Witam
Tak jak zapowiedziałem wcześniej, przedstawiam wytrawiarkę do płytek PCB. Wspominając w wcześniejszym projekcie,
że miejsca mało i nie ma gdzie trawić płytek, a także same trawienie w pojemnikach, i mieszanie ręcznie całego
roztworu już mi się znudziło, więc postanowiłem ułatwić swoje życie i zrobić wytrawiarkę.
Wymiary akwarium (34x300x200). Akwarium zostało pocięte za piwo u szklarza, a w domu już sam posklejałem
sylikonem sanitarnym i nawet w miarę wyszło estetycznie.
Roztwór do temperatury 45-47stopni podgrzewa grzałka o mocy 90W, zajmuje jej to około 15-20minut.
Za ruch roztworu odpowiada napowietrzacz akwariowy, a bąbelki wytwarzane przez kurtynę napowietrzającą.
Oczywiście jeszcze został dodany zaworek zwrotny, zapobiegający zassanie roztworu po wyłączeniu napowietrzacza.
Rurka i kabelek od grzałki zostały poprowadzone górą przez dwie aluminiowe rurki, które zostały przyklejone do
obudowy. Jeszcze muszę zrobić jakiś koszyczek do płytek z dekielkiem jako uzupełnienie całości.
Co do obudowy całość zrobiona z płyt meblowych(odzysk), trochę sklejki i oklejona tapetą samoprzylepną.
Termostat elektroniczny schemat i płytka PCB niżej. (Płytka zrobiona w ExpressPCB)
Układ zasila zasilacz 12V, wyciągnięty z jakieś ładowarki o wydajności prądowej 200mA.
Wykaz elementów:
IC1 - LM35 (czujnik temp.)
IC2 - TL431
IC3 - LM358
LED1 - 3mm or 5mm LED
Q1 - BC327
D1, D2 - 1N4148
D3, D4 - 1N400x (x=2,,,,.7)
ZD1 - Zener diode, 13V
VR1 - 2.2K
R1 - 10K
R2 - 4.7M (odpowiada za szerokość pętli histerezy)
R3 - 1.2K
R4 - 1K
R5 - 1K
R6 - 33ohm
C1 - 100nF
C2 - 470uF/16V
Przekaźniki na 12V, Płytkę możesz se przerobić pod dwa takie same przekaźniki, ja akurat miałem pod ręką dwa różne.
Sam czujnik(lm35) przykleiłem do akwarium.
Zastosowałem dwa przełączniki hebelkowe na łatwość montażu. Niżej pokazane od czego są kontrolki.
Niżej kilka fotek z procesu trawienia, i krótki filmik.
Kosztorys:
Grzałka - 13zł
Cały termostat - około 5zł
Napowietrzacz - 10zł
Kurtyna napowietrzająca - 8zł
Rurki,wężyk,zaworek,przełączniki - 7zł
Akwarium(piwo+silikon) - 9zł
Całość w okolicach 55zł
Niżej plik do projektu .pcb
Fajne? Ranking DIY