logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeźroczysty ekran AMOLED w laptopie Samsunga

zonker 06 Lut 2010 11:17 5713 19
REKLAMA
  • Przeźroczysty ekran AMOLED w laptopie Samsunga

Wciągu najbliższych 12 miesięcy Samsung wypuści na rynek pierwsze urządzenia wyposażone w przeźroczyste wyświetlacze AMOLED. Po raz pierwszy ta technologia została zademonstrowana podczas targów CES w styczniu, jednak dopiero teraz pojawiły się informacje o wykorzystaniu jej w dostępnych w sprzedaży urządzeniach.
    Pokazany w czasie targów prototyp laptopa pozwalał widzieć znajdujące się za ekranem obiekty, jednocześnie oferując ostry i jasny obraz. Technologia z pewnością robi wrażenie, jednak zastosowanie akurat w tym wypadku może wydawać się nieco dyskusyjne z praktycznego punktu widzenia.
    Pierwszym urządzeniem wyposażonym w nowy wyświetlacz będzie odtwarzacz multimediów Samsung IceTouch, którego planowana cena detaliczna wynieść ma 240 Euro.
    Również w tym roku na rynku pojawi się wyposażony w 14 calowy ekran AMOLED laptop, którego prototyp widzieliśmy podczas CES. Brak jest na razie informacji na temat jego specyfikacji technicznej lub ceny.
    Zdaniem Samsunga nowa technologia ma przed sobą bardzo obiecującą przyszłość, a koreańska firma zamierza jako pierwsza wkroczyć na ten segment rynku.

Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    zonker
    Poziom 10  
    zonker napisał 33 postów o ocenie 4. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7652052
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 7652129
    jamajkaPL
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    nie widze w tym przyszlosci. jedyny plus to, ze super - gadzeciarki efekt.
  • REKLAMA
  • #4 7652160
    flubber.trip
    Poziom 27  
    Ocena: 71
    Jedyne zastosowanie tego wynalazku jakie widzę to coś w rodzaju HUD-a, podobnego jak w grach FPS, albo np w pojazdach, zamiast typowej deski rozdzielczej ze wskaźnikami. Nie wyobrażam sobie pracy na takim laptopie, gdzie każdy może podejrzeć moją prace od tyłu :/
  • #5 7652246
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Same wyświetlacze amoled są naprawdę bardzo, bardzo fajne, mam wyświetlacz tego typu w telefonie komórkowym i naprawdę nie udało mi się znaleźć urządzenia które potrafi wyświetlać tak żywe kolory, amoled pod tym względem naprawdę wymiata. Ale stosowanie przeźroczystych matryc to dla mnie sztuka dla sztuki, bo wątpię, żeby miało to jakieś walory użytkowe.
  • #6 7652301
    SaraniS
    Poziom 26  
    Ocena: 26
    Zgadzam się tu z flubber.trip i GruX. Same wyświetlacze OLED - jak najbardziej, ale jednak nieprzezroczyste.
    Ewentualnie jeszcze mogłoby to znaleźć zastosowanie w telefonach - wtedy można by czytać/ pisać esemesy, idąc ulicą :D
    I pomysł ten nie jest wcale taki dziwny, jak by się mogło zdawać, skoro pojawił się już program (o ile dobrze pamiętam, na iPhone) wyświetlający na żywo obraz z kamery jako tło edytora sms (efekt przezroczystego urządzenia właśnie).
    Jednak w większości standardowych zastosowań laptopów raczej tego nie widzę.
  • REKLAMA
  • #7 7652402
    DARK$$

Poziom 12  
    Ocena: 63
    Z pewnością znajdzie zastosowanie w wyświetlaniu informacji na szybach np. samochodów, pewnie będą to reklamy ale można np. na przedniej szybie wyświetlać informację z GPS-u.
    Konto firmowe:
    ilimi.pl
    Grażyny Bacewiczówny 7, Warszawa, 02-786 | Strona WWW: https://ilimi.pl
  • REKLAMA
  • #8 7652542
    tadziu07
    Poziom 2  
    DARKss TEN TYP wyświetlania juz widzialem ale niestety tylko w filmie... Moim zdaniem to kwestia kilku lat .
  • #9 7652756
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    W filmie? W filmie to ja widziałem większe cuda, nawet teleportacje i prędkość nadświetlną. ;-)
  • #10 7652802
    jamajkaPL
    Poziom 18  
    o w samochadach moze miec taki wyswietlacz szannse.
    a widzicie jakis inne praktyczne zastosowanie.
    bo w pisaniu sms`a ida droga jakos do mnie nie przemawia
  • #11 7652872
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    żastosowań znajdzie sie mnóstwo..

Pewnie jak Franklin łąpał pioruny za pomocą latawca to też wszyscy się dziwowali że po co komu coś takiego, że nie ma zastosowania, że sie nie przyjmnie, że to nie ma sensu, że to...że tamto....

a może okulary typu 'HUD', ide/jadę sobie a nawigacja przed oczami, nie muszę odwracać głowy na jakieś urządzenie aby zobaczyć co tam wyświetla, mam to przed oczami, i mrugnieciem oka właczam/wyłaczam....
  • #12 7653234
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7653528
    futurepanic
    Poziom 11  
    przeciez juz wczesniej chyba bmw stosowalo wyswietlacze wtopione w przednia szybe.. w wojsku tez to jest stosowane od paru lat ,wlasnie w postaci binokla..
  • #14 7653831
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    Zastosowanie znalazłby wyświetlacz w ramce wielkości kartki A4. Sam wyświetlacz musiałby mieć urządzenie wykrywające oczy użytkownika.

Już wcześniej słyszałem o takim projekcie, że jest palmtop z kamerą, kamerą wskazuje się jakąś budowlę, a na ekranie palmtopa pokazuje się obraz z kamery z naniesionymi informacjami o budowli.

Z przezroczystym ekranem by bardziej naturalnie wyglądało, po prostu należy przez ekran spojrzeć na jakąś budowlę i na ekran zostanie naniesiony opis. A jak ekran "wie", gdzie znajdują się oczy użytkownika, to może obliczyć wygląd obrazu na wyświetlaczu i dzięki temu prawidłowo nanieść opisy.
  • #15 7653977
    GruX
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Tak, tylko wyświetlacz amoled nie potrzebuje podświetlenia;)
  • #16 7653994
    epoxer
    Poziom 14  
    Ocena: 23
    Na takim wyświetlaczu dobrze było by mieć stolik :) + dotykowa powłoka = Stolik do wyświetlania map, czy nawet gazet... przezroczystość daje wiele zastosowań takiego wyświetlacza przykładem może być sposób wyświetlania informacji GPS (pisane parę postów wyżej) lub nawet jako programy informacyjne jak w filmie (Wehikul czasu - The Time Machine [2002] gdzie zaprezentowano Szybę, a na niej wyświetlana była postać informatora biblioteki "wiki ? xD ")
  • #17 7657161
    jdn
    Poziom 12  
    a wg mnie super sprawa, jeszcze żeby był dwustronny to mógłby służyć w laptopie jako zwykły ekran a po złożeniu mamy tablet bez obracania ekranu itp.
  • #18 7662539
    zbychu80
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Wszędzie aby nie do samochodu na szybę (chociaż są jakieś HUD-y wyświetlające pierdoły typu prędkość), wyobrażacie sobie debila, który w czasie jazdy film ogląda ?
  • #19 7662780
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 710
    Cytat:
    Wszędzie aby nie do samochodu na szybę (chociaż są jakieś HUD-y wyświetlające pierdoły typu prędkość), wyobrażacie sobie debila, który w czasie jazdy film ogląda ?

Nie bardzo. Jakoś nie umiem sobie wyobrazić, żeby ktoś próbował oglądać film w czasie jazdy.
  • #20 7667992
    arek5231
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    A ja sobie pomyślałem w ten sposób że wykorzystanie takich wyświetlaczy OLED będzie naprawdę zaje***** sprawą np. wykorzystanie tego w domu jako przezroczyste szyby , za oknem szaro i nudno a tu włączamy sobie ładny obrazek z zielenią czy czymś podobnym i już się lepiej czujemy :) Albo i tapety konstruowane z tych wyświetlaczy, kładziemy taką tapetę na ściany i za pośrednictwem jakiegoś interfejsu zmieniamy sobie wygląd wnętrza :) Jak dla mnie projekt przyszlościowy i może takie coś powstanie :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W ciągu najbliższych 12 miesięcy Samsung planuje wprowadzenie na rynek laptopów z przeźroczystymi wyświetlaczami AMOLED, które po raz pierwszy zaprezentowano na targach CES. Użytkownicy wyrażają mieszane opinie na temat praktyczności tej technologii, wskazując na jej potencjalne zastosowania w HUD-ach, wyświetlaniu informacji w pojazdach oraz jako elementy dekoracyjne w domach. Krytyka dotyczy głównie braku użyteczności w standardowych zastosowaniach laptopów, gdzie przeźroczystość może być problematyczna. Wśród pozytywnych aspektów wymienia się żywe kolory wyświetlaczy AMOLED oraz możliwość ich zastosowania w innowacyjnych projektach, takich jak interaktywne szyby czy tapety.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA