Chciałbym się dowiedzieć, czy założenie anteny od cb radia samochodwego do cb radia stacjonarnego będzie skuteczne i czy będzie wypełniało swoje zadanie.
Możan ją zastosować, ale praktycznie polecam to jedynie w przypadku gdy nie możesz postawić anteny stacjonarnej (ja tak kiedyś miałem - administaracja nie wyrażała zgody i ściągała mi antenę bazową - ratowałem się DV-ką na dachu i nawet to szło. Była dobrze wystrojona i miała dobrą "masę" więc nie powodowałą problemów z sąsiadami a mieszkam w dużym budynku).
Pozdrawiam.
A jakie osiągi przy takim rozwiązaniu można uzyskac??? Bo ja do tej pory uzywałem cb tylko w samochodzie wiec nie było problemu z anteną, ale teraz chciałbym stacje przeniesc do mieszkania. Posiadam antenę samochodową CTF, wygląda dokładnie tak samo jak te LEMM długosci chyba 150 cm. Jak w takim przypadku rozwiązać kwestię przeciwwag i na co można liczyc przy takim rozwiązaniu????
PS. Posiadam też sam bat od anteny cb (wygląda na antene bazową) Jest wykonany z włókna szklanego czy węglowego i ma długość około 180 cm, a na dole jest nagwintowany na śrubę M6. Jak to zmontować aby po podłączeniu i próbie nadawania nie strzeliła mi końcówka w radiu????
Antena samochodowa nie zastąpi anteny stacjonarnej. Zastosowanie na dachu anteny przewoznej jest rozwiązaniem z zasady tymczasowym, na dłuższą mete nie jest to praktyczne.