logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić prosty ściemniacz do lampy i żyrandola w pokoju?

Paul119 25 Paź 2007 18:59 4283 20
REKLAMA
  • #1 4414203
    Paul119
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich forumowiczów,
    mam taki problem, a więc jak w temacie chciałbym zrobic prosty ściemniacz pokojowy, który chciałbym umieścić zamiast prostego kontaktu. Podłączone są do tego kontaktu 2 lampy(kinkiet+żyrandol). Prosze o pomoc w wykonaniu i wszelkie tego typu pomysły.
  • REKLAMA
  • #3 4415721
    Paul119
    Poziom 14  
    A jak mogę to połączyć na płytce uniwersalnej? Tzn. te ścieżki, bo nie chce mi się specjalnie wytrawiać do tego płytki. Płytka jest w kształcie kwadratu i cała jest wydziurkowana, bez pustych miejsc. Nie pamiętam modelu.
  • REKLAMA
  • #4 4416455
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Nie bardzo rozumiem w czym masz problem. Przecież w linku podany masz schemat, i czy to na tzw „pająka”, czy na płytce uniwersalnej, czy też na specjalnie zrobionej do tego projektu płytce, łączy się tak samo –podług schematu. Po prostu trzeba połączyć razem te elementy, tak jak jest na schemacie.
    Pozdrawiam.
  • #5 4417677
    Paul119
    Poziom 14  
    Juz rozumiem. A czy da się w jakimś programiku te ścieżki zrobić żebym je mógł odręcznie potem przemalować na płytkę? Podkreślam, że jestem początkujący.
  • #6 4417844
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam ściągnij sobie „KiCad”. Jest to program spolszczony, a przez to łatwiejszy w obsłudze.
    ftp://ftp.elektroda.net/pub/KiCADPL/
    (plik „cd-kicad-02-07-2007.nrg)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4430274
    Paul119
    Poziom 14  
    dzięki Bonkot. Jak się nauczę obsługi to sprubuję coś z tym wymodzić.
  • #8 4430560
    MacGyver 7
    Poziom 21  
    Ocena: 41
    Najprościej zrobić coś takiego jak na rysunku. Zamiast diody prostowniczej lepiej dać kondensator (ok 4,7µF, trzeba dobrać w zależności od mocy żarówek, nie elektrolit). ja u siebie w pokoju mam wersję z kondensatorem od ponad roku i jest dobrze, dwustopniowa regulacja nie jest taka zła.
    Załączniki:
    • Jak zrobić prosty ściemniacz do lampy i żyrandola w pokoju? ściemniacz.PNG (2.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4430619
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 393
    W przypadku w/w kondensatora należy dodać rezystor drutowy o rezystancji kilku Ω w celu zabezpieczenia wyłącznika przed iskrzeniem. Należy również zastosować rezystor 1MΩ włączony równolegle do kondensatora.

Współczynnik mocy takiego układu jest większy od układu z diodą.
  • #10 4445267
    Paul119
    Poziom 14  
    Chciałbym jeszcze zapytać, czy w triaku ścieżka jest połączona do G i A2, czy tylko do G, tzn. czy do A2 wogóle włanczamy ścieżkę, czy pozostaje wolny. Bo myślę to jednak zrobic na płytce naklejając ścieżki a potem wytrawiając.
  • #11 4445999
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 102
    Paul119 napisał:
    Chciałbym jeszcze zapytać, czy w triaku ścieżka jest połączona do G i A2, czy tylko do G, tzn. czy do A2 wogóle włanczamy ścieżkę, czy pozostaje wolny. Bo myślę to jednak zrobic na płytce naklejając ścieżki a potem wytrawiając.

Kolego, powyżej podano przecież schemat. A tam nigdzie nie napisano, że A2 ma wisieć w powietrzu. A1 i A2 to obwód żarówki, jak może być nie podłączone? Przed montażem obowiązkowa jest uważna lektura i zrozumienie schematu (w PDFce powyżej jest ładnie wytłumaczona zasada działania, oraz jak się obchodzić z układem pod 230V~), a także lektura noty katalogowej zastosowanego przez Ciebie triaka (nie wszystkie typy mają taki sam rozkład wyprowadzeń !!!), diak, o ile się nie mylę, to popularny DB3, kierunek wlutowania obojętny. Kondensatory na odpowiednie napięcie, dławik możnaby kupić gotowy jeżeli nie masz materiałów do jego wykonania, eksperymenty z dużymi dławikami o nieznanej wartości z innych urządzeń odradzam - ryzyko uszkodzenia triaka. Pzdr.
  • REKLAMA
  • #12 4446972
    Paul119
    Poziom 14  
    Dławik sam sporządzę. Materiały zakupię w sklepie elektrycznym (tak mi polecił sprzedawca w sklepie elektronicznym)-sprzedał mi tylko rdzeń. A propos tego schematu-możliwe, że nie doczytałem i dzięki joozwa za wczesne upomnienie przed zrobieniem błędu przezemnie. Chciałem się również upewnić, czy dobrze podłanczam wszystko. Doczytam jeszcze i powinno wszystko śmigać jak trzeba. Jak znajdę tylko trochę wolnego czasu pomiędzy nauką to wezmę się za robienie tego.
    Dziex za pomoc wszystkim!
  • #13 4464520
    Paul119
    Poziom 14  
    A jeszcze chciałbym zapytać, czy można zrobić ten ściemniacz tak, że będę mógł ściemniaczem przyciemniać światło i zwykłym kontaktem załanczacz. Jeśli tak to proszę o wytłumaczenie i o ewentualne schematy. Jeśli nie można, to nie, ale myslę, że takie coś może będzie możliwe. Prosze też napisać, czy się opłaci dokładać ściemniacz, jeśli ma się kontakt zwykły.
  • #14 4465719
    joozwa
    Poziom 31  
    Wystarczy podłączyć w szereg : zestyki, żarówkę i ściemniacz ... :| O opłacalności stosowania ściemniacza jest np. tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic413600.html
    Wygoda, jaką daje jest z pewnością bezdyskusyjna.
    Jeżeli masz włącznik dwuklawiszowy do puszki 70mm, to jeden klawisz można zablokować i poświęcić na umieszczenie w jego wnętrzu potencjometru i triaka, a resztę elementów zamocować "na pająka" z tyłu, aby znajdowała się wewnątrz puszki. Proste, praktyczne i estetyczne. Oczywiście, staranny montaż i izolacja _ obowiązkowe, warto też dać bezpiecznik o wartości zależnej od mocy żarówki. Pzdr.
  • #15 4915777
    Paul119
    Poziom 14  
    Przepraszam, że tak długo nie odpisywałem w tym temacie, ale teraz chciałbym się dowiedzieć, czy można zastosować inny potencjometr, ale z wyłącznikiem(myślę o jakby masowej produkcji). Jeśli tak to proszę o jakieś linki do sklepów elektronicznych, bo w sklepie u mnie w mieście gościu takich nie ma. Na necie też za bardzo takiego samego nie znalazłem jaki jest w spisie elementów, czyli: 470kA. Proszę o rady.
  • Pomocny post
    #16 4916400
    joozwa
    Poziom 31  
    Spójrz raz jeszcze na schemat. Równolegle z potencjometrem 470kOhm jest rezystor 1,5MOhm. Przecież równie dobrze możesz dać potencjometr 1,5MOhm, a rezystor 470kOhm. Włączniki przy potencjometrach są z reguły o małej obciążalności.
    Pzdr.
  • #17 4916804
    Paul119
    Poziom 14  
    No dobrze, ale dalej nie mam żadnego linku do jakiegokolwiek potencjometru z wyłącznikiem. Które z nich np. się nadają: http://www.cyfronika.com.pl/Iark2p6.htm
    Może ktoś z forumowiczów ma taki do opchnięcia?
  • #18 4917343
    joozwa
    Poziom 31  
    Witam
    Nadają się wszystkie, które są wyposażone w "włącznik sieciowy", czyli np. takie, jak sam podałeś w linku. Niestety jak widać kosztują one o parę złotych więcej, niż zwykłe potencjometry bez włącznika :( I będzie to prawdopodobnie najdroższy element w ściemniaczu :P
    Pzdr.
  • Pomocny post
    #20 4918376
    joozwa
    Poziom 31  
    Kupiłbym te 470kOhm. Powinny one być typu A (liniowe). Przy okazji zamawiania dokupiłbym też parę sztuk potencjometrów montażowych 1,5MOhm i wstawił je w miejsce R2, co umożliwi indywidualną regulację zakresów dla każdego wykonanego urządzenia.
    Pzdr.
  • #21 4920047
    Paul119
    Poziom 14  
    Na razie wystarczy, że kupię ten: PRW470k-A250 Potencjometr obrotowy 470k typu A (liniowy) z wyłacznikiem sieciowym. Nie wypłaciłbym się gdybym miał jeszcze więcej takich kupować. Temat myślę do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wykonania prostego ściemniacza do lampy i żyrandola w pokoju, który miałby zastąpić standardowy kontakt zasilający dwie lampy (kinkiet i żyrandol). Zaproponowano schemat dostępny pod linkiem PDF, oparty na triaku i diaku, z możliwością zastąpienia diody prostowniczej kondensatorem (ok. 4,7 µF, nieelektrolitycznym) dla lepszej regulacji i współczynnika mocy. Zalecane jest dodanie rezystora drutowego o kilku omach w celu ochrony wyłącznika przed iskrzeniem oraz rezystora 1 MΩ równolegle do kondensatora. Omówiono podłączenie triaka, gdzie oba wyprowadzenia A1 i A2 muszą być podłączone do obwodu żarówki, a wyprowadzenie G do bramki triaka. Wskazano na konieczność dokładnej analizy schematu i not katalogowych elementów, szczególnie triaka i diaka (np. DB3). Dławik można wykonać samodzielnie, a materiały kupić w sklepie elektrycznym. Zaproponowano także montaż ściemniacza w puszce podwójnego włącznika, wykorzystując potencjometr z włącznikiem sieciowym, co pozwala na estetyczne i praktyczne rozwiązanie. W kwestii potencjometrów z włącznikiem sieciowym polecono modele typu PRW470k-A250 (liniowy, 470 kΩ) oraz rozważenie zamiany rezystorów w układzie dla indywidualnej regulacji. Podkreślono, że potencjometry z włącznikiem są droższe, ale niezbędne do masowej produkcji. Omówiono także możliwość łączenia ściemniacza z tradycyjnym włącznikiem w szeregu. Całość wymaga starannego montażu, izolacji i zabezpieczeń, zwłaszcza przy pracy z napięciem 230 V AC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA