logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programator USB AVR + podstawki do programowania

morswin89 26 Sty 2009 19:35 15139 29
  • Programator USB AVR + podstawki do programowania

Witam

Chciałbym przedstawić swoją wersje dobrze znanego programatora ze strony http://www.fischl.de/usbasp/ Płytkę projektowałem od podstaw z użyciem elementów SMD, zamiast zworek zastosowany jest dipswitch i na płytce znajduje się tylko jedno połączenie przewodowe. Z programatorem nie było większych problemów podczas uruchamiania i ruszył od razu, natomiast chciałbym podziękować koledze Duch_ za pomoc w odpowiednim skonfigurowaniu oprogramowania. W załączniku wzór płytki w pdf i plik programu RimuPCB.

Programator USB AVR + podstawki do programowania Programator USB AVR + podstawki do programowania Programator USB AVR + podstawki do programowania Programator USB AVR + podstawki do programowania
    Załączniki:
    • podstawka.rar (20.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • programator usb.rar (48.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    morswin89
    Poziom 23  
    morswin89 napisał 834 postów o ocenie 190, pomógł 23 razy. Mieszka w mieście Legnica. Jest z nami od 2006 roku.
  • #2 6059238
    mojzesz101
    Poziom 12  
    Ocena: 111
    Witam. Ścieżki to pierwsza klasa wyszły :) Prasowanko? Czy może frezowanko? :D Pleksa to od strony ścieżek jest prawda? Bo na zdjęciu trochę mi się w oczach mieni..
    Jakiego programu będziesz używał? Ja mam AVRdude i coś nie wszystkie procki chcą mi śmigać. Włożyłem Atmega8 i nie chciało mi zaprogramować choć był nowy, a włożyłem Atmega8L i wgrało flasha normalnie.... Dziwne.. Jak to u Ciebie się zachowuje?
  • #3 6059397
    cacperro
    Poziom 13  
    Do tego dołączasz płytkę ze złączem pod atmege,
    czy programujesz na jakiejś testowej płycie??
    I jeśli się dobrze przypatrzyłem to można to połączenie przewodem zlikwidować na rzecz dodatkowej ścieżki, co generalnie w niewielkim stopniu zmieniłoby projekt płytki.
  • #4 6059583
    krzysiekdioda
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Jaki jest koszt wykonania takiego programatora??
  • #5 6060096
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Ogólnie ładnie tylko jedno pytanie: Dlaczego wsadziłeś gniazdo typu A jest to niezgodne ze specyfikacja USB - klient powinien zawsze mieć gniazdo typu B a host typu A. Co do tego przewodu to można było się go pozbyć. Jeżeli elementy SMD to w całości pomijając złącza i przełączniki ewentualnie jakieś inne elementy które chcemy mieć na toplayerze a tu procek przewlekany i przez to płytka 3x większa ;)
  • #6 6060348
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Hej.
    Bardzo mi się podoba ten programatorek. chyba sam go sobie zrobię bo wciąż używam ISP STK200/300 pod LPT. Mam tylko jedną sugestię. Mianowicie ja bym dodatkowo zabezpieczył ścieżki poprzez po cynowanie ich przed wlutowaniem elementów.
    Pozdrawiam
  • #7 6060499
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Może głupie pytanko, ale jak ładujecie program (firmware) do tej Atmegi z programatora, żeby ruszył wam programator? Innym programatorem, czy na "krótko" podłączacie przez ISP i wgrywacie?
  • #9 6060742
    mkpl
    Poziom 37  
    Ocena: 855
    No ładnie zrobione ;) aczkolwiek troche duży ale to nie szkodzi.
    Bojleros dlaczego twierdzisz, że jest wolniejszy?
    Programuje atmege w jakieś 2 do 3s a w trybie powolnego programowania 10s (ta opcja jest naprawde przydatna). Pozatym nie widzę sęsu przepłacać za budowę niby szybszego programatora przecież kto programuje uP na wyścigi :)

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję.[coolombo]
  • #10 6060770
    wdogli
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Dokładnie tak. Natomiast mi nie chodzi o to że chce coś szybszego tylko coś bardziej bezpiecznego dla kompa. za każdym razem jak podłączam nowy układ drżę o moje LPT ;)
    Pozdrawiam
  • #11 6060813
    OldSkull
    Poziom 28  
    Ocena: 184
    @Bojleros: ja bym powiedział, że nie jest taki wolny - miałem na LPT i działał wolniej niż ten w trybie szybkiego programowania, ale szybciej niż ten w stanie wolnego programowania. Tylko co z tego, skoro wolne programowanie jest dokonywane raz (ustawienie bitów) a potem juz tylko na szybko?
  • #12 6060814
    hehehehuhuhu
    Poziom 19  
    Ocena: 18
    Przyłączam się do pytania kolegi gacolini, jak ładujecie program (firmware) do tej Atmegi z programatora, żeby ruszył wam programator?
  • #13 6061138
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 6061573
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1535
    Układ sam siebie nie zaprogramuje. Aktualizacja to co innego. Do pierwszego zaprogramowania atmegi wystarczy prosty programator (kilka rezystorów) na LPT.
  • #15 6061841
    gacolini
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    goldi74 napisał:
    Układ sam siebie nie zaprogramuje. Aktualizacja to co innego. Do pierwszego zaprogramowania atmegi wystarczy prosty programator (kilka rezystorów) na LPT.

No wlasnie o to mi chodzilo, tak czy siak musze miec inny programator, zeby zrobic sobie pierwszy programator? Tak?
  • #16 6061989
    electroparts20
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    powiedz jaką wersję układu Atmega8 użyłeś, bo spotkałem się z wersją tego programatora który działa tylko na amtega8-16pu , na wersji 8pu nie działa.
  • #17 6062013
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    mkpl napisał:
    No ładnie zrobione ;) aczkolwiek troche duży ale to nie szkodzi.
    Bojleros dlaczego twierdzisz, że jest wolniejszy?
    Programuje atmege w jakieś 2 do 3s a w trybie powolnego programowania 10s (ta opcja jest naprawde przydatna). Pozatym nie widzę sęsu przepłacać za budowę niby szybszego programatora przecież kto programuje uP na wyścigi :)

Widziałem taki programator u kolegi. Mój na lpt daje sobie rade o wiele lepiej a składa się jedynie z bufora. Nikt nie programuje na wyścigi i nikt nie pisze od razu poprawnego programu. Dlatego właśnie liczy się szybkość programatora. Jak program urośnie to możesz go dość sprawnie rozwijać sprawdzać i poprawiać a nie siedzisz i gapisz się na wskaźnik "po(d)stępu". Pozatym Evertool to ISP+JTAG :)
  • #18 6062216
    morswin89
    Poziom 23  
    Ocena: 190
    A więc po kolei:

Płytka robiona metodą termotransferu. Pleksa jest od strony scieżek. Też mam AVRdude z nakładka graficzna Burn-O-Mat i uważam że jest bardzo dobra szczególnie przy zmianie fusebitów ponieważ nie można sie tam praktycznie pomylić i zablokować uC. Narazie programowałem Attiny2313 i nie było problemów.

Można programować w docelowym układzie jeżeli jest tam wyprowadzone odpowiednie złącze do programowania lub na jakiejś płytce testowej. Już chyba widzę którędy można było poprowadzić tą ścieżkę ale jest juz za późno :)

Koszt wykonania tego programatora to około 15zł a może nawet mniej.

Zastosowałem takie gniazdo ponieważ takie miałem, co do procka nie jest w SMD ponieważ to praktycznie pierwszy raz jak lutowałem SMD i trochę mnie przerażała wielkość procka w SMD :)

Płytka jest polakierowana lakierem bezbarwnym więc wszystko jest zabezpieczone i nic się nie będzie utleniać.

Firmware wgrywa się przez to samo złącze które służy do programowania procków tylko należy przestawić jedną zworkę. Potrzebny jest do tego oczywiście jakiś inny programator.

Nie mogę wrzucić płytki w Eagle bo jak piałem wyżej powstała w RimuPCB i ten plik jest zamieszczony.

Mój układ to Atmega8-16PU.

Programowanie w szybkim trybie trwa 2-3 sekundy więc nie jest to chyba wolno.
  • #19 6062514
    Bojleros
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    morswin89 napisał:
    Programowanie w szybkim trybie trwa 2-3 sekundy więc nie jest to chyba wolno.

No to faktycznie nieźle. A ile kodu wysyłałeś ? Widocznie ten programator kolegi to jakaś starsza, ułomniejsza wersja. Możesz się pochwalić jakiego programu używasz do obsługi programatora i pod jakim OS ?
  • #20 6063059
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    swiderski22 napisał:
    powiedz jaką wersję układu Atmega8 użyłeś, bo spotkałem się z wersją tego programatora który działa tylko na amtega8-16pu , na wersji 8pu nie działa.

Musisz zastosować Atmege8-16PU. Atmega8-8PU jest taktowana kwarcem zewn. max 8MHz, a w programatorze jest kwarc 12MHz i dlatego musisz zastosować 16PU (max kwarc przy tym procku to 16MHz).
  • #21 6066077
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    ATmegi są dosyć podatne na przetaktowanie, wersja 8MHz spokojnie powinna działać na 12MHz.
    Pamiętam nawet starsze AVR-y 89S8515 (teoretycznie max. 8MHz) bez problemów mi działały na 13,5MHz.
  • #22 6090602
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 93
    A ja mam taką prośbę.. mógłbyś schemacik wrzucić?
    Wiem ze tego jest sporo na necie, lecz dopiero mam zamiar zacząć naukę uC i wolę coś z "jednej beczki" niż pobierać inny schemat a wzorować się na Twoim projekcie.
    Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam _TIGER_
  • #24 6099857
    _TIGER_
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 93
    O.K. dziękuję ;)
  • #25 6521868
    Maciek_65
    Poziom 13  
    a można by było prosić o wykaz elementów

P.S. fajny projekt, gratulacje
  • #27 6534447
    Maciek_65
    Poziom 13  
    dokładnie to chodzi mi o to, jakiej wartości jest rezystor na podstawce, jeżeli dobrze widzę to chyba 001

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono autorską wersję programatora USBasp do mikrokontrolerów AVR, wykonaną metodą termotransferu z elementami SMD oraz dipswitchem zamiast zworek, z minimalną liczbą połączeń przewodowych. Płytka jest zabezpieczona lakierem bezbarwnym, a proces programowania odbywa się za pomocą AVRdude z graficzną nakładką Burn-O-Mat. Dyskutowano o kompatybilności z różnymi wersjami Atmega8, gdzie Atmega8-16PU działa poprawnie z kwarcem 12 MHz, a wersja 8PU może mieć problemy. Poruszono kwestie pierwszego wgrania firmware do mikrokontrolera – wymaga to innego programatora lub prostego układu na LPT. Zwrócono uwagę na niezgodność zastosowanego gniazda USB typu A z normą (powinno być typu B dla urządzenia). Koszt wykonania programatora to około 15 zł. Wskazano, że programator USBasp jest wystarczająco szybki do typowego programowania AVR, a wolne programowanie jest użyteczne przy ustawianiu fusebitów. Omówiono także funkcję złącza przy podstawce do programowania i zasilania mikrokontrolera. Projekt opiera się na schemacie dostępny na stronie fischl.de/usbasp, bez wprowadzania zmian.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA