logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49435 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #271 1959802
    facet80
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam,Altusy to dobre kolumny,wymagają jednak odpowiedniego wzmacniacza.Swoje 65 a później 110 napędzałem różnymi wzmacniaczami produkcji krajowej,były to:PW8010,Aida,AT9115 i Tosca,ale dopiero podłączenie 110 do Radmora 5412 zaowocowało pięknym,ciepłym dźwiękiem i wcale nie dlatego,że 5412 jest mocniejszy od poprzedników,ale dlatego,że ma piękną barwę dżwięku i idealnie pasuje do 110.Jestem fanem muzyki lat 80 i przy tych kolumnach oraz tym Radmorze słuchanie Dire Straits, OMD czy Alphaville jest czystą przyjemnością i co ważne,nawet przy głośnym graniu(oczywiście bez przesterowania) dżwięk wydobywający się z moich Altusów jest wspaniały.Muzyka dance, nadawana przez warszawską Eskę, również brzmi wyśmienicie. To tyle.Pozdrawiam.
  • #272 2553086
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Altus znaczy z łaciny wysoki np. Altocumulus = chmura kłębiasta wysoka. Czyli chodzi o wysokie dźwięki jak i o wysokie natężenia dźwięku.

No ale niestety z równowagą u altusów jest krucho dlatego kupiłem tannoy mercury M2 świetne małe mają kopa i równowagę piekne brzmienie.

Moim zdaniem raczej jesli chodzi o jakośc to B&W były na bank lepsze. Altus to niestety konstrukcja nieporównywalna z niczym innym ani estrada ani domówka. Ale jaky porównać B&W z Tonsil Bolero to wiem co by wygralo...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #273 2553497
    Umberto
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    exik napisał:
    Od tamtej pory juz nie krytykuje moich altusow bo wie czym to grozi.

Albo poprostu czeka na moment kiedy synek nabierze rozeznania w sprzęcie i zauważy że nie tylko głosność się liczy.
    Nie powiem,kiedyś,kiedyś jak byłem w szczeniackim wieku tez miałem 140-stki.Ale to był wiek w którym się nie słuchało muzyki tylko produkowało chałas.I do tego jedynie sie one nadają.
  • #274 2553545
    exik
    Poziom 25  
    Ocena: 50
    ja wiem ze B&W grają bardzo ładnie, ale co z tego jak cicho. I teraz zadali byscie pytanie. Jezeli chcesz głosno to czemu nie kupiłes altusów?
    A ja wlasnie wybralem altusy bo lubie czuc moc i głosną muzyke a poza tym altusy sa bardzo ładne, czego np w przypadku B&W nie dostane i tym wlasnie sie roznią Altusy od innych głosników. Nie zostały stworzone zeby grac pięknie, zeby dziwiek byl czysty i pełny jak na jakis drogich słuchawkach. Altusy zostały zrobione po to zeby robić łomot, zeby posluchac sobie na nich naprawde glosno przez jakis czas bo pozniej juz nie idzie wytrzymac. Dlatego altusy sa własnie dla ludzi ktorzy poglady podobne do moich. Ja sie nigdy nie przekonam do sprzetu typu B&W poprostu nie podoba mi sie i jest cichy.
    Po altusach planuje Zeusy, tylko to juz ciezka artyleria wiec papa chyba bedzie musial ze swoimi patykami sie przeprowadzic ;) pozdro..
    ALTUSY są dobre, jezeli tylko uzywa sie je tak, jak uzywac powinno.
  • #275 2553569
    Moon voyager
    Poziom 21  
    Ocena: 64
    [.
    Cytat:
    Jak wiadomo "alt" jest to rodzaj sporanu.

Hej miły kolego, uśmiałem się do łez nad Twoją wiedzą (wybacz mi). Zapewnim Cie, że tyle samo wiesz o odtwarzaniu muzyki Wysokiej Jakości co i sopranach czy altach. Nazwać Alt rodzajem sopranu to tak jak nazwać motocykl rodzajem samochodu. Motocykl i samochód to rodzaje pojzdów a Alt i Sopran to rodzaje głosów kobiecych lub czasami, teoretyczne określenie zapisu głosów instrumentów w partyturze. Pani alcistka czy pani sopranistka co prawda nie mają w gardłach tranzystorów, ale z racji na kuriozalną wieść którą nam przekazałeś, elektroniczny portal mam nadzieję nie obrazi się za moje sprostowanie.
  • #276 2553926
    Tremolo
    Poziom 43  
    No ale gałka sopran (w starych radiach rysowali klucz wiolinowy) odpowiadała za wysokie tony z rpzedziału powiedzmy 5 kHz. A W altusach pokrecenie tym pokrętłem uwalniało także średnie tony.
    Exik jednak myśle że zajrzenie do jakiegoś podręcznika z muzyki przydałoby Ci się. Budowa ucha ludzkiego. Kolumny z głośników nie wyciągają pojedyńczych dźwięków sinusoidalne tylko całe złożone tyrady.

No a o jakości tej tuby wysokotonowej z altusów nic nie powiem. Wystarczy wymienić basowce na cichsze o powiedzmy 3dB, żeby przy przesterze nic nie słyszeć tylko sopran. Z takiej imprezy mozna po prostu wyjść. Larmoktórego i nie da się słuchać. Lepiej w takim przypadku wziąśc zainwestowac w coś estradowego - wysokie podbicie 60-70Hz tuba wysokotonowa jak pół altusów do tego dwa 38cm głosniki na sztywnym zawieszeniu. I wzmanciacz powiedzmy 2x400W.

Wystarczy przenieśc altusy na większą przestrzeń powiedzmy 100m2 żeby basy znikły pod ciężarem tuby, która mogłaby być w jakichś Eltronach estradowych.

Weźmiesz powiedzmy inne konstrukcje tonsila od 140 bardziej udane, powiedzmy Zeusy i bas bedzie w tych pomieszczeniach bardziej liniowy niż z altusów.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #277 2554225
    hubertz3
    Poziom 10  
    witam ja posiadam tez lolumny altusa 110 , 3 lata temu wymieniłem głosniki basowe na nowe oczywiscie tez tonsila bo w tamtych sie rozsypały zawieszenia , mam je podpiete pod ws-503 naprawde dzwiek mnie zadowala .
  • #278 2554279
    Mateuss
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    altus to altus... ja właśnie wychodzę z wieku w którym wszystko ma grać jak najgłośniej. Owszem lubie sobie posłuchać muzyki głośno (mam parę Altusów 110) lecz czasami jak wracam zmęczony to chciałbym aby z głośników popłynęła spokojna ciepła muzyka... włączam M. Oldfielda i co? ciężko wytrzymać mimo głosnika tubowego z nowej serii. Aby sobie posłuchać głośno to planuje zakup ZE150 Tonsila i jakiegoś odpowiedniego wzmacniacza.

A Altusy do muzyki typu Scooter itp się nadaja wyśmienicie (dużo wysokiego basu i sopranu). i mają do siebie to że pewnie większość z posiadaczy Altusów to ludzie młodzi (tak jak ja), którzy często odwiedzają dyskoteki... altus wydaje wg mnie podbny jakościowo dźwięk cyli a`la estrada
  • #279 2554396
    Tremolo
    Poziom 43  
    Sądze, że temat można podsumować. Autor tego tematu 10 stron temu chciał kupić jakies nowe kolumny, które miały mu polepszyć wrazenie liniowości pasma, grać z szerszym spectrum muzycznym, dac z siebie coś innego.

"Mam stare poczciwe Altusy 110 ostatnio doszedłem do wniosku,że już czas je zmienic na coś nowszego, lepszego. Chciałbym się Was poradzić jakie zestawy głośnikowe wybrać. Myślałem np o Polarisach. I przy okazji chciałbym zrobić małą sonde:
    Podzielcie się swoimi opiniami na temat polskich zespołów głośnikowych, chciałbym dowiedzieć się ile osób ma jeszcze w domu Altusy.Jeżeli mieliście te zestawy to kiedy wymieniliście je i na jakie.
    I najważniejsze, czy to już wstyd posiadać Altusy w tych czasach, bo słyszałem bardzo różne opinie na temat tych zestawów.
    pozdrawiam i czekam na odpowiedzi"

Temat miał rozpocząć szukania nowych kolumn, wśród szerokiego zbioru nowych tonsili no i innych głośników. I nie miał na celu wychwalania Altusów, że to najlepsze glośniki na świecie.

Z tego co widze, ladnie się wyrażę, to własnie posty Exika idą w ilość. Rozmowa jakby celowo wychodzi poza horyzont zdarzeń. Posty postami. Ale pamiętaj jednym ruchem moga zostać wyrzucone do kosza. A jak więcej się pojawi takich osób jak Ty to kto wie..

Za przyczynę zamkniecia tematu uwazam nieporozumienia, i brak wypowiedzi autora postu kol. Altusa1
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA