logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minimig - miniaturowy klon Amigi 500

lechoo 03 Sie 2008 00:00 12906 18
  • Minimig - miniaturowy klon Amigi 500

Minimig jest pełnosprawnym zminiaturyzowanym „klonem” komputera Amiga 500, wykonanym z użyciem układu FPGA. Dennis VanWeeren zminiaturyzował ją do pojedynczej płytki o wymiarach 12*12 cm. Jako pamięć masowa została wykorzystana karta pamięci MMC. Całość zasilana jest pojedynczym napięciem 5V.

Minimig składa się z 4 głównych podzespołów:
    - układu FPGA,
    - procesora 68000,
    - pamięci RAM,
    - mikrokontrolera PIC.

Układ FPGA będący sercem projektu to Spartan-3 firmy Xilinx, zawierający 400 tys. bramek logicznych. Pozostałe komponenty (RAM i procesor 68000) podłączone są bezpośrednio do układu FPGA. Kość FPGA emuluje układy peryferyjne oryginalnej Amigi, takie jak Denise, Agnus, Paula, Gary i CIA. Dodatkowo w FPGA zaimplementowano układ Amber, dzięki czemu można używać zwykłego monitora VGA, a także obwody umożliwiające korzystanie z pecetowej klawiatury i myszki. Oprogramowanie dla FPGA (HDL) powstało w języku Verilog.

Jako główny procesor została użyta specjalna wersja układu 68000, oznaczona MC68SEC000. Jest to układ pracujący całkowicie statycznie, przy napięciu zasilania 3,3V, dzięki czemu może być połączony bezpośrednio z FPGA.

Minimig posiada 2MB statycznej pamięci RAM o czasie dostępu 70ns. Pamięć składa się z 2 kości o organizacji 512k*16bit. Pamięć RAM została wykorzystana do zaimplementowania 3 rodzajów pamięci, znanych z Amigi:
    - Kickstart ROM
    - Chip RAM
    - Fast RAM
    Minimig nie posiada osobnej kości ROM, a więc Kickstart musi zostać załadowany z karty MMC podczas uruchamiania systemu, a następnie obszar tej pamięci (512kB) przełączany jest w tryb tylko do odczytu. Pozostała pamięć 1,5MB została podzielona pomiędzy Chip a Fast RAM.

Mikrokontroler PIC18LF252 pełni niejako funkcję „biosu”, odpowiada za skonfigurowanie układu FPGA, emulację stacji dyskietek przy użyciu karty MMC, oraz za wczytanie obrazu Kickstart-u. Jest jedynym układem w projekcie, który wymaga zaprogramowania przy użyciu zewnętrznego programatora. Oprogramowanie dla PIC-a powstało w języku C.

Na stronie Autora możemy zapoznać się ze szczegółami projektu, pobrać dokumentację i oprogramowanie, a także przeczytać wskazówki pomocne przy budowie i uruchamianiu tego dosyć skomplikowanego układu:
    -> http://home.hetnet.nl/~weeren001/

O projekcie Minimig możemy też przeczytać w Wikipedii:
    -> http://en.wikipedia.org/wiki/Minimig

Widok zmontowanej płytki v1.0:

Minimig - miniaturowy klon Amigi 500 Minimig - miniaturowy klon Amigi 500

Fotografia prototypu:

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lechoo
    Poziom 39  
    lechoo napisał 5161 postów o ocenie 545, pomógł 377 razy. Mieszka w mieście łódzkie. Jest z nami od 2002 roku.
  • #2 5403179
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    WOW:D
    I to jest esencja DIY. a nie jakieś zegarki na Medze...

Respect dla autora... i dla Ciebie Lechoo za perełkę...
    Aż by się chciało to zbudować, ale pewnie laminat wielowarstwowy;/

Dodano po 57 [sekundy]:

(łezka w oku.... pamietam jak dziś jak dołożyłem 0,5MB ramu dodatkowe;D)
    :)
  • #3 5403709
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 545
    Płytka jest zwykła 2-stronna, ale raczej nie do wykonania w warunkach amatorskich... Gdyby było trochę chętnych, to może warto byłoby zamówić je w płytkarni - na stronie Autora dostępne są pliki gerbera.
  • #4 5403980
    Mody
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Projekt bardzo ciekawy, chętnie bym go wykonał jeśli byłaby
    do kupienia płytka. Przypomnieć sobie te czasy kiedy grało
    się na 500 :). Moja amisia miała 0.5MB ramu z przełączeniem
    na 1MB :D.

Pozdrawiam
  • #6 5404495
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Ocena: 10263
    Moja A500 jest nadal na chodzie. Ma aktualnie jakieś (łącznie) 6,5MB RAMum, poluje na jakaś elegancką karte Turbo i dysk twardy i jakoś nie uważam żeby był dla mnie sens w zakupie takiego czegoś jak minimig. Za mniejsze pieniądze można nabyć normalną A500...
  • #7 5404604
    lechoo
    Poziom 39  
    mi_ma napisał:
    O minimig'u była już mowa tutaj: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic939022.html

Tak, ale tam była to jedynie krótka wzmianka, że coś takiego wogóle istnieje... Temat jest na tyle ciekawy, że moim zdaniem warto było poświęcić osobny wątek, i to właśnie uczyniłem. Niech czytelnicy widzą, że elektronika cyfrowa to nie tylko AVR-y, Bascom i zegarki.

@ghost666
    Elektronika, jak każde inne hobby, nie ma zwykle uzasadnienia ekonomicznego...
  • #9 5418012
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Widać znak czasów, płyta wydaje się taka... Prosta...
    W porównaniu z oryginalną oczywiście. ;)

Tak mało części.

Niemniej tego największego programowalnego układu chyba bez mikroskopu nie idzie przylutować? ;)
  • #10 5426133
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1578
    Da się przylutować. Wystarczy szkło powiększjące i duuużo fluxu. Jak zastosujemy lut ołowiowy nie będzie tak źle. Dobra stacja, porządny grot minifala i powinno być OK. Trochę mniejsze układy lutowałem i jakoś się da. Nawet lutem bez ołowiowym. Kwestia ustawienia go w pady...
  • #11 5427049
    dir3ctor
    Poziom 27  
    Ocena: 50
    Jasne ze idzie... nawet nie fluxu kwestia. Zwykla pasta z topn ikiem, nawet nie minifala a hotair styka (minifale oceniam wyzej niz hotair-a) i daje sie rade. Ach, jak sie o amisi mysli to lezka w oku sie kreci...
  • #12 5431860
    sunok
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Bez problemu lutowanie tego typu układów z odstępem 0.5mm pomiędzy nogami zwykłą transforamtorową lutownicą z grotem z drutu 0.8mm. Nie potrzeba żadnej fali ani HotAir... pasta lutownicza + małe ilości cyny... Zlutowałem już tak kilkadziesiąt układów. Trochę wprawy tylko potrzeba. Przykład poniżej :p
  • #14 6065912
    ryshard
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam, wykonał ktoś PCB do tego, lub też ktoś mogłby się wykonania PCB pojąć, bo chętnie bym taką płytkę zamówił, by odpalić swoje wypociny z AMOS'a, bo moja A600 Padła po kilku latach łapiąć kurz.
    Pozdrawiam
  • #15 6253458
    raf_entek
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    ryshard napisał:
    Witam, wykonał ktoś PCB do tego, lub też ktoś mogłby się wykonania PCB pojąć, bo chętnie bym taką płytkę zamówił, by odpalić swoje wypociny z AMOS'a, bo moja A600 Padła po kilku latach łapiąć kurz.
    Pozdrawiam

Przepraszam, że odkopuję, ale jeśli chodzi o płytki, to jak już wspomniano na stronie projektu są pliki gerbera, które wysyła się do firmy produkującej takie płytki np do https://www.drukowane.pl/form/ (jest tam kalkulator zamówienia). Jak ktoś zna wymiary płytki, to niech zrobi kalkulacje na podanej wcześniej stronie, pewnie koszt wykonania jednej płytki z dokumentacją to około 150zł, ale jeśli zakupi się 10 takich płytek to koszt spadnie pewnie do 50zł za sztukę. Więc pozostaje jedynie zebrać chętnych na to PCB i złożyć zamówienie.
  • #16 6256891
    ryshard
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    To ja się piszę.
  • #17 6258572
    vulgar
    Poziom 11  
    Ja również pisałbym się na taką płytkę, pytanie tylko skąd wziąć 1 sztukę takiej motorolki. Do tego trzeba jeszcze SRAMY i XC3S400-4PQ208C/

Czy ktoś już sprawdzał jaka jest dostępność i jaki mniej więcej byłby koszt.

Trzeba to jeszcze przecież polutować. Wprawdzie jest to możliwe z lupą (robiłem coś takiego 10 lat temu) ale jeżeli koszt gotowej Minimigi jest powiedzmy tylko nieznacznie większy a za to dostajemy gotowy przetestowany produkt to może gra nie jest warta świeczki.
  • #19 6383887
    lechoo
    Poziom 39  
    Artykuł nt. Minimiga ukazał się też w EP 2/2009.

Podsumowanie tematu

✨ Minimig to zminiaturyzowany klon komputera Amiga 500 oparty na układzie FPGA Spartan-3 firmy Xilinx, zawierającym 400 tys. bramek logicznych. Projekt autorstwa Dennisa VanWeerena mieści się na pojedynczej dwustronnej płytce PCB o wymiarach 12x12 cm, z pamięcią masową w postaci karty MMC i zasilaniem 5V. Główne komponenty to FPGA, procesor Motorola 68000, pamięć RAM oraz mikrokontroler PIC. FPGA emuluje oryginalne układy peryferyjne Amigi (Denise, Agnus, Paula, Gary, CIA) oraz układ Amber umożliwiający wyjście VGA i obsługę klawiatury i myszy PC. Oprogramowanie FPGA napisano w Verilogu. Dyskusja poruszała kwestie trudności w amatorskim wykonaniu płytki, dostępności komponentów (w tym procesora 68000 i układu FPGA XC3S400-4PQ208C), lutowania układów BGA z małym rozstawem nóżek (0,5 mm), kosztów produkcji PCB oraz możliwości zamówienia gotowych płytek na podstawie plików gerbera dostępnych na stronie projektu. Wspomniano także alternatywne projekty i systemy związane z Amigą, takie jak NatAmi i AROS. Cena gotowego Minimiga jest wyższa niż klasycznej Amigi 500, co budzi dyskusję o opłacalności zakupu versus samodzielna budowa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA