logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

eugon 23 Wrz 2012 19:57 20769 26
REKLAMA
  • Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Witam

Tak jak zapowiedziałem wcześniej, przedstawiam wytrawiarkę do płytek PCB. Wspominając w wcześniejszym projekcie,
    że miejsca mało i nie ma gdzie trawić płytek, a także same trawienie w pojemnikach, i mieszanie ręcznie całego
    roztworu już mi się znudziło, więc postanowiłem ułatwić swoje życie i zrobić wytrawiarkę.

Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Wymiary akwarium (34x300x200). Akwarium zostało pocięte za piwo u szklarza, a w domu już sam posklejałem
    sylikonem sanitarnym i nawet w miarę wyszło estetycznie.

Roztwór do temperatury 45-47stopni podgrzewa grzałka o mocy 90W, zajmuje jej to około 15-20minut.
    Za ruch roztworu odpowiada napowietrzacz akwariowy, a bąbelki wytwarzane przez kurtynę napowietrzającą.
    Oczywiście jeszcze został dodany zaworek zwrotny, zapobiegający zassanie roztworu po wyłączeniu napowietrzacza.
    Rurka i kabelek od grzałki zostały poprowadzone górą przez dwie aluminiowe rurki, które zostały przyklejone do
    obudowy. Jeszcze muszę zrobić jakiś koszyczek do płytek z dekielkiem jako uzupełnienie całości.
    Co do obudowy całość zrobiona z płyt meblowych(odzysk), trochę sklejki i oklejona tapetą samoprzylepną.

Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Termostat elektroniczny schemat i płytka PCB niżej. (Płytka zrobiona w ExpressPCB)
    Układ zasila zasilacz 12V, wyciągnięty z jakieś ładowarki o wydajności prądowej 200mA.

Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCBWytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Wykaz elementów:
    IC1 - LM35 (czujnik temp.)
    IC2 - TL431
    IC3 - LM358
    LED1 - 3mm or 5mm LED
    Q1 - BC327
    D1, D2 - 1N4148
    D3, D4 - 1N400x (x=2,,,,.7)
    ZD1 - Zener diode, 13V
    VR1 - 2.2K
    R1 - 10K
    R2 - 4.7M (odpowiada za szerokość pętli histerezy)
    R3 - 1.2K
    R4 - 1K
    R5 - 1K
    R6 - 33ohm
    C1 - 100nF
    C2 - 470uF/16V
    Przekaźniki na 12V, Płytkę możesz se przerobić pod dwa takie same przekaźniki, ja akurat miałem pod ręką dwa różne.

Sam czujnik(lm35) przykleiłem do akwarium.

Zastosowałem dwa przełączniki hebelkowe na łatwość montażu. Niżej pokazane od czego są kontrolki.

Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Niżej kilka fotek z procesu trawienia, i krótki filmik.
    Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB
    Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB Wytrawiarka do płytek drukowanych PCB

Kosztorys:
    Grzałka - 13zł
    Cały termostat - około 5zł
    Napowietrzacz - 10zł
    Kurtyna napowietrzająca - 8zł
    Rurki,wężyk,zaworek,przełączniki - 7zł
    Akwarium(piwo+silikon) - 9zł

Całość w okolicach 55zł

Niżej plik do projektu .pcb
    Załączniki:
    • Termostat.rar (12.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    eugon
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: automatyka i metrologia
    eugon napisał 77 postów o ocenie 346. Mieszka w mieście Ruda Śląska. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11341623
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Dno jest podwójne (tak wygląda na fotkach) czy pojedyncze (rysunek) ?
  • #3 11341788
    eugon
    Poziom 12  
    Ocena: 346
    arekm napisał:
    Dno jest podwójne (tak wygląda na fotkach) czy pojedyncze (rysunek) ?

Pojedyncze
  • REKLAMA
  • #4 11342361
    indianka
    Poziom 16  
    Ocena: 132
    Witam.Wytrawiarka fajna, mam pytanie dotyczące tego gdzie kupiłeś zaworek zwrotny i jaki to typ jeżeli możesz podać bliższe szczegóły. Druga sprawa to ta kurtyna napowietrzająca - gdzie ją można dostać bo w mojej wytrawiarce napowietrzanie odbywa się przez nawierconą rurkę plastikową i mam taką tendencję, że najwięcej powietrza wylatuje na środku a najmniej po zaślepionej części rurki. Poza tym u Ciebie lecą dużo drobniejsze bąbelki niż w moim prototypie. Pozdrawiam.
  • #5 11342403
    garlinski
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam - urządzenie wykonane bardzo estetycznie, jednak 2 rzeczy nie dają mi spokoju:

1. Grzałka zanurzona w całości w roztworze - widziałem już takie rozwiązanie w kilku konstrukcjach, jednak nadal nie jestem do końca przekonany o bezpieczeństwie tego rozwiązania (bez użycia transformatora separacyjnego),

2. Nie wiem, jak w twoim przypadku, ale z autopsji trzymanie roztworu cały czas w wytrawiarce w przeciągu półtora roku, spowodowało już dwukrotnie rozklejenie elementów naczynia (najpierw kleju użytego przez szklarza, następnie bezbarwnego silikonu sanitarnego) i szukam naczynia o podobnych wymiarach, jednak wykonanego jako 1 element.

Czujnik przyklejony od strony zewnętrznej wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Pomijając większą bezwładność w odczycie temp., znika problem z zabezpieczeniem przed dostaniem się roztworu.
  • #6 11342407
    trippo1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    A jakim klejem poprzyklejałeś przewody i rurki?? Sam czujnik temperatury został przyklejony na gorący klej?? To chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Już wiele razy było poruszane to na forum.
  • #7 11342473
    eugon
    Poziom 12  
    indianka napisał:
    Witam.Wytrawiarka fajna, mam pytanie dotyczące tego gdzie kupiłeś zaworek zwrotny i jaki to typ jeżeli możesz podać bliższe szczegóły. Druga sprawa to ta kurtyna napowietrzająca - gdzie ją można dostać bo w mojej wytrawiarce napowietrzanie odbywa się przez nawierconą rurkę plastikową i mam taką tendencję, że najwięcej powietrza wylatuje na środku a najmniej po zaślepionej części rurki. Poza tym u Ciebie lecą dużo drobniejsze bąbelki niż w moim prototypie. Pozdrawiam.

Wszystkie elementy, zaworek,kurtyna,rurki,itd. kupiłem w sklepie akwarystycznym. Co do zaworka jest on najzwyklejszy w świecie. Ale wszystkie te elementy dostaniesz kupić w znanym serwisie aukcyjnym:
    Nawet na nie których aukcjach kurtyna i zaworek są sprzedawane razem.

garlinski napisał:
    Witam - urządzenie wykonane bardzo estetycznie, jednak 2 rzeczy nie dają mi spokoju:
    1. Grzałka zanurzona w całości w roztworze - widziałem już takie rozwiązanie w kilku konstrukcjach, jednak nadal nie jestem do końca przekonany o bezpieczeństwie tego rozwiązania (bez użycia transformatora separacyjnego),
    2. Nie wiem, jak w twoim przypadku, ale z autopsji trzymanie roztworu cały czas w wytrawiarce w przeciągu półtora roku, spowodowało już dwukrotnie rozklejenie elementów naczynia (najpierw kleju użytego przez szklarza, następnie bezbarwnego silikonu sanitarnego) i szukam naczynia o podobnych wymiarach, jednak wykonanego jako 1 element.
    Czujnik przyklejony od strony zewnętrznej wydaje się być dobrym rozwiązaniem. Pomijając większą bezwładność w odczycie temp., znika problem z zabezpieczeniem przed dostaniem się roztworu.

Co do pierwszego pytania, te grzałki są przeznaczone do takiej pracy w akwarium i nie trzeba stosować żadnego zabezpieczenia.
    A roztworu nie trzymam w akwarium, tylko go przelewam do plastikowego zamykanego pojemnika.

trippo1 napisał:
    A jakim klejem poprzyklejałeś przewody i rurki?? Sam czujnik temperatury został przyklejony na gorący klej?? To chyba nie jest najlepsze rozwiązanie. Już wiele razy było poruszane to na forum.

Rurki i przewody nie są klejone, Brak potrzeby klejenia.
    Na razie przyklejony na gorący klej, jak odpadnie to potem pomyślę, najwyżej przykleję go na silikon.
  • #9 11342515
    eugon
    Poziom 12  
    krzysztofh napisał:
    Czy układ ma jakąś założoną pętlę histerezy?

W wykazie elementów napisłem:

Wykaz elementów:
  • #10 11342522
    xixin
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Stałe napowietrzanie znacznie chłodzi roztwór, lepiej wykorzystać pracę przerywaną
  • #11 11342556
    squeze
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Coś mi nie gra w opisie.
    LM358 to nie czujnik temp. ale wzmacniacz operacyjny M35 to chyba powinien być LM35 (czujnik temp.). Poza tym wzmacniacze operacyjne są dwa? (A1 i A2) na schemacie.
  • REKLAMA
  • #12 11342579
    eugon
    Poziom 12  
    squeze napisał:
    Coś mi nie gra w opisie.
    LM358 to nie czujnik temp. ale wzmacniacz operacyjny M35 to chyba powinien być LM35 (czujnik temp.). Poza tym wzmacniacze operacyjne są dwa? (A1 i A2) na schemacie.

Dzięki za wychwycenie błędu.
    LM35-czujnik
    LM358-wzm.op. (A1 i A2 wynika z jego struktury jest on podwójnym wzmacniaczem)
  • REKLAMA
  • #13 11342677
    arekm
    Poziom 16  
    Ocena: 71
    Do przytrzymywania grzałki, napowietrzacza czy kabli można kupić przyssawki w sklepie akwarystycznym. Gdyby nie trzymały to dodatkowo je przykleić.

garlinski napisał:

Też się tego obawiam.

Z jednolitego materiału będzie problem. blyskplexi.com jest w stanie zrobić taki pojemnik (35x30x3cm) z plexi o grubości 3mm (65PLN netto), 5mm (75PLN netto) czy 6mm (85PLN netto). Niestety technologia tutaj również wymaga klejenia tj. pojemnik jest gięty + 2 boki przyklejają. Drogo ale zamierzam spróbować (choć jeszcze nie wiem ile mm plexi brać).
  • #14 11342738
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    ja też skleiłem taki pojemnik z pleksi klejem do klejenia pleksi i pcv i trzymam wytrawiacz cały czas już rok i ani jednego przecieku .Koledze arekm radzę wybrać 3mm ja mam 4mm ale jest niepotrzebnie gruba
  • #15 11342762
    maly_elektronik
    Poziom 23  
    Ocena: 5
    Ta kurtyna powietrzna którą zastosował kolega nie jest zbyt dobra ze względu na to iż wewnątrz posiada metalowy drucik/rurkę która z czasem zacznie się trawić wraz z pcb :D
  • #17 11343216
    krzysztofh
    Poziom 29  
    Ocena: 937
    eugon napisał:
    krzysztofh napisał:
    Czy układ ma jakąś założoną pętlę histerezy?

W wykazie elementów napisłem:

Wykaz elementów:

Na schemacie jest oznaczenie "temp set", co w mnie jest bardziej zgodne z prawdą, czyli ustawienie temperatury wymaganej, co nie ma związku z pętlą histerezy.
    Popraw mnie jeżeli się mylę, ale analizując schemat raczej o to chodzi.
  • #18 11344264
    superhiro2
    Poziom 15  
    eugon napisał:
    Układ zasila zasilacz 12V, wyciągnięty z jakieś ładowarki o wydajności prądowej 200mA.

eugon napisał:
    Roztwór do temperatury 45-47stopni podgrzewa grzałka o mocy 90W, zajmuje jej to około 15-20minut.

Czyli jak dobrze zrozumiałem i przeliczyłem. To grzałka zasilana z 230V i pompka pewnie też(choc tu nie wiem). To jeszcze nikt się nie doczepił do ścieżek! Ludzie! Czy nie widzicie 230V oblane masą? Właśnie po to są przekaźniki takie duże żeby zrobic izolacje, a nie dawac mase wokoło. Tobie nic nie będzie ale komuś może stac się krzywda. Woda + prąd + 230V = co? no właśnie.

A projekt fajny tylko nie wiem jak z bezwładnością?(chyba gdzieś doczytalem ze czujnik na zewnątrz) Jak masz termometr szklany to sprawdz na maksymalnej. Ile trawisz płytek na tydzień? Polecam dolewac tak co 3 - 4 tygodnie trochę wody bo roztwór paruje.
  • #19 11345818
    mariaszek
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam. A mnie zastanawia ile trzeba wytrawiacza wlać aby wytrawić typową płytkę 10x10 cm.
  • #20 11346148
    vwpassat
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    nie martwcie się o kurtynę ja trzymam w kwasie cały czas przez rok i nic się nie dzieję
  • #21 11346301
    offca358
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    indianka napisał:
    Druga sprawa to ta kurtyna napowietrzająca - gdzie ją można dostać bo w mojej wytrawiarce napowietrzanie odbywa się przez nawierconą rurkę plastikową i mam taką tendencję, że najwięcej powietrza wylatuje na środku a najmniej po zaślepionej części rurki.

Żeby w kurtynie bąbelki wychodziły w równym stopniu na całej długości wężyka, trzeba wiercić otwory o wzrastającej średnicy (im bliżej zaślepki, tym większa średnica)
    OT. Czyżby prezentowana płytka w wytrawiaczu, to płytka do twojego laminatora?:):)
  • #22 11347511
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1055
    Plexe najlepiej kleić chlorkiem metylenu, lub dedykowanym klejem, jeśli tnie się tarczą diamentową i powierzchnia po tym jest minimalnie nierówna, to trzeba po klejeniu silikonem to poprawić.

Fajne płytki wychodzą na chlorku żelaza, trzeba go dużo rozpuścić (proporcje są gdzieś na forum), ale kilka płytek na jednym roztworze można załatwić, musi być tylko dobrym tonerem wydrukowane, bo na "wyblakłym tonerze" występują podtrawienia, jeśli toner jest ok, to płytki da się dość fajne zrobić.
    No i da się bez grzania coś wytrawić, natomiast nadsiarczanem sodu bez grzania niezbyt przyjemnie się trawi, a jeśli taki nadsiarczan będzie długo trawił to też podtrawienia są, choć to chyba od tonera jest bardzo uzależnione.

Swoja drogą, drukarki ograniczają ilość tonera na kartkę?
    Bo czasem tak wydrukuje, że nie wygląda to zbyt fajnie.
  • #23 11350201
    gavron04
    Poziom 21  
    Ocena: 138
    elektryku5 odnośnie drukarki. Ja mam HP 1018 i w ustawieniach mogę ustawić 'gęstość wydruku' :).
  • #24 11350605
    Nifir
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Hej, bardzo ładna wytrawiarka. Nie podoba mi się tylko ta śruba mocująca przedni panel. Mogła być mniej widoczna, lub zaslepiona.
    Kilka wytrawiarek tego typu widziałem już na forum, dlaczego zdecydowałeś się na wytrawianie poprzez napowietrzanie, a nie poprzez natrysk?
  • #25 11350988
    trippo1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Czy kurtyna powietrzna która została zakupiona została jakoś zmodyfikowana czy jest oryginalna?? Ponieważ ja również zakupiłem taką kurtynę i niestety żadna pompka nie chce mi jej uciągnąć. A jak dmuchnę w wlot powietrza to fakt lecą bąbelki ale prędzej idzie płuca wypluć...
  • #26 11352778
    przemek_a1
    Poziom 17  
    Ocena: 42
    Nifir napisał:
    Hej, bardzo ładna wytrawiarka. Nie podoba mi się tylko ta śruba mocująca przedni panel. Mogła być mniej widoczna, lub zaslepiona.
    Kilka wytrawiarek tego typu widziałem już na forum, dlaczego zdecydowałeś się na wytrawianie poprzez napowietrzanie, a nie poprzez natrysk?

A może by tak wykorzystać do tego celu ultradźwięki..?
    Do czyszczenia nadają się idealnie...
  • #27 11354136
    eugon
    Poziom 12  
    trippo1 napisał:
    Czy kurtyna powietrzna która została zakupiona została jakoś zmodyfikowana czy jest oryginalna?? Ponieważ ja również zakupiłem taką kurtynę i niestety żadna pompka nie chce mi jej uciągnąć. A jak dmuchnę w wlot powietrza to fakt lecą bąbelki ale prędzej idzie płuca wypluć...

Bez modyfikacji. A czy nie masz zbyt mocno zgiętej swojej kurtyny?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji przedstawiono konstrukcję wytrawiarki do płytek PCB, która została zbudowana z akwarium o wymiarach 34x300x200 mm. Użytkownik podzielił się zdjęciami oraz informacjami na temat użytych materiałów, takich jak silikon sanitarny do klejenia. Pojawiły się pytania dotyczące elementów konstrukcji, takich jak zaworek zwrotny i kurtyna napowietrzająca, a także obawy o bezpieczeństwo grzałki zanurzonej w roztworze. Uczestnicy dyskusji wymieniali się doświadczeniami na temat trwałości materiałów, efektywności napowietrzania oraz problemów z krystalizacją roztworu. Wskazano również na konieczność stosowania odpowiednich proporcji chemikaliów do trawienia oraz na znaczenie jakości tonera w procesie drukowania płytek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA