logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumna aktywna / głośnik do mp3

gregrzesiek 26 Paź 2007 21:20 8989 19
REKLAMA
  • Witam, chciałbym zaprezentować moją pierwszą konstrukcję audio.

Pomysł narodził się przed wyjazdem na wycieczkę klasową, potrzebne było mobilne nagłośnienie, z wewnętrznym zasilaniem.
    Całość budowy trwała ok. 2-3 tygodnie, z przerwami.

Obudowa- stara kolumna wygrzebana u kuzyna w piwnicy, nie było w niej głośników, ani płyty czołowej, nadawała się idealnie.
    Nowy front został wykonany z panela podłogowego.
    Grill wykonany z blachy perforowanej wklejony silikonem w drewnianą ramkę.
    Wymiary pudła: 360x200x170mm

Panel czołowy- płyta aluminiowa, napisy wykonane w programie Inkscape, naniesione metodą papieru kredowego w całości polakierowane.

Głośniki- w sumie trzy: wysokotonowy (piezoelektryczny), średniotonowy (wygrzebany w piwnicy, bliżej nie określona marka), niskotonowy - GMS5800 70W, 40W rms zakupiony na allegro

Wzmacniacz- oparty na aplikacji TDA1554, przeleżał kilka lat w szafie.
    Wejście jest zmostkowane, do lewego kanału podłączony jest głośnik niskotonowy, do prawego średnio i wysokotonowy z osobną regulacją.
    Czy można w tym momencie uznać go jako 1x40W?

Zasilanie- wewnątrz znajduje się akumulator żelowy 12V 7Ah oraz transformator sieciowy do ładowania.

Gniazdo USB służy do ładowania/ zasilania odtwarzacza mp3, palmtopa itp.

Jeśli chodzi o odsłuch, w mojej ocenie i w ocenie innych jest ok, gra głośno i wyraźnie.

Na wycieczce miałem okazję przetestowania go w warunkach plenerowych (ognisko) i sprawdził się bardzo dobrze, w pełni naładowany akumulator pracował przez ok. 2,5 godziny.

W przyszłości przewiduję zainstalowanie przedwzmacniacza mikrofonowego (drugie gniazdo na panelu czołowym)

Fotki:

Jeśli brakuje czegoś w opisie to proszę pytać.

Pozdrawiam
    Grzegorz

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    gregrzesiek napisał 91 postów o ocenie 387, pomógł 1 razy. Mieszka w mieście Kędzierzyn-Koźle. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4418061
    Vitu
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Wyglada jak paczka gitarow ; ] Piekny panel od wzmacniacza , naprawde ! nie tylko w sesie napisu ale także komponowania sie z pokrętłami . Do glosnikow sie nie czepiam bo to tylko kolumna do mp3 i obudowa nie naganna. Pozdrawiam
  • #3 4418255
    dzetix
    Poziom 18  
    Ocena: 11
    Nom ładnie ;] ale proszę o fotki ze środeczka pozdróweczka :D
  • REKLAMA
  • #4 4418278
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    Ocena: 387
    Z fotkami środka może być ciężko, ponieważ zaraz za przednim panelem znajduje się akumulator i wszystko zasłania :/
    Może jutro coś wykombinuję.

Pozdrawiam
    Grzegorz
  • #5 4418478
    pop6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Fajna konstrukcja jak na ogniska itp.
    tylko jak by ten akumulatorek wytrzymał tak 4h było by wypas
    mógłbyś coś więcej powiedzieć o sposobie naniesienia napisów na tą płytę tylną (co do wykonywania tą metodą płytek to coś wiem)podgrzewałeś ją czy jak?
    napisy się nie rozmazywały, jak usunąłeś potem papier?
    co to za program,darmowy?
    a te gałeczki(pokrętła) to miałeś czy kupowałeś jak tak to gdzie?
    to samo panel aluminiowy - gdzie kupiłeś?
  • #6 4418518
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    Niestety akumulator nie wytrzyma dłużej, ponieważ nie jest nowy i nie ma pełnej pojemności.

Napisy wykonuje się tak samo jak płytki drukowane, wystarczy przyłożyć kartkę z nadrukiem i przeprasować żelazkiem, tyle że na koniec trzeba całość polakierować żeby napisy się nie ścierały.

Gałki wytoczone na tokarce.
    Płyta aluminiowa z odzysku, leżała na półce.

Inscape: http://pl.wikipedia.org/wiki/Inkscape program do edycji grafiki wektorowej, darmowy na licencji GNU GPL.
  • #7 4419273
    pop6
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A jak wykonałeś prostokątny otwór na USB?
  • REKLAMA
  • #8 4419822
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    Najpierw wiertarką, małym wiertłem wywierciłem kilka otworów obok siebie, potem piłowałem pilnikiem iglakiem.
  • #9 4422189
    daro9925
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam
    Nonono Bardzo fajnie wyszło. Super wyszły te napisy. daj schemat wzmacniacza.
    pozdro
  • #11 4424261
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    świetna konstrukcja, jednak ja bym zastosował inne głosniki - tesla arz6608 miała by pewnie wyższą efektywność...
    Szczerze - przerost treści nad formą
    ale z mojej strony w skali 1-10 daje 15
    ile to waży? współczuje dźwigać to ze sobą przez 10 KM.
    Moze da sie wymyśleć jakas ładowarkę??
    na korbkę etc...
    a tak na poważnie - moze dobrym rozwiązaniem było by skonstuować akumulator z większej ilosći akumulatorków R6? - troche drogo wyjdzie - zakup 20 sztuk takich akumulatorków - ale mamy wtedy 12V i ponad 6AH
  • REKLAMA
  • #12 4424864
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 98
    Mógłbyś napisać coś więcej o glośniku niskotonowym? To oznaczenie nic mi nie mówi. może link do aukcji? Jest jakaś zwrotnica (kondensatory?)
  • #13 4427381
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    Więc tak...
    Waga: ok. 7kg
    Ładowarka jest, ale sieciowa ;]
    Dodam, że konstrukcja jest/miała być nisko budżetowa, koszt całości to ponad 50zł.
    Załączam link do aukcji z głośnikiem: http://www.allegro.pl/item256667782_gms8500_midwoofer_bas_130_mm_f_vat.html
    (Jeśli łamię w tym momencie regulamin to dajcie znać)
    Jaka jest cena tej tesli? Pytam z ciekawości, jak na razie nie będę nic wymieniał, pudełko gra tylko okazjonalnie.
    Zwrotnicy jeszcze nie ma, chciałem wpiąć w szereg z głośnikiem niskotonowym kondensator, ale w końcu zapomniałem i jak na razie gra bez niego.
  • #14 4429760
    jawoks
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Jak wygląda ta ładowarka ? Jakie daje napięcie ?
    Też mam zamiar zrobić coś takiego - wzmacniacz samochodowy (obudowę zdjąć dla mniejszej wagi) oraz głośniki samochodowe free air, normalne głośniki ciężko dobrać dlatego, że cała ta kolumna z założenia musi być jak najmniejsza...
    Do tego akumulator żelowy 12V i mamy sprzęt na ognicho :)
  • #15 4431661
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    Ładowarka to transformator ze stabilizacja, który daje na wyjsciu 13,6V, czyli tyle ile potrzeba do pracy buforowej akumulatora żelowego.
  • #16 4645413
    artis666
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    co chcesz uzyskac wpinajac w szereg z głośnikiem niskotonowym kondensator? jak chcesz zrobić zwrotnice dla 2 glosnikow to w szereg z glosnikiem basowym wlacz cewke a kondensator daj w szereg z glosnikiem wysokotonowym. kondensator obcina niskie częstotliwosci( zakres zalezy od pojemności) wiec prawdopodobnie ten glosnik Ci nawet nie zagra jak dasz kondensator dla gl. basowego albo bedzie gral cicho i nie bedziesz mial ani basu ani sopranu
  • #17 4646161
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Zamiast gniazdas sieciowego IEC c14 mogłeś dac c8 bo kabel sieciowy bylby znacznie wygodniejszy a Twoje urządzenie nie wymaga 10A:)

Czemu zrezygnowałeś z regulacji głośności? Jest ona w kazdym odtwarzaczu ale sprzętowa byłaby znacznie wygodniejsza.

Można bylo pomyśleś o zmniejszeniu wagi i wydłużeniu czasu pracy.

Co do końcówki mocy to jesli porywałeś sie na konstrukcje 3-drożną (co nie było najlepszym pomysłem) to wykorzystując wszystkie walory tda1554 mogłeś zrobić podział aktywny - ta kostka świetnie się do tego nadaje.
  • #18 4658532
    4064484
    Użytkownik obserwowany
    dokładnie jak napisał chaka - można było zrobić z tego TDA 3 kanały, i ciąć aktywnie - nawet jakimiś prostymi filtrami RC.
  • #19 4679490
    gregrzesiek
    Poziom 14  
    :arrow: artis666
    Faktycznie, pomyliłem się, oczywiście kondensator obcina niskie częstotliwości ;)

:arrow: chaka i 4064484

Zastosowałem to gniazdko, ponieważ miałem je akurat pod ręką, taki mój mały kaprys ;)

Regulacja głośności jest, oddzielnie dla każdego głośnika.
    Zastanawiałem się nad 3 kanałami, jednak stwierdziłem, że osobny kanał dla piezoelektryka się nie opłaci, ostatecznie skończyło się na dwóch.

Rysunek poglądowy

Nad zmniejszeniem masy nie ma co za bardzo myśleć, 1/3 wagi to akumulator. Czas pracy można by zwiększyć, wystarczy wymienić aku na nowe, to jest używane.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono konstrukcję mobilnej kolumny aktywnej do nagłośnienia mp3 zasilanej akumulatorem, zamkniętej w obudowie ze starej kolumny z nowym frontem z panelu podłogowego i aluminiową płytą czołową z napisami wykonanymi metodą transferu termicznego i lakierowania. Układ zawiera trzy głośniki: wysokotonowy piezoelektryczny, średniotonowy nieznanej marki oraz niskotonowy GMS5800 70W (40W RMS) zakupiony na Allegro. Wzmacniacz oparty jest na układzie TDA1554, z mostkowanym wejściem i dwukanałową końcówką mocy, regulowaną osobno dla każdego głośnika. Obudowa ma wymiary 360x200x170 mm, a całość waży około 7 kg, z czego znaczną część stanowi akumulator o ograniczonej pojemności i czasie pracy. Ładowarka sieciowa stabilizowana dostarcza 13,6 V do akumulatora żelowego. Dyskutowano o możliwościach zastosowania zwrotnicy aktywnej z filtrami RC, poprawie efektywności przez wymianę głośników (np. Tesla ARZ6608), oraz o technice wykonania otworu na USB (wiercenie i piłowanie). Autor wyjaśnił szczegóły wykonania napisów na aluminiowej płycie za pomocą programu Inkscape oraz metodę transferu termicznego z papieru kredowego. Konstrukcja jest niskobudżetowa, koszt około 50 zł, przeznaczona do okazjonalnego użytku na wycieczkach i ogniskach. Wskazano również na możliwość rozbudowy o aktywny podział pasma i wymianę akumulatora na nowszy dla wydłużenia czasu pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA