logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampowy bateryjny odbiornik z detektorem kryształkowym

Tymu 25 Lut 2008 20:54 8589 20
REKLAMA
  • #1 4845589
    Tymu
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam !
    Na początku chciałbym się przedstawić, mam na imię Tymoteusz i jest to mój pierwszy post na tym portalu.
    Elektronika zajmuje się od roku, mam na koncie parę udanych układów i jako taką wiedzę techniczna zdobytą na kursach "oślej łączki" (w sumie 3 książki).
    Od zawsze ciekawiły mnie " szklane bańki" i stare radia, i właśnie tutaj pojawia się moje pytanie.

Na stronie:
    http://elportal.pl/ea/lobk.html
    widnieje opis prostego radyjka detektorowego, wszystko pięknie ale nie mogę kupić lamp bateryjnych tego typu :(
    Czy jest możliwość zbudowania takiego radyjka na innych lampach, nie koniecznie bateryjnych?
    Transformatory to nie problem, chodzi mi tylko o prostotę, jakoś dźwięku pomijam, ważne by działało ;) Mile widziane były by schematy najprostszych odbiorników lampowych.
    Pozdrawiam !
    P.s. Użyłem opcji szukaj, ale w natłoku postów trudno coś wylapac.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4846245
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 521
    Radzę Ci zbudować radio reakcyjne - np. na EF80 i PCL86, bądź EF184 i PCL82 - bardzo popularne lampy
    I ogólnie szukaj pod kątem odbiorników reakcyjnych, są proste, tanie i zapewniają dobrą czułość. :)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 4846872
    Tymu
    Poziom 11  
    A mógłbym prosić o jakieś przykłady ?
    P.s. Na allegro wczoraj pojawiły sie te lampy bateryjne, ale nie wiadomo czy sprawne :|
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4848736
    Grzegorz Markowski
    Ocena: 751
    Tymu napisał:
    Witam !
    ...
    Na stronie:
    http://elportal.pl/ea/lobk.html
    widnieje opis prostego radyjka detektorowego, wszystko pięknie ale nie mogę kupić lamp bateryjnych tego typu :(
    Czy jest możliwość zbudowania takiego radyjka na innych lampach, nie koniecznie bateryjnych?
    Transformatory to nie problem, chodzi mi tylko o prostotę, jakoś dźwięku pomijam, ważne by działało ;) Mile widziane były by schematy najprostszych odbiorników lampowych.

Myślę, że warto zainteresować się układami odbiorników reakcyjnych, zbudowanych w oparciu o lampę EF95 (radziecki odpowiednik 6Ż1P).
    Lampa niby sieciowa, ale pracująca już przy napięciu anodowym ok. 12V. Wygląda efektowniej, bo ma żarzenie pośrednie 6,3V, a schematów ją wykorzystujących trochę w sieci jest.
    Np. http://www.b-kainka.de/roehren/audion95.htm http://elexs.de/ef955.htm Inne na http://schmarder.com/radios/tube/index.htm

GM
  • #6 4850148
    Tymu
    Poziom 11  
    Właśnie czegoś takiego szukałem ! :D
    Efektywny wygląd tez jest ważny, miło popatrzyć na żarząca sie lampę ;)
    Pozdrawiam !
    P.s. Dziękuje za pomoc :D

Dodano:

Mam jeszcze parę pytań, zamówiłem już lampki do radyjka ze strony:
    http://www.b-kainka.de/roehren/audion95.htm
    Wyjaśni mi ktoś łopatologicznie z jakiej średnicy ma być drut na cewki, jak się ma wielkość szablonu użytego do jej nawinięcia ( cewka "pajączek") i ile zwoji na fale długie (wiem ze na średnie 75).
    W sensie chciałbym wiedzieć z skąd to wszystko się bierze i dlaczego, bym mógł potem sam dobierać cewki :)
  • Pomocny post
    #7 4859888
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Witam!
    W razie by Ci nie wyszło z tymi układami rozejrzyj się za lampami typu 2P29P . Są to lampy rosyjskie, stosowane były w sondach meteorologicznych. Napięcie zarzenia wynośi 2,5 V, anodowe 90V a siatki drugiej od 45 do 70V. Po przycięciu nóżek ( długie druty do lutowanego montażu ) można lampę wstawić do siedmionóżkowej podstawki. Anoda wyprowadzona u góry i chyba na dole też ( już nie pamiętam ) za to świetnie pracuje nawet w generatorach LC. Możesz więc zbudować nawet superheterodynę.
    Powodzenia ! Aha ! - zapomniałem dodać że to jest pentoda. Baw się dobrze !
  • #8 4879318
    Tymu
    Poziom 11  
    Zrobiłem radio z tej niemieckiej strony na 6Ż1P-B, i nic, w słuchawkach słyszę trzaski, tylko podczas ruszania cewka, złączami itd...
    Dodam, że antenę i uziemienie mam dobre. Jedynie co to cewka jest zła ( robiona pod radio też z tej strony internetowej ale na 2x EF95), ale liczyłem, ze usłyszę przynajmniej jakiś szum ? Dobrze myślę ?
    Słuchawki 32 Ω podłączone przez trafo.
    Nie wiem co robie źle, proszę o pomoc :(

Ps. Robiłem też inne radio z tej strony, na dwóch EF95 (6Ż1P) i efekt ten sam.

Dołączam zdjęcie tego "wytworu" na zmontowanego na płytce stykowej.

• Pomocny post
    #9 4880253
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Na zdjęciu nie widać żadnego trymera ani wariometru. Więc w jaki sposób dostrajasz się do stacji ?
  • #10 4880659
    Tymu
    Poziom 11  
    O przepraszam za to zdjęcie, mało czytelne ;)
    Oczywiście posiadam kondensator strojeniowy, na dodatek powietrzny czyli zdaje sie że lepszy ;) Podłączony równolegle do cewki zgodnie ze schematem :)
    Chodzi mi głownie o efekt jaki miałem uzyskać... czy ze zła cewka będę słyszał szum ? Co mam zmierzyć by dowiedzieć sie co nie gra ?
    Lampa sprawna ...po za tym probowałem z nie jedną sztuka ;) Wszystkie NOS-y
    Na forum jest wiele mądrych ludzi, chętnie się czegoś nauczę ;)
    Lampy maja swój urok ale jakoś nie bardzo ze mną chcą współpracować :P
  • Pomocny post
    #11 4880928
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Cześć Tymu !
    Poszukaj sobie książki Mieczyslawa Wargalli "Mlody Radioamator". Tam jest pełno takich układów. Ze swej strony polecałbym Ci serwisówkę odbiornika Asia. Jest tam odbiornik Warszawy I na jednym tranzystorze i układzie UL 1492. Taki jak Ciebie interesuje o bezpośrednim wzmocnieniu. Zbuduj najpierw to Chłopie sukces murowany! wystartuje od razu. Wtedy tranzystor zastąpisz lampą jak będziesz chciał i sprawdzisz dlaczego nie gra.
    Jeszcze jedna uwaga: Natężenie pola magnetycznego wzrasta proporcjonalnie do kwadratu częstotliwośći a maleje do kwadratu odległości, czyli jak do tego układu podstawisz antenę zamiast fal długich od fal średnich będzie również porządnie grało, a przynajmniej powinno. Pozdrawiam !
  • #12 4882076
    Tymu
    Poziom 11  
    Tak zrobię :) Lubię czytać książki :) Szczególnie jak są wyjaśnione łopatologicznie ( a domyślam sie że tak jest ;) )

Zdaje się ze wiem już co może być przyczyną niepowadzenia. Powód dosyć banalny.
    Zastosowałem 8 akumulatorków AA, ale one dają napięcie około 10,4V
    Dodałem jeszcze 3 i usłyszałem szum. Niestety szybko padły i póki co się lądują i nic więcej nie wiem.
    Rozdzielę napięcie żarzenia od anodowego. Dam 4 AA na żarzenie, i 3 baterie 4,5V.Myślę że tak będzie lepiej :) Ale głowy nie daje :D
    Pozdrawiam !
  • Pomocny post
    #13 4883671
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Chłopie kochany !
    Majątek wydasz na baterie ! Zacznij od porządnego zasilacza na kilka napięć. W starych radiotelefonach FM 302 był np transformator dający 6,3 V 12 , i 70 V taki do " minusa " układów nadawczych. Pasował by Ci świetnie bo te 6,3 po puszczeniu poprzez Graetz'a daje 9 V a pozostałe napięcia sa typowe do bateryjnych lamp. Zasilacz najpierw, Kolego ! - zasilacz ...
  • #14 4885158
    Tymu
    Poziom 11  
    Faktycznie przypuszczenia się sprawdziły, oba układy szumią jak miło...
    Teraz sprawa cewki. Najbardziej podobają mi się tzw. " pajączki"
    Zrobiłem tak jak w opisie z tej niemieckiej strony, ale nic poza szumem nie słyszę :(
    Nie poddaje się, walczę dalej :P
    Antena jak narazie jest 3m ...Pomyśle nad czymś lepszym :)
    Taka antena rozpięta na ramie w kształcie rombu była by lepsza ? Gdzieś ja widziałem ;)
    Pozdrawiam !
    p.s. Przepraszam że zdaje elementarne pytania...dopiero się uczę a kto pyta nie błądzi ;)
  • Pomocny post
    #15 4885357
    mxs
    Poziom 26  
    Ocena: 76
    W tym wypadku najlepsza antena to ok 20mb drutu
    W zamierzchłej przeszłości stosowałem takie do odb.detektorowych i przez trafo radiowęzłowe napędzało głośnik bez żadnego wzmacniacza.
  • Pomocny post
    #16 4888041
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Tymu ! Pamiętaj że te odbiorniczki to przeważnie typowe " nokturny " czyli radia odbierające dobrze po zmroku . Wyjątkiem jest wspomniany przeze mnie odbiornik Warszawy pierwszej ( Aśia ) dlatego Ci to polecam najpierw . Powodzenia !
  • Pomocny post
    #17 4888982
    marcin_oizo
    Poziom 28  
    Ocena: 190
    Moim zdaniem cewka jest zła. Ma za mało zwojów i odbiera cos pomiędzy średnimi i krótkimi... Trzeba by dać cewkę z 250 zwojami drutem DNE 0,15mm i powinno być OK. Można by ją nawinąć na rdzeniu ferrytowym
    Osobiście polecałbym radio ze stronki którą wkleił Futrzaczek. Kiedyś zrobiłem to radio, nawet to mój temat który kiedyś założyłem :) Odbiera mi wszystko i na długich i na średnich bez żadnej anteny. Typowe radio reakcyjne.
  • #18 4889478
    Tymu
    Poziom 11  
    Wczoraj w nocy pierwszy raz słuchałem radia.
    Jak na początek nie jest źle, na tej antence co mam odebrałem parę stacji ( francuska, niemiecka, czeska, coś co nadawało chińskie ludowe piosenki, rosyjska w pewnej chwili coś po polsku jak zbliżyłem rękę do anteny :P ) . Niestety głośność jest mizerna...potrzebna mi lepsza antena, pokombinuje ze zmiana trafa może kradnie mi część energii.
    Fakt faktem z tą cewka jest coś nie tak :)
    Normalnym objawem jest że w dalszym położeniu suwaka potencjometru odbiornik tak jak gdyby sie wzbudzał i nic poza buczeniem nie słyszę ? trzeba ustawiać na granicy buczenia a szumu. Nie muszę chyba dodawać jak bardzo cicho wtedy słychać :(
    Póki co zostanę przy tym radiu, gdyż mam jak na razie tylko te lampy :(
    jakie cewki polecacie do tej konstrukcji ? Zależy mi głownie na falach długich.
    Lubie słuchać w nocy :P Wtedy widać jak lampka się żarzy ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #19 4890277
    Futrzaczek

Cewkę możesz nawinąć na pręcie ferrytowym (jak rzekł Marcin_oizo) na przykład 300 zwojów z odczepem co 75 zwojów. Ponadto, wskazane jest dobre uziemienie masy tego układu, powinno to pomóc :)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #20 4900405
    Tymu
    Poziom 11  
    Bez zbędnego lania wody ;)
    Radio działa, ale nie będę ukrywał jest to raczej ciekawostka niż coś praktycznego.
    Po pierwsze idea zasilania bateryjnego jest słuszna ale baterie padają zbyt szybko i na dłuższą metę jest to irytujące. Radio odbiera parę stacji ale bez nowej cewki i porządnej anteny niewiele da sie zrozumieć mimo jako takiej znajomości niemieckiego czy angielskiego. Nie wiem czy jest to wina tylko cewki i anteny czy też tego że układ jest na jednej lampie ? Zakładam że trafo jest dobre...stare głośnikowe trafo. Owszem słuchawki nowoczesne ale nie mam jak na razie innych :(
    Na dole możecie zobaczyć same radio...niestety nie udało mi sie kupić jak dotąd drewna z rozsądna cenę. Obudowa jest z plastiku i moim zdaniem jest to totalne zaprzeczenie samej idei radia retro...ale cóż póki co niech będzie.

Pozdrawiam !
    P.s. Macie jakieś sprawdzone sposoby na nawijanie cewek, robie odczepów ? Przy grubszej średnicy drutu (>0.5) idzię łatwo i sprawnie, ale przy cieniutkim wszystko wygląda nieciekawie (rwanie sie platanie, odwijanie):(

http://www.crystalradio.net/beginners3/cap.shtml warto zaglądnąć ;)
  • Pomocny post
    #21 4900535
    Futrzaczek

Na początek cewki daję kroplę lakieru do paznokci, czekam aż zaschnie i nawijam. Tak samo z końcem cewki lub przy robieniu odczepu :)
    Ps. Chyba nigdy nie widziałeś drutu 0,05mm (50µm). A są jeszcze "grubsze" ;)
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy prostego lampowego odbiornika bateryjnego z detektorem kryształkowym lub układem reakcyjnym, z wykorzystaniem lamp innych niż trudno dostępne lampy bateryjne. Proponowano zastosowanie popularnych lamp takich jak EF80, PCL86, EF184, PCL82 oraz EF95 (radziecki odpowiednik 6Ż1P), które mogą pracować przy niższych napięciach anodowych (ok. 12 V) i mają żarzenie pośrednie 6,3 V. Wskazano na konieczność stosowania odpowiednich cewek, np. nawiniętych na rdzeniu ferrytowym z około 250-300 zwojami drutu o średnicy około 0,15 mm, z odczepami co 75 zwojów, co poprawia odbiór fal długich i średnich. Podkreślono znaczenie dobrej anteny (np. drut o długości około 20 m lub ramowa antena w kształcie rombu) oraz solidnego uziemienia. Zasilanie bateryjne jest możliwe, ale baterie szybko się wyczerpują, dlatego zalecane jest użycie zasilacza z kilkoma napięciami (np. 6,3 V, 12 V, 70 V) z transformatora. Problemy z odbiorem i szumami często wynikają z niewłaściwej cewki, zbyt niskiego napięcia anodowego lub braku odpowiedniego strojenia (trymer, kondensator powietrzny). Wskazano na literaturę, np. książkę Mieczysława Wargalli "Młody Radioamator" oraz serwisówkę odbiornika Asia (odbiornik Warszawy I) jako źródła prostych schematów. Omówiono techniki nawijania cewek, m.in. zabezpieczanie lakierem do paznokci, oraz znaczenie rozdzielenia zasilania żarzenia i anodowego. Ostatecznie radio działa, ale jest to raczej ciekawostka niż praktyczne urządzenie, wymagające dalszej optymalizacji cewek, anteny i zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA