logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić przedłużacz z regulacją napięcia do wiertarki i żarówki?

Ikar_91 02 Paź 2007 15:01 3915 10
  • #1 4341366
    Ikar_91
    Poziom 13  
    Witam
    Jakiś czas temu widziałem na allegro "przedłużacz" z regulacją napięcia facet sobie życzył za to 150 zł!!!!!!!!!!!!! No i pomyślałem że fajnie by było mieć coś podobnego :) , do regulacji np: obrotów wiertarki, jasności żarówki można by nawet pod to podpiąć zwykłą lutownice kolbową i była by z tego prymitywna "stacja lutownicza".
    Proszę was o wytłumaczenie jak takie coś zrobić, schematy mile widziane.;)
    Dzięki, pozdrawiam.
  • #2 4341380
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Możesz zastosować regulatory np. od odkurzacza lub wiertarki. Będzie taniej.
  • #4 4342465
    Ikar_91
    Poziom 13  
    Ten ściemniacz mi się podoba. A można by jeszcze do niego dać led-y tak żeby zielone pokazywały napięcie bezpieczne dla człowieka, pomarańczowe wyższe, a czerwone np. 200-230v :?:

- - + + + + + = = =
    - -zielone
    + -pomarańczowe
    = -czerwone ;)
    pozdrawiam
  • #5 4342575
    zweinstein
    Poziom 17  
    Ocena: 29
    a może autotransformator albo transformator z uzwojeniami na 1,2,4,8,16,32,64,128 V. Łącząc szeregowo poszczególne uzwojenia możemy otrzymać żądane napięcie. Tylko dobry byłby jakiś sterownik sterujący czymś takim przy płynnej regulacji... Trochę skomplikowane, ale ja mam w planach coś takiego.
  • #6 4342782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4342862
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 169
    Witam. Autotransformator z płynną regulacją napięcia o mocy około 1kW oferowany jest na stronie elektrody. Ma rdzeń pierścieniowy ruchomy suwak obraca się o 320 stopni.
  • #8 4343078
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Ikar_91 napisał:
    zielone...czerwone

Do lutownicy można dodać LED opisujące nastawy

- -żółte - rozgrzewka
    -pomarańczowe - lutowanie z Pb
    -zielone - stopy Pb free
    - czerwone - przegrzana

oczywiście w jakimś stopniu wpływają warunki otoczenia i samo lutowanie, ale myślę, że taką prostą skalę dałoby się stworzyć.

W następnym etapie można pomyśleć o czujniku i dokładniejszym odczycie + ewentualnie regulacja. Tyle w temacie "stacji lutowniczej"

ps w układach tyrystorowych ze sterowaniem fazowym warto by pomyśleć o filtrach po stronie sieci.
  • #9 4369046
    Ikar_91
    Poziom 13  
    No tylko to niema być tylko do lutownicy. To ja prosiłbym o pomoc w zrobieniu skali diodowej, tak żeby pokazywała jak bardzo jest rozkręcony potencjometr. Ma byś prosta w konstrukcji (najprostsza jaka się da), na jakieś 5-10 diód.
    dzięki :)
    pozdrawiam
  • #10 4369179
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    Taki wskaźnik można zbudować w oparciu o wskaźnik wysterowania wzmacniacza na LED.
  • #11 4369184
    gothye
    Poziom 33  
    Ocena: 60
    ja polecam kostke U2008B a dokładnie artykuł z EP 5/98 AVT-442:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przedłużacza z regulacją napięcia do zasilania wiertarki, żarówki oraz lutownicy kolbowej, umożliwiającego regulację obrotów i jasności. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie regulatorów fazowych (ściemniaczy) stosowanych w odkurzaczach lub wiertarkach, co jest tańszą alternatywą. Przykładowy schemat ściemniacza fazowego został udostępniony. Rozważano także zastosowanie autotransformatora z wieloma uzwojeniami o różnych napięciach, umożliwiającego płynną regulację napięcia za pomocą ruchomego suwaka na rdzeniu pierścieniowym, jednak wymaga to sterownika do płynnej kontroli. Podkreślono, że napięcie sieciowe pozostaje niebezpieczne nawet przy minimalnym ustawieniu potencjometru. W kontekście lutownicy zaproponowano dodanie wskaźników LED sygnalizujących różne poziomy temperatury i stany pracy (np. rozgrzewka, lutowanie z Pb, lutowanie Pb-free, przegrzanie). Autor prosił o prosty wskaźnik diodowy pokazujący pozycję potencjometru na 5-10 diod, na co zaproponowano wykorzystanie wskaźnika wysterowania wzmacniacza LED oraz układu scalonego U2008B, opisany w artykule AVT-442 z EP 5/98. Wskazano również na konieczność stosowania filtrów sieciowych w układach tyrystorowych ze sterowaniem fazowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA