Witam
Ja tez zawsze byłem fanatykiem altusów, wkońcu mialem już 2 pary, troche je znam...
Pytasz które lepsze - 110, czy 140?
Na to pytanie nie da sie odpowiedziec jednoznacznie...../zabrzmiało jak rozprawka;)/
Zależy od twojej sytuacji finansowej/ chociaż wielkich róznic cenowych niema, zalezy jeszcze jaki stan/, zależy od wielkości pomieszczenia jakim dysponujesz, no i oczekiwaniami od swojego sprzętu.
Ja osobiście słyszałem wszystkiem modele Altusów
140 mają troszke lepszy bas, ogólnie są większe i mocniejsze.
Altusy 75 posiada mój kuzyn, 110 drugi kuzyn, 140 posiadałem ja, 200 słyszałem u kumpla, a 300 posiadam równiez ja:D
Powiem ci tyle, ze jeśli chcesz zrobic impreze to nawet 110 wystarczą, kuzyn ze swoimi 110 już nie jedną impreze robił, sylwestra, imprezy karnawałowe itp i było nieźle...
Jeśli spodkasz ładne 140 to bierz, choc jeśli bedziesz miał okazje na dobre 110 to tez bierz, byle były dobre, ponieważ przeważnie zawieszenie do wymiany....
/No chyba, że we własnym interesie postarasz sie o regeneracje, wtedy możesz sie skupić na na cenie - kupuje tansze/
Jeśli oczekujesz w miare dobrego basu i nie jestes audiofilem, mysle ze 30cm głosnik w 140-tkach zaspokoji twoje oczekiwania, o ile podłączysz je pod nalerzyty wzmacniacz.
110 jak dla mnie troche kiepsko basują, ale wybór pozostawiam tobie, no chyba ze jestes przy kasie to kupuj 300-tki

)
ja mam takie i wzmacnaicz pioneer a-656, z cd i korektorem i całosc gra super /jak dlamnie/
Ja jak kupywałem swoje to od poczatku wiedziałem, ze te i żadne inne, a skoro ty się wachasz to popytaj sie kto ma takie kolumny i wproś się na odsłuch, Te które si się bardziej spodobają, to te kup...
Taka opcja wydaje sie wmiare rozsądna i powinna cie uchronic od popełnienia złej decyzji..
pozdrawiam
Pixel