Ponieważ często jeżdzę dużo na rowrze w nocy po ulicach i bezdrożach, potrzebne mi zawsze były dobre światła, ten projekt jest na moim nowym rowerze drugim wykonaniem pierwsze było prawie takie same z tym że miało kontroler diod mocy (temperatury) lcd 2x8 na ktorym była godzina i temperatura zawnętrzna. Jeżeli temperatura ktorejs z diod przekroczyła dopuszczalny próg zaczynała migać kontrolka od świateł mijania/drogowych i załączł się przekaźnik rozłączając tym samym diodę, wszytko było zamontowane w kierownicy, zajmowało zbyt duzo miejsca wiec zrezygnowałem teraz usunołem mikrokontroler z wyświetlaczem.
W rowerze jest instalacja 12V, akumulator 7Ah,12V napięcie średnie po nałądowaniu 13,2V Zabezpieczeniem przed niechcianym użytkownikiem jest stacyjka z kluczykiem jeżeli nie jest włożony i przekręcony kluczyk nie działają swiatła mijania, drogowe, kierunkowskazy, "zapalniczka", ani światła stop, jedynie dają się włączyć światła postojowe.
W rowerze uzyto diod mocy wysokiej klasy, oraz zastosowano drivery 700mA do swiateł drogowych oraz mijania, na swiatła mijania wybrałem szerokokątną soczewkę, a kolor diody (barwa) jest ok.3200K czyli "żarówkowa" jej wydajność to ok 140lm , na drogowe użyłem soczewki skupiającej 14stopni oraz diodę taką samą jak na mijania tyle że barwy xenonowej - 5600K o wydajnosći 180lm, dlatego zrobiłem tak a nie inaczej bo nie lubie tego "niebieskiego" światła więc nie właczam za często drogowych i może dobrze, ponieważ oślepiają, oczywiście używam ich ale tylko na bezdrożach gdzie rozpędzam się na maksa wtedy się przydają.
Oczywiście większosć żeczy kupowanna jest z allegrogo, tak jak diody, soczewki, drivery, klosze do kierunkowskazów...
Jako kierunkowskazy użyłem żarówek W5W 5W,12V, kierunki są z przodu i z tyłu, z przodu są to poprostu żarówky WY5W (w5w pomalowane na pomaranczowo) włożone poprostu w oprawki, niestety narażone na zbicie, chodź mi sie to nie zdażyło nigdy, z tyłu są pomaranczowe klosze a w nich żarówki W5W, - białe. Jako przerywacz zastosowałem ne555

Niestety jest zecz niedokonczona z braku dostepnosci produktu, wszytko jest podprowadzone żarówka z tyłu w tylnik kloszu zamontowana podprowadzona itd, przewody podprowadzone pod hamulce przednie i tylnie ale nie ma czujników które złączą te 2 przewodiki biegnace do hamulców kiedy się zahamuje, teraz działa to na takiej zasadzie że jak sie zetkie te przewodziki to zapala się z tyłu swiatło stop, poprostu nie wiem gdzie cos takiego dostac lub jak zrobic, może ktoś wie?
Światła postojowe to na przód 2 diody led 5mm superjasne, a na tył 3 diody czerwone schowane w kloszu (zawsze wolałem do oświetlania żarówki ale faktycznie z tyłu diody lepiej się sprawdzają potwierdzam), oczywiście światła pozycyjne same się właczają w momencie gdy uruchomimy światła mijania, czyli wszystko identycznie jak w samochodzie.
Rower posiada wejście ładowania oraz "zapalniczke", przez "zapalniczke" nie można ładować bo jest dioda, a przez wejście ładowania nie można pobierać prądu bo również jest dioda

Pod siedzeniem ukryta jest wiązka 5 przewodów zakończonych wtykiem, jest to wiązka doprowadzajaca oswietlenie do przyczepki (jeżeli by taka była podłaczona

Rower musi mieć miejsce sterowania, rozdzielania i bezpieczników, oczywiście wszytko jest na kierownicy, po lewej stronie są przełaczniki, właczniki, diody sygnalizacyjne oraz "zapalniczka" i wejscie ładowania, a wewnątrz troche połączeń, dwa drivery i przerwacz ne555. Po prawej 6 bezpieczników, oddzielnie na: mijania 1A, drogowe 1A, kierunkowskazy 2.5A, zapalniczka 2A, stopy 1A, i głowny 7,5A taki sam znajduje sie przy akumulatorze. Oczywiście jest tam płytka drukowana wlutowane podstawki i włożone bezpieczniki topikowe. Tam znajdują się wszystkie diody połączenia (na pcb) i 2 przekaźniki. A na zewnątrz po tej prawej stonie jest stacyjka oraz włacznik zasilania do przyczepki (oczywiscie zasilanie przyczepki działa tylko jezeli stacyjna jest włączona).
Proszę o oceny opisy oraz co ma pooprawić lub ulepszyć/zmienić w następnej wersji o ile będzie

(Świateł drogowych zapomniałem zaprezentować

Pozdrawiam Fiskusmati
Cool? Ranking DIY