie. Teraz czerwony świeci wyraźnie mocniej.
  • #14 3955570
    Energetyk88
    Poziom 11  
    Witam, mam pyatnie: czy dysponuje ktoś może wzorem płytki do tego kitu J-50:?:. Z góry wielkie dzięki.
    P.S. Wykonanie całkiem niezłe, w obudowie czysciutko, daje 6/6.
  • REKLAMA
  • #15 3960839
    michal_19881
    Poziom 11  
    no ciekawy pomysł na obudowe kolorofonu, ja w swoim zastosowałem lustrzanki, też zbudowałem na podstawie kitu J-50. widziałem te kolorofony na allegro po 40zł, niby tanie, ale nie chodzi o koszty tylko o to że samemu coś się zbudowało.

pozdrawiam daje 8/10
  • #17 3964337
    Elmer_
    Poziom 11  
    Zmień
    C2 na 1uF
    R15 na 220k
    C7,C8 na 0,01nF
    W ten sposób uzyskasz taki podział częstotliwości jaki deklaruje producent.
  • #18 3965691
    kosmi
    Poziom 16  
    nie wiem, co ma C2 do podziału częstotliwości? Obcina on tylko składową stałą napięcia zasilania mikrofonu. A niskich częstotliwości nie obcina za bardzo, bo urządzenie dobrze reaguje na bas.

a te zmiany w torze średnich - czy to się opłaca? Jaka jest rozbierznść miedzy częstotliwością producenta a rzeczywistą? i te wartości które podałeś są jakieś podejrzane.
  • #19 3973264
    RaDiK_88
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam

No ładnie to wygląda i pewnie sie spisuje tez elegancko
    Mam ten sam kit i taki mały problem jak wyprowadziłem mikrofon na kablu to nagle zaczoł świeci tylko jeden kanał a pozostałe świecą sporadycznie co może to być spowodowane??

Pozdrawiam RaDiK_88
  • #20 3977498
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Mam pytanie bo nie mogę znaleźć na elektrodzie kolorofonu z jednym potencjometrem sterującym prędkością migania żarówek a taki tu widziałem czy mógł by mi ktoś pomóc podać link ??
  • #22 3984601
    knights
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wielkie dzięx za link :)
  • #23 3984776
    dowodca_armii
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    RaDiK_88 napisał:
    Witam

No ładnie to wygląda i pewnie sie spisuje tez elegancko
    Mam ten sam kit i taki mały problem jak wyprowadziłem mikrofon na kablu to nagle zaczoł świeci tylko jeden kanał a pozostałe świecą sporadycznie co może to być spowodowane??

Pozdrawiam RaDiK_88

To ze wyprowadziles mikrofon na kablu :P:P Musi byc ekranowany i najkrotszy !

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono wykonany kolorofon oparty na zestawie Jabel J-50, zmontowany w obudowie pierwotnie przeznaczonej na wzmacniacz, z zastosowaniem żarówek i oprawek oraz mikrofonu do sterowania efektami świetlnymi. Koszt budowy wyniósł około 70 zł. Dyskutowano o jakości i intensywności kolorów, sugerując zastosowanie żarówek z reflektorami (lustrzanki) dla lepszego efektu świetlnego oraz ewentualne zmiany mocy żarówek, zwłaszcza czerwonej, dla równomiernego rozkładu barw. Poruszono temat ustawienia mikrofonu – czy skierowany na źródło dźwięku, czy na otoczenie, oraz możliwość wyprowadzenia mikrofonu na ekranowany, krótki kabel dla lepszej czułości i eliminacji zakłóceń. Wskazano na potencjalne modyfikacje układu elektronicznego, takie jak zmiana wartości kondensatorów i rezystorów (np. C2, R15, C7, C8) w celu uzyskania zgodności częstotliwości błysków z danymi katalogowymi producenta. Użytkownicy podzielili się linkami do filmów i schematów, a także przykładami własnych konstrukcji kolorofonów, podkreślając satysfakcję z samodzielnego wykonania urządzenia mimo dostępności gotowych zestawów na rynku. Dyskusja zawierała także uwagi dotyczące estetyki obudowy i rozmieszczenia elementów, jak również sugestie dotyczące rozproszenia żarówek na imprezie za pomocą długich kabli i reflektorów.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA