Ten efekt z tym zanikiem sygnału powyżej 1550Mhz może jest związany z ustawieniami w plikach dll. Podobny efekt miałem na tunerach z FC0013 jeśli chodzi o odbiór 1090Mhz. W programie SDRSharp tuner czasem się wieszał i nie odbierał sygnału nawet na 2 wzmacniaczach FP6L, a w programie RTL1090Beta3 na antenie i jednym wzmacniaczu odbierałem samoloty w promieniu do 200km. Tylko był jeden myk trzeba było włączyć i wyłączyć RTLAGC i TUNERAGC jeśli się tego nie zrobiło to odbiór był kiepski do około 30km. Tak wyglądało ,że tuner musiał się wzbudzić żeby coś odbierać. Co do satelit to na 1537.100Mhz są nadawane wiadomości. Ja jeszcze zauważyłem taki bajer, że jak kręcę anteną wokół jej osi to sygnał się zmienia raz jest mocniejszy, a raz słabszy. Sygnał z prawie nieodbieralnego robi się bardzo mocny. A masz może tuner na układzie E4000? Może by go sprawdził czy odbiera tam sygnał, powinien pracować do 2200Mhz. Miałem ochotę zaopatrzyć się w taki gdyby tylko coś odbierał, bo słyszałem że ma słabszą czułość. Ja znowu używam do odbioru pasma L wzmacniacza FP6L. Mógłbyś zamieścić fotkę tego swojego wzmacniacza albo podać jego nazwę, może byłby lepszy od tego mojego FP6L. Swego czasu czytałem o jakimś tunerze na 2400Mhz do kamer monitoringu, potem widziałem na Youtube filmik jak ktoś się chwalił zestawem tunerów i tam był taki szukałem na necie coś podobnego ale nie mogę znaleźć. Może ktoś ma namiary na taki sprzęt. Tam też jest dużo ciekawych sygnałów sat i nie tylko.