logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

mój pierwszy projekt-kolorofon

mariuszporęba 05 Lis 2006 09:47 5569 19
REKLAMA
  • mój pierwszy projekt-kolorofon
    Witam
    Chcę Wam zaprezentować moje dzieło, wykonane w pierwszej klasie technikum. Może nie jest to jakaś oszałamiająca konstukcja, ale bylem z niej bardzo dumny:D
    Podstawę stanowi zestaw Jabela j-50.

Obudowa to:
    drewniana podstawa z nawierconymi otworami pod płytkami, boki to kawałki blach aluminiowych, pokrywa górna wycięta z dolnej osłony Zodiaka. Gałki pochodzą ze starego gramofonu, gniazda lamp z tunerów Unitry.
    Panele na płytę czołową i tylną narysowałem.....w Paincie (śmiech na sali):D zakleiłem taśmą samoprzylepną.
    Lampy, to zwykłe lampki z klipsem do mocowania.
    Barwa czerwona odpowiada tonom niskim, żółta-śerdnim a zielona-wysokim.

kosztorys to tylko zakup jebela:) ciężko jest mi powiedzieć o reszcie kosztów.

Kolorofon służył mi wiele lat na szkolnych dyskotekach, stąd lekkie odrapania na pokrywie górnej:) Teraz kurzy się w piwnicy:cry:

pozdrawiam
    Załączniki:
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 7.GIF (102.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 6.GIF (105.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 5.GIF (105.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 4.GIF (63.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 3.GIF (49.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 2.GIF (52.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • mój pierwszy projekt-kolorofon 1.GIF (52.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    mariuszporęba napisał 460 postów o ocenie 121, pomógł 8 razy. Mieszka w mieście Poręba. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 3190432
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Jesteś pewien że dobrze zrobiłeś że wsadziłęś układ w metalową obudowe?? Tam masz napięcie sieciowe i niedaj boże coś się odczepi i kogoś popieści...
  • #3 3190492
    drozdo
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Duch__ napisał:
    Jesteś pewien że dobrze zrobiłeś że wsadziłęś układ w metalową obudowe?? Tam masz napięcie sieciowe i niedaj boże coś się odczepi i kogoś popieści...
    no to trzeba będzie wsadzić kompa do kartonu bo coś się odczepi ... jak jest zrobione na tip top to sie nie odczepi.
  • REKLAMA
  • #4 3190589
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    drozdo napisał:
    Duch__ napisał:
    no to trzeba będzie wsadzić komputera do kartonu bo coś się odczepi ... jak jest zrobione na tip top to sie nie odczepi.

No musze przyznać, że bardzo ciekawa teoria. No tak jak poprzednik rozważam wsadzenie PC do kartonu, ...niewuem tylko co zrobić z lodówką bo też jest przecież podłączona do wysokiego napięcia :)

Gratuluje.
  • #6 3191164
    romil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    A Wy wiecie jakie wysokie napięcie jest w telewizorze?
    Mam taki przenośny w metalowej obudowie. Trzymam go ciągle w pudełku i obsługuję w rękawicach dielektrycznych i kaloszach.:D

Ale dajmy spokój przerażonemu :shocked!: koledze.
    Wystarczy przecież przywiązać uziemienie do nogi i nic nam się nie stanie :angel:

Przedstawione zdarzenia nie wydarzyły się na prawdę i prosimy ich nie naśladować. :sm31:
  • #7 3191302
    artd
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Byłoby super gdybyś górną część obudowy obrócił o 180 st albo przejechał czarnym sprayem. Może wogóle zrezygnuj z tej wentylacji?
  • #8 3192440
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Troche szumnie to nazwales "projekt" to tylko poskladany kit Jabela...
  • #9 3192506
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Przeniosłem z DIY pozostałe.

Bez wątpienia jest to projekt, kit czy nie kit, ważne że porządnie poskładane popodłączane i umieszczone w ładnej obudowie.

Obudowa w skład kitu nie wchodziła, a jest wykonana w miarę estetycznie. Większość konstrukcji w tym dziale, to płytki wykonane według schematu "z neta" itp. Różnica między zakupem kitu, a wykonaniem płytki i kupnem elementów samemu wedlug gotowego projektu jest znikoma, rozumiem takie zarzuty w stosunku do "tylko" poskładanych kitów, ale tu jest całe urządzenie i takie zarzuty są przesadzone...
  • #10 3192679
    Cinekas
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Bardzo dobry temat.... ;) od dziś do domu nie wchodzę bez kaloszy i rękawic gumowych, i jeszcze ide po dużą ilość kartonu, najbardziej boje się mikrofali i pralki ;P
    A co do projektu ;) bardzo sympatyczny ;)

I ktoś tam się pytał czy to można kupić, a moża na strone jabela ;P
    http://jabel.com.pl/?,ww,77,,
  • REKLAMA
  • #11 3194227
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    W necie to już widziałem te zestawy ale chodzi mi o to czy można to dostać w sklepie elektronicznym?? a mam jeszcze jedno pytanie jak działa układ AVT-2742 jak coś to moge rzucić schemat który układ się lepiej prezentuje??
  • #12 3194841
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    artd napisał:
    Byłoby super gdybyś górną część obudowy obrócił o 180 st albo przejechał czarnym sprayem. Może wogóle zrezygnuj z tej wentylacji?

gora była pomalowana sprayem ale po tylu latach się podrapało, a dopiero nie dawna wpadlem na pomysł żeby się podzielić moim dziełem:D

dzięki za opinie.
  • #13 3197135
    michalmiko
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Bardzo fajna konstrukcja :D aż nabrałem ochoty aby takie coś sobie też zbudować.
    Mam pytanko: Z tego co się doczytałem na stronie producenta układu, to ma on wbudowany mikrofon. Nie ma z tego powodu jakiś zakłuceń poprzez stuki, hałas(np. na imprezie)? Można zamiast mikrofonu podpiąć się do głośnika?
  • #14 3197770
    ...KUBA...
    Poziom 25  
    Ocena: 315
    Chyba za bardzo nie można ale jest wiele innych dobrych układów które podłącza się od razu do odtwarzaczy np. https://www.elektroda.pl/wizualne/schematyideowe/iluminofonia_norda.jpg lub https://www.elektroda.pl/wizualne/iliuminofonia4kanal.html proszę was bardzo odp. na wcześniejsze moje pytanie zależy mi na tym...
  • REKLAMA
  • #15 3198453
    mariuszporęba
    Poziom 19  
    Ocena: 121
    michalmiko napisał:
    Bardzo fajna konstrukcja :D aż nabrałem ochoty aby takie coś sobie też zbudować.
    Mam pytanko: Z tego co się doczytałem na stronie producenta układu, to ma on wbudowany mikrofon. Nie ma z tego powodu jakiś zakłuceń poprzez stuki, hałas(np. na imprezie)? Można zamiast mikrofonu podpiąć się do głośnika?

Nie miałem żadnych kłopotów z "szumami", muzyka wszystko zagłuszała:)
    Stuki też w niczym nie przeszkadzały. Bardzo dobre jest rozwiązanie z mikrofonem bo nie muszę się martwić o kable, ustawieniem układu, itd.

pozdrawiam
  • #16 3198551
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Ja zbudowałem kit AVT 2157 i działa rewelacyjnie. Po paru modyfikacjach stał się on bardziej uniwersalny. Dobre parametry i ciekawe sterowanie żarówkami dają bardzo dobre efekty wizualne. To najlepszy kolorofon jaki złożyłem.
  • #18 3199104
    iwan3000
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    ja złożyłem takie coś, ale na diodach :D to był mój pierwszy układ.
  • #20 3199542
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    Moje modyfikacje kitu AVT 2157 dotyczyły dodania przedwzmacniacza a raczej bufora z mikserem w celu podłączenia sygnału z wyjścia liniowego (mam przełącznik MIC-LINIA) oraz zmiana charakterystyki filtru dla wysokich częstotliwości (fg~9kHz). Dodałem także potencjometry aby każdą częstotliwość można było stłumić lub wzmocnić. Noi całość upakowałem w obudowę plastykową typu KM. :)

Podsumowanie tematu

✨ Prezentacja pierwszego projektu kolorofonu wykonanego na bazie zestawu Jabela J-50, z obudową wykonaną z drewna, aluminium i elementów pochodzących ze starych urządzeń (gramofon, tunery Unitry, osłona Zodiaka). Układ wykorzystuje lampki z klipsem jako wskaźniki świetlne, gdzie kolory odpowiadają różnym zakresom częstotliwości dźwięku (czerwony - niskie tony, żółty - średnie, zielony - wysokie). Dyskusja poruszała kwestie bezpieczeństwa związane z metalową obudową i napięciem sieciowym, a także estetykę obudowy i możliwość jej modyfikacji (np. malowanie sprayem, zmiana wentylacji). Użytkownicy pytali o dostępność zestawu Jabela J-50 w sklepach oraz o działanie innych układów kolorofonów, takich jak AVT-2742 i AVT-2157. Wspomniano o modyfikacjach AVT-2157, które obejmowały dodanie przedwzmacniacza/bufora z mikserem, przełącznika MIC-LINIA, regulacji charakterystyki filtru wysokich częstotliwości oraz potencjometrów do kontroli wzmocnienia poszczególnych pasm. Dyskutowano także o zaletach mikrofonu wbudowanego w układ, który eliminuje konieczność stosowania kabli i ułatwia ustawienie kolorofonu. Pojawiły się także alternatywne projekty oparte na diodach LED oraz linki do schematów iluminofonii.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA