logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych

altus1 29 Paź 2004 20:52 49456 278
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto wymienić Altusy 110 na nowsze, lepiej grające kolumny do domu i jakie polskie zestawy głośnikowe są lepszym wyborem?

Jeśli zależy Ci na spokojniejszym, bardziej domowym brzmieniu, to Altusy 110 warto zmienić, ale jeśli lubisz głośne granie i imprezowy charakter, nadal się sprawdzają i nie ma w nich nic „wstydliwego” [#947221][#949158][#1025307] Najczęściej jako lepsze, bardziej kulturalne konstrukcje polecano Altony i Mildtony, bo mają łagodniejszy, pełniejszy dźwięk, lepszy bas i kopułkowy wysokotonowiec GDWK zamiast tubowego GDWT [#1029766][#1030391][#1067846] Altusy są opisywane jako kolumny o „estradowym” zacięciu: bardzo skuteczne i głośne, ale z wyostrzoną górą oraz dudniącym basem [#1008695][#947221] Jeden z bardziej technicznych wpisów zwraca uwagę, że ich strojenie i otwory są kompromisem — porty są małe, a całość jest zestrojona mniej więcej na 50–60 Hz, więc nie ma co liczyć na głęboki bas jak z prawdziwego bass-refleksu [#1284960] Jeśli chcesz je zostawić, sens mają raczej poprawki typu lepsze wytłumienie, uporządkowanie zwrotnicy i ewentualna wymiana GDWT na GDWK niż zmiana samej obudowy na „na oko” [#1031806][#1067846][#1139538]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #151 1056456
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Te "dziurki" właśnie to są otwory stratne rekompensujące ciutke za małą obudowę do głośników basowych.A jeśli chodzi o średniotonowce to przy nich jest czarne pudełeczko z kawałkiem owcy w środku i w tym jest wmontowany głośnik.O ile się nie myle to tonsil produkował wersje otwarte z tyłu i zamknięte głośników średniotonowych.
  • #152 1057054
    DJ Max
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Ja do tej pory spotkałem się tylko z otwartymi, a jeśli kosz średniotonowca miał dziury, to zaklejone porządnie :)
  • #153 1067585
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Drodzy panowie, co byscie powiedzieli jak bym w te otwory włożył rurki BR o dł 9cm i średnicy 5 cm??
  • #154 1067777
    angelo18
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nic ci to nie da jedynie pogorszy sprawe To nie sa otwory b-r tylko jedynie otwory rekompensujace mala obudowe Jak chcesz sobie polepszyc dolne zakresy to wycisz sobie porzadnie obudowe i to by bylo na tyle Jak wsadzisz sobie glosnik GDN 30/60/1 do WinISD to bedziesz wiedzial o co chodzi
  • #155 1067846
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 42
    Witam wszystkich.

Chyba czas po raz kolejny właczyć się do dyskusji. Nie ulega wątpliwości, że altuski mają swój urok. Osobićie miałem altusy 140, altonu 80 i miltony 80. No i z przykrością stwierdzam, ze te altusy były najsłabsze. Nie podobał mi się ich bas, a właściwie jego brak. Natomiast altony i miltony były znacznie lepsze. Myślę, że tutaj odbija się wszystko o glośnik basowy. Po prostu GDN25/xx jest lepszy. Obecnie poluje na altusy 110 (ich dzwiek mi odpowiada, no i ten wygląd) Ale mam zamiar wykonać w nich kilka poprawek:

usunąc przełączniki, oraz kratki z wydechów (ewentualnie usiasc przy winisd i popracowac nad długościa BR)
    wszystkim posiadaczom altonow i miltonow radzę wyrzucic potencjometry roegulacji srednich i wysokich
    zamontowac stały tłumik na głośnik wysokotonowy (jakoś nie chce sie pozbywać GDWT, ale w bliskiej przyszłości wymienic na nową serię, żeby dociagnać do konca pasma)
    no i procz tego zmiana wytłumienia, kabli, lifting zewnętrzny, terminal, przerobka wysokotonowej gałezi zwrotnicy (12dB/okt, tłumik)
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #156 1068438
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Zgadzam się z kolegą Kwaczor altusiki owszem super kolumienki ale mildtony i altony mają o wiele lepszy basik i dzwięk bardziej "kulturalny" niż altuski bo one grają dzwiękiem pseudoestradowym.W mildtonach potencjometry trzeba ładnie preczyścić i naoliwić i chodzą jak złoto,konieczne jest także usunięcie siateczek z wylotów gdyż powodują turbulencję.

Z wyrazami uznania posiadacz "mildtonów 80"
  • #157 1068644
    Kwaczor

Mam nadzieję, że nie uznacie tego za profanacje, ale robiłem kiedys eksperymety z założeniem membran na sztywnym zawieszeniu do altonów. wychylenie zmniejszało sie, bas przyspieszał. Bardzo ciekawy efekt, mysle ze godny polecenia.

Ale mi sie mimo wszystko podoba gwizd w altusie. Trzeba go tylko przytłumić trochę, żeby nie był taki wyraźny. Niestety nie sprawdza sie za bardzo tłumienie zastosowane przez tonsila. Po dołączeniu rezystorów przełącznikiem spada głośność gwizdka, ale obniża sie podział zwrotnicy, a to moze byc niebezpieczne (o czym wie wiekszosc uzytkowników altusów)
    Konto firmowe:
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #158 1070432
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Spokojnie kolego Kwaczor zamontowanie sztywnych membran i resorów do altonów to jeszcze nic :) Niektóre "osobniki" zamiast poczciwych tonsili ładują do altusów różnorakie alphardy,atexy,888,999,altronix,extreme devil,hanssen,dax a później cieszą się jakiego to ich kolumienki mają "wykopa" normalnie kosmicznego :) Wiele jest takich konstrukcji które widziałem ale przemilczałem a to co wam pokaże tutaj to nie! tego przemilczeć sie nie da :cry: jak można zrobić takie barbarzyństwo i wstawić tak głośniki do kolumny w której powinien być 1 głośnik basowy i jedna membrana bierna
    Załączniki:
    • Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych 37543119.jpg (40.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #160 1071174
    chaka
    Ocena: 100
    A moze ktos kto kupil te 'megawypasne':P alphardy nie podlaczyl jednego aby cieszyc sie lepszym a nie glosniejszym dzwiekiem:P:P:P:P
  • #161 1071674
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Hmm mi sie wydaje że :) jeden alphard pełni role membrany pasywnej a drugi z kolei jest napędem a w dodatku te 3 otwory różnej średnicy to są 3 bass reflexy każdy strojony na inną częstotliwość przez co ta "kolumna" daje taki "hiper mega basior" że drzwi wyrywa razem z futrynami ze ścian ;)
  • #162 1071930
    Kwaczor

Ten akurat zestaw tonsila widziałem w bardzo różnych konfiguracjach. Basowy ATEX, membrana bierna tonsil. Ostatecznie udało się skompletować oryginalny skład. Niestety kolumny sa wielkie i nieporęczne więc poszły w końcu do ludzi.
    Konto firmowe:
  • #163 1076019
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Toż ten alphardo altus woła o pomstę do nieba!!!!! :(
  • #164 1076751
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Kolego Nap5ter ta kolumna to jest legendarna Zg 40 C Tonsila! tych kolumienek nawet nie wypada nic przerabiać bo one mają dzwięk nieskazitelny za sprawą dobrej zwrotnicy i membrany pasywnej :)
  • #165 1076782
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Ale Alphard tu tylko psuje jej urok!!!
  • #166 1076798
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Niee skąd :) przecież ta kolumna to jest najnowszy wymysł polskich inżynierów którzy chcieli udowodnić że kolumienka może być piękna i ślicznie grać :sm30:
  • #167 1076841
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    jakby nie patrzeć to do tego służy forum...
    czy ktos posiada schemat zwrotki zg c-40?
    bądź zdjęcie zwrotki które umożliwiało by ponowne połaczenie jej w prawidłowy sposób.mam takie kolumienki i chcę przywrócic im oryginalność także po/.d względem brzmienia(koles troche namieszał w nich).
  • #169 1076885
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    dzięki!!
    szukałem tego tematu ale jakoś nie mogłem znależć...
    widocznie żle szukałem i tyle
    zaraz zagadam do niego na pw
  • #170 1078621
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Mi ten niebieski do brązu kolorystycznie nie pasi, sorki za moje uwagi ale dla mnie tonsilk to tonsil.
  • #171 1078706
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Oczywiście że nie pasi bo te alphardy to ewentualnie się do zamontowania w wiaderku nadają :) a nie w pożądnych tonsilowskich kolumnach! toż to istne barbażyństwo zamontować takie "cuś" do takich kolumn!
  • #172 1078715
    angelo18
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Kurde o czym wy tu mowicie Temat zwiazany z sentymentem do Tonsilowskich kolumienem a tu takie tuningi Jednym slowem brzydactwo Osobiscie z wygladu wole swoje altuski chociaz dolne brzmienie ma wiele do zyczenia Mam nadzieje ze rozwiaze to subik ktory wlasnie robie
    Porownanie Alphard a Tonsil jest nie na miejscu
  • #173 1078728
    Nap5teR
    Poziom 20  
    Toż to powinieneś kolego banasiewicz w dziale na wesoło umieścić :D
  • #174 1078742
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Tuningi powiadasz? żeby ten tuning chociarz miał na celu jakąkolwiek poprawę dzwięku a tu nic! wręcz przeciwnie! nie dość że wstawianie alpharda zamiast tonsila to zbrodnia ale wstawianie drugiego alpharda zamiast membrany biernej to już woła o pomstę do nieba!
  • #175 1080560
    Nap5teR
    Poziom 20  
    alphardy to nie tuning tylko crash test chyba...:(
  • #176 1080624
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    W 100% zgodzę się ze zdaniem kolegi angelo18
    Cytat:
    Kurde o czym wy tu mowicie Temat zwiazany z sentymentem do Tonsilowskich kolumienem a tu takie tuningi Jednym slowem brzydactwo
    gdyż to jest temacik właśnie o kolumnach tonsila a nie jakiś "magicznych" przeróbkach tychże kolumn :) przecież jak się na pierwszy rzut oka spojrzy na tą kolumne to już widzi się że coś jest nie tak... :crazyeyes:
  • #177 1080643
    Nap5teR
    Poziom 20  
    A jeszcze ten rażący niebieski daje po oczach i odstaje kolorystycznie od kolumny i do tego alphard!!! nie to nie przejdzie.
  • #178 1081305
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Dobrze starczy naśmiewania się z tego "tjuninga" ;) powróćmy do naszych oryginalnych kolumienek z oryginalnymi głośnikami.I tak zadam wam wszystkim pytanie jak ktoś ma te kolumienki (foto) to niech sie wypowie czy jest z nich zadowolony czy nie i czy dzwięk mu się podoba :) sam jestem posiadaczem takich kolumienek (oczywiście nie tych z foto bo ja niemógłbym patrzeć na chociaż 1 wgniecioną kopółkę już nie mówiąc o resorku sypiącym się :P ) i powiem szczerze że kolumienki super! jak trzeba przywatować to żadnego problemu mogą nagłośnić nawet duże mieszkanie,nie jest też problemem ciche słuchanie muzyki i tu ich detaliczność wychodzi na jaw :)
    Załączniki:
    • Altus 110 – czy warto wymienić na Polaris? Opinie o polskich kolumnach głośnikowych mildton.jpg (47.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #179 1081981
    Kwaczor

To chyba mildtony tak?

Byłem z nich bardzo zadowolony, chociaz krótko. brak kasy wymusił sprzedaż. Podobnie jak później altonów. Poprawki jakie w nich wprowadziłem:

W moim egzemplarzu wełna odpadła od ściany i spadła na dół kolumny. Przytkała wtedy wydechy. Część wełny wyrzuciłem, resztę rozłożyłem równomiernie na ścianach i przykleiłem. Oczywiście obowiązkowa wymiania kabli i było zupełnie dobrze. Pozdrawiam wszystkich
    Konto firmowe:
  • #180 1082392
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Tak jest :) ja wyłożyłem scianki gąbką grubości 5 cm i już mi nic nie spada i nie zatyka "basiorów refleksiorów" :) kabelki również wymieniłem bo te co były to bardzo cienkie niestety...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wymiany polskich kolumn głośnikowych Altus 110 na nowsze modele, m.in. Polaris, oraz opinii o polskich zestawach Tonsila. Altusy są oceniane jako solidne, o charakterystycznym estradowym brzmieniu z wysoką efektywnością, lecz z dudniącym basem i syczącym sopranem w modelach z tubowymi wysokotonowcami (GDWT). Wiele osób podkreśla, że Altusy, zwłaszcza modele 140 i 300, nadal dobrze sprawdzają się na imprezach i w pomieszczeniach o odpowiedniej akustyce, choć do domowego słuchania niektórzy polecają korekcję dźwięku lub wymianę głośników wysokotonowych na kopułkowe (GDWK), które oferują czystszy sopran. Wymieniane są także inne polskie modele Tonsila, takie jak Mildtony, Altony, Space 86, Disco 90, ZgC-50-8-44, a także Eltrony i Soundfindery, które mają różne cechy brzmieniowe i zastosowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z regeneracją głośników, modyfikacjami zwrotnic i wytłumienia, a także problemami z rezonansami i starzeniem się materiałów. Altusy są postrzegane jako kultowe, trwałe i cenione kolekcjonersko, mimo że ich konstrukcja i parametry techniczne nie są idealne według współczesnych standardów. Dyskusja obejmuje także kwestie techniczne dotyczące zwrotnic, efektywności, bas-refleksów, oraz porównania do zagranicznych marek i nowoczesnych konstrukcji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA