logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie źródło światła do projektora DLP Liesegang DDV 1500?

viper102 06 Lut 2008 12:46 4879 4
REKLAMA
  • #1 4775877
    viper102
    Poziom 11  
    Witam wszystkich zainteresowanych tym tematem.
    Mam projektor DLP Liesegang ddv 1500.
    Podłączałem pod oryginalny układ zapłonowy żarówkę metalochalogenkową. Spaliła się po chwili!!!
    Uwaga! Nie ma szans na zadziałanie lampy MH z oryginalnych układów zapłonowych projektorów .
    Projektor na starcie generuje 24kV, natomiast MH potrzebuje 4kV.
    Projektor zasila żarówkę DC, MH zasilany jest AC.

Następnie wstawiłem metalohalogen osram 150W 5200K z magnetycznym układem zapłonowym.
    Magnetyczny układ zapłonowy widać, że się nie nadaje do projektora DLP!
    Powoduje pulsowanie światła żarówki MH (nie widoczne gołym okiem) 50Hz i nakłada się na obracający dysk z kolorowymi filtrami (chyba około 75Hz). Częstotliwości się nakładają co pewien czas, bo cały obraz pulsuje i brak nasycenia kolorów, szczególnie czerwonego.
    Przy oświetleniu LED obraz jest dobry tylko wiadomo mała jasność.

Elektroniczny układ zapłonowy Brilux GMH-150E ma na wyjściu lampy 150Hz, podobnie Osram Powertronic PTI150 165Hz i Philips 130Hz.
    Xenon samochodowy 35W 450Hz.

Czy zastosowanie elektronicznego układu zapłonowego zlikwiduje pulsacje światła wychodzącego z projektora i poprawi nasycenie barw?

Proszę o inne rozwiązania, opinie i porady.
  • REKLAMA
  • #2 6844601
    karol1010
    Poziom 21  
    Ocena: 16
    witam jestem na etapie oczekiwania na sytem oswietlenia metalohalogenowego do porjektora DLP 150W zaplonnik magn.

I troszke obaiwm sie tego efektu

Jak rozwiazales problem?
  • REKLAMA
  • #3 6844802
    viper102
    Poziom 11  
    Sprawa z metalohalogenowym źródłem światła jeśli chodzi o projektory DLP nie jest łatwa. Niezależne od tego czy układ zapłonowy jest magnetyczny czy elektroniczny to światło ma tendencje do migotania i braku barw. W przypadku magnetycznego 50Hz, a elektronicznego około 140Hz.
    Problem rozwiązałem montując metalohalogen w garażu (rewelacyjne oświetlenie) :D , natomiast do projektora założyłem HIDa (xenon, barwa 5000k) samochodowy 35W. Sprawdza się znakomicie w tej roli. Cena też jest bardzo niska, bo za około 170zł otrzymujesz dwa zestawy. Jeśli chodzi o trwałość tych tanich zestawów, to już przez pół roku działa znakomicie i nic się nie dzieje. Apetyt rośnie w miarę jedzenia i planuję zakup xenona 50W, produkuje prawie dwa razy tyle światła co 35W :twisted:
  • REKLAMA
  • #4 7075385
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2587
    Jeśli oryginalny palnik w lampie był typu UHP to jak najbardziej można go zastąpić metalohalogenem (ale należy zapomnieć o jasności jak z oryginału ponieważ tak dużej bański nie da się zogniskować w odbłyśniku).
    Należy jednak pamiętać że UHP to palnik (nazwijmy to umownie) "AC", a palniki np. NSH są (nazwijmy to umownie) "DC". Dla tego właśnie palnik padł.
  • #5 7214426
    manitou
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    Witam, obecnie posiadam DLP infocus. na halogenie 35W i 18v obraz jest dobry. ale poszukuję mocniejszego światła. Czy ktoś dał radę zastosować metalohalogen na elektronicznym zapłonniku w DLP bez migotania? czy warto próbować czy też od razu lepiej kupić samochodowy xenon 35w?
REKLAMA