logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - czy warto zapłacić 300 zł za ten amplituner?

benek161 03 Kwi 2008 20:06 81551 339
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto zapłacić 300 zł za amplituner Radmor 5102 i dlaczego jego cena jest tak wysoka?

300 zł za Radmora 5102 można uznać za cenę na górnej granicy: dla sprawnego, dobrze odrestaurowanego egzemplarza w dobrym stanie niektórzy uważają ją za uczciwą, ale wielu ocenia, że jako sprzęt użytkowy to już dużo [#4990704] [#4994593] Wysoka cena wynika głównie z popytu, sentymentu do PRL-owskiej legendy, „magicznego” wyglądu i coraz mniejszej liczby zachowanych egzemplarzy, a nie z tego, że jest to obiektywnie najlepszy amplituner [#5036722] [#17313447] [#5046728] Sam sprzęt jest uznawany za solidny, o przyjemnym brzmieniu, dużym zapasie na transformatorze i trwałych końcówkach mocy, ale część radiowa i stereodekoder UL1601 są tylko przeciętne, a po latach mogą wymagać napraw [#4991267] [#4994593] [#17966996] Jeśli chcesz kupić go do słuchania muzyki, lepiej najpierw posłuchać egzemplarza i patrzeć przede wszystkim na stan oraz przestrojenie; jeśli kupujesz z myślą o kolekcji lub klimacie, 300 zł bywa akceptowalne [#4990184] [#5036722] [#17945755]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 4990081
    benek161
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    Mam pytanie odnośnie tego amplitunera. Otóż przeglądając ostatnio allegro zobaczyłem że owe amplitunery(5102- te z 5 wskaźnikami wychyleń) chodzą średnio po 300 zł. Dlaczego tak drogo? Czy jest to aż tak wspaniały sprzęt że warto za niego tyle dać?
  • #2 4990117
    rr6gakmp
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Sprzęt jak na teraz taki sobie- dobry,średniej klasy.
  • #3 4990184
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 235
    Witam ! Do niedawna był to sprzęt z górnej półki . Dobrze przestrojony potrafi zadziwić jeszcze nie jednego . Cena wcale nie jest wygórowana , pogadaj z kimś kto to ma i posłuchaj . Wtedy sam ocenisz . Pozdrawiam !
  • #4 4990195
    benek161
    Poziom 21  
    No właśnie u mnie mało kto ma Polski sprzęt a co dopiero takiego Radmora:cry:
  • #5 4990515
    marian1981.02
    Spec od sprzętu Unitra
    Ocena: 756
    Dobry sprzęt to fakt ale 300zł nie warto dać!
  • #6 4990704
    muminez
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Jest na Allegro gosc, ktory te radmory restauruje. Jego urzadzenia zchodza po nawet 700 - 800 zl. Moj radmor akurat jest u niego w celu przestrojenia. Mysle, ze 300 zl za ten sprzet w dobrym stanie - to bardzo tanio.
  • #7 4991022
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A tam 300 zł, ja dam więcej :D :

Dodano po 1 [minuty]:

Radiowiec 2 napisał:
    Dobrze przestrojony potrafi zadziwić jeszcze nie jednego

Czym ma zadziwić, super dekoderem stereo?
  • #8 4991267
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 360
    Jakością dźwięku, zapasem mocy, praktycznie niezniszczalnoscia końcówek - mowa o sekcji wzmacniacza. Radiowa częśc jak radiowa, cewki sie rozstrajają, dekoder rozjeżdża, ale w tyloletnim sprzęcie ma prawo. Jak na tamte czasy myśl techniczna pierwszej klasy. No i w przypadku 5102 magiczny wręcz wygląd.
  • #9 4992824
    benek161
    Poziom 21  
    1000zł za tyluletni sprzęt :!: Podejrzewam że wszystko tam zostało zmienione oprócz stelażu :D
  • #10 4992885
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4993155
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 360
    Chyba zbyt skróciłem myśl, chodzi o zapas na trafo,nie pracuje z wysiłkiem, aż pot kapie po rdzeniu ;) Elektrolity też niczego sobie, choć teraz są mniejsze rozmiarowo i można jeszcze dać więcej, choć to niekonieczne. Nic nie dymi z przegrzania jak w wiekszości ampli polskiej produkcji... Natomiast jest duzy zakres regulacji bas-sopran + zabójczy kontur ;) Przy graniu na 80-90% mocy nic nie rzęzi,nie dusi się i nie charcze, pod warunkiem uzycia odpowiednich kolumn. U mnie chodzi pod czterema i zakomicie potrafi nagłośnic impreze....
  • #12 4993436
    benek161
    Poziom 21  
    Jednym słowem mówiąc opłaca sie dać za niego góra 150zł :D
  • #13 4993616
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Hola hola Panowie ! Jak tylko 150 zł to ja Ci dam te trzy stówy i kup lepszy . Bardzo proszę ! Tylko spotkamy się postawimy koło mojej tuningowanej Toski i porównamy . Ja mam dobre ucho . Ale jak to co kupisz będzie gorsze ( a jestem pewny ze tak ) to mi pięć stów dopłacasz. Kolego Benek 61 kup tego Radmora i nie pękaj ! To dobra cena tylko musisz kolumny sobie sprawić , najlepiej Altusy 75-ątki . Polski sprzęt był robiony pod polskie kolumny i razem to naprawdę dobrze gra . Pozdrawiam !
  • #14 4993636
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    to co ? sprawdzamy się ?
    może ktoś z okolic warszawy chce porównać radmora z uniampem ? :D

Ale jak polecasz altusy 75 to mi mówi to już wszystko ;]
    Radmor pod innymi kolumnami rozumiem że nie zagra ? :D
  • #15 4993741
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Zagra zagra tylko że Altusy maja i rozmiar i " wydmuch " adekwatny do grania z dużym rozmachem i kilku moich znajomych takie ma więc uważam że wiem o czym mówię . Poza tym ja podobnie jak każdy lubię czyste tony nawet na najwyższych obrotach . Czyli kolumny muszą mieć zapas mocy aby ich wzmacniaczem nie rozwalić . zanim zaczniemy się " sprawdzać " opowiem Ci parę słów o możliwośći " tuningu " aby za parę groszy podnieść jakosć wzmacniacza . Dość dawno temu spotkałem specjalnie do tego celu robione tranzystory typu BC 550C . Sa to tranzystory Philipsa tzw. serii ALN Amplifire Low Noise . Czyli małoszumne . Kupuje sie takich dwadzieścia i miernikiem z bazaru za 30 zł. dobiera się kilka jednakowych par . Następnie wymienia się cały przedwzmacniacz , pierwsze lewy i prawy ( dwa jednakowe) , potem drugi , trzeci ... Chłopie! poprawa jest jak dzień do nocy , nic nie szumi i wszystko super gra . Dlatego ja wiem co piszę , poza tym tranzystor wzmacniający sygnał pomiędzy detektorem a stereo dekoderem też się wymienia na BC550C o jak najwyższej Bećie , wtedy stereo hula jak prawdziwe radio . Spróbuj ! Ja kikanaście tak poprawiłem i nikt sie nie skarży . Pozdrawiam !

Dodano po 2 [minuty]:

Jak chcesz to potem można wymienić kondensatory na tantalowe . Szumy i zniekształcenia jeszcze bardziej spadną .
  • #16 4993918
    takero
    Poziom 32  
    Ocena: 69
    o zniekształceniach to możesz sobie hipotetycznie pogadać bo możliwości zmierzenia ich raczej nie masz, a na ucho też nie odróżnisz 1% od 0.001% więc nie ma o czym mówić.
    Rób tuning jaki tylko chcesz :)
    Możesz nawet swoje kolumny wziąć ;]
  • #17 4994108
    Micharlito
    Poziom 35  
    Ocena: 67
    Lepszy od radmora ? proszę bardzo np YAMAHA A-520 słuchałeś ? Jeżeli nie to nie porównuj może konturu takiego nie ma ale raz mocy ma tyle że tego radmorka bije na łep dwa tranzystory wysokiej klasy jak i kondensatory precyzja wykonania i wiele innych. To że radmor gra ładnie nie zaprzeczam bo gra chyba najlepiej z tych polskich wzmacniaczy ale ja bym z niego boga nie czynił. Na moje oko do 200zł można kupić jest dość dynamiczny i pasmo ma ładnie ułożone ale zapas mocy ? Poza tym jak już ktoś wyżej wspomniał jeżeli mowa o altusie 75 i na tym chcesz porównywać wzmacniacze to chyba nie tędy droga ...
  • #18 4994472
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    No dobra . Nie kłóćmy sie . Ja poprostu uważam że za stosunkowo niedużą cenę można mieć coś co ładnie gra . Jasne że Yamaha i Technics ( miedzy innymi ) są lepsze tylko za jaką cenę . Proszę nie porównuj kieszeni np. studenta czy ucznia szkoły średniej do kieszeni osoby pracującej lub będącej właścicielem np. jakiegoś interesu . Bo wtedy taki gość jest w stanie przebić mnie i Was wszystkich . Co by nie mówić sprzęt to tylko kwestia kasy . Ale jest jeszcze jeden punkt zaczepienia , mianowicie jak radio było utrzymane i jaki stan jest obecnie . Nie sztuka kupić tanio i byle co . Sztuka to jest dobrze kupić poprawić to i owo i dopracować tak żeby być zadowolonym . Jak kupujemy np. samochód też musimy to i owo poprawić i to jest sprawa naturalna , popatrz na MTV niektórzy gruntownie poprzerabiali bryki i to jest Hard - core . Ja to samo proponuję zrobić ze wzmacniaczem , poprostu taki styl . a swoja droga ciekawe jaki by był Radmor gdyby go produkowano do tej pory , po modernizacjach oczywisćie . Sam jestem ciekaw . Pozdrawiam !
  • #19 4994593
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    5102 hmm super super, ale te ceny po 1000 zł to typowo dla zbieraczy. Normalny ludź patrzący na sprzęt typowo użytkowo tego nie zrozumie :). Stereodekoder nie powala, moc nie liczy się w kW, ale ma duszę. Ja swój zestaw uwielbiam. Przytoczone Altusy brzmią z nim fatalnie, tylko ZG40C. 300 zł to w zasadzie górna granica. Ceny w ciągu ostatniego roku strasznie poszybowały w górę w kwestii polskiego sprzętu, w większości wypadków nie do końca słusznie :).

• #20 4994657
    juzef22
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    Mówisz że 1000zł za 5102 to drogo jak ja swojego kupowałem dawno temu to kosztował 15000 a maluch 80000 to dopiero było drogo, a dekoder faktycznie nie powala ale jest na osobnej płytce więc łatwo go przerobić.
  • #21 4994697
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    No i o to chodzi . Jeżeli można przerobić stereodekoder , to i można stuningować wzmacniacz i trochę ten Świat poprawić . Pozdrawiam !
  • #22 4994733
    oj
    Poziom 42  
    Radiowiec 2 napisał:
    Zagra zagra tylko że Altusy maja i rozmiar i " wydmuch " adekwatny do grania z dużym rozmachem i kilku moich znajomych takie ma więc uważam że wiem o czym mówię . Poza tym ja podobnie jak każdy lubię czyste tony nawet na najwyższych obrotach . Czyli kolumny muszą mieć zapas mocy aby ich wzmacniaczem nie rozwalić . zanim zaczniemy się " sprawdzać " opowiem Ci parę słów o możliwośći " tuningu " aby za parę groszy podnieść jakosć wzmacniacza . Dość dawno temu spotkałem specjalnie do tego celu robione tranzystory typu BC 550C . Sa to tranzystory Philipsa tzw. serii ALN Amplifire Low Noise . Czyli małoszumne . Kupuje sie takich dwadzieścia i miernikiem z bazaru za 30 zł. dobiera się kilka jednakowych par . Następnie wymienia się cały przedwzmacniacz , pierwsze lewy i prawy ( dwa jednakowe) , potem drugi , trzeci ... Chłopie! poprawa jest jak dzień do nocy , nic nie szumi i wszystko super gra . Dlatego ja wiem co piszę , poza tym tranzystor wzmacniający sygnał pomiędzy detektorem a stereo dekoderem też się wymienia na BC550C o jak najwyższej Bećie , wtedy stereo hula jak prawdziwe radio . Spróbuj ! Ja kikanaście tak poprawiłem i nikt sie nie skarży . Pozdrawiam !

Dodano po 2 [minuty]:

Jak chcesz to potem można wymienić kondensatory na tantalowe . Szumy i zniekształcenia jeszcze bardziej spadną .

Nie żartuj z tymi tranzystorami-kondensatorami, potem takie legendy krążą po internecie.

Już jedna krąży na temat wymiany kondensatorów elektrolitycznych...
  • #23 4995690
    juzef22
    Poziom 13  
    Ocena: 53
    Radmor idealnie nadaje się do przeróbek bo wszystkie moduły są na oddzielnych płytkach ze złączem więc wystarczy wyjąć moduł zrobić nowy o tych samych wymiarach ale z nowszym układem elektronicznym
    i wsunąć go na miejsce.
  • #24 4996247
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 4996487
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Ostatnio na allegro poszedł radmor 5102 za 1700zl ;)
  • #26 4996508
    benek161
    Poziom 21  
    To chyba nie mam co liczyć że w miare tanio kupie go :| Pozostaje wolumen albo jakaś okazja od kogoś chociaż na wolumenie ostatnio za AT9100 facet krzyknął mi 150zł :!: A ja taki nabyłem na allegro za 65 zł z odbiorem osobistym :D
  • #27 4996513
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    To co na fotce kupiłem za 500 zł. Szukajcie, a znajdziecie ;).
  • #28 4996785
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Oj ! Ty najpierw zrób choć próbę a potem krytykuj , bo z tego co mówisz wynika ze jużnikt w tym kraju nie myśli i nic nie umie zrobić . zapewniam cię że myśli i że umie , i nie tylko ja ale jeszcze paru się znajdzie . a to co opisalem to jest tylko najkrótsza droga do poprawy parametrów . No niestety trzeba znać się na elektronice w minimalnym stopniu i umieć lutować . Pozdrawiam !
  • #29 4996911
    oj
    Poziom 42  
    Ja nie muszę robić próby - bo wiem co daje taka zamiana - nic ; zakładając, ze wymienia się sprawne elementy.
  • #30 4997445
    DrobnyCiulacz
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    benek161 napisał:
    ostatnio za AT9100 facet krzyknął mi 150zł :!: A ja taki nabyłem na allegro za 65 zł z odbiorem osobistym :D

Radio w Radmorze 5102 nie jest lepsze od tego w AT9100. Co do brzmienia, jakości dźwięku...dużo zależy od naszych upodobań. Jeśli wykorzystujesz kolumny 8 Ω i lubisz posłuchać trochę głośniej muzyki to Radmor nie jest dla ciebie. A co do jakości (rozumianej jako wierność wzmacnianego dźwięku) to przy wciśniętym "TONE DEFEAT" w AT9100, przewaga w tej "materii" Radmora jest tak niewielka. Że mam wątpliwości co do tego czy w ogóle jest jakaś przewaga a nie jest to autosugestia - uroda Radmora 5102 robi swoje :wink:
    Wszystko to przy założeniu że mamy do czynienia ze sprawnymi konstrukcjami co z uwagi na upływ czasu jest niełatwe...
    Chcesz wiedzieć jak gra Radmor nie przepłacając zbytnio ? Posłuchaj u kogoś lub kup Radmora 5102 T/TE - gra tak samo jak 5102, ponieważ tor audio nie uległ zmianom.

To tyle z punktu widzenia użytkowego. :wink:

Co do cen nie przystających do rzeczywistości już koledzy wyżej się wypowiedzieli :wink:
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Radmor 5102 to amplituner z lat 70. i 80., ceniony za solidną konstrukcję, modułową budowę i charakterystyczny wygląd, jednak jego parametry techniczne są oceniane jako przeciętne w porównaniu do zachodnich odpowiedników z tamtego okresu. Dyskusja wskazuje, że cena około 300 zł za egzemplarz w dobrym stanie jest uzasadniona ze względu na rosnący popyt, sentyment kolekcjonerów oraz trudność w znalezieniu sprawnych urządzeń. Sprzęt cechuje się dobrą jakością dźwięku, stabilnością końcówek mocy (komplementarna para tranzystorów 2N3055), szerokim zakresem regulacji barwy dźwięku oraz trwałością, choć radiowa część i stereodekoder (na układzie UL1601) są krytykowane za przestarzałość i konieczność przestrojenia. Wiele wypowiedzi podkreśla możliwość modernizacji i tuningu, w tym wymianę tranzystorów na niskoszumowe BC550C, dobór par tranzystorów w przedwzmacniaczu, wymianę kondensatorów elektrolitycznych (np. polskich firm ELWA), a także przeróbki modułów radiowych i dekodera stereo, co może znacząco poprawić jakość dźwięku. Dyskusja porusza także temat kompatybilności z kolumnami głośnikowymi, gdzie rekomendowane są polskie Altusy 75 lub ZG40C, podkreślając, że dobór kolumn ma istotny wpływ na brzmienie. Wątpliwości budzi wysoka cena w stosunku do możliwości technicznych, zwłaszcza w porównaniu do sprzętu japońskiego (np. Yamaha A-520, Pioneer SX-xxxx, Sansui, Sony ES), który oferuje lepsze parametry i nowocześniejsze rozwiązania. Część uczestników dyskusji wskazuje, że wartość Radmora 5102 jest w dużej mierze sentymentalna i kolekcjonerska, a niekoniecznie użytkowa. Wskazano również, że ceny Radmora mogą nie spadać ze względu na status klasyka i ograniczoną dostępność, choć pojawiają się okazje zakupu w niższych cenach. Podsumowując, Radmor 5102 to solidny, klasyczny amplituner o specyficznym brzmieniu i wyglądzie, który warto kupić za około 200-300 zł, zwłaszcza jeśli planuje się jego tuning i konserwację, jednak nie jest to sprzęt konkurujący z wysokiej klasy zachodnimi urządzeniami audio z tamtej epoki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA