Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować spawarkę trójfazową

norek_fm 05 Mar 2008 14:12 8209 36
Wago
    norek_fm
    Level 12  
    Witam szanownych kolegów

Wpadł mi do głowy pomysł (w związku z porządkami w piwnicy) aby wykonać sobie spawarkę - najlepiej trójfazową. Mam pytanie czy złożenie 4 sztuk rdzeni zwijanych o mocach około 300VA każdy i nawinięcie tym sposobem trafa trójfazowego, potem oczywiście mostek pół sterowalny oraz dławik da rade aby wyciągnąć z tego powiedzmy około 150-200A .
    Czy to się może udać ??
  • Wago
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dobra, zdanie pierwsze - przekrój rdzeni spawarek zaczyna się od 40 cm2 wzwyż, transformator 300W/A ma około 15 - 20 cm2 .
    Zdanie drugie - rdzenie zwijane mają za małe okno, żeby upchnąć tam wymaganą ilość zwojów uzwojeń pierwotnego i wtórnego, przy założonym przekroju przewodnika 5 A/mm2.
    norek_fm
    Level 12  
    Ale kolega dokładny dwa zdanka i koniec.

Przecież jeżeli złoże 4 sztuki takich rdzeni obok siebie uzyskam przekrój około 40cm2 na fazę, okno wydaje mi się również całkiem duże.

Postaram się to dziś dokładnie pomierzyć i namalować jak ja sobie to wyobrażam

W każdym bądź razie dzięki za odzew
    robokop
    Żeby zrobić spawarkę trójfazową musiałbyś mieć transformator 3 albo 5 kolumnowy, przekrój każdej kolumny przy zakładanym prądzie spawania 40 - 60 cm2. Przy przekrój drutu na wtórne - ok 40mm2, pierwotne - pewnie z też z 10mm2. Wylicz teraz ilość zwojów, i zobacz jak duże okno będziesz musiał mieć żeby to upchnąć ( dodając oczywiście przekładki międzywarstwowe).
    Akrzy74
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    robokop-
    Quote:
    Żeby zrobić spawarkę trójfazową musiałbyś mieć transformator 3 albo 5 kolumnowy, przekrój każdej kolumny przy zakładanym prądzie spawania 40 - 60 cm2. Przy przekrój drutu na wtórne - ok 40mm2, pierwotne - pewnie z też z 10mm2.
    To co proponujesz to będzie monstrum,a nie spawarka z prądem max.200A.Po pierwsze-przy przekroju kolumny 30cm.spokojnie wyjdzie 200A.Po drugie przekrój drutu/płaskownika/w dużej mierze zależy od sposobu połączenia uzwojeń/gwiazda-grubszy,trójkąt-cieńszy/Dla przykładu-pierwotne drut nawojowy 1.65 wtórne płaskownik 20mm.kw./połączone w gwiazdę/spawając prądem ok.135A uzwojenia gorące/bezpiecznie/przy wyspawaniu 10 szt.elektrod 3.25 EB/spawanie ciągłe/Przy drucie na pierwotnym fi 2.0 ,na wtórnym 24 mm.kw.- po wyspawaniu 15 szt elektrod-cewki letnie.Oczywiście jeśli ktoś chce dość długo "spawać" prądem 160-200A uzwojenia powinny być grubsze....
    norek_fm
    Level 12  
    Witam Kolegów

Pomierzyłem dokładnie rdzeń i wychodzi tak (1 sztuka oczywiście a planuje 4 ) przekrój jednej kolumny rdzenia zwijanego to 11,25 cm2 okno ma 40cm2
    Tak więc przy złożeniu 4 rdzeni mamy wynik taki przekrój na każdej z trzech środkowych kolumn po 22,5 cm2 no i okno około 20 cm2 (dzieląc na pół - dwie cewki)
    Idąc dalej uzwojenie pierwotne połączone w gwiazdę a wtórne w trójkąt mamy moc na pierwotnym około 600VA na fazę czyli w sumie około 2 kW
    Myśle ze nie jest to mało.
    Pytanie jaki prąd z takiego trafa wyciągnę zakładając obciązenie powiedzmy w cyklu 50%.

Tak w ogóle czy dysponujecie koledzy jakimiś danymi do obliczania traf spawalniczych ale trójfazowych.
    Chciałbym sobie tym sposobem zrobić spawarkę do domowego użytku ale o dobrych parametrach.
  • Wago
  • Helpful post
    Akrzy74
    norek_fm-
    Quote:
    Tak w ogóle czy dysponujecie koledzy jakimiś danymi do obliczania traf spawalniczych ale trójfazowych.
    Chciałbym sobie tym sposobem zrobić spawarkę do domowego użytku ale o dobrych parametrach.
    Jeśli uzwojenia będą obok siebie/zalecam/prąd max. zależy od przekroju rdzenia oraz napięcia na wtórnym.Kilka przykładów:rdzeń 25 cm.kw-60V-prąd max.ok.160A rdzeń 30 cm.-55V-prąd max. ok.185A rdzeń 35 cm-napięcie 55V-prąd max. 240A Wszystkie uzwojenia łączone w gwiazdę.Jeśli regulacja będzie na odczepach, uzwojenia koniecznie obok siebie,a napięcie na cewce nie może być zbyt duże.Jeśli regulacja będzie poprzez mostek półsterowany,uzwojenia mogą być jedno na drugim a napięcie może być wyższe-będzie sporo większy prąd max niż te które podałem.Przy sterowaniu tyrystorowym koniecznie dławik na wyjściu...
    norek_fm
    Level 12  
    Akrzy74 wrote:
    norek_fm-
    Quote:
    Jeśli uzwojenia będą obok siebie/zalecam/prąd max. zależy od przekroju rdzenia oraz napięcia na wtórnym.Kilka przykładów:rdzeń 25 cm.kw-60V-prąd max.ok.160A rdzeń 30 cm.-55V-prąd max. ok.185A rdzeń 35 cm-napięcie 55V-prąd max. 240A Wszystkie uzwojenia łączone w gwiazdę.Jeśli regulacja będzie na odczepach, uzwojenia koniecznie obok siebie,a napięcie na cewce nie może być zbyt duże.Jeśli regulacja będzie poprzez mostek półsterowany,uzwojenia mogą być jedno na drugim a napięcie może być wyższe-będzie sporo większy prąd max niż te które podałem.Przy sterowaniu tyrystorowym koniecznie dławik na wyjściu...

Widzę że kolega na temacie za przeproszeniem "zęby zjadł".
    Może mógłbyś przy założeniach które podałem policzyć mi takie trafo - ja w układach trójfazowych nie mam doświadczenia - raczej AV :)

Na pewno będzie to trzy fazy cztery rdzenie których wymiary podałem powyżej, na pewno pierwotne połaczone w gwiazdę a wtórne w trójkąt i regulacja na pół sterowalnym mostku sześcio pulsowym .
    Oczywiście za tym wszystkim dławik.

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc i postaram się jakoś odwdzięczyć :)
    Akrzy74
    Rozumiem że kolumna ma przekrój 22,5cm.kw.Napisz mi jeszcze jakim drutem i płaskownikiem dysponujesz,a jutro policzę...
    norek_fm
    Level 12  
    Jest to rdzeń zwijany tak że jeżeli policzyć obydwa przekroje kolumn jednej połówki rdzenia to 22,5cm2.

Jak zbudować spawarkę trójfazową

Drut kupię taki jak będzie potrzebny aby się zmieścił.
    Akrzy74
    norek_fm-Z rysunku wynika że przekrój kolumny wyjdzie 22.5 ,natomiast okno jest za małe...Długość jednej kolumny masz 5 cm-po złożeniu 2 sztuk wyjdzie 10 cm... , szerokość okna 4 cm.-czyli wyjdzie nie całe 2 cm na cewkę.../należy odliczyć karkaz/-mam na myśli "grubość"cewki-uzwojenia się nie zmieszczą....:cry: Moja rada-jeśli chcesz zrobić spawarkę "dla siebie",poszukaj tradycyjnego rdzenia z większym oknem np.15-16cm/długość/ na ok.6-7 cm/szerokość/koszt takiego rdzenia w porównaniu z resztą nie będzie taki duży,ale będziesz miał pewność że uzwojenia się zmieszczą...:D
    robokop
    Napisałem zaraz na początku że nic z tego to panowie fachowcy zaczęli zapalać się do tego pomysłu i mieszać moje przykładowe (mające wykazać całkowita nieprzydatność tych rdzeni do spawarki) z błotem.
    Z g... bata nie ukręcisz.
    norek_fm
    Level 12  
    Witam wszystkich

A więc po pewnym czasie odświeżam temat.

Stałem się szczęśliwym posiadaczem trafa 3-fazowego i planuję zrobić z niego spawarkę. Poprzedni pomysł okazał się mało realizowalny ale myślę że teraz już coś z tego wyjdzie.

A więc trafo jest 3 fazowe trzy kolumnowe - podstawowe parametry:
    przekrój jednej kolumny 25 cm2
    rozmiary okna 78 cm2

DO tego dojedzie mostek pół sterowalny autorstwa patryk-84 oraz dławik.
    Chciałbym Was koledzy prosić o przeliczenie jak nawinąć to trafo, myślę ze pierwotne trzeba połączyć w gwiazdę a wtórne w trójkąt. Z tego co wyczytałem na forum opcja taka jest najbardziej korzystna.
    Jaki prąd z tego trafa jestem w stanie wyciągnąć, jak nawinąć żeby uzyskać najlepsze parametry itd..

Bardzo proszę koledzy o pomoc .
    arekd555
    Level 16  
    Witam. Też mam zrobioną spawarkę z takiego rdzenia , oto dane: uzwojenia pierwotne 3x 404 zw drutemΦ 1.8-2.0mm, połączone w gwiazdę natomiast uzwojenia wtórne 3x85zw taśmą miedzianą o przekroju ok. 16mm2 i połączone w trójkąt .Spawarka chodzi jak trzeba:D max. prąd za mostkiem prostowniczym półsterowanym dochodzi do 300A zależnie od grubosci elektrody. Ładnie bzyka.POZDRWIAM
    norek_fm
    Level 12  
    Dzieki wielkie kolego

A napisz jeszcze jak rozwiazałeś sprawe regulacji prądu - też mostek na tyrystorach czy tez w inny sposób, interesuje mnie tez jakie napiecie masz na wyjściu po mostku ja chialem zejść do okolo 40V a nastepnie dołożyć pilota.
    Dawałeś może też dławik na wyjsciu ?
    Pozdrawiam

Sory, dopiero teraz zauważyłem że piszesz mostek pólsterowalny - ja planuje ten który opisał kolega patryk-84 a Ty jakiego użyłeś ?
    Akrzy74
    Sterownik który opracował patryk-84a jest bardzo dobry! Dławik na wyjściu- koniecznie.
    Ps. W swojej spawarce również mam ten sterownik i jestem zadowolony.
    arekd555
    Level 16  
    Witam. Sterownik tyrystorów w pierwszej wersji był zbudowany na schemacie spawarki PSP630- radioelektronik 3/1990 , na dużym prądzie 150-max było ok, natomiast poniżej 150- min było żle, przerywał, pryskał pracował pulsacyjnie. Wykonałem nowy sterownik oparty na schemacie Patryka- 84a i od razu jest duża różnica ,regulacja płynna od nim do max, układ jest sprawdzony,prosty i pewny.:D .Co do napięcia DC na wyjściu mostka to próbowałem z ok.48 VDC ,jak się okazało na elektrodę to trochę za mało, więc zwiększyłem napięcie do wartosci 60VDC ,teraz jest ok , do tego wszystkiego dałem jeszcze prostownik pilotujący 60VDC - 15A plus dławik 15cm2. Dopiero teraz słychać jak łuk na elektrodzie nie gaśnie tylko ładnie trzeszczy nawet przy prądzie 60-80A...POZDR...
    norek_fm
    Level 12  
    Czyli nawijając trafo wg ilości zwoi którą mi podałeś uzyskam już te 60 VDC.

A nie robiłeś prób jak wyblądało by 48VDC + pilot ??

I jeszcze jedno pytanie czy diody i tyrystory z solidnymi radiatorami 100A wystarczą, czy też celować w coś na większy prąd ??
    arekd555
    Level 16  
    WITAM. Z moich obliczeń będzie 63VDC minus około spadek 3V na tyrystorach , to jest 60VDC oczywiscie przy max wysterowaniystorów.Co do 48VDC nie byłem z tego zadowolony ,bo stwierdziłem że to mało na elektrodę.U mnie są diody 160A ,tyrystory 125A .POWODZENIA..POZDR

Dodano po 26 [minuty]:

zapomniałem...jest jeszcze wiatrak ,wymuszony ruch powietrza i radiatory, to zrozumiale , tak ma być jak w prawdziwej spawarce.
    norek_fm
    Level 12  
    OK

No to biore się do roboty :)

Zamówilem już drut nawojowy ciekawe kiedy przyjdzie.
    Diody i tyrystory juz mam (z radiatorami i to dość potężnymi)

Potrzebował bym kogoś kto wytrawił by mi płytke pod elektronike sterownika patryka-84 sam jakoś nigdy do tego serca nie miałem a chcialbym żeby wyglądala w miare profesjonalnie. A może macie koledzy namiary jakiejś firmy która produkuje krótkie serie płytek (czytaj jedna 2 sztuki) :)
    patryk-84a
    Level 28  
    Sterownik, nic nadzwyczajnego ale w swojej prostocie działa bardzo dobrze. Zresztą nie trzeba wiele żeby wyzwolić tyrystor. Z doświadczenia wiem, że przy trafie 3 fazowym (przynajmniej tym co ja miałem) i sterowaniu tyrystorami dławik nie wiele wniósł. Z nim czy bez niego spawało się bardzo dobrze. Ale tam był "duuuży" zapas mocy :).
    norek_fm
    Level 12  
    No właśnie

życie mnie już nauczyło że najlepsze są najprostsze rozwiązania.

Jeżeli można coś zrobić prosto i działa to czemu nie :)

A tak przy okazji wczoraj sprawdziłem jakie dokłądnie mam diody i tyrystory
    a więc albo diody 100A i tyrystory 80A na naprawde potężnych radiatorach

albo diody 200A i tyrystory 160A ale wtedy będę musiał frezować radiatory bo się nie zmieszczą :)

Jak koledzy myślicie która opcja - zaznaczam że to nie będzie spawarka do zastosowań profesjonalnych w cyklu 90% :)
    arekd555
    Level 16  
    W mojej spawarce też nie ma dławika, bo nie było już miejsca na niego, prawda jest taka nie ma większej różnicy jak on jest, ale myślę że tak jest na zasilaniu 3-fazowym, napięcie za mostkiem nie osiaga zera (wykres na oscylos), jest natomiast dławik na pilocie 15cm2.Tyrystory ja był zastosował 160A , bedzie margines zapasu prądowego , bo 80A to max 220-240A przy max obciążeniu tyrystorów w mostku 3- faz, można je potem na śmietnik delikatnie wywalić. Zależy jaką największa elektrodą chcesz spawać tą maszyną, myślę Φ5mm śmiało poleci.......:D POZDR...

Dodano po 3 [minuty]:

jeżeli ma być do max.Φ3mm,to tyrystory wystarczą 80A...

Dodano po 7 [minuty]:

tyryst. 80A- ograniczenie wysterowania do ok 160-180A
    Akrzy74
    robokop napisał-
    Quote:
    Dajcie proszę link do tego regulatora który tak zachwalacie?.
    Przekopałem kilka tematów.

Link

Nie wiem czy patryk poprawił, ale brakowało jednego mostka.
    Płytka może wykonana po partacku, ale była to pierwsza wersja, i na dodatek testowa.
    Link