logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49441 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #241 1610625
    łuki88
    Poziom 24  
    Ocena: 16
    Noo pieknie, a ja juz mialem chec kupic sobie A300 pod koniec wakacji :/ A jednak A140 chwalicie, nie ukrywam ze lubie jak jest glosno... nawet bardzo glosno , wtedy czuje ta cala moc sprzetu itp. :D No na 140 bym nie musial czekac do konca wakacji na zebranie kasy, tylko juz niedlugo moze ;) No nie wiem, nie wiem... Ale nie chce tez bardzo ucierpiec na jakosci dzwieku :/ Jak cos to zawsze moge je sprzedac niby... Wzm. 2x80(8 ohm), Pokoj do naglosnienia ma ok 4x9m. No nie wiem, czekam na wasze odp. i propozycje ;) Pozdrawiam
  • #242 1610741
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #243 1610907
    jancio2
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Osobiscie mam Altusy 300 mialem terz 140-ki ,trzysetki graja ladniej maja lepsza tube wysokotonowa i glosnik niskotonowy niewspominajac jurz otym ,ze daja wiecej czadu od poprzednich konstrukcji. Niesa to zestawy dla sluchaczy delektujacych sie brzmieniem kopulek w malych pomieszczeniach,lecz przy dobrym zestawiniu sprzetu i korekcji potrafia zagrac bardzo ladnie.Inna zaleta jest terz to ze wytrzymuja duzo wieksze obciazenia mocowe od kolum bez tubowych glosnikow wysokotonowych.
  • #244 1611289
    Alton 110
    Poziom 15  
    To fakt jeśli brać A140 to tylko z 9/100FP bo wyraźnie poprawia brzmienie wysokich tonów no i nie męczy tak uszu jak zwykłe GDWT
  • #245 1611846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #246 1612459
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    To juz jak tak rozmawiamy o tych altusach to moze mi ktos powiedziec do czego sluza te przelaczniki co sa w nich do czego sluzy gorny a do czego dolny?
  • #247 1612526
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #248 1620070
    shu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Byłem dzisiaj dłuższą chwilę w salonie miejscowym tonsilu i miałem okazje posłuchać wreszcie jak brzmią Altusy 300. Pomieszczenie miało około 20m², więc w miarę udawało warunki domowe, a za napęd służył bliżej nieokreślony wzmacniacz lampowy.

W szranki staneły: Altus 300, Maestro II 180 i Zeus.

Zeus stanowił tylko ciekawostkę, jak to można zagrzmieć z 10 watowego wzmacniacza basem przesuwającym akcesoria na półkach. Niemniej co mnie zaskoczyło i rozczarowało, to fakt, że Altus wypadł po prostu biednie. W porównaniu do głębokiego wyrównanego brzmienia Maestro, Altus wydał z siebie jakiś niesprecyzowany wrzask. No i do licha czym zajmuje się ten 30 centymetrowy basowiec? Nawet z podbiciem basu, 2x17cm w Maestro nadal brzmiało mocniej.

Mój entuzjazm do Altusów poszedł w niepamięć. 300-tki zostały zapakowane w kartony i poszły na do pobliskiej szkoły na nagłośnienie dyskotek, a ja umówiłem się na kolejny odsłuch Maestro tym razem ze swoim materiałem.
  • #249 1620127
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Hehe bo lampa potężna jest mimo małej mocy :) a zresztą każdy wie że altusy są "dzikie" i nadają sie w większości przypadków na imprezy a nie do domciu a maestro z kolei to takie bardziej cywilizowane kolumny domowe i bardzo ciepło i ładnie grające.Zeusy to z kolei totalny łomot dla słuchaczy i wogule pokazanie możliwości jakie daję dwa razy 30cm basowiec w kolumnie teoretycznie domowej :D
  • #250 1620128
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #251 1652103
    Digidy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    oto mój zasób sprzętu akustycznego w domu:(jeżeli chodzi o Altuski):
    na przodzie cztery kolumy Altus 140 (uswione jedna na drugiej) po lewej i po prawej i z tyłu 2 Altusy 75 (satelitki) + oryginalne Pioneery od wieży ale już nie podłączam jednoczenie bo wzmacniacz nie daje rady...
    W miare taki zestawik może być....
  • #252 1652171
    dayus
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    @Digidy - zapodaj foto przodu :)
  • #253 1652406
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Jejku 4x A140 + 2 A75 8O 8O 8O . Ależ ty musisz mieć siłę woli. Jak ty wytrzymujesz ten pisk? Już dwa altusy czasem nie dają się słuchać <nie mam nic przeciwko tej tubie :lol:, nadaje kolumnom niepowtarzalny charakter>, a Ty masz tego, aż 6 sztuk. Czym to zasilasz? I fotki to by była fajna sprawa<ciekawe jak wyglądają Altusy w tak "skondensowanej" postaci 8-) >
  • #254 1652696
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Po co ładować tyle kolumn? Jedynie co sie wzmocni to sopran i średnie bo fala z kilku głośników basowych w dziwny sposób sie znosi, znam to na własnym przykładzie gdyż też przez pewien czas miałem 6 kolumn w pokoju. Z tego wszystkiego zostały mi 4 z czego mam podłączone 2 małe kolumny na STX GDN 25-100-8 własnej roboty, bo altusy mają już poraz drugi uszkodzone basowce...;( Jednak zanim je zepsułem miałem podłączone 2 A140 w rogach pokoju i chodziło o niebo lepiej niż przy 6ciu kolumnach tylko wzmacniacz okazał sie za mocny...
  • #255 1652940
    piotrek_muzyk
    Poziom 11  
    panowie mam altusy 300 a raczej pozostał tylko obudowy gdyz wstawiłem w nie głosniczek GDn 250w rms do tego zabezpieczenia na wysokie tony sredniak jest 150w (muzycznej) cyka to fajnie nawet, jakosciowo srednio ale do mnie do domu moge muzy słuchac .

a kiedy miałem jeszcze orginał głosniczki to chodził tez ok i bywały czasy ze grałem na nich imprezy typu wesela tak do 80 ludu i mi latały jakos :D

pozdro
  • #256 1653991
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #257 1657060
    Digidy
    Poziom 11  
    witam,
    zdjęcie zapodam na forum jak tylko je zrobie, gdyż jak na razie to zmieniam wytłumienie w kolumnach - z włókna szklanego na cos lepszego...
  • #258 1658484
    djkorwin
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Ja posiadam dwie 110 i uwazam ze w domu do słuchania muzyki bardzo sie nadaja. A jak nie ma nikogo w domu mozna smiało podkrecic muzyke i sie robi bardzo głosno :) Na prywatki to tak sobie jesli prywatka w domciu to mozna smiało zabrac a jak jakas wiekrza sala to troszku zasłabo (wlasne doswiadczenia)

P.S. (mam takiego jednego altuska 110 na sprzedarz jesli ktos by chciał)

;)
  • #259 1674067
    Dedd
    Poziom 2  
    Moj pierwszy post na tym forum i nie moglem sie powstrzymac, pierwszy wlasnie w tym temacie, otoz odpowiadajac: czar altusow nigdy nie minie, osobiscie posiadam 2x140 i jestem z nich zadowolony:))) altusy maja zregenerowane wszystkie glosniki, mam je w spadku po ojcu, ktory w swoim czasie duuuzo za nie przeplacil zeby je zdobyc:P niedlugo wyjezdzam za granice raczaej na stale i wiecie czego mi bedzie najbardziej brakowało??- nie kumpli, bo sobie moge znalezc nowych, nie mojej okolicy, ale wlasnie altusow :cry: mam tylko nadzieje ze kiedys jescze po nie wroce... :)
    ps: Wy tez jestescie tak przywiazani do swoich, czy tylko ja jestem chory??
    pozdro;)
  • #260 1674532
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #261 1674928
    p1szcz3k
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    A ja się podziele z wami tym co udało mi się zdobyć :) Znalałem u pewnej pani nowiutkie głośniczki Tonsil Disco 110 . Lezały w pawlaczlu na samym końcu w kartonie ! :o :) Muszę się jeszcze uporać z kurzem bo jest go troche ;| ( resztki widać jeszcze na zdjęciu ) Głośniczki naprawde są suuper . Głośnik niskotonowy orginalnie usztywniony na gąbce a nie jak współcześnie na gumie . Całość jest podłączona z Unitra Kleopatra :) Musze tylko jeszcze pozbyć się twardego startu .
    Załączniki:
    • IM000550.JPG (898.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000544.JPG (1.05 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000543.JPG (1.03 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000542.JPG (979.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • IM000541.JPG (988.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #262 1675857
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    i liczysz ze komus sie bedzie chcialo poswiecac punkty zeby zobaczyc jakie masz fajne glosniki ? :P
    pozmniejszaj te fotki, zeby byly "za darmo" ;)
  • #263 1729775
    Marcin_Er
    Poziom 11  
    Fajne te Altusy 300, ale duże cholernie, altusy sprzedalem szwagrowi za półdarmo a sam kupilem sobie BEHRINGER B2031A, i przyznam że te maleństwa radzą sobie z dźwiekiem nie gorzej, Aktywna kolumna, osobny wzm na bas i wysokie lącznie 225 wat w sinusie, nigdy dotąd nie slyszałem tak neutralnego dźwieku. Dlatego myślę, że altusy przedstawiaja wartość sentymentalną, muzyka reprodukowana przez nie nabiera pewnego posmaku, dlatego można powiedzieć, ze słuchając altusów zostajemy zmanierowani nieco konturowym brzmieniem, ktore na dłuższą mete jest męczące

JOU
  • #265 1866380
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam z tego co napisales ze byly zasilane z tej wiezy to wszystkie czy tylko 2 kolumny?
    Bo jakos mnie to nie przekonuje ze zasilales wszystkie kolumny ta wieza bo graloby to gorzej niz sluchawki w walkmanie.
    pozdrawiam
  • #266 1866414
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Kol. Digidy
    Chyba nie chcesz powiedzieć, że przesiadłeś się z tych Altusów na to co stoi w głębi zdjęcia...
  • #267 1867349
    Digidy
    Poziom 11  
    Witam,
    Obecnie mam podłączone 4 x Altusy 140 i normalnie grają- ta wieża to Pioneer więc muszą zagrać (wkońcu nie jest taka słaba). Altusy charakteryzują się tym, że nie potrzebują dużej mocy aby ładnie zagrały...
  • #268 1867374
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #270 1885088
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA