Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nawijarka do małych transformatorów

mojzesz101 30 Dec 2010 01:11 24064 19
Wago
  • Nawijarka do małych transformatorów

Witam wszystkich, chciałbym zaprezentować moją nawijarkę do trafo.
    Czasem zdarza się że potrzebuję przewinąć jakiś transformator, z uzwojeniem wtórnym nie ma wiele problemu, jednak gdy przychodzi nam nawinąć 3tys. zwojów pierwotnego to ręce opadają... :) Ta maszynka to moje lekarstwo, no może nie jest idealna ale pierwsze próby zakończyła pomyślnie.

Podstawa z płyty wiórowej, obudowa(to niebieskie) ze starego rzutnika do kliszy, silnik główny nie wiem skąd - znalazłem w szufladzie, drugi silnik z zabawki MADE IN CHINA. Do sterowania silnikami wykorzystałem zwykłe tranzystory bipolarne. W dużej trybie jest dziurka dla czujnika optycznego który wysyła impuls do procesora po każdym pełnym obrocie osi. Aby założyć karkas, muszę odkręcić 3 śrubki i zdjąć ośkę. Do sterowania użyłem atmegi8 - owszem, procek się tam marnuje, ale chyba większość z nas ma zapas takich w szufladzie :) wziąłem to co było. Płytka nie za bardzo mi wyszła, wytrawiacz już był przejedzony i nie chciał dalej "żreć" :D Wyświetlacz LCD odpinany, zamierzam go wykorzystać do innych projektów. Program pisany w Bascomie.

Koszt konstrukcji: atmega8, wyświetlacz LCD - powiedzmy max 30zł

Na filmie karkas jest już nawinięty.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    mojzesz101
    Level 12  
    Has specialization in: filozofowanie
    mojzesz101 wrote 76 posts with rating 110. Live in city Łańcut. Been with us since 2007 year.
  • Wago
    91janek
    Level 20  
    Witaj. Bardzo ciekawa konstrukcja, zastanawia mnie jedno czym mocujesz trafo do osi?
  • Wago
    piotrek221
    Level 11  
    Witam :D

Fajne urządzenie, również wykonałem podobną nawijarkę tylko nieco większą.
    Pomysłowo rozwiązałeś prowadzenie drutu, u siebie zastosowałem liniowy silnik krokowy. Mam jednak jedną uwagę - co z naciągiem drutu? Nie puszczasz chyba go luźno prosto ze szpuli :?:
    mojzesz101
    Level 12  
    Karkas na osi mocuję za pomocą dwóch plastikowych klinów które skleciłem, nie przychodziło mi nic innego do głowy :) zaciskam je na karkasie tym samym centrując go żeby nie miał bicia i przykręcam mosiężną tulejkę coby się nie "odklinowało". Widać to dość dobrze na drugim zdjęciu od góry. Najpierw jest blokada na wcięciu w ośce, potem podkładka > klin > karkas > klin > tulejka. Trzyma wystarczająco mocno :)

Co do naciągania drutu, to szpule miałem lekko obciążoną, ale myślałem żeby zrobić jakieś dodatkowe naciąganie w przyszłości.
    drake68
    Level 13  
    Ciekawe rozwiązanie nawijarki,w jaki sposób dobrałeś obroty silnika od prowadzenia drutu chodzi o dobór prędkości posuwu.Może zamieścisz schemat, wsad.Pozdrawiam.
    waleryfw
    Level 14  
    Witam
    Też czasami nawijam cewki i małe transformatorki
    Występuje tam cienki drut nawojowy i ilość zwojów też nie mała
    Chciałbym zrobić ten pożyteczny układ i miałbym wiele problemów z głowy
    Czy kolega udostępni wsad w Bascomie bardzo proszę
    Jaki jest zastosowany czujnik obrotów
    pirat12552
    Level 13  
    Witam
    W jaki sposób rozwiązano regulacę szerokości karkasu i od czego jest ta śruba trapezowa? :D
    pozdrawiam
    Darektbg
    Level 21  
    waleryfw wrote:

Czytanie ze zrozumieniem:
    Quote:

W dużej trybie jest dziurka dla czujnika optycznego który wysyła impuls do procesora po każdym pełnym obrocie osi.

waleryfw wrote:

Czy kolega udostępni wsad w Bascomie bardzo proszę

W Bascomie możesz napisać ew. kod źródłowy, a wsad to już skompilowany program(bin bądź hex)
    Railox
    Level 11  
    Wystarcza takie naciągnięcie drutu nawojowego? Maszynka nie ma raczej opcji pozbywania się starych uzwojeń, zastanawiał się kolega nad czymś w ten deseń?
    smith_dgr
    Level 12  
    Railox wrote:
    Maszynka nie ma raczej opcji pozbywania się starych uzwojeń, zastanawiał się kolega nad czymś w ten deseń?

W sensie rozwijarka do transformatorów? W jakim celu jeżeli można zapytać? Drut rozwinięty nie za bardzo nadaje się do ponownego nawoju, jest przecież zalakierowany, i przy próbie rozwijania, albo lakier się złuszczy do gołego drutu albo będzie posiadał nieregularną powłokę, co uniemożliwi dokładne ponowne nawinięcie.
    Karkas raczej czyścimy do zera za pomocą brzeszczotu, wycinając całą cewkę. Multiszlifierka, cęgi, nóż, etc. Ja osobiście nie widzę problemu z usunięciem starej cewki... :) A nawijarka widać, że spełnia swoją rolę!
    waleryfw
    Level 14  
    Z tym czujnikiem to wiem że jest optyczny ale chodzi mi o zastosowane elementy czyli gotowy układ sprawdzony (jakie elementy).

Odnośnie kodu do procesora oczywiście że proszę o źródłowy bo chciałbym zmienić procedurę wolnego rozpędzania , opóźnienie przy starcie , oraz dodać jakąś sygnalizację zakończenia nawijania i oczywiście awarię przerwania drutu nawojowego.

Myślę że jest to wielkie wyzwanie jak dla mnie ale najlepiej bazować na już sprawdzonym i pracującym układzie
    Railox
    Level 11  
    Drut by się już do niczego nie nadawał, zrozumiałe. :) Zastanawiałem się tylko, czy nie trwałoby tak krócej..
    Ewentualnie, w razie pomyłki i wprowadzaniu za dużej liczby dałoby się rozwinąć te np. 100 zwojów bez ściągania karkasu itd.
    mojzesz101
    Level 12  
    Witam,

drake68 wrote:
    ...w jaki sposób dobrałeś obroty silnika od prowadzenia drutu chodzi o dobór prędkości posuwu?

Nie przykładałem dużej wagi do równomiernego rozprowadzania drutu, silnik działa impulsowo - im grubszy drut, tym dłuższe impulsy. Myślę, że i tak lepiej wyjdzie niż ręczne nawijanie.. :)

pirat12552 wrote:
    W jaki sposób rozwiązano regulację szerokości karkasu i od czego jest ta śruba trapezowa?

Na głównej ośce mam dwa plastikowe kliny które mogę rozsuwać (patrz: zdjęcie). Śruba trapezowa przemieszcza prowadnicę do drutu.

waleryfw wrote:

Czujnik mam z jakiejś starej drukarki:

a podłączyłem go tak:

Co do rozwijania drutu to w zależności od jego kondycji - albo brzeszczot/dłuto, albo odwijam na jakiś pręt za pomocą wiertarki :)

W załączniku kod źródłowy do procka... proszę o wyrozumiałość, początkujący w programowaniu może i nie jestem, ale na poziomie "początkujący" pozostaję :)
    Attachments:
    satanistik
    Level 27  
    To jest nawijarka do małych trafo - dość często uzwojenia nie są zalewane więc drut nadaje się do recyklingu . Co do naprężenia drutu trzeba by zastosować jakiś moment hamujący na szpulce np sprzęgło cierne jak w starym szpulowcu.
    stanley019
    Level 15  
    Nie wiem czy to dobry pomysł, ale można by spróbować. Chodzi o hamowanie szpuli z drutem taki sam problem jest w spawarkach z podajnikiem drutu ze szpuli, może tam autor znajdzie jakieś natchnienie, generalnie w spawarkach o ile dobrze rozumuje jest coś w stylu hamulca ciernego, ze sprężyną i śrubą do ustalenia momentu hamującego.
    Konstrukcja bardzo fajne:)
    Kliny do trzymania karkasów wg mnie lepiej by było gdyby to były ścięte stożki ale takie ciężej wykonać bez tokarki
    pozdrawiam
    waleryfw
    Level 14  
    Autorowi tego pożytecznego projektu składam podziękowanie za wkład i udostępnienie kodu źródłowego . Na podstawie tego projektu będę chciał go udoskonalić do moich potrzeb i też oczywiście podzielić z innymi chętnymi .
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku , życzę wielu takich udanych projektów
    pirat12552
    Level 13  
    Heh
    Mi chodziło o czujnk kiedy silnik ma się zacząć kręcić w drugą stronę, i z czego "wyciągnięta" jest ta śruba trapezowa :D
    pozdrawiam
    mojzesz101
    Level 12  
    pirat12552, zwykłe 'styczniki' z jakiegoś magnetofonu prawdopodobnie, dużo tego sprzętu rozebrałem już... :) A śruba jest z CD-romu, poruszanie głowicy z laserem było tam tak rozwiązane.

A co do stożków, to myślę że trzymały by dobrze tylko gdyby otwór w karkasie byłby kwadratowy, jeśli nie, to trzymało by tylko w dwóch punktach z jednej i w dwóch z drugiej.
    pirat12552
    Level 13  
    A to rzeczywiście do małych transformatorów, mam taki z silnikiem krokowym(dlatego zatrzymałem) długość jego prowadnicy to 4cm ^^
    pozdrawiam
    waleryfw
    Level 14  
    A czy może autor napisać które wyprowadzenia procesora idą do czego
    Bo najlepiej było by gdyby został umieszczony schemat