logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49324 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #211 1275278
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Na 3 stronie watku wstawilem zdjecie tego samego modelu kolumny co grubas300 lecz moja jest w takim stanie w jakim wyszla z fabryki (no bas jest po regeneracji ale na orginalnych czesciach). Tutaj bas jest chyba jakis lakerowany. Koulumienka gra rewelacyjnie (bo nie ma B-R a ja lubie impuls:) szczegolnie basu z perkusji). Slyszalem niejedne altuszy i te (nazwy nie maja:) ) graja o niebo lepiej.
  • REKLAMA
  • #212 1276025
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 135
    Szukam informacji na temat kolumn Altus 400. Czy ktoś wogóle o nich słyszał? Znalazłem te kolumny w starym katalogu Conrada.
  • #213 1276697
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    były wogule takie? pierwsze słyszę o takich altusach...
  • #214 1283428
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Wydaje mi się, że koledze chyba się cyferki z tego pośpiechu pomyliły i przypadkowo zamiast wcisnąć 3 wcisnął 4. Jeśli tak jest i naprawde chodziło Ci o Altusy 300 tutaj masz link do stronki producenta: http://www.tonsil.com.pl/products_frame.htm

Jeśli chodzi Ci o opinie użytkowników, walory odsłuchowe itp. to pytaj, ja niechwaląc się posiadam prawie nowe Altusy 300 i na ich temat wiem bardzo duużo.
    pozdrawiam
    pixel
  • #215 1284960
    Franz2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam kolegów
    tak czytam to co piszecie i nie mogę się z Wami do końca zgodzić. Altusy były prawdziwym HITEM nie tylko w Polsce ale w całej Europie 20 lat temu. Od 20 lat jednak nikt się w Tonsilu nie pokusił o żadne zmiany. Głośnik, który sieci w najmocniejszych altusach 140 to niestety GDN 30 60 01 ( to samo dotyczy najmocniejszego głośnika tonsila gdn 30 80 02). Dla wzmacniaczy o mocy maksymalnej 30-40W sinus był to 20 lat temu dobry głośnik. Chodzi tu o jego Xmax = 3,25mm. Jest to parametr określający wytrzymałość mocową głośnika i dotyczy głównie częstotliwości najniższych poniżej 60Hz. Z czego wynikał brak porządnego portu bass-reflex w altusach???? Żeby bass-reflex efektywnie promieniował falę z tylnej strony membrany musi mieć powierzchnię minimum 20% powierzchni membrany głośnika. Powierzchnia GDN 30 ma ok 500 cm ^2. Jedyny sensowny bass-reflex dla tych głośników to taki o średnicy 102 mm. Dla prawidłowego zestrojenia port musi mieć swoją długość itd. Przy prawidłowym zestrojeniu portu dla niskich częstotliwości okazuje się, że dla częstotliwości 20-30 Hz obciążalność mocowa głośników w altusach wynosi KILKA WATÓW. Gdyby konstruktorzy tak nisko zestroili te głośniki w tych obudowach to trzepotałyby się jak pieluchy na wietrze bez żadnego basu. Dlatego zamiast porządnego dużego portu zastosowane zostały cienkie rurki o średnicy 4-5 cm i króciótkie, że aż strach. Altusy nastrojone są na częstotliwość ok 50-60 Hz i niestety tak grają. Podbarwiają dźwięk w okolicy 50-80 Hz. nawet nie macie co marzyć, że z Waszych altusów gra 30 czy 20 Hz Heh.
    najgorsze jest to, że Tonsil dalej skleja te stare głośniki i pakuje do nowch altusów 300. W tym tempie jego rozwoju za 10 lat powstanie nowy altus 500. Zamiast jednego głośnika będą dwa i zamiast 2 cienkich rurek będą 4.
    Cały dramat polega na Xmax. Najdroższa 20 firmy scan-speak ma wychylenie max membrany 12 mm (tonsil 3,25). Taka mała dwudziecha wygrywa 20-30 Hz bez kaszlu i może być strojona bez obaw przciążenia mocowego kilkakrotnie niżej niż nasz flagowy Altus.
    Jedyne do czego się nadają altusy to wzmacniacze lampowe. I tak nie przenoszą od 20 Hz i mają góra po 20-30 wat.
    Co wy na to.......???
  • REKLAMA
  • #216 1285756
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    alr scan speak swoje kosztuje

altusy wyprzedzały swoją epoke ja bym je okrzyknąl najlepszymi kolumnami do techno bardzo ostre i głósne wysokie słabawa średnica ( nie potrzebne w techno ) i bas choć właśnie wysoki to z potwornym kopem a to specyficzne dudnienie dodaje kopa basowi ze słabych wzmaków :D

altusy do dzisiaj są najlepszymi kolumnami dla biednych imprezowiczów ( nie stać ivch na kolumny estradowe ani wzmak rzędu 2x100 2x200) bo nawet na 2x20 da sie na nich nie zła domówke zrobić z trzęsącymi sie szybami :D altusy 140z diorą ws503 tqorzą duet który chyba miliony imprez nagłóśnił małe potańcówki kolonie szkoł nawet małe bary i dyski w nich :D teraz ich role przejmują zeusy ( jakośc mniej więcej to samo a kuuuupa więcej mocy i spl wyższe :D)
  • #217 1288587
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 135
    :arrow: Pixelmen:
    Nie pomyliło mi się. Chodzi mi altusy 400. Wg mnie to są kolumny Ton200 sprzedawane pod tą nazwą na niemieckim rynku.
  • #218 1289617
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Witam
    W takim razie zwracam honor ;)
    trzeba było od razu mówic, że chodzi ci o TON 200 lub TON 400 bo takie tez były
    generalnie TON 200 to kolumna bardziej powiedział bym imprezowa.
    Jakość dźwięku jest napewno nienajlepsza, gorsza od ALTUS 300
    Zastosowane w TON'ach 2 głośniki basowe GDN 25/xx z pewnością robią dużo hałasu, niewiem jak z basem, bo dokładnie ich nie testowałem....
    Wiem natomiast od wielu ludzi, między nimi użytkówników tych kolumn, ze do domu to one się nie nadają. Co niektórzy mają wątpliwości czy ALTUSy się nadają, ale TONy to już raczej napewno nie, zreszta ich wyglad bardziej nawiązuje do kolumn estradowych /2 basowe, u góry wysoki i średni ułożone obok siebie + na dole wysoka podstawka z wylotem/
    niewiem do jakiego celu chciałbys użyć tych kolumn więc nie mówie czy robisz dobrze czy źle.
    Jednak wiem że kolumny te mają kuszący wygląd i moga się podobać, więc reszte zostawiam tobie...
    Jeśli rzeczywiście podoba Ci się ich wygląd ja na twoim miejscu zainteresował bym się kolumnami ZEUS, bowiem od nich możesz wymagac juz nieco więcej, a i jakośc lepsza.
    Wybór pozostawiam tobie /o ile jesteś wogóle zainteresowany kupnem kolumn, chyba,że tak tylko pytasz.../
    pozdr
    pixel
  • #219 1307740
    paulplaski
    Poziom 10  
    Pixelmen - napisz coś o tych Altuskach 300 które posiadasz. Ja używam Altusków 110 i jestem z nich zadowolony, ale myślałem o zmianie na troszkę większe i naszło mnie na zrobienie kolumienek, ale nie chce mi się w to bawić, a kasa może być ta sama co za takie Altuski i efekt nie do końca wiadomy.
  • #220 1309164
    Pixelmen
    Poziom 23  
    paulplaski ->

Witam
    Juz kilka razy pisałem na elektrodzie o moich kolumnach, może nie szczegółowo, ale teraz napisze.
    Otóż aktualne ALTUSy 300 sa moimi drugimi kolumnami ALTUS jakie miałem. Na początku miałem ALTUSy 140. Kuzyn miał i zreszta ma do dzisiaj altusy 110 kolumny mi się bardzo podobały więc postanowiłem tez miec altusy. Początkowo myslałem o 75 lub 110, jednak kolega miał ALTUS 140 mieszkał niedaleko mnie więc nie musiałem doliczac kosztów przesyłki, co mnie bardzo cieszyło. 140 to było to, większe od 110 większe głośniki to było to! Choć 140 bardzo mi się podobały moim marzeniem były 300. 140 miałem krótko, około roku. Sprzedałem je dołożyłem sporo i kupiłem nowe ALTUS 300. 140 miałem podłączone do DIORy WS 502, później WS 504. Teraz 300 mam podłączone do aplitunera SONY.
    Dźwięk jest super, bas i wogóle wszystko. Kiedy kuzyn zobaczył, a przedewszystkim usłyszał mój sprzęt, od razu kupił nowy amplituner, który zresztą jak powiedział nie spełnia jego oczekiwań /to jest amplituner 5.1 i na altusach 110 podłączonych jako stereo basu troche mało/ Taki amplituner bardziej nadaje się d oglądania filmów. Ja mam amplituner stereo, więc w połączeniu z altusami 300 dźwięk jest wiele lepszy ;)
    Myśle że cena kolumn nie jest wysoka, bo za te pieniadze nie kupimy nic lepszego o takich osiagach....
    Ja jak bede przy kasie chce kupić właśnie jeszcze altusy 110 albo 200, jak głośniki tylne. Może to zły pomysł, ale2x altus 300 + 2x altus 200 w jednym pokoju to juz nie przelewki...
    Tobie paulplaski polecił bym Altusy 200, jeśli interesuje cię zmiana z altus na altus. Pozatym altusy 200 w miare łatwo kupic i niedrogo.
    pozdrawiam
    pixel
  • REKLAMA
  • #221 1309593
    paulplaski
    Poziom 10  
    Pixelmen napisał:
    Myśle że cena kolumn nie jest wysoka, bo za te pieniadze nie kupimy nic lepszego o takich osiagach....
    Ja jak bede przy kasie chce kupić właśnie jeszcze altusy 110 albo 200, jak głośniki tylne. Może to zły pomysł, ale2x altus 300 + 2x altus 200 w jednym pokoju to juz nie przelewki...

Chyba skupię się na A300, bo mam do nagłośnienia ponad 50 m2 pokoju i mam nadzieję że jak walnę te A300 i stare A110 to te cztery budy razem zrobią czad jak trzeba i choć może nie będzie dźwięku audiofilskiego to te paki za tą kasę to jest to. A napisz mi jeszcze czy gdyby zrobić kopie A300 tylko z MDFu 38 mm (mam taki w domu w sporej ilości, odpada koszt materiału) to było by lepiej, czy sądzisz że te paki fabryczne są wystarczające.
  • #222 1309858
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Witam
    wybór kupic nowe, czy zrobic samemu zależy od funduszy /samemu wyjdzie taniej i tak ja ci się podoba,a fabryke musisz zaakceptować tak jak wyszła/
    Ja osobiście na twoim miejscu nie bawił bym się w robienie kolumn samemu /no chyba że żyłka do majsterkowania nie daje ci spokoju i masz wiele pomysłów/ W końcu użyane A300 kupisz juz od 500zł
    Ja bym się nie bawił w robienie samemu, pozatym fabryki nie podrobisz.
    Dźwięk naprawde jest niezły i głupstwem by było go psuć. Na te 50m^2 same A300 w zupełności wystarczą. W połączeniu z A110 bedzie naprawde dobrze, rozstawisz je jako A300 - front stereo, A110 - tył.
    W poprzednim poście sam pisałem, że chce do moich nowych A300 dokupić używane /głównie z powodów finansowych/ A200, lub A110
    Jeśli kupie Altus 110 to takie z rozwalonymi głośnikami, bo tak owe wolałbym kupić nowe /Zreszta trudno dostac Altus 110 z ładnymi głośnikami, przewaznie pianka się kruszy/ Kupił bym nowe głośniki, pudła zostawił bym bez zmian.
    W twoim przypadku -> 'paulplaski' jest nieco inaczej, bowiem możesz kupic nowe A300 /a ja A110 nie, choćby dlatego, że juz ich nie produkują/
    Nie możesz kupic też samych paczek, z rozwalonymi głośnikami do wymiany, bo takie się jeszcze nie zdażają.
    Myśle ze kupno nowych, czy używanych Altus 300 jest dobrym rozwiązaniem i nie przejmuj się tym, że używane to juz nie to samo co nowe, bo używane nie grają wcale gorzej od nowych /chyba ze trafisz na jakieś z dużym 'przebiegiem' skatowane.
    Myśle, ze za 700zł kupisz juz kolumny w stanie bardzo dobrym i niema co się przejmowac że używane. Mój kuzyn ma Altusy 110 z 1984r z nowymi głośnikami i grają super jak na ten rocznik. Więc zawsze, kiedy uznasz, ze twoje kolumny to już nie to, możesz wymienić głośniki. /choć tanie nie są/
    Wybór należy do Ciebie, tylko wydaje mi się, że żeby zrobic dobre kolumny od podstaw, trzeba się na tym troche znać, żebu później nie było rozczarowania. Pozatym wydaje mi się, ze koszt materiałów i budowy kolumn od podstaw, był by większy, niż kupno używanych kolumn w BDB stanie.
    Zastanów się i podejmi właściwą decyzje. Jak uważasz......
    Ja na twoim miejscu bym się nie bawił i nawet za te 600-800zł kupił używane, które bedą dobrze grały, a ich cena bedzie spowodowana tym, ze mają już swoje 2-4 lata.
    pozdrawiam
    pixel
  • #223 1595776
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    1. A mial ktos SCHERZO 200 ?
    130W znamionu<8 om> . Co o nich myslicie ?
    Mam zamiar je kupic , aktualnie mam SOUNDFINDERY 250 <110W znamionu 8om> i troszke maja slabawy bas.

2. A te SCHERZO stoja w komisie za 450zł warto je wziac? Czy cena za duza ?

Stan dosyc dobry glosniki tez.

3. A z naprwą to jak ? Jakby mi sie spalily basowki to kupie jeszczze gdzies ? Bo slyszlem ze sa jakies problem z tym .

4. Jaki maja bas te SCHERZO ? lepszy od moich soundfinderow opyla mi sie wziac je ? Czy moze bede mial to samo co mam .

5. W scherzo mnie kusi ze pasmo podaja od 35Hz a w moich soundfinderach jest od 40Hz tylko nie wiem jak jest na prawde.

Pozdrawiam!
    ps. tez uwazam ze altuski 140 sa dobre, szczegolniedo techna tylko maja swoje gabaryty.
  • #224 1596826
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Ocena: 47
    Ja byłem na Zielonej Szkole. Miała tam być dyskoteka. Do dnia "imprezy" mówiłem kolegom do znudzenia zobaczycie tam będą Altusy. Już nie mogli ze mną wytrzymać. <W szkole też mają mnie dosyć bo w sali od plasty wiszą Altony i facet daje nam słuchać>. Zachodzimy do pomieszczenia gdzie była "impreza". Pisk, wrzask, dudnienie, a na krzesłach Altus 140<skąd ja to wiedziałem>. Ja nie tańczyłem tylko słuchałem sobie. Może to nie jest "perpetum mobile", ale mi sie podoba.
    Kupie sobie. Tylko co lepsze Altus 110 czy 140?
  • #225 1597927
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    DJ Volt napisał:
    Ja byłem na Zielonej Szkole. Miała tam być dyskoteka. Do dnia "imprezy" mówiłem kolegom do znudzenia zobaczycie tam będą Altusy. Już nie mogli ze mną wytrzymać. <W szkole też mają mnie dosyć bo w sali od plasty wiszą Altony i facet daje nam słuchać>. Zachodzimy do pomieszczenia gdzie była "impreza". Pisk, wrzask, dudnienie, a na krzesłach Altus 140<skąd ja to wiedziałem>

ale o co chodzi?
  • #226 1597957
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Witam
    Ja tez zawsze byłem fanatykiem altusów, wkońcu mialem już 2 pary, troche je znam...
    Pytasz które lepsze - 110, czy 140?
    Na to pytanie nie da sie odpowiedziec jednoznacznie...../zabrzmiało jak rozprawka;)/
    Zależy od twojej sytuacji finansowej/ chociaż wielkich róznic cenowych niema, zalezy jeszcze jaki stan/, zależy od wielkości pomieszczenia jakim dysponujesz, no i oczekiwaniami od swojego sprzętu.
    Ja osobiście słyszałem wszystkiem modele Altusów;)
    140 mają troszke lepszy bas, ogólnie są większe i mocniejsze.
    Altusy 75 posiada mój kuzyn, 110 drugi kuzyn, 140 posiadałem ja, 200 słyszałem u kumpla, a 300 posiadam równiez ja:D
    Powiem ci tyle, ze jeśli chcesz zrobic impreze to nawet 110 wystarczą, kuzyn ze swoimi 110 już nie jedną impreze robił, sylwestra, imprezy karnawałowe itp i było nieźle...
    Jeśli spodkasz ładne 140 to bierz, choc jeśli bedziesz miał okazje na dobre 110 to tez bierz, byle były dobre, ponieważ przeważnie zawieszenie do wymiany....
    /No chyba, że we własnym interesie postarasz sie o regeneracje, wtedy możesz sie skupić na na cenie - kupuje tansze/
    Jeśli oczekujesz w miare dobrego basu i nie jestes audiofilem, mysle ze 30cm głosnik w 140-tkach zaspokoji twoje oczekiwania, o ile podłączysz je pod nalerzyty wzmacniacz.
    110 jak dla mnie troche kiepsko basują, ale wybór pozostawiam tobie, no chyba ze jestes przy kasie to kupuj 300-tki ;))
    ja mam takie i wzmacnaicz pioneer a-656, z cd i korektorem i całosc gra super /jak dlamnie/

Ja jak kupywałem swoje to od poczatku wiedziałem, ze te i żadne inne, a skoro ty się wachasz to popytaj sie kto ma takie kolumny i wproś się na odsłuch, Te które si się bardziej spodobają, to te kup...
    Taka opcja wydaje sie wmiare rozsądna i powinna cie uchronic od popełnienia złej decyzji..

pozdrawiam
    Pixel
  • #227 1598123
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Pokój w którym ja "urzęduję" to 3x4 metry, więc nie zbyt wiele, ale w domu jest jeszcze salon itp. , a czasem jakaś impreza może będzie. Zdaję sobie sprawę, że to nie będzie super rewelacja, ale mi się podoba ;)
    Słuchałem 110 i 140, ale w dosyć różnych warunkach <jedne na dworzu drugie w pomieszczeniu>. W sumie chyba jednak wybiorę mocniejsze. Jeśli chodzi o wzmacniacz to ja chylę się ku wieży Diory z WS 422 lub Radmor 5412, a narazie Aida AWS 103 ;).
  • #228 1598517
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    A mial ktos Scherzo lub Voyagera 200 lub 350?
    Ja chodza ?

Jak z basem ?

i w ogole jak sie maja do Soundfindera 250 ?

Pozdrawiam!
  • #229 1606977
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Altusy 140 będą dobre, chociaż w moim pokoju (ok 4x5) nie grają wcale rewelacyjnie chociaż jak sie podgłośniło to miło było patrzeć jak obrazki sie kiwają na ścianach, z szafek wypadają książki, szklanka powoli zsuwa sie ze stołu na ziemie, a sąsiadka z domu po drugiej stronie ulicy skarżyła sie na drżący kredens... Średnica w Altusach brzmi idealnie, a wysokie można wymienić na GDWT 9/100 fp- tak też zrobiłem i jest dużo lepiej. Moim zdaniem jednak GDN 30/60/1 jest troche za słaby. Ostatnio pożegnałem sie z basem przy wzmacniaczu 2x100w, no ale katowały sie 2 lata więc miały prawo i nawet nie było słychać żadnego charczenia- odszedł z klasą do końca ładnie przenosząc dźwięk... Altusów 300 nie polecam bo grają dużo gorzej od 140 a napewno ciszej(efektywność niższa o 5db), a mocne wcale takie nie są- przy ok 100-120w słychać jak cewka stuka w magnesik. Byliśmy zmuszeni grać na 300tkach na szkolnych dyskotekach i były takie chwile że jak zaczęło sie kilku chłopa drzeć to muzyki nie było słychać... A apropos altusów 110 to mają słabszy bas i ogólnie gorsze głośniki a chodzą w podobnych cenach więc lepiej kupić 140.
  • #230 1607027
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    O! widzę że temacik o altuskach został znowusz odkopany :) to ja pochwalę się moimi przeżyciami z tymi kolumnami:miałem swojego czasu altusiki 140 i mogę śmiało pochwalić je za dynamikę! w porównaniu do altusów 75 one grają :) i to naprawde ładnie i bez takiego dudnienia jak w 75.Lepsze średnie tony zapewniają czystą średnicę a większy basowiec sięga niżej.Warto kupić te kolumienki.
  • #231 1608069
    shu
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Czy naprawde z Altusami 300 jest tak źle? W końcu to najnowsza i najmocniejsza konstrukcja z serii. Wydawałoby się, że wreszcie bass-reflex robi swoje, tubka jest całkiem całkiem. 91db to w końcu świetna efektywność jak na warunki domowe, a jak komu mało to jeszcze zeusy zostają. ;-)

Pytam, bo kusi mnie i kusi na te altusy ;-) A zawsze ktoś je z błotem miesza. Za obecną cenę 599,- za sztukę chyba nie można nic lepszego.
  • #232 1608277
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Jeśli lubisz słuchać głośno muzyki, a wcześniej posiadałeś kolumny o efektywności 85db, masz dużo pieniędzy i nie chcesz starszych altusów to na 300tkach poczujesz wiatr we włosach, jednak to samo byś poczuł gdybyś przerzucał sie z Altusów 300(91db) na 140(96db).
  • #233 1608678
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #234 1609080
    Alton 110
    Poziom 15  
    Altus 300 ma może ładniejszy bass, ale jeśli chodzi o głośność to może sie schować do 140. Grałem na dyskotekach na 300 i na moich lekko przerobionych Altonach 110 i po pierwsze Alton wytrzymywał więcej mocy (oryginalny GDN 30/80/2) niż Altus 300 chociaż w nim jest GDN 30/100/11 z tego co pamiętam, a używałem końcówki 2x600w. Po drugie jeśli chodzi o głośność jak wyłączyłem A300 to prawie nie było różnicy w natężeniu dzwięku a jak wyłączyłem Altony było duuużo ciszej a bassu prawie nie było słychać. Podsumowując A300 jest dobry do domu ma przyjemny bass, ale głośno nie zagra, A140 moim zdaniem też nienajogrzej się słucha a jest dużo głośniejszy od A300. Więc wybór zależy od gustu i przeznaczenia kolumn.
  • #235 1609103
    DJ Volt
    Poziom 25  
    "(...)Altusów 300(91db) na 140(96db)."

Że co? Mi się wydawało, żę 140 to 90 dB. Czy jestem w błędzie?

Mnie na 300 nie stać więc wybieram 140 :P
  • #236 1609111
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #237 1609262
    ALTUS 140
    Poziom 17  
    Z tego co ja wiem to katalogowo podawano efektywność 96db dla 140tek. Poza tym to chyba raczej logiczne skoro GDN 30/60 ma skuteczność 93db a GDN 30/100/11 89db(niejeden 16cm głośnik dałby wszystko żeby mieć taką efektywność).
  • #238 1609299
    DJ Volt
    Poziom 25  
    Spoko. Moja pomyłka i teraz już wiem jaka jest prawda ;).

........a prawda jest taka, że Altus jest nieśmiertelny pod każda postacią.
  • #239 1609529
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Hehe no ba! :) a z tymi altonami to dobre porównanie gdyż te kolumienki łączą w sobie i głośność i wytrzymałość mocową! altusy strasznie głośno grają ale szybko się przesterowują a altony nieco ciszej lecz do granic wytrzymałości elektrycznej i temperaturowej cewek dlatego jak robić imprezę to tak jak ja dziś czyli tandem altusy plus altony i jazda :)
  • #240 1609904
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    A ja mam suba 300W i zakupilem wczoraj kolumny altus 140W i gra super

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA