logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ultradźwiękowy nawilżacz powiertza - zapach mgiełki

dibi 11 Sty 2010 14:16 11177 5
REKLAMA
  • #1 7519272
    dibi
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich
    Od około dwóch tygodni używam nawilżacza ultradźwiękowego Topcom Aroma Humidifier 500. Po tygodniu zaczęły się problemy z zapachem mgiełki jaka wytwarza: zapach stęchlizny - nie do zniesienia.
    Po umyciu i wysuszeniu przez około jeden dzień było OK, potem znów zaczyna się wydobywać ten zapach. Przez weekend nawilżacz był nieużywany i dziś odkryłem na dnie czarny nalot.

- używam wody z kranu po przefiltrowaniu w filtrze Brita
    - nawilżacz jest nowy
    - nie próbowałem jeszcze używać wody destylowanej

Co może być powodem tego zapachu i skąd ten czarny nalot na dnie? Czy używanie wody z filtra może mieć z tym związek?
  • REKLAMA
  • #2 7519385
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    Przyczyną jest prawdopodobnie jakość wody. Sprawdź na destylowanej lub demineralizowanej, problem powinien zniknąć.
  • REKLAMA
  • #3 7519400
    dibi
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dziekuje za sugestie. Ale jezeli woda jest problemem to dlaczego przez pierwszy tydzien nie bylo problemow z zapachem?
  • REKLAMA
  • #4 7519485
    reaven22
    Poziom 31  
    Ocena: 1331
    Coś musi się wytrącać z wody. Stąd ten czarny nalot. Możliwe że stężenie zanieczyszczeń rośnie w miarę "odparowywania" wody.

W instrukcji od podobnego nawilżacza mam informacje żeby stosować wodę destylowaną, W przypadku stosowania kranówki w nawilżaczu jest miejsce na jakiś filtr, ale cena filtra jest taka że bardziej opłaca się destylowaną lać :)
  • REKLAMA
  • #5 7522612
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7581152
    piotr411
    Poziom 22  
    Ocena: 45
    Prawdopodobnie masz w pomieszczeniu więcej niż 22"C, a to powoduje rozwijanie sie grzybów, powodujących nieprzyjemny zapach. Stosując nawilżacz temperatura nie powinna być inna niż 19-22"C
REKLAMA