logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49423 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
  • #1 947187
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam
    Mam stare poczciwe Altusy 110 ostatnio doszedłem do wniosku,że już czas je zmienic na coś nowszego, lepszego. Chciałbym się Was poradzić jakie zestawy głośnikowe wybrać. Myślałem np o Polarisach. I przy okazji chciałbym zrobić małą sonde:
    Podzielcie się swoimi opiniami na temat polskich zespołów głośnikowych, chciałbym dowiedzieć się ile osób ma jeszcze w domu Altusy.Jeżeli mieliście te zestawy to kiedy wymieniliście je i na jakie.
    I najważniejsze, czy to już wstyd posiadać Altusy w tych czasach, bo słyszałem bardzo różne opinie na temat tych zestawów.
    pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
  • #2 947221
    Tomex
    Poziom 20  
    Ocena: 33
    Altusy to dobre kolumny, ale moim zdaniem nie nadaja sie do domu (jakas knajpa, świetlica czy akademia)

Ja obecnie posiadam Soundfinder (Tonsila) 110/250 i bardzo podoba mi sie ich brzmienie. Doskonale sie nadają do Bluse'a Jazzu i poważnej. Niewiem czy obecnie je jeszcze produkują
  • #3 947437
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    altusy 140 wymieniłem 4 lata temu na kolumny po 2 GDS 30/30 w kazdej. bardziej to było przydatne na imprezy, które prowadziłem niz altusy. a potem już tylko kolumny własnej konstukcji.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #4 947673
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Wymieniłem dźwięk tonsilów (seria podobna do Altusów) na głośniki Tannoya M2 -> i jestem z nich bardzo zadowolony, to jest chyba jedyny moment , w ktorym zgadzam się z opiniami w prasie audio. Może jeszcze gdzieś uda Ci się kupić te kolumny. Kolumny te w cale nie są drogie. Powiedz jakie zaplecze pieniężne masz w posiadaniu na zakup głośników? Może coś wlasnego?

W rpzypadku altusów i przyzwyczejenia sie do nich możesz miec problemy z głosnościa nowych głośnikow... Altusy miały dośc wysoką jak na swoją cene skuteczność (z założenia miały być głośne - bo wzmacniacze w czasach wspołczesnych altusom były słabe).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 949158
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    altusy może nie grały za ładnie ale nawet te altus 75 super grały bardzo głośno * a 140 czy 300 to wo-góle to żaden wstyd ja tam bym chciał altusy 140 dwa bardzo :D świuetne na impre do domu też ok może tam audiofile za s.....ni bedą sie czepiać ich dudniącego basu i piszczących wysokich ale mi tam to nie przeszkadza :D

* Zastanów się co piszesz, te zdanie nie mialo sensu!!
  • #6 949847
    Krist0
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam.

Miałem Altusy 120A.

Poszły w odstawkę rok temu.

To były kolumny ........ eeeh.

Zmieniłem i ....... :? ....... lipa. To już nie to.

Cóż można wycisnąć z ówczesnych "kolumienek", ............... to zabaweczki :wink: .

Pozdrawiam :) .
  • #7 950452
    Fishoo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja jade na 140-tkach i po korekcji wysokich tonów w wzmacniaczu są OK
  • #8 950835
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Tak jest nie ma to jak stare,dobre,duże kolumny tonsila :) oczywiście że są lepsze od nich kolumny ale za taką cenę bezkonkurencyjne :D
  • #9 951274
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    A może ktoś z Was ma:

Cytat:

Najstarszy ALTUS poszukiwany!

Wiek – do 25 lat, miejsce pochodzenia – Tonsil, cechy charakterystyczne – wyostrzone brzmienie w zakresie średnich i wysokich tonów oraz dynamiczny bas.

Od 1979 lat w Tonsilu produkowany jest zestaw głośnikowy ALTUS, legendarny już, ale stale zmieniający się wraz z kolejnymi pokoleniami fanów muzyki.

Z okazji ćwierćwiecza produkcji Tonsil szuka użytkownika najstarszego ALTUSA,

aby nagrodzić go najnowszym zestawem tej marki. Dokumentami potwierdzającymi

wiek mogą być podstemplowane datą zakupu gwarancja lub rachunek (faktura).

www.tonsil.com.pl
  • #10 951389
    DJ_Czyżyk
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Ja też mam Altusy :) Kupiłem sobie w sierpniu 300 :) Zarąbiste!!! Szyby brawie wypadają, szafy sie całe trzęsą :) ..........no i sąsiedzi też... ze złości ;d Ale wcześniej naczytałem się o nich dużo złych rzeczy :( że zwrotnica od razu do wymiany sie kwalifikuje i wytłumienie skrzyni i inne pie.....ły... Ale namówił mnie do ich zakupu mój wójek, który ma mniejsze Altusy od 20 lat i dalej dobrze działają ;) Nie przecze że istnieją lepsze kolumny, ale za taką cene to ALTUSY RZĄDZĄ!!! :)
  • #11 951704
    Krist0
    Poziom 23  
    Witam.
    ..::BYCZEK::.. napisał:
    Teraz co produkują te kolumienki to nie sięgają do pięt ALTUSĄ, chyba ze kosztują 1000zł :)

Nawet w cenie 1.500 złotych są szmiry.

• #12 951756
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 951895
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    no jeszcze alternatywą dla altusów są takie zgb jak sie dowiem dokładnie jaki pmodel to podam ale to nie do domu tylko na biby wjedna taka kolumna to z 200l szafy 2xgds30/30 +gwizdki (jak bede wiedział coś więcej to podam ) mieliśmy 2 takie w szkole do eltrona (to nie były eltrony 60 te kolumny ) 100u wszystkie hanboxy i tym podobne chłamy rozwalały natężneniem i basem :twisted: po prostu potworny łomotr jedna taka kolumna to 60w 8 om aż okna na sali sie otwierały do dziś nie zapomne na jednej syskotece ( ostatnia bez cd tylko z kaset ) przy broklyn bounce bass beats and melody kasety spadały z stolika i okna sie otwierały :twisted: a wskazówka vu eltrona do 0 db nie dochodziła 8O nawet bo lipmnie kaseta nagrana

te kolumny to jest moje marzenie jedyna ich wada oprócz diosyć niskiej mocy (tak czy tak handboxy na 15''nie pootrafiły przy końcówce 2x100/8om tego eltrona z tymi zgb tonsila dogonić basem :twisted: )

pozatym 30 kg nieciekawa waga 8)
  • #14 952082
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Jak temat sie ciągnie.Może mi ktoś coś powiedzieć o ALTUS 200?.Jak grają?.Jakie tam głośniki siedzą?.Jakie brzmienie mają.Ostatnimi czasy zastanawiam sie nad takimi na poważnie - 600zł sztuka niestety,miałem plan robić swoje ale po przeliczeniu kosztów wyniosło by mnie to tyle ile kosztują nowe altusy 200 (takie chciałem robić na wzór) dlatego zdecydowałem że to nie ma sęsu zupełnie i dlatego chce kupić nowe kolumny :).Wybrałem altusy ze względu na "renome" tych kolumn jak i solidność.Patrząc na te maestra,fenicsy itd to mam wątpliwości co do "masywości" tych wszystkich wynalazków.Altus 300 odpadł bo mam pokoik 12m2 a ALTUS 200 pasuje w sam raz :).
  • #15 952090
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Mam Altusy 65 na nowych tonsilkach GDN 20/80/2 igrają pięknie. Ale zbieram drobne :D:D:D na coś lepszego. Obecnie posiadam kolumny na alphardach i grają nawet tak samo jak te altuski :)
  • #16 952183
    Krist0
    Poziom 23  
    Witam.

Proponuję w tytule topicu zmienić tryb stwierdzający, na pytający.

Jeszcze nie pora. To widać :wink: .

P.S.
    Ja swoje zreanimuję na bank.
    Tylko membranki od niskich wyskoczyły, a poza tym błysk :wink: .

• #17 952206
    koziorozec
    Poziom 17  
    Ocena: 53
    Nap5teR napisał:
    Mam Altusy 65 na nowych tonsilkach GDN 20/80/2 igrają pięknie. Ale zbieram drobne :D:D:D na coś lepszego. Obecnie posiadam kolumny na alphardach i grają nawet tak samo jak te altuski :)

kolumienki na Alphardach nie mogą grać tak jak tonsil , niestety przetestowałem zbyt wiel;e alphardów , zeby powiedzieć , ze ta firma produkuje dobre głośniki. Używam ich , fakt , ale tylk oi wyłącznie dla ceny , która i tak nie jest za bardzo tania, więc ALPHARD niezagra NIGDY tak jak TONSIL.
  • #18 952287
    ALTON
    Poziom 38  
    Sam mam teraz podłogówki na alphardach i nie grają źle owszem ale też nie dobrze dlatego planuje zmiane.Jak ktoś bedzie chętny i odpowie mi jak te altusy 200 grają :)
  • #19 952379
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Już ci mówie:altusy 200 ma mój kumpel podłączone do amplitunera kina domowego sony i efekt jest taki że jak on puści muzyke na chacie to przy zamkniętych oknach słychać go 100metrów dalej (oczywiście bass)a w pokoju jest takie natężenie dzwięku że głowa boli :) a jak słucha normalnie muzyki to wyraźnie słychać wyostrzony sopran i średni
  • #20 952386
    djbolo
    Poziom 31  
    Banasiewicz02 napisał:
    ...a jak słucha normalnie muzyki to wyraźnie słychać wyostrzony sopran i średni

Cecha charakterystyczna dla ALTUSow - zwrotnica zrobiona tak, by cala kolumna miala "lekko estradowy posmak" :wink:
  • #21 952454
    koziorozec
    Poziom 17  
    w altusach pomyłką jest tuowy głośnik wysokotonowy, fakt , ma sporą efektywność i dzięki temu fajnie grają w lokalu, ale zamiana ów głośnika na kopółkowy spowowuje podwyzszenie selektywnosci i mlsze bzmienie , nie męczące słuchu.
    pozatym tuba przenosi chyba do 16kHz, w starszych modelach, nowsze tuby z żeliwnym lub aluminiowym śrorkiem w kształcie pocisku ;] grają nieco wyzej i nieco gładziej ..
  • #22 953245
    ALTON
    Poziom 38  
    Hmm czyli nieźle.Teraz pytanie inne.Jak one wyglądają w środku?.Mocno są wytłumione?.Jak zwrotnica?(to co było w starych altusach np 110 czy 140 to nie była zwrotnica tylko bublik ;) ).
  • #23 953275
    koziorozec
    Poziom 17  
    z tego co ja pamietam , to w altusach jest dosc prosta zwrotnica 12dB/oct tylko z czestotliwoscia podzialu bylo cos nie tak i wyrownaniem glosnosci glosnikow..
    wytłumienie było w dwóch werzjach , z gąbki ,dosć starannie wykonane, oraz z waty szklanej , ale to byly jakieś wersje "demo"
  • #24 953285
    djbolo
    Poziom 31  
    Wlasnie o tym mowilem - wzmocnione wysokie tony, czyt. wyzej - "lekko estradowy posmak"
  • #25 954277
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Alton, a masz może foto tejże zwrotki albo z jakiegoś innego altusa? np 110 lub 140?
  • #26 954704
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    koziorożec - tak to prawda ,to gdwt 7/70 grał lepiej niż np 9/90 ale chyba najkorzystniej wymienić wysoki na gdwk tonsila(ma trochę niższą efektywnośc(o 6-9 db)ale przenosi do 20 khz a nie do 16 jak gdwk 9/90
    nap5ter -mam dokumentacje pierwszych altusów tonsila.tzn. 70 /110 i 140 .a tak nawiązując te kolumny miały zawsze swoich zwolenników i przeciwników.ja raczej nigdy nie stanąłem którejś ze stron.juz w czasach gdy altusy robiły nazwę to furorę, powstawały konstrukcje grające lepiej od nich (na głośnikach tonsila oczywiście)
  • #27 955444
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Mnie osobiście dostała się parka 140'ek, można powiedziec, że za free :) Kupiłem dwa ryginalne basy bo w starych już pianka sparciała i wypadały, w średnich zmieniłem same membrany. Kolumny mają już swoje lata, ale grają dynamicznie i przyjemnie, aż miło posłuchać samodzielnie skonstruowanego wzmacniacza, podkreślam wzmacniacza a nie hybrydy. Nadają się do domu jak i do nagłośnienia salki (np. knajpka, mała dyskoteka, ostatnio widziałem Altusy zaadaptowane do nagłośnienia kafejki internetowej, w trakcie gry "admina" efekty dźwiękowe były dość mocne :D ). Solidna konstrukcja z płyt wiórowych budzi respekt dla konstruktorów mijającej epoki, jest co potaszczyć, w zasadzie nie ma co przyrównywać do współczesnych zestawów wagi superpiórkowej o wyglądzie miotły z dwoma gwizdkami :D

Osobiście polecam poczciwe Altuski, choćby na dobry początek...... a może zostaną na dłużej ;)
  • #28 955474
    Krist0
    Poziom 23  
    Witam.
    TheMonter napisał:
    Solidna konstrukcja z płyt wiórowych budzi respekt dla konstruktorów mijającej epoki, jest co potaszczyć, w zasadzie nie ma co przyrównywać do współczesnych zestawów wagi superpiórkowej o wyglądzie miotły z dwoma gwizdkami :D

hahahaha ...................... dobre, się uśmiałem :D.

Takie niby drewniane i niby np. 200Wat ;-).

A gdzie waga i litry ?.

P.S.
    A miał ktoś 120-stki ?.

Pozdrawiam :).
  • #29 955554
    ALTON
    Poziom 38  
    Nap5teR miałem gdzies ale dorwałem pare takich fot na allegro....Często zdaża sie że ludzie takie coś sprzedają i można sobie pooglądać jak to wygląda :)...

Powracając do tematu :

A co powiecie o VOAGER 200?
    Na kolumne przypada 2xGDN20/60/3 15R jak sie nie myle.Średni to jakiś GDM16 i wysoki GDWK 10/80 chyba ale moge sie mylić..... .
  • #30 956956
    TheMonter
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Hehe, co do tych 200W, sądzę, że osoba mająca trochę obeznania w dziedzinie audio patrzy na nalepki z tyłu z duuużym przymróżeniem oka ;)
    Moc i wydajność kolumny można bez problemu wyczuć w trakcie odsłuchu, wiadomo kiedy pudło nie wyrabia a kiedy dusi się wzmak.
    Wniosek: Niejdnokrotnie kolumny grają mocniej (głośniej) niż inne "firmówki" z dwa razy większą mocą (niestety tylko na nalepce).
    Prosty przykład nie związany z Altusami, miałem głośniczki do komputera, rodem z krainy kiełkującego ryżu. Dumne 160W :!: ujarzmione w obudowach wielkości połówki pudełka po butach........ a wszystko napędzane 5-cio watowymi elipsami 8x4cm :| Efekt plastikowego rezonansu był powalający :D

Panowie, liczy się przedewszystkim brzmienie a potem kilowaty ;)

Pzr.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
REKLAMA