logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektryczna grzałka oleju 220V do Mercedesa 307 – jaka moc, montaż, opinie

banan.13 18 Lis 2007 16:04 18143 29
REKLAMA
  • #1 4494784
    banan.13
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam mam taki problem. Jestem posiadaczem dostawczego mercedesa 307. Autko ma sie całkiem dobrze ale zimą przy dużych mrozach trzeba poświęcić trochę czasu żeby go rozpalić. Mój kolega miał kiedyś w modelu 207 zamontowaną w misce olejowej elektryczną grzałkę na 220.V, samochód sprzedała ale wiem że zimą nigdy nie miał problemu żeby go odpalić nawet przy największych mrozach. Czy ktoś może montował sobie taką grzałkę w misce lub w innym miejscu. A jeśli tak to jakiej mocy była ta grzałka bo nie chciałbym zagotować oleju tylko go podgrzać.
  • REKLAMA
  • #2 4495278
    Lechu_AF1
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Czasami to że diesel marki Mercedes nie chce odpalić przy niskiej temperaturze jest sygnałem słabej kompresji. Warto zbadać czy silnik ma szczelność i dobrze spręża (czyli stan pierścieni, zaworów) szczególnie jeśli to jest diesel po kilkuset tys. km. Może się okazać że po dokonaniu odpowiedniej naprawy silnik zacznie dobrze odpalać.

A grzałki? :

http:******

http:******
    Można znaleźć na Allegro albo w motoryzacyjnych - trzeba szukać. Są też grzałki nie tylko do oleju ale grzeją samą wodę w bloku - można zastosować np. kombinacje obu.

Więcej w temacie grzałek: http://infobot.pl/r/7LL
  • #3 4569918
    darko_n
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    rzałki grzałkami, nie montowałem i nie wiem więc sie nie wypowiadam. ale pomyślał ktoś o ustaiwieniu pompy paliwa. wiem ze w starszych autach to podstawa ( napewno grupa vw) podejrzewam zę merc też. poprostu dobre usawienie czasami czyni "cuda". ja tak mialem, diesel jak był zimny to palił na obrót, a jak ciepły to długo musiałem kręcić. wkońcu trafiłem na gościa co sie zna na tym i ustawił tylko kąt na pompie i wszystko ok. może warto narazie tego spróbować?? decyzję pozostawiam Wam. pozdro
  • #4 4569979
    Dudi2007
    Poziom 16  
    Ocena: 76
    do mercedesa morzna dokupic taka grzalke ale montowana wsrodkowa zaslepke bloku grzalka podgrzewa plyn chlodniczy popytaj onia w hurtowniach motoryzacyjnych
  • #5 5364965
    ITS Arturr
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Nasunął mi się pomysł w związku z wypowiedzią darko_n - kiedyś miałem odwrotny problem w Sharanie - problemy z zapalaniem na gorącym silniku. Ponoć pompa była zużyta i podawała zbyt niskie ciśnienie. Mechanik aby oszczędzić mi kosztów naprawy (wymiany) odciął jeden z czujników - chyba temperatury silnika??
    Przy zapalaniu komputer widzi zawsze zimny silnik i podaje zwiększoną dawkę paliwa. Co prawda niekiedy przy starcie nieźle przydymi ale w zimie niezależnie od mrozu pali od razu nawet bez podgrzania świec (żona na codzień jeździ benzyniakiem i po prostu nie pamięta:))
    Może byłby to jakiś półśrodek?
  • REKLAMA
  • #6 5367136
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 131
    ITS Arturr napisał:
    Nasunął mi się pomysł w związku z wypowiedzią darko_n - kiedyś miałem odwrotny problem w Sharanie - problemy z zapalaniem na gorącym silniku. Ponoć pompa była zużyta i podawała zbyt niskie ciśnienie. Mechanik aby oszczędzić mi kosztów naprawy (wymiany) odciął jeden z czujników - chyba temperatury silnika??
    Przy zapalaniu komputer widzi zawsze zimny silnik i podaje zwiększoną dawkę paliwa. Co prawda niekiedy przy starcie nieźle przydymi ale w zimie niezależnie od mrozu pali od razu nawet bez podgrzania świec (żona na codzień jeździ benzyniakiem i po prostu nie pamięta:))
    Może byłby to jakiś półśrodek?

To zły pomysł, a po za tym bardzo łatwo można sprawdzić że Merc 307 to zwykły Diesel, bez elektroniki....
  • #7 5376265
    juniorex01
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    banan.13 tak jak napisał Dudi2007 grzałka jest,była lub może być wyłącznie w bloku silnika i podgrzewa płyn chłodniczy.Ja u siebie w 307 też miałem i sprawa się przedstawiała super,niby prosty wynalazek a jaki praktyczny.Od razu ciepełko w aucie i silnik się tez nie męczy i aku nie dobija .Grzałka u mnie była oczywiście na 220 v.A wracając do odpalania zimą to jak kręci rozrusznik i aku jest spoko to może trzeba sprawdzic świece żarowe czy oby wszystkie grzeją a jak nie to niestety silnik siada i czeka Cię wymiana lub remont:cry: Najlepiej jedz sprawdzić ciśnienie i będziesz wiedział.
  • REKLAMA
  • #8 5911550
    evolution1
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Jaka grzalke zastosowac do sprintera 211cdi ( '04) zyby grzala plyn chlodniczy? Oczywiscie na instalacje 220v.
  • #9 5928315
    Mihas66
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    do sprintera? ojoj to ty lepiej zrób mu remont bo sam mam lt 35 z 97 i nawet jak są mrozy po -20 to odpala jak w lato...
  • #10 5928608
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    A ja bym proponował diagnostykę, ze szczególną uwagą na czujnik temperatury
    Moderowany przez robokop:

A tak apropos czego ten post ?

• #11 5929023
    evolution1
    Poziom 12  
    Ocena: 57
    Wszystko działa w porządeczku tylko chciałem takie mini webasto, po prostu wchodząc do auta mieć ciepły silnik. Mam samochod pod domem wiec mozna cos wykombinowac na 220V, zrobic wtyczke w zderzaku. Tak jak to maj w krajach skandynawskich.
  • #12 5930159
    Dudi2007
    Poziom 16  
    na alegro znajdziesz taką grzałke ale ja polecam zamontować jakieś webasto grzejesz na postoju i nie jesteś zależny od 220v
  • REKLAMA
  • #13 6049600
    mirek1086
    Poziom 11  
    Ocena: 22
    jesli juz tak koniecznie grzalka ,to polecam najprostsze rozwiazanie grzalka na 220v montowana na wezu dolnym od chlodnicy,montaz szybki i co najwazniejsze skuteczny
  • #14 6051820
    Dudi2007
    Poziom 16  
    tylko jak zagotuje na wężu to kłopocik żeby miało to racje bytu na wężu trzeba zastosować pompe wody wymuszającą obieg w układzie chłodzenia w momencie grzania płynu przez taką gżałke zastosowanie też znajdzie termik który zabezpieczy przed gotowaniem
  • #15 8828054
    piotrek25801
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Polecam system Defa. Mają w swojej ofercie grzałki i ogrzewacze powietrza. Sam zamontowałem ostatnio grzałkę silnik odpala na dotyk nawet przy minus 20.

Dodano po 13 [minuty]:

http://www.youtube.com/watch?v=ksHWxU9hcRY
  • #16 8831362
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6684
    Tu masz kolego firmę która robi magnetyczne grzałki przyklejane do miski robią to w różnych mocach i napięciach.

http://www.padheaters.com/

ewentualnie google i hasełko: oil pan heater

Co do Defy to sobie odpuściłem cały system wyszedł by mnie drożej niż używany 5KW dewasto z montażem i do tego byłem uzależniony od sieci energetycznej. Pod domem ok ale w pracy lipa.

Świeczki sprawdzałeś? W części tych samochodów w zależności od rynku docelowego była chyba montowana płomieniówka, ale mogę się mylić.
  • #17 10449165
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Witam
    Wkleje sie do tego tematu.
    Zastanawiam sie nad sposobem podgrzania oryginalnego zbiornika paliwa z olejem roslinnym(wvo). Land Rover Discovery 300Tdi.
    Wymyslilem ze moze by zastosowac podgrzewany przewod elektryczny, ktory bym owinol dookola zbiornika i calego ukladu paliwowego az do filtra paliwa.
    Mam pytanie co do zasilania 220v kabla z 12v ? czy to bedzie dzialac ? Wiem ze mozna uzyc przetwornicy, nie znam sie na elektryce i nie wiem czym sie rozni to po za napieciem. Czy cieplo wydzielane przez ten kabel bedzie takie samo na 12v, a moze wogole nie bedzie grzal?

Elektryczna grzałka oleju 220V do Mercedesa 307 – jaka moc, montaż, opinie Elektryczna grzałka oleju 220V do Mercedesa 307 – jaka moc, montaż, opinie
  • #18 10449446
    kkknc
    Poziom 43  
    Odpuść sobie taki sposób.
  • #19 10450837
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Witam, przytul go może zapali :D , silnik ma mieć parametry zgodne z zaleceniami, ciśnienie spreżania, sprawne świece, akumulator sprawny elektrycznie i o odpowiednich parametrach rozruchowych, a paliwo przeznaczone do danych temperatur otoczenia, serwisowany (filtry itd) a te pomysły to sposób na pożar.
  • #20 10451279
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Chyba ty sie zapalisz :!: , to grzeje do 50stC. Auto jest w dobrym stanie. Jezdze na wvo bo mam za darmo. A ciezko pali z rana jak jest zimno, gdyz olej gestnieje w przewodach. i nie ma to nic wspolnego z tym co napisales koles. Odpowiedz na pytanie albo sie nie udzielaj.

Czy cieplo wydzielane przez ten kabel bedzie takie samo na 12v, a moze wogole nie bedzie grzal?
  • #21 10457152
    wopor
    Poziom 32  
    Ocena: 704
    Koleś olej to nie smalec, i poczytaj lub nauki pobierz i dopiero w dysputy się wdawaj.
  • #22 10458355
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Panowie...
    Prosze o konkretne odpowiedzi, a nie jakies wywody ze tego nie nalezy robic itp.
    Jak nie nalezy tak robic , to prosze to uzasadnic pelna trescia, a nie odpowiedzia ze ja bym odradzal.
    Na zbiornik 80L wlewam 70L wvo i reszte ropy. Mam podobny kabel na metalowych przewodach od pompy paliwa do silnika. Kupione od Fattywagons tu stronka http://www.fattywagons.com/fwproducts.htm system dziala swietnie, tyle ze to za pompa, a przed filtrem nic nie podgrzewa oleju.
    Zbiornik jest metalowy, czy owiniecie go przewodem ktory grzeje do temp 50stC jest niebezpieczne? prosze to uzasadnic udzielajac odpowiedzi.
    Myslalem zeby to podlaczyc do dodatkowej bateri ktora jest doladowywana z panelu slonecznego. Jak narazie to dziala z kablami na pompie. Wsiadam rano do auta, wlaczam ''system'' grzeje to do 2 min i odpalam samochod.
  • #23 10458365
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4427
    Zapomnij, po pierwsze ten przewód w ogóle nie będzie grzał przy 12V. Problemem jest fizyka, po prostu przy tym napięciu nie wydzieli się ciepło. Zakładając nawet, że masz taki przewód na 12V działający to zasilanie go z akumulatora, nie wystarczy do podgrzania paliwa nawet o 5 stopni. Znów kłania się fizyka. O panelach słonecznych także zapomnij, dają tak mało prądu, że wystarczyłoby to po całodziennym ładowaniu na dwie, trzy - może 5 sekund grzania. Jak widzisz Twoje pomysły idą w złym kierunku. Ja wykorzystałbym przepływowy ogrzewacz paliwa. Można pogłówkować także z podgrzewaniem paliwa za pomocą urządzenia podobnego do podgrzewacza wody, stosowanego np w VW. Czemu nie kupisz jakiegoś dedykowanego podgrzewacza paliwa?
  • #24 10459019
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Witam
    Mam przeplywowy podgrzewacz paliwa, przed filtrem, ale to dziala dopiero gdy samochod sie rozgrzeje, obieg wody dopiero wtedy oddaje cieplo. Ja szukam sposobu na podgrzanie przed odpaleniem auta. Tak jak to, co mam za pompa paliwa. Grzeje do chyba 70stC, nie pamietam, ale po min. jest naprawde gorace.
    To silnik, ale co ze zbiornikiem ?

a tu przyklady :
    http://www.ebay.co.uk/itm/Fuel-tank-heater-Di...r_Truck_Parts_Accessories&hash=item2a17044cd1
    i to :
    http://www.ebay.co.uk/itm/Diesel-fuel-tank-he...r_Truck_Parts_Accessories&hash=item27be824460
  • #25 10459048
    kkknc
    Poziom 43  
    Do tego, co dodał dodali poprzednicy dodam. Ten przewód jest do zabudowy a ty chcesz go dać ot tak na wierzchu. Narażając go na mróz w zimie, który może u nas wynieść nawet i –40°C i latem na promieniowanie od rozgrzanego asfaltu, który może mieć więcej niż 60°C. Dodatkowo przewód będzie poddawany drgania i szkodliwemu wpływowi smarów i olejów oraz soli i innych świnst używanych zima do utrzymania dróg. Dodatkowo przewód będzie bombardowany pyłem i kamykami z pod kół. Co spowoduje zniszczenie powłoki izolacyjnej przewodu.
    Czy teraz ci już wystarczy i rozumiesz bezpieczeństwo pożarowe i porażeniowe samochodu, który stoi na gumowych, kołach które go odizolowują od podłoża czy muszę to wykładać dalej?
    Pomijam poruszona już kwestuje zasilania. Tylko ogrzewacz paliwa na wlocie do pompy i elektro zawory, które umożliwiają przełączenie się na ON przed końcem jazdy i na rozruch. Taki ogrzewacz to 150-300W przy pracującym silniku i dużym alternatorze to nie problem, ale pamiętaj, że pobór prądu na takim urządzeniu i zimnym paliwie może przekraczać 20A.
  • #26 10459137
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Dzieki, o tym nie pomyslalem... racja.
    Widze ze jedyna rozsadna opcja, to ten system dwu-zbiornikowy.
  • #27 10459540
    kkknc
    Poziom 43  
    Tak z ciekawości spytam mieszkasz w USA? Bo urządzenia, które podałeś są przystosowane do ich napięcia. Nie wspominam już o tym, że prawo federalne zabrania mieć Diesla do celów prywatnych a mieszanka z tym, co lejesz to już......
    Przeczytaj mój #16 post tam masz link do producenta i można zamówić na potrzebne napięcie.
  • #28 10459669
    jarcyk2d
    Poziom 10  
    Mieszkam w Uk, a tu mozna rocznie, na wlasne potrzeby wlac 2,5 tys litrow oleju roslinnego do baku, legalnie.
  • #29 10461921
    xyro
    Poziom 24  
    Ocena: 238
    Robiłem kiedyś takie podgrzewanie do astry g. Wymiary 10x10x20 cm z nierdzewki plus 2 króćce do podłaczenia wody przed nagrzewnicą i do tego pompka 12 v z jakiejś bmw do obiegu wody i transformatorek 220/12v. Timerek start i po 20 min woda miała około 70 st. Grzałka 2200w z bojlera na ciepłą wodę plus termostat który przy 90st wyłaczał grzałkę.
    Fajna sprawa jak ktoś codziennie do pracy jezdził o 6 rano i wsiadał do auta przy -20 a tu od razu ciepłe powietrze leciało :P
  • #30 10486740
    darekvw19
    Poziom 2  
    Cześc, mam pytanie czy wie ktoś gdzie mozna kupić nowe swiece do podgrzewacza cieczy w vw golf 4 tdi. 2002r. to już 10 lat, wiec mysle ze jesli takie podgrzewacze mają działać jak nalezy to swiece tez co jakis czas powinno sie zmienic.Tym bardziej skoro świeca żarowa ma swój czas eksploatacji to od podgrzewacza również. W dwóch sklapach z cześciami do jakich zadzwoniłem nie mają, znalazłem dopiero w sklepie serwisu VW, tam mają ale koszt jednej to 87 zł, wiec troche drogo. Wiec jesli ktoś wie gdzie mozna kupić taniej niech da znać. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy montażu elektrycznej grzałki oleju 220V w Mercedesie 307 w celu ułatwienia rozruchu silnika diesla w niskich temperaturach. Użytkownicy wskazują, że problem z odpalaniem może wynikać z niskiej kompresji silnika lub niesprawnych świec żarowych, a także niewłaściwego ustawienia pompy paliwa. Zalecane jest sprawdzenie ciśnienia sprężania i stanu świec żarowych. Grzałki elektryczne najczęściej montuje się w bloku silnika, podgrzewając płyn chłodniczy, co poprawia rozruch i ogrzewanie kabiny. Propozycje montażu grzałki bezpośrednio w misce olejowej lub na wężu chłodnicy wymagają zastosowania pompy obiegowej i termika zabezpieczającego przed przegrzaniem. Popularnym rozwiązaniem są systemy Defa oraz magnetyczne grzałki przyklejane do miski olejowej dostępne w różnych mocach i napięciach. Dyskutowano także o podgrzewaniu paliwa, zwłaszcza oleju roślinnego (WVO), z wykorzystaniem przewodów grzewczych i przepływowych podgrzewaczy paliwa, jednak zasilanie 12V i panele słoneczne są niewystarczające do efektywnego ogrzewania. Wskazano na konieczność stosowania dedykowanych podgrzewaczy paliwa i systemów dwu-zbiornikowych. Wymieniono także kwestie bezpieczeństwa elektrycznego i pożarowego przy montażu przewodów grzewczych na zewnątrz zbiorników. Wskazano na dostępność części zamiennych, takich jak świece do podgrzewaczy cieczy, choć ich cena bywa wysoka.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA