logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moje 'małe' Audio-DIY 2x TDA 2050 :)

kris6661991 22 Lut 2009 19:23 20850 50
  • #31 6191765
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Moje zastrzeżenie będzie może dziwne. Co wy widzicie w niebieskim podświetlaniu? to oczoj...e podświetlanie psuje urok fajnego projektu i niszczy dobrą robotę. Ja ostatnio walczyłem by zmienić kolor podświelania wieży na inny niż niebieski ale poległem.Mimo to dobra robota.
  • #32 6191797
    kris6661991
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Tak głośniki są w oddzielnych puszkach które niebawem zamierzam usunąć gdyż będę zmieniał zwrotnice o innym paśmie podziału i większej stromości filtrów. Głośniki średnio=tonowe są nowe i maja zamknięte kosze i wkładki filcowe regulujące ciśnienie wewnątrz kosza głośnika.

Dodano po 1 [minuty]:

piochuxl napisał:
    Moje zastrzeżenie będzie może dziwne. Co wy widzicie w niebieskim podświetlaniu? to oczoj...e podświetlanie psuje urok fajnego projektu i niszczy dobrą robotę. Ja ostatnio walczyłem by zmienić kolor podświelania wieży na inny niż niebieski ale poległem.Mimo to dobra robota.

Podświetlenie nie jest oczojebne choć może wygląda tak na fotkach :) W nocy jest lekko fioletowaty i z akcentem aluminiowej gałki komponuje sie o wiele lepiej niż oryginalne żarówy :)
  • #33 6193425
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #34 6193484
    Pawcio89
    Poziom 20  
    Ocena: 24
    Najpierw chciałem pochwalić autora projektu. Mimo małych niedociągnięć wzmacniacz naprawdę ni się podoba, zwłaszcza to jak stylizowany jest tak aby pasował pod kolumny. Bardzo fajny efekt.
    Do Martin94:
    UV metry znajdziesz w niektórych sklepach elektronicznych ale jest to na prawdę rzadkość, ale powinieneś znaleźć na allegro pod hasłem "wskaźnik wysterowania"
  • #35 6194760
    kris6661991
    Poziom 25  
    W elektronikach dostaniesz przeważnie woltomierze i amperomierze które niezbyt nadają się do wzmacniacza, chodzi mi tutaj o stylistykę - są proste i tuning im nie służy jak i o to że trudno ruszyć taki miernik z poziomu napięć wzmacniacza.
  • #36 6194854
    michal.rogaczewski
    Poziom 28  
    Ocena: 82
    Kupuje się taki miernik, drukuje nową skale i wywala rezystorki które można tam znaleźć i ostatecznie dokłada 1 swój i jazda :p
  • #37 6195032
    maxevans
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Projekcik bardzo ciekawy, osobiście razi mnie tylko kilka rzeczy w nim. Przede wszystkim obudowa, panel przedni jest ok jednak resztę można by pomalować, bo widziałem kilka rys. Poza tym stosując jakaś ciekawą farbę można by nadać troszkę charakteru obudowie. Jeśli masz jakiegoś kolegę lakiernika to za piwko w przerwie w pracy pewnie by coś wymyślił. Z takim ciemnym "drzewem" świetnie komponowały by się złote dodatki i bursztynowe podświetlenie. Wiem, że to kwestia gustu. No i jeszcze jedno, zainwestuj w porządne kabelki do głośników :) Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych projektów.
  • #38 6195187
    kris6661991
    Poziom 25  
    maxevans napisał:
    Projekcik bardzo ciekawy, osobiście razi mnie tylko kilka rzeczy w nim. Przede wszystkim obudowa, panel przedni jest ok jednak resztę można by pomalować, bo widziałem kilka rys. Poza tym stosując jakaś ciekawą farbę można by nadać troszkę charakteru obudowie. Jeśli masz jakiegoś kolegę lakiernika to za piwko w przerwie w pracy pewnie by coś wymyślił. Z takim ciemnym "drzewem" świetnie komponowały by się złote dodatki i bursztynowe podświetlenie. Wiem, że to kwestia gustu. No i jeszcze jedno, zainwestuj w porządne kabelki do głośników :) Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych projektów.

Lakierek dopiero na wakacje - jak nie ma szkoły to dorabiam w warsztacie samochodowym u znajomego :) Co do elektroniki to potrzebne mi było stereo, zastanawiam się czy nie dołożyć trafa - kolejnej setki i 3 kostki TDA 2040 (na centralny i tył) i było by kino domowe a w przypływie gotówki SUB na ARN226 + TDA 2050 w mostku albo 7294. Jeśli chodzi o wydajność mocową to jest w tym wzmacniaczu bardzo dobrze nie potrzebuję TDA7294 w mostku na tylne głośniki jak to niektórzy ludzie - Ci z manią wielkości xD Puki co zostanie jak jest - na razie zbieram pieniądze i koncepcje, wtedy może wymyślę coś nowego, gdy finalnie przerobię wzmacniacz i zrobię K.D. to również wrzucę do DIY :)
    Pozdrawiam!
  • #39 6195467
    djtrebla
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Jak na mój gust to dołożył bym gałkę prawy/lewy
    po przeciwnej stronie :).
    A włącznik sieciowy ustawił w pionie.
  • #40 6196307
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Wzmacniaz naprawde ladny ;)

Ten pajak ci sie nie rozpada? Moze chociaz go klejem zalej.

p.s. Chlopaki gdzie wy widziliscie na allegro te wlaczniki?
  • #41 6199639
    kris6661991
    Poziom 25  
    kiler129 napisał:
    Wzmacniaz naprawde ladny ;)

Ten pajak ci sie nie rozpada? Moze chociaz go klejem zalej.

chyba sobie żartujesz :D jak ma się rozpadać? bardzo solidnie polutowane cyną ze stopem srebra po za tym wszystko jest tak poupinane że nawet nie drgnie :)

blondyn11 :arrow: nie rozumiem pytania?!

----------

1. Założenie miało być takie że wzmacniacz miał być w pająku i tak powstał, nie lubię na 5 elementów Robić PCB

2. Kleje zastosowane w projekcie nie zostały wybrane na chybił trafił tylko takie które nadają się do aktualnego celu.

3. Nie widzę gazety...?

4. 120 raz powtarzam że transformatorowi nic nie grozi i że jest to rozwiązanie tymczasowe

Pozdrawiam!
  • #42 6202087
    kiler129
    Poziom 27  
    Ocena: 80
    Mowisz ze solidny pajak? :)
    Z mojego ostatniego odpadlo polowe czesci po imprezie ;]

Nie odpowiedziales gdzie widziales na allegro te wlaczniki. Ja kiedys je widzialem ale teraz wcielo.
  • #43 6202731
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 343
    Mógłbyś dać fotkę gałki od "wewnątrz" wzmacniacza ?
  • #44 6208821
    Irek_K
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Chciałbym krytycznie ocenić moc tego wzmacniacza (do innych rzeczy się nie przyczepiam).
    Przy zasilaniu z transformatora 2x12V dostajemy po wyprostowaniu ok.
    12V*1.4=16.8V (x2).

Zakładając spadek napięcia na tranzystorach wyjściowych ok 2V dostajemy moc przy 8 omach:

P=(16.8-2)^2/(2*8 )=13.7W

13.7 W !!!!!!!!!!!!!! a nie 20W

Te kostki wytrzymują znacznie większe napięcia (2x25V) wiec nie ma się co zastanawiać tylko wymienić trafo na 2*17V.

Radiator także jest za mały by odprowadzić ciepło przy 2x20 W ciągłego grania (na dodatek ustawiony poziomo , i tam gdzie obudowa nie ma od spodu wentylacji).
    Proponuję więc zastosować dwa takie radiatory ustawione pionowo po drugiej stronie obudowy.
  • #45 6208986
    kris6661991
    Poziom 25  
    Pionowo się nie da bo są ok 0,5 wysokości za duże, nie są za małe, są w stanie skutecznie odprowadzić ok 80W ciepła, jak wspomniałem po kilku godzinach grania jest "ciepły" a nie wrzący co do napięcia to właśnie zmierzyłem napięcie na wyjściu i pod obciążeniem mam nie wiem czemu 2x21,6V ale to możliwe bo trafo jest na 220V a w gniazdku mam 232-237V nie wiem skąd taka rozbieżność :)
  • #46 6215257
    adriano210
    Poziom 12  
    Siemka.
    fajny wzmacniacz, ale te tda to mozna było by zamocować pożądnie do radiatora, i radiator ustawic pionowo, tym bardziej że planujesz rozbudowe to można by dać jeden duży radiator do którego pożniej poprostu dokręcił byś kolejne końcówki mocy. no i zajmuje tak mało miejsca to wszystko że aż sie prosi na zrobienie z tego 5,1 :D:D:D
    podsumowanie:
    plusy:
    fajny wzmacniacz
    stylowe wskazniki wysterowania
    fajna gałka
    proste tanie działa :)
    minusy:
    pająk
    chłodzenie końcówek
    ogólnie fajny sprzęcik
  • #47 6218686
    oryba
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Kolego a jakie wymiary ma ten wzmacniacz ??
  • #48 6229812
    kris6661991
    Poziom 25  
    Wymiary standardowe 420 x 65 x 260 mm.

Dodam ze wzmacniacz przechodzi mod -> zmiana końcówki na STK 4152 II.

Pozdrawiam! :D
  • #49 6415593
    jackpop
    Poziom 15  
    Super sprawa. Chyba zrobię coś podobnego. Myślę nad zasilaniem: czy transformator TST100W/2X14V dobrze by tu pasował? Po wyprostowaniu to będzie jakieś 18V więc chyba w sam raz?
    Poza tym mam bardzo laickie pytanie. Wszędzie bowiem są schematy tej końcówki ale nigdzie nie mogę znaleźć całokształtu, a bardzo interesuje mnie jak podpiąć główny potencjometr volume. Gdyby to było mono to pewnie na nóżkę wyjściową [4] układu a jak to powinno być w przypadku dwóch kanałów?
    Tym schematem się sugeruję.
  • #50 6415944
    quinty
    Poziom 28  
    Ocena: 158
    Suwak, czyli srodkowe wyprowadzenie dajesz do wejścia wzmacniacza, czyli tam gdzie wchodzi sygnał. Jeden z boczntch wyprowadzeń dołączasz do masy wzmacniacza (oznaczone jako GND na obudowie), drugi dołączasz do sygnału jaki dajesz na wejście. to samo z drugim kanałem. Użyjesz potencjometru podwójnego (dwa połączone razem z jedną ośka)
  • #51 6416444
    jackpop
    Poziom 15  
    quinty napisał:
    Suwak, czyli srodkowe wyprowadzenie dajesz do wejścia wzmacniacza, czyli tam gdzie wchodzi sygnał. Jeden z boczntch wyprowadzeń dołączasz do masy wzmacniacza (oznaczone jako GND na obudowie), drugi dołączasz do sygnału jaki dajesz na wejście. to samo z drugim kanałem. Użyjesz potencjometru podwójnego (dwa połączone razem z jedną ośka)

Takiego jeszcze nie widziałem ;-) A zrozumiałem, że wpinam go przed wzmacniaczem w sensie bez niego (pot.) ma być przerwa w obwodzie. A odnosząc się do schematu: wpiąć go PO kondensatorze i rezystorze C1/R1?
    Czy oprócz dołączenia zasilania i tego potencjometru głośności to coś jeszcze należy zmodyfikować, żeby ruszyło? W podstawowej wersji nie chcę dołączać żadnych bajerów jak wskaźniki itp.

Podsumowanie tematu

✨ Projekt DIY wzmacniacza audio oparty na dwóch układach TDA2050, zaprojektowany do współpracy z kolumnami Tonsil ZgC-50-8-44 w pomieszczeniu o powierzchni około 10 m². Wzmacniacz ma moc około 2x20W przy 8Ω, zasilany z transformatora toroidalnego 100VA 2x12V, co po wyprostowaniu daje napięcie około 2x16-21,6V pod obciążeniem. Konstrukcja wykorzystuje elementy z odzysku, m.in. korektor graficzny Diora FSA502, magnetofon Technics oraz wskaźniki VU z magnetofonu vintage. Obudowa pochodzi ze starego sprzętu Technics, wykończona okleiną, z podwójną gałką potencjometru głośności. Radiator jest przymocowany na klej epoksydowy, choć zalecane jest mocowanie śrubowe z podkładkami gumowymi dla lepszego chłodzenia i stabilności transformatora. Wskaźniki VU podłączone są do wyjścia wzmacniacza, z diodami LED ograniczonymi rezystorami 5kΩ dla odpowiedniej jasności. Dyskusja poruszała kwestie montażu elementów (pająk lutowniczy vs. płytka PCB), chłodzenia (ustawienie radiatora pionowo), jakości i kosztów układów TDA2050 vs. TDA1554Q, oraz możliwości rozbudowy do kina domowego z dodatkowymi końcówkami mocy i subwooferem. Użytkownicy zwracali uwagę na estetykę, rozmieszczenie elementów, mocowanie transformatora i potencjalne ulepszenia, takie jak dodanie przedwzmacniacza do regulacji tonów czy lepsze okablowanie. Schematy TDA2050 i wskaźników VU zostały udostępnione, a także omówiono podłączenie potencjometru głośności podwójnego dla stereo. Projekt jest ceniony za prostotę, niskie koszty i wykorzystanie dostępnych materiałów, choć wskazano na możliwość poprawy chłodzenia i montażu elementów elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA