logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49426 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
  • #181 1083087
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    A jakie, bo w altuskach 140 moich widze że są dość konkretne, chyba ze poprzedni posiadacz je wymienił :?
  • #182 1083185
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    kabelki są telefoniczne oryginalnie. w róznych kolorach. biały zawsze szedł do minusa, czarny do basu, niebieski do srodka, zielony do gwizdu (ale nie mam całkowitej pewnosci) żólte idą do elementów przestawnych zwrotnicy.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #183 1083249
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #184 1083328
    Kwaczor

Ocena: 42
    Muisz miec szczęscie, żeby trafić na brakujące elementy. Maskownicę możesz dorobić samemu, uchwyty do niej mozna kupic w STX. Co do podstawwki, to też możesz wykonać samemu, tylko musisz dobrac odpowiedią okleinę. Mi osobiście podobają sie altusy na podstawce, ze zdjeta maskownicą.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #185 1083429
    pumabit
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Ja zmieniłem Altusy 140 na Zeusy (tonsila oczywiście), to dopiero potęga baaaaasu!!!! :)
  • #186 1083794
    MarQs11
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    A ja mam Altusy 75W. Graja naprawde zaje...fajnie. Nie jestem jakims audiofilem, ale tez nie jestem zupelnie gluchy :). Naprawde dobre kolumny. Jedynym mankamentem jest to, iz musialem glosniki niskotonowe oddac do renowacji, bo gumowy resor sie wykruszyl.
  • #188 1095465
    djdaro55
    Poziom 11  
    Czar minął?- chyba NIE! Ja mam Altus 2x110, 2x120A, 2x140, oczywiście wszystkie membrany wymienione, przetuningowane zwrotnice, porządnie wytłumione.
    Niejedną imprezkę przeżyły i jeszcze przeżyją :)
    Szkoda,że nie mam rachunków na zakup, bo to są pierwsze, jakie sie pokazały na rynku egzemplarze i grają zaskakująco dobrze.
    Chętnie kupiłbym jeszcze jakąś miłą parkę Altusów...:)
    Niektórym dżwięk się nie podoba, ale to tylko kwestia odpowiedniej, nieznacznej modernizacji...i można Świat doganiać....
  • #189 1098011
    fucek
    Poziom 11  
    Witam. Ja chciałbym powiedzieć że czar Altusów wcale nie minął!!!Ja sam w domku posiadam owe Altusy model 300 Wyprodukowane w roku 1997. Grają one w połaczeniu z delikatnie tuningowanym AT9100 (wymienione rezystory na metalizowane wieksze kondensatory w zasilaczu nie wspomne już o potencjometrach;-). Głośniczki w tych altuskach nie były regenerowane są w stanie bardzo dobrym, po delikatnej korekcji "Treble" ;-) na amplitunerku grają one jak dla mnie wyśmienicie! Używam ich w pokoju 20m2 i wysokie po korekcji juz tak nie męczą uszu średnie tony są jak dla mnie wystarczające a basu jest nawet czasami za dużo. Ale 30 cm membramy robi swoje :-). Słucham głównie muzyki typu Hip-Hop i to dość głośno! Czasami lubie też dla relaksu posłuchać Pink Floyd i Altuski doskonale radzą sobie z tymi typami muzyki. I doskonale przynajmniej seria 300 nadaje się do nagłośnienia Pubu lub innego lokalu a nawet małej dyskoteki!!

Chciałbym jeszcze dodac ze altuski wyprodukowane okolo 2000 roku to już nie to samo co dawniej. Miałem kiedyś okazje "rozebrać" tak owe. I to co zobaczyłem to był dla mnie szok. Kable przypominały swoją średnicą telefoniczne! a całe wytłumienie tejże kolumny to był kawałek waty szklanej przymocowany do tylnej scianki!!!!

P.S. szukam czegoś co dostarczy mi jeszcze lepszych wrażeń w zakresie niskich tonów niż Altus 300!!
  • #190 1098714
    chaka
    Ocena: 100
    Altusy do dyskoteki - a to dobre! chyba 30 lat temu kiedy nic innego nie bylo. Nawet 300 sa za slabe.(no chyba ze na 40mkw) Gwizdek do wymiany co impreze. Co do kabelkow to takie cienkie siedzialy we wszystkich polskich kolumnach a nie tylko tych produkowanych po 2000r.

--> fucek

Jesli brak ci basu to zrob sobie suba.
  • #191 1098998
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Eee altuski nie są złe nawet 75 potrafią nagłośnić niejedną domowo-garażową imprezę :) a co dopiero 300 z 30cm membranki :) fakt faktem estrada toto nie jest ale potrafi zagotować krew w żyłach sąsiadów (sprawdzone :) )
  • #192 1099978
    Jack100
    Poziom 1  
    Mam Altusy 140 i nie zamieniłbym ich na inne. Pracuję w sklepie RTV i mam wiele kolumn do porównania.
    Mam też sposób jak zarobić kase na Altusach. Zakładasz się które kolumny lepiej grają Altusy czy inne "super kolumny". Podłączasz do jednego wzmacniacza i przełączasz raz jeden zestaw raz drugi. Ludzie nie chcą wierzyć że Altusy lepiej grają niż ich kolumny za full kasy.
    Moje Altusy 140 wystałem w kolejce w sklepie firmowym Tonsilu we Wrześni w 1984r.
    W roku 2004 oddałem głośniki do regeneracji gdyż ze starości rozsypała się pianka dookoła głośników.

J.

PS. Subwofer jest dla tych którym Altusy nie mieszczą się w domu :-)
  • #193 1104928
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ja altuski 140 trzymam w pokoju o wymiarach 1,8x3x2,5 m i nie chcę żadnych subów, mini wież, jak ktoś kocha altusy to nawet w komórce, czy na stryszku znajdzie dla nich miejsce. Do tych altusków dodam jeszcze z czasem 2 suby estradowe i po jednym piezaku estradowym (z myslą o imprezach).
    We all Love Altus!!!
  • #194 1111883
    NyBy
    Poziom 11  
    Witam. Mam mozliwosc kupienia altusow 110 ze wzmacniazcem unitra at 9010 i kaseciakiem do tego tez unitry, dokladnie modelu nie znam. Moje pytanie to ile mozna za to zaplacic? W kolumnach jest nowy bas alphard lw 1000 i sredni etp 1300s.
  • #195 1112158
    chaka
    80 - 120zl wzmak(zalezu od stanu) a kolumny 200-300zl. Te alpierdy sa do sprzedania na wstepie. Kaseciaki chodza po 30zl..
  • #196 1112729
    NyBy
    Poziom 11  
    Dzieki. A jakie glosniki proponujesz zamiast alphardow?
  • #197 1112830
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    oczywiście oryginalne tonsile jakie były tam na początku!
  • #198 1113716
    chaka
    Nic nie zagram tam lepiej niz orginalne glosniki pod ktore ta kolumna zostala zaprojektowana. Tego trzeba sie trzymac przy regeneracji kolumn (markowych oczywiscie)
  • #199 1119175
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Tak tak własni patrze na altus 110 i wiecie co jest dużo racji jeśli chodzi o głośniki wysokotonowe znaczy tuby mają ostry sopran brak tej selektywności i jak by to ująć miękkości dzwię ku jeśli chodzi o bas i średni nie mam nic do zażucenia
    miałem wcześnie kolumny vojager 140 W
    Przyznam że bas był donośniejszy i bardziej rozciągnięty ale brakował średniego jescze wcześnij miałem altus 75w Obudowa typu kopakt ma swoje zalety ale troche brakowało tego potęrznego udeżenia basu. Relasumując altusy to nadal pożądne kolumny i za taką cene nie znajdzie się na pewno czegoś lepszego Podobno szanujący sie audiofil nie wziął by tego za darmo no ale u nich to nawet JBL oraz B&W słabo wypadają.
  • #200 1127637
    Nap5teR
    Poziom 20  
    czy ktoś mógłby mi powiedzieć które z kondziorków są odpowiedzialne za sopran w Altusie 140, bo nie chce mi się kupowac wszystkich, a nie mam czasu na patrzenie do niego tylko aby kupić i aby mi to znajomy zrobił bo i tak już u niego stoją altusy.
  • #202 1139534
    dayus
    Poziom 21  
    Ocena: 68
    Mam wytlumiona tylna sciankew Altusach 140, duzo lepiej gra niz oryginalne wytlumienie,ale czy oplaca sie wytlumic calosc, bo to przeciez buda 'ala BR.

Wymienic kable na beztlenowe?
  • #203 1139538
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Opłaca się tylko nie powinno się wytłumiać okolic bass reflexów gdyż to hamuje przepływ powietrza.
  • #204 1139581
    dayus
    Poziom 21  
    Ok, to jak znajde czas, to zabiore sie do roboty, musze tylko sprawic se jakis equalzier, mysle nad Radmorem kumpla: 10 suwakow/kanał, moze byc?

A co z kablami? Ma ktos maskownice niepotrzebne do Altus 140? Prosze na PW!
  • #205 1139873
    Mietki
    Poziom 15  
    Dla mnie czarnie mina posiadam w domku na 10 m² 2 altusy 75 i 1 altus 140 wymiataja na wzmaku technicsa SU-VZ220 (4x80w) do tego sub własnej roboty normalnie huragan przechodzi prze ten pokój ( P.S Jak nie wierzysz spytaj moich sasiadów hahahah ) Pozdro Mietek
  • #206 1145068
    dayus
    Poziom 21  
    Chce wymienic GDWT w ALtusach na GDWK 9/80, czy trzeba przerabiac zwrotke, chyba nie, bo glowna roznica to efektywnosc, a czestotliwosci prawie te same....:)
  • #207 1175082
    BolzZ
    Poziom 26  
    Ocena: 67
    skoro juz tak sobie piszemy...
    to ja mam altusy75, wzialem od kumpla za butelke maximusa.
    basy mialy zupelnie rozsypane, obudowy obdrapane...
    membrany powymienialem, na okolo okleilem, przod tez, z tym ze na czrno(byl oryginalnie w beznadziejnym kolorze jasno brazowym tak jak reszta), no i teraz wygladaja zawaliscie, graja...jak to altuski.

czasem dla 'urozmaicenia' daje w szereg z nimi ZG....nie wiem dokladnie(jakis 40W)...tonsil+tonsil...w sumie sztery tonsile...hehe
    pozdrawiam
  • #208 1177073
    Pixelmen
    Poziom 23  
    Ocena: 25
    Witam
    Ja posiadam kolumienki ALTUS 140 /te z ostatniej serii/ z wzmacniaczem Diory WS 504. Uważam że to super kolumny, a napewno bardzo dobre. Chociaż stare nie są, jednak produkowane bez większych zmian od 20lat, na tej samej zasadzie, więc dźwięk tez bez większych zmian /chociaż wyeliminowanie piankowego zawieszenia i zastąpienie nowym jest napewno plusem/ Ja Altusy kupiłem jednak bardziej ze wględu na wygląd niż na walory odsłuchowe. Kuzyn ma Altusy 110 i miałem okazje je dokładnie poznać. W końcu zdecydoawłem sie na Altusy 75, później powiedziałem 'a co mi szkodzi?' i wybrałem 110. Jednak kumpel miał na sprzedaż 140 bardzo ładne, za stosunkowo atrakcyjną cene i .....
    .... tak je mam do dziś /już prawie rok/ W swoich planach mam zamiar wymienic je na kultowe ALTUS 300 :D
    Tak czy siak napewno będe miał Altusy! Czy 140 czy 300 ale zawsze ALTUS!!!
    Napewno nie kupie innych......przynajmiej narazie, bo niewiem jak to będzie za 20lat....
    pozdrawiam
  • #209 1274372
    grubas300
    Poziom 11  
    ja posuiadam takie piękne głośniki od samego początku moimo że głośniki są z 1976 roku grają do dziś i niemają sobie ruwnych z innymi zagtranicznymi "guwnami " tonsil produkował najleprze według mnie głośniki oi do dziś dnia je robi i bendzie je robił !! w końcu co polskie to dla polaków!! pozdrawiam!!
    Załączniki:
    • kolo.JPG (29.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #210 1274489
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Wiadomo :) tonsil dla polaków...te kolumienki to widze że jakieś przed altusy na których wzorowano później altusy 75 :D zapewne grają super bo te jeszcze nie mają otworów stratnych czyli pracują w zamkniętej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
REKLAMA