logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zastąpić sterownik Elektronikon w sprężarce Atlas Copco manualnym sterowaniem?

Hart_99 16 Gru 2010 13:15 11936 18
REKLAMA
  • #1 8875366
    Hart_99
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    Witam serdecznie. Mam mały problem z sprężarką a dokładnie ze sterownikiem. W jaki sposób i co jest potrzebne i czy w ogóle jest to możliwe żeby zamiast sterownika Elektronikon zastosować manualne sterowanie za pomocą prostych przełączników. Czekam na propozycje i wstawiam parę zdjęć.

Jak zastąpić sterownik Elektronikon w sprężarce Atlas Copco manualnym sterowaniem?
  • REKLAMA
  • #2 8876276
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    Za pomocą prostych przełączników ...to nie za bardzo się da.
    Takie funkcje ja uruchamianie na odprężeniu, spuszczanie skroplin - wymaga co najmniej kilku "czasówek".
    Swego czasu też miałem problemy z "elektroniką" sprężarki i zaprojektowałem układ z sterownikiem easy moellera. Zanim zdążyłem wdrożyć - sprężarka została (wraz z całym zakładem) sprzedana...
  • #3 8877452
    Hart_99
    Poziom 10  
    Dzięki serdeczne będę próbował jak się uda to na pewno podzielę się tym.:D
  • REKLAMA
  • #4 8878940
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 330
    A jaki masz problem .
    Kiedyś nie sterował się jeden kanał. Uszkodzony styk. Przelutowałem przekaźnik z innego wolnego , i zamówiłem na przyszłośc takie na zapas.
  • #5 8880206
    Hart_99
    Poziom 10  
    Problem jest następujący. Przy uruchomieniu sprężarki na sterowniku pokazuje się komunikat błąd 200 kontaktowałem się z serwisem atlasa. Odpowiedzieli mi ze jest uszkodzony sterownik. Dziękuję za powyższa informacje na pewno to sprawdzę.
  • #6 8889195
    zeder1
    Poziom 2  
    Wyświetlany komunikat oznacza błąd CRC pamięci sterownika i praktycznie oznacza, że sterownik jest do wyrzucenia.
  • #7 8902154
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6657
    Jak ich dobrze przyciśniesz to dadzą ci na nowego 50%- 60% rabatu, sprawdzone!
  • #8 8920741
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Chyba GX7-GX11 miała wersję ze sterownikiem elektronicznym i wersję na czasówkach, ta druga nie miala niektórych funkcji, np. czas pracy między przeglądami. Można wziąć DTR-kę, porównać i przerobić na czasówki. Mam pdf-a.
  • REKLAMA
  • #9 8920951
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Błąd CRC to błąd sumy kontrolnej podczas odczytywania, kopiowania, przesyłania itp operacji na danych. To tak naprawdę może oznaczać bardzo wiele - zwłaszcza, jeśli błąd nie jest pojedynczym przypadkiem to może być błąd EPROM lub EEPROM lub każdej innej formy pamięci.
  • #10 8921625
    zeder1
    Poziom 2  
    Błąd 200 dokładnie oznacza że podczas odczytu pamięci sterownika natrafiono na błędną komórkę pamięci, można spróbować przeprogramować sterownik, czasem pomaga na godzinę, dzień, tydzień, może więcej, ale ostatecznie i tak kończy się wymianą sterownika.
    Natomiast co do zmiany sterowania z elektronicznego na elektro-pneumatyczne jest to zagadnienie banalne i nie wymaga użycia wielu czasówek a jedynie presostatu i układu rozruchowego gwiazda-trójkąt
  • REKLAMA
  • #11 8925696
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 420
    Jedna czasówka Y/D, druga czasówka - odstawienie na jałowym biegu.
  • #12 8925882
    pafciowaw
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 364
    ...a trzecia (czas między odmuchami skroplin) i ...czwarta (czas odmuchu) - a najprostsze PLC załatwi sprawę i można jeszcze dołożyć "warunków": a chociażby nadzorować temperaturę silnika...itd
  • #13 8927999
    jotko
    Poziom 24  
    Ocena: 330
    Jeżeli dobrze pamiętam to tam jest kość pamięci z podtrzymaniem . I pada właśnie bateria podtrzymujaca. Ale jest ona wewnątrz scalaka?! Próba z wymiana tej baterii lub podpięciem mnowej na boku się nie powiodły.
  • #14 8932778
    zeder1
    Poziom 2  
    Jak się chce mnożyć trudności to zawsze się coś znajdzie, tak stara i tak mała sprężarka ma zapewne mechaniczny (czytaj pływakowy) spust skroplin, przekroczenie temperatury wylotowej z elementu można załatwić wyłącznikiem termicznym za około 5zł.
    Natomiast co do błędu pamięci to jest on rzeczywiście najczęściej spowodowany przez baterię podtrzymującą dlatego pomaga na jakiś czas przeładowanie oprogramowania. W sterowniku MK3 bateria zaszyta jest w kości pamięci.
  • #15 13417696
    laurentl38
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    Hi,

I have a problem with my compressor, it's Ga10FF and I have default 11 or 104.
    Could you have the signification of this error ?
    Do you have the list of code error of this compressor ?

Regards
  • #16 13553143
    nobisz
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    witam,
    widzę, że temat stary, ale może ktoś zaglądnie. Mam problem z tym sterownikiem, piszecie koledzy o przeładowaniu oprogramowania. Czy ma ktoś może wsad do tego sterownika?
  • #17 13554383
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    A jaki u Ciebie objaw uszkodzenia?
  • #18 13556056
    nobisz
    Poziom 14  
    Ocena: 72
    sterownik włącza się bez problemu nie wyświetla żadnych błędów, działają wejścia analogowe od temperatury kompresora i osuszacza oraz ciśnienie wylotowe. Nie działa część wejść cyfrowych (np. grzybek wyłączenia awaryjnego, wejścia konfigurujące pracę zdajną lub lokalną) wejście informujące o zabezpieczeniu nadprądowym silnika działa. Ogólnie komputer wyświetla informację "wszystkie parametry dobre", jednak nie reaguje na przycisk start i wymienione wejścia cyfrowe.
    Klawiatura oczywiście sprawdzona, inwertery i cały tor wejść cyfrowych aż do procesora też sprawny. W menu konfigurującym format wyświetlanej daty mam krzaki zamiast opisu, dlatego podejrzewam pamięć.
    Czy wie ktoś co gdzie w tym kontrolerze jest przetrzymywane są tam 4 kości pamięci:
    NV SRAM pamięta stany liczników, przeglądów, aktualny czas i datę
    SRAM do bieżącej pracy procesora, po wyłaczeniu pustka, więc nas kompletnie nie interesuje.
    Nie wiem co jest w EPROM kasowanym UV oraz drugim EEPROM, zakładam że w jednym jest program (w którym), ale po co drugi?
  • #19 13598841
    maruder112
    Poziom 2  
    Ocena: 17
    Miałem propozycję pomocy, ale teraz nieaktualna: nie pracuję już z kompresorami...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z sprężarką Atlas Copco, której sterownik Elektronikon uległ uszkodzeniu, co objawia się błędem 200. Dyskutanci sugerują, że zastąpienie elektronicznego sterownika manualnym sterowaniem jest trudne, ponieważ wymaga to zastosowania wielu czasówek do realizacji funkcji takich jak uruchamianie na odprężeniu czy spuszczanie skroplin. Proponowane rozwiązania obejmują użycie presostatu oraz układu rozruchowego gwiazda-trójkąt. Wskazano również, że błąd 200 może być spowodowany uszkodzeniem pamięci sterownika, co czasami można naprawić przez przeprogramowanie, ale ostatecznie może wymagać wymiany sterownika. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z naprawą i wymianą komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA