logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić sprawność regulatora alternatora na stole warsztatowym?

Leap 02 Lis 2003 21:38 4370 22
REKLAMA
  • #1 384395
    Leap
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    Witam.
    Jak mozna sprawdzic czy regulator ktory lezy na stole warsztatowym jest sprawny uzywajac do tego np zasilacza, transformatora, miernika, zarowki czy czegokolwiek.
    Chodzi glownie o to w jaki sposob przeprowadzic pomiary aby stwierdzic czy reg. jest sprawny i czy daje np 14.4 i jak to sie ma do jego rzeczywistej pracy, czy ten pomiar bedzie wiarygodny ??
  • REKLAMA
  • #2 384469
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    nie sprawdzisz na stole przy jakim napięciu dokładnie odcina napięcie wzbudzenia ale sprawdzisz czy działa , podpinasz napięcie z zasilacza laboratoryjnego , w miejsce wyjścia podpinasz żarówkę i podnosisz napięcie , przy ok 14 V powinien wyłączyć , po obnizeniu ponizej progu przy którym zgasła powinna się ponownie włączyć , zazwyczaj jest to ok 0,2V różnicy

a co u ciebie nie działa ? , jakie sa objawy ?? , może masz uszkodzone diody od wzbudzania ...
  • #3 384473
    henryk61
    Poziom 21  
    Ocena: 57
    Jeśli jest to reg. 3 punktowy tzn. wej +, wyj nap. wzbudzenia, masa.

Taki reg . mozemy sprawdzic za pomocą zasilacz reg. oraz żarówki 12V/21W. Zasilacz podłanczamy + do wej +,minus do masy a żarówkę między masą a wyj.nap. wzbudzenia. Np. jeśli reg. jest na 14,5V to przy 14V żarówka świeci ( pełne nap. wzbudzenia) po przekroczeniu 14,5V w idać wyrażnie jak przygasa czli ogranicza prad wzbudzenia. ( nie mierzyłem napięca prądu wzbudzenia )

pzdar.
  • REKLAMA
  • #4 384643
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Generalnie reglerów się nie sprawdza tylko poprostu wymienia - jeśli nieprawidłowe ładowanie nie wynika z ich wady, to uszkodzenie alternatora bankowo uszkodzi regler. W zwiąku z tym, kiedy leci wymieniony regler (awaria się powtarza), oznacza to, że winę ponosi alternator (i tam trzeba szukać usterki + wymienić regler), a kiedy wszstko działa - to naprawiłeś usterkę.

A jak już sprawdzać to najlepiej na na krótko włączyć do sprawnego alternatora i sprawdzić napięcia ładowania.
  • #5 385082
    Leap
    Poziom 17  
    Chcialem sie dowiedzie o sposob pomiaru dlatego aby czlowiekowi w sklepie udowodnic ze daje mi uszkodzony element. Kupuje u niego 10 regulatorw to 5 dziala.
  • REKLAMA
  • #6 385455
    picador
    Poziom 33  
    to w jakim Ty sklepie kupujesz ?? , może na rynku ...
  • REKLAMA
  • #7 385484
    Leap
    Poziom 17  
    to jest normalny sklep z czesciami samochodowymi, i wyglada to tak ze na czesci elektroniczne niema gwarancji i nieprzyjmuja reklamacji po odejsciu od kasy . Mowia ze to wina elektryka jak podlaczal ze zrobil zwarcie i niedziala. Wiec jak sprawdzic przy nim czy jest sprawny.
  • #8 385524
    PCMAN
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    A może zmienić dystrybutora (chyba nie jest zbyt uczciwy lub jest conajmniej niesolidny skoro 50% sprzedanych towarów nie działa).
  • #9 385548
    Leap
    Poziom 17  
    Nie chcem aby teraz tematem dyskusji byl dystrybutor, wolalbym skupic sie na zbadaniu regulatora, mysle ze innym tez takie informacje sie przydadza
  • #10 388726
    Kuncioch
    Poziom 12  
    A jaki to jest regulator?[font=Arial:e247e33027] [/font:e247e33027]
  • #11 392294
    Henryk_WS
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    [font=Tahoma:73e9a0537d] [/font:73e9a0537d]

Sprawdzenie jest proste.
    Na wejście regulatora ( tam gdzie wchodzi napięcie z 3 diod wzbudzenia )
    podłączasz zasilacz regulowany. Do wyjścia na szczotki żarówkę 21 W.
    Masa jest wspólna.
    Żarówa świeci poniżej napięcia regulacyjnego.
    Podjeżdżasz z napięciem na zasilaczu do 13.8 - 14.3V i żaróweczka gaśnie. Dobry regulator przełącza w zakresie 0.1 V.
    Można sprawdzić każdy regulator.
    Jeżeli potrzebny schemacik podłączenia daj znać.

Powodzenia ! 8)
    Henryk
  • #12 393821
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    a ja mam takie pytnie w zwiazku z reglerami. jest potrzebny regler 24V a mam tylko na 12V (powiedzmy że kupno nie wchodzi w rachube). Czy da sie zmieniać napiecie odłaczenia reglera?. Mozna zmieniać, np: taki "fiacikowy" regler?.
    Domyślam sie że jego budowa jest prostrza od cepa- dioda zenera i tranzystor. Myślałem żeby dać w szereg (od strony diod wzbudzenia) kilka zwykłych diod (1N4001?) i w ten spsoób go nieco oszukać- jak myslicie dało by sie tak?
  • #13 393832
    picador
    Poziom 33  
    ile tych diod chcesz dać :?: 23 :?: , już lepiej zastosować dzielnik napięcia , a jeżeli regulator jest rozbieralny to zmienić rezystor i zenerkę
  • #14 394185
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    no wychodzi że niby 17 tych diod by miało być.... :D
    żeś mnie Picador zjechał... :( - ja tylko pytałem...

regler z malucha zwiera twornik (czy jak sie to zwie) do masy tak?. W takim razie jestem ciekaw ile prądu bierze z diod wzbudzenia i czy zwykły dzielnik wystarczy
  • #15 17377916
    pasqot
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Jak sprawdzić sprawność regulatora alternatora na stole warsztatowym? Jak sprawdzić ten regulator za pomocą zasilacza regulowanego, miernika i żarówki? Co oznaczają Symbole L, W? Jest to RTM151B Magneti Marelli z Seicento 1.1
  • #16 17378035
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    pasqot napisał:
    Jak sprawdzić ten regulator za pomocą zasilacza regulowanego, miernika i żarówki?

Nie da rady.
  • #17 17378267
    pasqot
    Poziom 11  
    Jakiś sposób jest?
    Z tego alternatora wychodzą tylko 2 przewody.
    B+ plus akumulatora
    L cieńszy przewód (żarówka ładowania na zegarach, informacja o ładowaniu?)
    D- masa
    W tam idzie coś tylko z środka alternatora (informacja o ładowaniu, obracaniu się rotora?)

Podał by ktoś z was schemat ideowy tego alternatora?
  • #19 17378322
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1426
    Czy ten alternator jest 6 diodowy?
    Wyjście W jest podłączone do uzwojenia stojana przed diodami i jest na nim napięcie przemienne w czasie pracy i po nim regulator rozpoznaje kiedy ma zacząć pracować. Można spróbować zrobić wyjście W z zasilacza. Trzeba do uzwojenia wtórnego transformatora, tam gdzie jest niskie napięcie przemienne 12V podłączyć szeregowo dwa kondensatory. W środek pomiędzy kondensatory wlutujemy przewód i będzie to wyjście W . Będziemy mieć sygnał o stałej częstotliwości 50Hz co daje 3000 obrotów. Nie wiem czy regulator wymaga zmiennej częstotliwości do poprawnej pracy.
    Pomiędzy L a B+ należy podłączyć żaróweczkę 2W i będzie to kontrolka ładowania.
    Tego rozwiązania nie testowałem, tak, że gwarancji nie daję.
  • #20 17378331
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2780
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Nie da rady.

Jak łatwo coś takiego napisać...
    O wiele trudniej jest się z tego wytłumaczyć.
    Może tak oświecisz kolegę dlaczego się nie da?
  • #21 17378369
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6384
    jack63 napisał:
    Może tak oświecisz kolegę dlaczego się nie da?

Bo regulator musi stwierdzić wirowanie wirnika, po pojawieniu się zmiennego napięcia na W.
  • #22 17378393
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6619
    Popieścisz go kontrolką i też ruszy :)
  • #23 17430915
    pasqot
    Poziom 11  
    Tak jest to 6 diodowy alternator.
    Pieszczenie kontrolą nic nie dało ale podłączenie 6V zasilacza od wkrętaka akumulatorowego obudziło regulator.

Podsumowanie tematu

✨ Sprawdzanie sprawności regulatora napięcia alternatora na stole warsztatowym można przeprowadzić za pomocą zasilacza regulowanego, żarówki 12V/21W oraz miernika. Podłącza się zasilacz do wejścia regulatora (plus i masa), a żarówkę między masę a wyjście napięcia wzbudzenia. Podnosząc napięcie zasilacza do około 14 V, żarówka powinna zgasnąć, co oznacza odcięcie prądu wzbudzenia przez regulator. Po obniżeniu napięcia poniżej progu żarówka powinna ponownie zaświecić. Różnica napięć załączania i wyłączania wynosi zwykle około 0,1–0,2 V. Taki test pozwala ocenić, czy regulator działa, ale nie zastępuje testu w warunkach rzeczywistych na alternatorze, gdzie regulator reaguje na zmienne napięcie z uzwojenia stojana (sygnał W). Regulator wymaga sygnału zmiennego napięcia na wyjściu W, który informuje o obrotach wirnika, co jest trudne do symulacji na stole. W praktyce często wymienia się regulator bez testów, gdyż uszkodzenie alternatora może uszkodzić regulator. W dyskusji poruszono także modyfikacje regulatorów 12V do pracy na 24V poprzez zmianę elementów wewnętrznych lub dodanie diod szeregowo. W przypadku regulatora RTM151B Magneti Marelli z Seicento 1.1 podkreślono, że bez odpowiedniego sygnału W test na stole jest niewiarygodny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA