Mam pytanie odnośnie tego amplitunera. Otóż przeglądając ostatnio allegro zobaczyłem że owe amplitunery(5102- te z 5 wskaźnikami wychyleń) chodzą średnio po 300 zł. Dlaczego tak drogo? Czy jest to aż tak wspaniały sprzęt że warto za niego tyle dać?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamolaf x napisał:Jakością dźwięku, zapasem mocy, praktycznie niezniszczalnoscia końcówek - mowa o sekcji wzmacniacza. Radiowa częśc jak radiowa, cewki sie rozstrajają, dekoder rozjeżdża, ale w tyloletnim sprzęcie ma prawo. Jak na tamte czasy myśl techniczna pierwszej klasy. No i w przypadku 5102 magiczny wręcz wygląd.
Radiowiec 2 napisał:Zagra zagra tylko że Altusy maja i rozmiar i " wydmuch " adekwatny do grania z dużym rozmachem i kilku moich znajomych takie ma więc uważam że wiem o czym mówię . Poza tym ja podobnie jak każdy lubię czyste tony nawet na najwyższych obrotach . Czyli kolumny muszą mieć zapas mocy aby ich wzmacniaczem nie rozwalić . zanim zaczniemy się " sprawdzać " opowiem Ci parę słów o możliwośći " tuningu " aby za parę groszy podnieść jakosć wzmacniacza . Dość dawno temu spotkałem specjalnie do tego celu robione tranzystory typu BC 550C . Sa to tranzystory Philipsa tzw. serii ALN Amplifire Low Noise . Czyli małoszumne . Kupuje sie takich dwadzieścia i miernikiem z bazaru za 30 zł. dobiera się kilka jednakowych par . Następnie wymienia się cały przedwzmacniacz , pierwsze lewy i prawy ( dwa jednakowe) , potem drugi , trzeci ... Chłopie! poprawa jest jak dzień do nocy , nic nie szumi i wszystko super gra . Dlatego ja wiem co piszę , poza tym tranzystor wzmacniający sygnał pomiędzy detektorem a stereo dekoderem też się wymienia na BC550C o jak najwyższej Bećie , wtedy stereo hula jak prawdziwe radio . Spróbuj ! Ja kikanaście tak poprawiłem i nikt sie nie skarży . Pozdrawiam !
Dodano po 2 [minuty]:
Jak chcesz to potem można wymienić kondensatory na tantalowe . Szumy i zniekształcenia jeszcze bardziej spadną .
benek161 napisał:ostatnio za AT9100 facet krzyknął mi 150złA ja taki nabyłem na allegro za 65 zł z odbiorem osobistym