logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49441 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #91 1028469
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    jak ktoś lubi brzmienie a'la estradowe to altuski jak znalazł :)
  • #92 1028980
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Co jak co, ale kolumnom estradowym daleko do brzmienia moich Altonów. Słuchałem nie jednych zestawów estradowych z wielu klubów i domów :> Ale żaden z nich nie dorównał moim Altonom. Po prostu w życiu nie słyszałem nic lepszego. Może jest coś, ale ja nie słyszałem. Sony, Thomson, Philips, Technics - nie ma porównania... Koleś który ma wieże Technicsa za prawie 4000zł był zszokowany gdy usłyszał 2xAlton 80 + Diora WS504. W dodatku nie mógł uwierzyć że moc wzmacniacza to tylko 100W
  • #93 1029199
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    No i zawsze są takie reakcje innych na tego typu sprzęt :) Dobre bo Polskie-tylko ta myśl sie na język nasuwa :)
  • #94 1029766
    marian20
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    moim zdaniem altusy nie nadaja sie do domu ale szczerze polecil bym ci Miltony110 maja bardzo dobre brzmienie moim skromnym zdaniem:D ja na nie nie narzekam.Zamienilem sie za altusy i nie uwarzam za dobry wybor szczerze polecam!!
  • #95 1030391
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Zgadza się! Mam mildtony 80 i z racji tego że w nich zamiast GDWT siedzi GDWK to sopran jest bardzo przyjemny dla ucha i ogólnie bass jest pozbawiony charakterystycznego altusowskiego dudnienia.A co do średnich to już wogule bez zarzutu :)
  • #96 1031806
    altus1
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Witam

To fakt głośniki kopułkowe grają owiele czyściej od tub, sopranu jest mniej ale jest bardzo czysty.
    A gdyby tak do altusów zamiast gdwt wstawić gdwk dzwięk byłby zupełnie inny.Tylko co ze zwrotnicą...

Posiadacze Altusów z kopułkami podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.

Pozdrawiam
  • #97 1031895
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    A właśnie! jak chodziłem jeszcze do gimnazjum niedawno to tam właśnie były altusy 75 najzwyklejsze normalne tyle że tam były właśnie gdwk zamiast gdwt ale niestety nie pozwolili mi ich rozkręcić i zobaczyć zwrotnicy jaka jest do tych syczkow a szkoda bo to były jedyne altusy jakie widziałem z takimi syczkami a dodam jeszcze że miały tak oryginalnie i nikt w nich nigdy nie grzebał :)
  • #98 1034480
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Mój kumpel mamy Altysy 110 z GDWK w nich i grają fajnie. Wykożystujemy je na imprezy razem z 2 subami estradowymi na alphardach, 2 Tonsile GDS i 2 soprany Piezo (jakieś za 18 zł) Jak na imprezki i do klubów to gra to wszystko ładnie. Altusy mają swój czysty sopran bez syków jak w przypadku GDWT ale niestety na estrade to bardziej nadaje się własnie tubowy. Ogólnie to jesteśmy zadowoleni z TONSILa nawet na estradzie.
  • #99 1034603
    DJ Max
    Poziom 30  
    Wiecie, czasem może mi się wydaje że sopran gra za głośno.. Jednak częściej nie zamieniłbym go na nicinnego jest po prostu piękny... A muzyka taka że włos się jeży (poważnie)... Może to potraktujecie jako jakieś głupstwo ale przy takim dźwięku i takiej muzyce to naprawde jest fajne uczucie... A ja jestem przyzwyczajony... A co mówili inni gdy to usłyszeli... Ja się zdziwiłem bo przywykłem do takich mocy i takiej jakości ale dla nich to musiał być szok...
    I jeszcze jedno.. Nasunęła mi się myśl że uciszacie te soprany bo wolicie tylko bas.. Jak dla mnie to musi być równowaga - rozumię że bas ma być głęboki, zdecydowany i niski, ale tego się nie uzyska podbijając bas we wzmacniaczu i EQ. Po nawet częściowym podbiciu, w moich warunkach, trudno się słucha, bo basu się prawie nie słyszy, a ściany, meble, szyby i wszystko wkoło wpada w rezonans, i bardziej wyciszone średnie i wysokie tony nie dorównują dźwiękowi wytwarzanemu przez drgającą okolicę...
  • #100 1034713
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Racja, brak sopranu i srednich to też nie jest coś. Ja muszę zawsze mieć full sopranu, dlatego w moich kolumnach mam GDWT 9/80 :D polecam wszystkim których jeszcze głowa nie boli od pisków na prawde fajna sprawa :)
  • #101 1034716
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Do kolumn powinien iść dzwięk jak najbardziej płaski żeby wszystkie częstotliwości były odtwarzane z tą samą głośnością.Dj Max jak ci wpada w rezonans wszystko w pokoju to sobie wyłóż gąbeczką kolumny wewnątrz (o ile tego już nie zrobiłeś) a jak to nie pomoże to proponuje wyłożyć gąbeczką ściany i wtedy już nie powinno być odbić ani rezonansu :D
  • #102 1034721
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    dj max ... mowisz o jakosci wbijajacej w ziemi ...
    domyslam sie ze Twoje altusy maja tubowe wysokotonowce wiec jakosc nie jest najlepsza...
    zamien je na gdwk i wtedy dopiero bedziesz mial jakosc :)

pozdrawiam
  • #103 1034737
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Spokojnie jak potrzeba jakości to kolega DJ Max posiada jeszcze na składzie mildtony :) w których są włąsnie chlubne gdwk
  • #104 1034745
    Macias+-
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    to dziwne ze ma midtony i zachwala jakosc altusow :P
    swoja droga to sam mam space 86 (na jakosc narzekac nie moge) a jednak poale sie na kupno altusow ... :D
    jak w temacie "czar monol" to chyba bzdura bo jednak czzar altusow na zawsze pozostanie :D

pozdrawiam :D
  • #105 1034763
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Oczywiście że czar altusów (i mildtonów) nigdy nie minie zresztą było to powtarzane wielokrotnie w tym poście przeze mnie i nie tylko :) To są polskie kolumny które zrobili polacy i dzwięk pasuje polakom i tyle...nic więcej do powiedzenia (sam posiadam altusy,altony,midtony,ZgC-50-8-44,space 86 i ze wszystkich tych kolumn jestem zadowolony podczas gdy ostatnio dopadłem jakieś niemieckie i...długo u mnie nie pograły-to nie ten dzwięk :) )
  • #106 1035254
    kalach666
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Tak jest nie ma to jak stare, dobre, duże kolumny Tonsila. Sam posiadam w domu Altusy 110 i jestem z nich bardzo zadowolony. Niedawno kupiłem do nich nowe głośniki nisko i średnio tonowe, w głosniku wysokotonowym zmieniłem cewkę na 80 watową. Kolumny profesionalnie wygłuszyłem watoliną, bo oryginalne wygłuszenie nic nie daje (poza tym, że nic nie daje to jest jeszcze go mało). Na twoim miejscu zostawiłbym sobie te Altusy, ale jeżeli naprawdę zależy Ci na zmianie i na dużej efektywności, a nie jakości to kup sobie polskie Eltrony 100 (100W, 8Ω), albo Eltra Gran (100W, 8Ω).
    p.s. jak ktoś ma Altusy 140 najlepiej do remontu, dajcie znać
  • #107 1035869
    DJ Max
    Poziom 30  
    Wracając do sopranu, to jak np. jestem w pokoju to wysoki dźwięk faktycznie czasem daje po uszach, jak podgłosze to momentami staje się nie do wytrzymania. Ale jak jestem w innym pomieszczeniu to sopran wydaje się bardziej zrównoważony i czystszy.
    W swoim (jednym) GDWT byłem zmuszony wymienić cewkę, mieli tylko 80W STX-a. Jednak nie słychać różnicy :)

:arrow: Macias+-
    Zachwalam Altony :) Mam je i Mildtony, wszystkie głośniki w nich wyglądają różnie - ze względów cenowych i dostępnościowych asortymentu. Tzn w Mildtonach membrany średniotonowców są dodatkowo z "krążkami", a kopółki w basowych mniejsze.
  • #108 1035889
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ja wiem? w moich Mildtonach i Altonach wszystkie głośniki są identyczne (oprócz gdwk,gdwt oczywiście ;) ) membrany mają taki sam odcień nawet a kopółki są identyczne a w średnich to wszystko to samo nawet klej w tym samym miejscu zaschnięty :D
  • #109 1036083
    DJ Max
    Poziom 30  
    Hmm... Moje regenerowane :D

A oryginalne też się różniły bo Mildtony miały wszystko papierowe a Altony np. kopółki srebrne :D
  • #110 1036098
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    No z tym się zgodze (kopółki) dlatego mildtony wyglądały lepiej bo widząc srebrne kopółki w altonach zaraz na myśl przychodzą sławne "jamniki" made in china w których były właśnie montowane takie głośniki ze sreberkami :D
  • #111 1036160
    DJ Max
    Poziom 30  
    A ja w życiu czegoś takiego nie miałem (takich jamników itp) dlatego jak widze srebrne to nie mam złych skojarzeń, a wyglądają ciekawie
  • #112 1036174
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ja także nigdy nie miałem takiego "przybytku" ale pełno tego wszędzie :) a Altony nawet roszke nie przypominają tego typu sprzętów gdyż to jest całkowicie inna klasa sprzętu
  • #113 1036465
    DJ Max
    Poziom 30  
    I taki mały szczegół: osobiście nie mam nic do wyglądu Altonów, wręcz przeciwnie. Ale wielu osobom niestety to przeszkadza - wolą (często plastikowe) kominy... Również do kolorystyki się czepiali (nawet jeden który ma Altony zdarł z nich okleinę w kolorze orzech - chyba bo nie wiem jak to powinno być)
  • #114 1036491
    Bulu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam..ja sadze ze altusy dalej beda dawac rade ...;];] sam posiadam altusy 75 i jestem z nich zadowolony
    wymienilem głosnik niskotonowy na alpharda model LW-1000 <niby ma 200W> i tylko wprowadzilem male zmiany... chodzi o bassreflex.Nie jest on teraz z przodu jak fabrucznie tylko z tylu i ma wielkosc ok 12cm..... a z przodu zostal zatkany...
    A wiec altusiki sa bardzo porzadne i napewno da sie z nich zrobic super kolumny .;];]
    pozdro dla was....:):)
  • #115 1036511
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Eeeno troche "nieetycznie" zrobiłeś wymieniając głośniki basowe tonsila na jakieś alphardy :( -20 punktów za kare i mocne postanowienie poprawy :)
  • #116 1036521
    Bulu
    Poziom 11  
    dlaczego -20 :>?? przeciez alphardy sa nawet dobre w stosunku do tych tonsilow co byly wstawione w orginale....:| ja nie narzekam i jest oka....
    fakt ze moze jakosc dzwieku nie jest taka sama ale na pierwszy rzut "ucha" nie da sie jej zauwazyc :P:P
  • #117 1036540
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Hehe to tak jak porównywać malucha do mercedesa...który lepszy?? a wystarczyło te tonsile co miałeś zregenerować i byś miał dzwięk oryginalny :)
  • #118 1036545
    Bulu
    Poziom 11  
    tzn wiesz nie bede owijal w bawelne ......chodzilo mi tez zeby zyskac na mocy troszq ;) a jak wstawilem te alphardy to teraz moge je wziasc na dyske taka wiesz......malutka :D:D:D a wtedy to lipa byla straszna ..:):):)
  • #119 1036555
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Lipa? przecie te tonsile co były oryginalnie (GDN 25\40\3) były bardzo głośne ze względu na wysoką efektywność a te alphardy to pewnie nawet 90 db nie osiągają...i kto ma lepiej? :P
  • #120 1036562
    Bulu
    Poziom 11  
    te co mam obecnie maja jakies 95-6 dB ........ale jak zawsze nie ma co ufam cyferka ...
    beda mialy ze 90dB i tylem .....:P:P ale oka nie bede sie klucil ....ja dopiero sie ucze ....:):):)
    pozrdo .........i narazie panowie ..:)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA