logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja plików RIMO PCB na G-code dla Mach2/Mach3 - jak to zrobić?

beowolf 17 Kwi 2008 19:47 9225 14
REKLAMA
  • #1 5041654
    beowolf
    Poziom 13  
    WItam.
    Chciałem poraz kolejny skorzystać z Waszej pomocy. Mianowicie - robię mały projekt CNC, którego głównym celej jest rysowanie ścieżek oraz wiercenie otworów. Zaoparzyłem się w program do CNC mach2 oraz mach3 (wersje demo). Szukałem informacji na temat konwersji plików ze schematem płytki drukowanej w formacie PCB na g-code czytany przez program Mach. Wszyscy na forach piszą że program Mach nie ma problemu z rozpoznawaniem tego typu plików. A u mnie klapa. Nie mam pojęcia jak wczytać taki plik w programie Mach. Nie chce żadnego frezowania czy takich innych. CNC ma tylko kierować ruchem mazaka po wyznaczonej ścieżce. Czy możecie mi jasno napisać jak przerobić plik z programu np RIMO PCB, bo w nim rysuje płytki, na kod G-code?? Program eagle nie chce wczytać plików z programy RIMO więc eagle odpada. Bardzo proszę o pomoc. Jeśli to nie ten dział na forum to proszę o przeniesienie tematu
  • REKLAMA
  • #2 5042022
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 193
    Witam.
    Odwiedź stronę z linku - http://www.cnc.info.pl/
    jak poszukasz tam to wszystko znajdziesz .
    Pozdrawiam .
  • #3 5042199
    beowolf
    Poziom 13  
    hehe...właśnie. Myślałem że napiszecie mi coś od siebie a nie po stronkach będziecie ciągnąć....Szukałem tam - ale sam wiesz ile jest tematów....za h.....nie znajde
  • #4 5042479
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.W jakim celu pisać to co jest napisane i dostępne ?
    Jeżeli nie chciało Ci się poszukać to może sprawdź ten link - masz wszystko opisane krok po kroku - http://www.ottop.republika.pl/pcb_gc.shtml
    Niestety tyczy się to " eagla " .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #5 5042489
    beowolf
    Poziom 13  
    nie że nie chciało, tylko tego tam jest naprawde dużo i nie sposób znaleść konkretnego tematu. A o tym eagle to juz czytałem. Nic to nie pomogło bo eagle nie chce wczytać plików PCB:/ Podaj może konkretną stronke jeśli taką znasz
  • #6 5042538
    pukury
    Poziom 35  
    Witam.
    Znalazłem stronkę o Twoim programie i doczytałem że eksportuje on piki do wiercenia NC-dril.
    Stronkę również pewnie znasz http://www.alpro.com.pl/hs/rimu.html
    Jest tam forum o tym programie ( rimu pcb )- więc może ktoś coś będzie wiedział .
    Pozdrawiam .
    Dodając - robiłem przez jakoś czas płytki za pomocą plotera i pisaka - ale zrezygnowałem - lepiej żelazkiem .
    Wg. mnie opłaca się wiercić ( jak masz dużo otworów ).
    Swoją drogą tak to jest z programami do pcb - niekiedy nie pasują formaty ( protel również generuje pcb ) .
  • REKLAMA
  • #7 5042634
    beowolf
    Poziom 13  
    dzięki. ALe na tej stronce forum jest bardzo ubogie. I nie ma tam nic odnośnie zmiany formatu. Proszę dalej o pomoc
  • #8 5042787
    pukury
    Poziom 35  
    Witam .
    Cóż - może jest tak że pliki z Twojego programu nie są do konwersji.
    Sprawdź - program może eksportować pliki NC-drill - to pliki do wiercenia ( mach je chyba akceptuje ) .
    Oprócz tego są pliki gerbera - do naświetlarki .
    Chyba twórcy programu nie przewidzieli że ktoś będzie chciał rysować płytki ploterem .
    W ostateczności zmień program - niestety .
    Pliki z rozszerzeniem .pcb generuje wiele programów - np osobiście używam TraxMakera - również daje pliki .pcb - ale nie mogę nim otwierać plików .pcb z Protela ( również .pcb ) - tak to jest .
    Przykro mi że nie mogę Ci pomóc .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #9 5043045
    beowolf
    Poziom 13  
    aha....takie coś. Dzieki. Tak więc zostaje przerysować płytke do eagle i wtedy bawić się konwersją na gcode co podobno jest "banalnie" proste. Jeśli jednak ktoś miałby jakis pomysł o bardzo proszę o napisanie.
    Dzięki za odpowiedzi
  • #10 5512581
    Przemo_2014
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    dołączę się do tematu i mam jeszcze jedno pytanie co do tego eagla i g-codu a mianowicie chodzi o to ze tam jest konwersacja pliku gdzie w gcod podawane są informacje o powierzchni która ma zostać usunięta z płytki a jak zrobić żeby pisak o którym wspomina kolega poruszał się dokładnie po ścieżkach czyli rysował scieżki ? czy występuje tam opcja która by umożliwiała taką a nie inna konwersacje ? i czy sa inne konwertery np bmp lub jpg -> g-cod ??
  • #11 5513180
    beowolf
    Poziom 13  
    hmm....pisak żeby poruszał się po ścieżce....chyba czegoś takiego w eagle nie ma. Ale możesz ustawić taką wartość ścieżki że program wygeneruje Ci bardzo małe odległości między ścieżkami i w gruncie rzeczy będzie poruszał się po ścieżce. Ja osobiście nie używam usuwania materiału zbędnego (miedzi).Obrysowuje ścieżki frezem 0.5mm i tyle - reszta miedzi zostaje
  • #13 17904084
    k_party
    Poziom 2  
    Tutaj link do programu który kiedyś napisałem, niedawno go zreanimowałem, bo zbudowałem frezarkę i wnerwiało mnie przełączanie się między aplikacjami aby w tej zrobić to - a w tamtej to.

W każdym razie - program jest całkiem Free. Może komuś się przyda.

cnc.info.pl/program-bmp-to-g-code-t59454.html
  • #15 17907886
    Jacek Rutkowski
    Poziom 28  
    Ocena: 274
    romulus73 napisał:
    a programik laserfire robi .bmp na gcode

Możesz kolego podać linka?
    Google wypluwa Około 340 000 000 wyników (0,42 s)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu konwersji plików z programu RIMO PCB na G-code kompatybilny z oprogramowaniem CNC Mach2/Mach3, używanym do sterowania ruchem pisaka po ścieżkach płytki drukowanej. Użytkownik poszukuje metody bezpośredniego eksportu plików PCB do G-code, jednak program Mach nie rozpoznaje natywnie formatu RIMO PCB. Wskazano, że RIMO PCB eksportuje pliki NC-drill do wiercenia oraz pliki Gerber do naświetlania, ale brak jest bezpośredniej konwersji na G-code do rysowania ścieżek. Sugerowano zmianę oprogramowania na Eagle, który posiada narzędzia do generowania G-code, choć Eagle nie importuje plików RIMO PCB. Poruszono też temat generowania G-code do frezowania ścieżek zamiast rysowania pisakiem, co jest standardową metodą w Eagle. W dyskusji pojawiły się linki do stron z instrukcjami konwersji dla Eagle oraz do programów konwertujących pliki BMP na G-code, takich jak laserfire oraz autorski program dostępny na cnc.info.pl. Podkreślono trudności z kompatybilnością formatów PCB między różnymi programami oraz brak dedykowanego narzędzia do bezpośredniej konwersji RIMO PCB na G-code do rysowania ścieżek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA