logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak czytać mapy pamięci w WinOLS dla Passata AVB?

shel82 20 Maj 2008 11:57 1246688 5390
Najlepsze odpowiedzi

Jak w WinOLS rozpoznać właściwe mapy w pełnym wsadzie pamięci i otworzyć je w widoku 3D?

To nie jest „gotowa mapa”, tylko cały wsad softu; w WinOLS trzeba otworzyć bin, wyszukać potencjalne mapy i po znalezieniu wejść w nią dwuklikiem, a potem przełączyć na 3D [#5182343][#5472293] Bez Damosa WinOLS często nie podpisuje osi, więc mapy rozpoznaje się po kształcie, porównaniu z innymi wsadami z tej samej rodziny sterowników i po logach pracy silnika [#5672154][#5862032] W VW TDI sensownie jest logować grupy 3, 8, 10 i 11, bo 10 pokazuje doładowanie, 8 paliwo, a potem szukać odpowiadających im map i zmieniać je rozsądnie [#5476260][#5672154] Po każdej modyfikacji trzeba przeliczyć sumy kontrolne przed zapisem; WinOLS może robić to przez DLL, a ręcznie też się da [#5472293][#5537422] Jeśli automatyczne wyszukiwanie pokazuje chaos, warto porównać ori z modem z tego samego ECU i nie opierać się wyłącznie na automatycznej detekcji [#5472293][#5862032]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #4682 18340859
    dawidek126
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    eprom można odczytać i/oterminalem a co tańszego polecasz do tego sterownika?? nie koniecznie po obd może być pod piny do sterownika ale żeby go nie otwierać....
    pozdrawiam

Dodano po 35 [minuty]:

mpps v18 coś zrobi z tym sterem??

Dodano po 1 [minuty]:

albo galletto v54??
    kess??
    ktag??
    pozdrawiam
  • #4683 18341601
    kamil1024
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Hej
    Ktoś miły chciałbym mi pomóc wskazać lub nakierować jak mogę zrobić tzw hardcut lub rev limiter.O ile w edc15 coś już kiedys kombinowałem to w swoim opelku nie wiem jak do tego podejść. Czytałem że mozna zamiast zmiany torque limitera zmienić liczby na biegach poszczególnych,ale nie zbyt wiem o co chodzi i prosilbym nawet o najmniejsze porady.
    Podsyłam plik ori z astry h z19dth 150km
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4684 18344007
    lugi666
    Poziom 18  
    Ocena: 158
    Próbowałeś @1CC83C ?
    Od @1CED20 zaczynają Ci się limitery biegów
  • #4685 18344077
    kamil1024
    Poziom 9  
    1CC83C ,rozumiem że chodzi Ci o zmiane pierwszej wartości tj w tym wypadku 5400 na mniej i próba jak wyjdzie? Z biegami coś poczytałem ale wpierw chciałbym spróbować to pierwsze co zaznaczyłes ponieważ gdzies to już widziałem :)
  • #4686 18344148
    lugi666
    Poziom 18  
    Ocena: 158
    Nie jestem pewny, ale wg mnie jest to limiter max obrotów. Zmniejsz go i sam się przekonasz
  • #4687 18344494
    kamil1024
    Poziom 9  
    Spróbuje w wolnym czasie sie nim pobawić ,ale obawiam sie wgrywania tej mapy mpps. A słuchaj winols sam liczy sumy kontrolne dobrze myśle?
  • #4688 18344862
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 977
    kamil1024 napisał:
    A słuchaj winols sam liczy sumy kontrolne dobrze myśle?
    Widać to w programie.
  • #4689 18347484
    dawidek126
    Poziom 13  
    to jak panowie ?? podpowiecie co najlepiej do sterownika iaw 5nf.t1???
    galletto v54, mppsv18, kess, ktag??
    lub po prostu co każdym z tych urządzeń da się zrobić według waszych obserwacji/praktyki....

pozdrawiam
  • #4690 18347704
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    Ocena: 84
    dawidek126 napisał:
    to jak panowie ?? podpowiecie co najlepiej do sterownika iaw 5nf.t1???
    galletto v54, mppsv18, kess, ktag??
    lub po prostu co każdym z tych urządzeń da się zrobić według waszych obserwacji/praktyki....

pozdrawiam

wg mojej skromnej wiedzy, zeby zaszponcic z immo bo zapewne o to Ci chodzi trzeba sie bardziej wysilic.
  • #4691 18347708
    dawidek126
    Poziom 13  
    immo robię upą-usb ale trzeba do płyty głównej się dolutować..... a szukam czegoś do odczytu flash i do immo ale bez rozbierania sterownika....
  • #4692 18347751
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    no to ktag mozesz wykreslic ze swojej listy.

Dodano po 6 [minuty]:

odpalarke w sensie potrzebujesz?
  • #4693 18348490
    dawidek126
    Poziom 13  
    tak co polecasz??
  • #4694 18348521
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    Jednorazowa akcja czy ma isc w dziesiatkach w skali roku ?
  • #4695 18348548
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6379
    dawidek126 napisał:
    immo robię upą-usb ale trzeba do płyty głównej się dolutować..... a szukam czegoś do odczytu flash i do immo ale bez rozbierania sterownika....

A jakie dokładnie auta robisz immo off ?
  • #4696 18349078
    siewcu
    Poziom 35  
    Ocena: 456
    Ma ktoś oryginalny wsad od Toyoty 2.2 D4D 136 KM? Raczej bez różnicy z którego modelu, choć konkretnie chodzi o Corollę Verso z 2008 roku. A jeśli ktoś ma do tego damosa to już w ogóle byłbym szczęśliwy, chodzi konkretnie o wydłużenie czasu grzania świec(odpala dobrze dopiero po 3 nagrzaniach).
  • #4697 18349459
    dawidek126
    Poziom 13  
    w miesiącu kilka, głównie fiaty.... ale jak sprzęt jest uniwersalny to może coś trafi się z grupy vw/opel....

Dodano po 10 [minuty]:

teraz dokładnie to stilo w benzynie iaw 5nf.t1/t9 ostatnio dużo było 1,9 jtd.... ale chętnie zajmę sie vw/opel bo widze zapotrzebowanie na taką usługę.....
  • #4698 18349697
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    dawidek126 napisał:
    w miesiącu kilka, głównie fiaty.... ale jak sprzęt jest uniwersalny to może coś trafi się z grupy vw/opel....

Dodano po 10 [minuty]:

teraz dokładnie to stilo w benzynie iaw 5nf.t1/t9 ostatnio dużo było 1,9 jtd.... ale chętnie zajmę sie vw/opel bo widze zapotrzebowanie na taką usługę.....

oprocz typowo brandowych urzadzen ( fiat examiner ? ; opel tech 2 ) fajnie miec do zabaw z danym modelem dwa narzedzia. np ktos dzwoni i pyta o korekte licznika, sprawdzasz ze Twoj chinski wynalazek ma to na liscie wiec ustawiasz sie na cene, siedzisz w aucie i okazuje sie ze akurat w tym egzemplarzu na ekranie masz "krtytyczny wyjatek ", winda wisi, i nie wiesz jak sie zachowac. dlatego dobrze miec dwa rozne narzedzia do takich zabaw + oczywiscie podstawa serwisiowego diaga. pomeczysz , pomeczysz , jak nie jednym to drugim ale zrobisz, w razie uwalenia czasami mozna podeprzec sie funkcjami fleszowania jakie przewidziala fabryka dla serwisow.
    Fiat w wersji max ekonomicznej;
    - niesmiertelny elm327, jeden na stary port szeregowy COM, drugi na USB; multiecuscan cracked edition :D
    - FVDI Abrites Commander - niby do wszystkiego i do niczego, po trochu w kazdej marce znajdziesz cos przydatnego; czy dziala - to loteria. nie mozesz opierac na tym swojej dzialalnosci bo tak samo czesto zawodzi co ratuje dupe czyniac cuda w ekstremalnych przypadkach.
    - UPA na ciezkie czasy i to chyba tyle co o fiacie mialbym w wersji dla leszczy do powiedzenia.
    OPEL;
    - opcom na dobrym HW; dobre zaznajomienie jak to postawic po uwaleniu firmware. fajnie miec juz podlutowane kabelki jakby co;
    - opel Tech 2 ( raz mialem w rekach, szkoda mi siana no to ustrojstwo, brak mu trego POWERFULL ktore mam w ori glowicy C5 Xentry)
    - raz jeszcze FVDI :D
    ---------------------------------

mozesz otwierac "elektronika pojazdowa" , modzic w piwnicy w nadzieji ze nie wpadną Panowie z PG np i nie zabezpiecza Twojego laptopa. Kazdy soft ktory nie jest freeware a masz go na swojej maszynie jako nielegalna kopie to kradzierz.... podlega z urzedu karze pozbawienia wolnosci ble ble ble +trzeba rozliczyc sie z wydawcami softu ktory ukradles.
    moze komus wydawac sie to zwyklym pieprzeniem ale kilka lat temu za 7 plyt CD/DVD (winda 7, winda xp, norton symanteca) dostalem rok w zawieszeniu na 3 , za adwokata zaplacilem 5ooo pln ktory wytargowal z microsoftem itd ugode na 40ooo pln ktore musialem zaniesc w zebach do kasy banku. milo.

oczywiscie nie nalezy popadac w panike ale to powiedzmy podstawy o ktorych nalezy poamietac zyjac w realnym swiecie.
    posiadanie sprzetu, tzw klonow jest ok, problem to soft. zwykle kupujac cos na polskich serwisach echm sprzedazowych dostajesz urzadzenie i .... linka gdzie mozesz sciagnac odpowiednio spreparowany dzialajacy soft. zaskakujace jest jak wielu konsumentow, kupujacych nie jest swiadomych co i na jakich zasadach kupuja. kiedy mozna zapracowac zeby wejsc od zera w ten biznes full legal - bez sponsora - ja uwazam ze nigdy. dla kilku setek szkoda sobie zawracac glowe ta branza, lepiej dac zarobic komus innemu i nie zaprzatac sobie glowy. takie tam moje spojrzenie na to co kiedys bylo hobby , pozniej stalo sie praca i sposobem na zycie. co bede robil za 20 lat? samochody.
  • #4699 18349730
    dawidek126
    Poziom 13  
    dla mnie to wartościowe info z twojej strony, wiadomo jak jest w Polsce. do tej pory oddawałem niektóre auta do "warsztatu" ale dlatego że bałem się "uwalić" sterownik.... i własnie jak to jest, przyjezdza auto na usługę odczyt flash.
    Podczas próby odczytu cos idzie nie tak.... spada napięcie , ładowanie nie wiadomo dlaczego zatrzymuję się na amen.... generalnie ster umiera.... jak działa to odzyskiwanie ??
    na wielu aukcjach np. mppsv18 piszą że po uwaleniu sterownika potrafi go "podnieść" , jak to działa?? po mimo uwalenia potrafi go odczytać??
  • #4700 18349747
    nici
    dawidek126 napisał:
    na wielu aukcjach np. mppsv18 piszą że po uwaleniu sterownika potrafi go "podnieść"
    Piszą i nic więcej.
    dawidek126 napisał:
    jak to działa??
    Nie działa.
    dawidek126 napisał:
    po mimo uwalenia potrafi go odczytać??
    Odczytać to i tak na nic jak uwalony.
  • #4701 18349757
    dawidek126
    Poziom 13  
    generalnie te sterowniki to dodatek do pracy, ciężko się z tego utrzymać nie mając zaplecza. dlatego pomyslałem że kupię kilka sterów ze szrotu(popularnych) z vw, fiata , opel.... do tego galletto v54 i mpps v18... do poćwiczenia, odczytu zapisu flasch i dezaktywacji immo....
    trochę martwi mnie czy do tego typu zabaw wystarczy xp bo taki mam zapisany na schowanym laptopie:) niby mpps v18 powinno byc na win7 ....
  • #4702 18349764
    nici
    XP powinien do V18 wystarczyć. Do v54 najlepiej XP.

Dodano po 3 [minuty]:

dawidek126 napisał:
    pomyslałem że kupię kilka sterów ze szrotu
    Też tak kiedyś robiłem, na złość na stole nic nie chciało się popsuć. Nawet zapis przy 6-7V nie przerywał.
    W aucie zaś, potrafi wywalić nawet przy 14V. Tak bywa.
    W dodatku, sterownik w domu jest sam, nie ma masy innych sterowników na liniach K L CAN , nic nie zakłóca teoretycznie transmisji.

Popatrz na schematy jak idzie diagnostyka z ECU do gniazda i porównaj z tym jak go połączysz w domu. Odpadają Ci gatewaye, Jbbefy , BSI , BCMy, CIMy itp itp.

Auto a bench to dwa światy. Koledzy na pewno się ze mną zgodzą. @_TrotyL_ @Strumien swiadomosci swia @lugi666
  • #4703 18349786
    dawidek126
    Poziom 13  
    dlatego pytam:) każdy co chce sprzedać napiszę to co chce usłyszeć.... cały czas powtarzam że to tylko dodatek do pracy , nie praca "główna" , najłatwiej/najlepiej iść na szkolenie v-tech żeby "liznąć" wiedzy ale wydać kasę a z tego nie żyć ....
    miałem w jednym tygodniu 5-6 sterów do wyzerowania immo, kupiłem upę , poczytałem na włoskich forach i metodą prób i błędów na sterowniku ze szrotu udało mi się :) chętnie spróbuję z innymi tematami.....
  • #4704 18349792
    nici
    dawidek126 napisał:
    najłatwiej/najlepiej iść na szkolenie v-tech
    ha ha ha :) Lepiej przeznaczyć te pieniądze na coś pożytecznego :)
  • #4705 18349798
    dawidek126
    Poziom 13  
    gdzie nie patrzę to mpps v18 win 7 .... a jaka różnica będzie między v16 a v18??

Dodano po 1 [minuty]:

szkolenie drogie ale gdzie szukać info o zapisie immo czy odczytach flasch??? w polsce jak pytałem o immo w fiacie to każdy robi ale nikt nie podpowie..... a na włoskim forum napisali mi wszystko razem ze zdjęciami i to tego samego dnia po rejestracji na forum:)
  • #4706 18349806
    nici
    dawidek126 napisał:
    a jaka różnica będzie między v16 a v18??
    V16 wielki szajs a V18 średni szajs.
    dawidek126 napisał:
    szkolenie drogie ale gdzie szukać info o zapisie immo czy odczytach flasch?
    fora, opracowania, dyskusje itp.
    dawidek126 napisał:
    a na włoskim forum napisali mi wszystko
    To co tu jeszcze robisz ?
  • #4707 18349812
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    dawidek126 napisał:
    Podczas próby odczytu cos idzie nie tak.... spada napięcie , ładowanie nie wiadomo dlaczego zatrzymuję się na amen.... generalnie ster umiera.... jak działa to odzyskiwanie ??

Organizujesz klientowi auto zastepcze, wykorzystujesz swoje zapasowe narzedzia (patrz moj opis wyzej) , jesli sie uda masz plecak 500pln, jesli sie nie uda masz plecak 1500pln , cieszysz sie ze nie zrobil wiekszej awantury w serwisie spiolecznosciowym FACEBOOK wlacznie.
    na miasto idzie fama ze jestes ch.... nie tuner. cieszysz sie tylko faktem ze w miedzy czasie z jego zdyba wyciales kata GM28(??) i sporzedales w skupie za kwote 1200pln. ( zgodnie z zasadą numer "zero" - mechanik musi klamac bo nie zarobi) . dziekuje.
  • #4708 18349815
    nici
    _TrotyL_ napisał:
    cieszysz sie tylko faktem ze w miedzy czasie z jego zdyba wyciales kata GM28(??) i sporzedales w skupie za kwote 1200pln
    ha ha ha :D
  • #4709 18349818
    _TrotyL_
    Poziom 17  
    aaa no i zainwestu w migomat, drut 1mm, samosciemniajaca maske. kilka lacznikow elastycznych , rur na stanie trzeba miec.
  • #4710 18349821
    dawidek126
    Poziom 13  
    na włoskim forum podpowiedzieli tylko o fiacie bo o tym mieli pojęcie:) dobrze że facebooka nie mam:) przynajmniej mnie tam oszczędzą:P

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy odczytu i interpretacji map pamięci w programie WinOLS na przykładzie wsadu z eepromu Passata z silnikiem AVB. Użytkownicy wyjaśniają, że WinOLS nie odczytuje całego softu jako map, lecz wymaga identyfikacji konkretnych map 3D, które są rozproszone w pamięci sterownika. Mapy takie jak dawki paliwa, powietrza, kąt wtrysku, ograniczenia dymienia czy zapłon są rozpoznawane na podstawie znanych wzorców i grup sterowników (np. EDC15, EDC16). Wskazano, że osie map w WinOLS nie są automatycznie podpisane i trzeba je wprowadzać ręcznie lub korzystać z plików damos, które zawierają opisy map i sumy kontrolne (checksum). Sumy kontrolne są istotne dla poprawnej modyfikacji softu i mogą być liczone ręcznie lub automatycznie przez WinOLS. Wymagana jest znajomość struktury wsadu, a także sprzęt do odczytu i zapisu pamięci (np. interfejs Galletto 1250). Poruszono też kwestie bezpieczeństwa modyfikacji, ryzyka uszkodzenia sterownika lub silnika oraz konieczności testów na hamowni i logowania parametrów pracy silnika. W dyskusji pojawiły się także pytania o język programowania i możliwość deasemblacji kodu sterownika (procesory Motorola), jednak podkreślono, że soft nie jest prostym kodem źródłowym, lecz zbiorem parametrów i map. Użytkownicy wymieniają się przykładami map, linkami do obrazów map 3D oraz doświadczeniami z różnymi sterownikami Bosch i Magneti Marelli. Poruszono także temat gotowych wsadów (modów) i ich ryzyka, a także narzędzi do porównywania plików binarnych. Wskazano, że tuning wymaga wiedzy, doświadczenia i odpowiedniego sprzętu, a WinOLS w wersji demo pozwala na odczyt, ale nie na zapis modyfikacji. Dyskusja obejmuje również kwestie techniczne dotyczące sum kontrolnych, zabezpieczeń i sposobów ich omijania.
Wygenerowane przez model językowy.