logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowa konstrukcja subwoofera

BoA_2005 30 Sty 2013 12:38 4623 5
REKLAMA
  • Z uwagi na niedosyt impulsu oraz brak skarg sąsiadów postanowiłem wzmocnić mój zestaw o dodatkową skrzynię :). Po wielu dniach przemyśleń i poszukiwań odpowiedniego sprzętu (stosunek cena/jakość) wybór padł na nowy przetwornik marki STX model W.STX.12.2.500.4.F.S.
    Wpadłem na ciekawy pomysł "wbudowania" głośnika w biurko co miało dać pożądany efekt dla siedzącego przy nim słuchacza. Zdecydowałem się też na obudowę bass-reflex z otworem szczelinowym, z uwagi na "świsty powietrza" w okrągłych BR.
    Budowa
    Skrzynia (płyta wiórowa 18mm) skręcona została z każdej strony mnóstwem długich wkrętów oraz posiada liczne wzmocnienia ścian wewnętrznych. Uszczelniana vicolem oraz sylikonem elastycznym do drewna. Po odliczeniu wszystkiego wyszło jakieś 60 litrów netto. Wiem, że trochę za dużo. Jakoś to przeżyję.
    Strojenie
    Subwoofer został zestrojony na taką częstotliwość, którą w moim pokoju czuć najmocniej, za wzór posłużył mi mój stary GDN 27 150. Wyszło coś około 44hz (nie pamiętam dokładnie). Niższe strojenie nie miało sensu w pokoju 12m2.
    Napęd
    Za napęd służy wzmacniacz panelowy matronixa (najwyższy model). Bez problemu potrafi wysterować głośnik.
    Odsłuch
    Po złożeniu wszystkiego do kupy i podłączeniu, wydobył się dźwięk...
    Spodziewałem się efektu podobnego jak w GDN 27 150 (miękki bass), jednak to co usłyszałem, nie było tym co chciałem osiągnąć. Dźwięk był dudniący i to był bardziej łomot niż bass, co więcej z głośnika zaczął wydobywać się nieprzyjemny zapach palenia. Może się męczy zbyt dużym wysterowaniem? Zawieszenie w porównaniu do GDN 27 150 chodziło bardzo ciężko.
    Sub grał sobie tak kilka dni i teraz muszę stwierdzić, że gra coraz lepiej. Już nie czuć paleniem, a sam dźwięk nabrał jakiejś barwy. W tej chwili nasuwa mi się jedna myśl - głośnik musi się wygrzać. I właśnie dopiero teraz jestem "w miarę zadowolony" z dźwięku tego przetwornika.
    Podsumowanie
    Głośnik gra w zestawie z drugim subem GDN 27 150, oraz kolumnami Sony w pokoju 12m2 !! Nadaje się to raczej do prostych bitów, gdzie bas pełni funkcję rytmiczną. Audiofila mogła by rozboleć głowa ;d
    Konstrukcja kosztowała mnie 125zł za głośnik (resztę miałem na stanie).

Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera Nietypowa konstrukcja subwoofera

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    BoA_2005
    Poziom 16  
    BoA_2005 napisał 316 postów o ocenie 27, pomógł 14 razy. Mieszka w mieście Lidzbark Warmiński. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 11863439
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Czołem

niewiem czy w pełni słuszne jest ustawienie nowego subwoofera, czy oby na pewno daje to właściwe wrażenia w miejscu przy biurku, tam i tak będzie słychać falę odbitą od podłogi ściany etc, efektywniej i jakościowo lepiej chyba sprawuje się poprzednia kolumna w rogu pokoju.
    Sztywne połączenie z biurkiem będzie dawało spore wibracje i efekt że całe biurko będzie 'grać'.

Generalnie fajnie że kombinujesz, widać po zdjęciach że jest tego nieco.
    Estetycznie też widać że nieco lepiej jak poprzednie.

Te Harnasie mogłeś sprzątnąć ;)
  • REKLAMA
  • #3 11863446
    campa7
    Poziom 10  
    Witam

Widzę szybę plexi z monitora, nie myślałeś na wygrawerowaniu na niej czegoś i podświetleniu ledami ?
    Trochę mało estetycznie zrobione pudła ( ja osobiście zrobiłbym drewniane).
    Moim zdaniem lepiej byłoby posklejać drewnianymi kołkami albo chociaż zamienić na wkręty do mebli z plastikowymi zatyczkami a boki po oklejać listwą ozdobną.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 11864121
    nitros66
    Poziom 26  
    Ocena: 39
    BoA_2005 napisał:

Sub grał sobie tak kilka dni i teraz muszę stwierdzić, że gra coraz lepiej. Już nie czuć paleniem, a sam dźwięk nabrał jakiejś barwy. W tej chwili nasuwa mi się jedna myśl - głośnik musi się wygrzać. I właśnie dopiero teraz jestem "w miarę zadowolony" z dźwięku tego przetwornika.

Zmieniałeś coś w wygłuszeniu/strojeniu obudowy i filtrach przez te kilka dni? Jesli nie to wątpie żeby subwoofer który przy pierwszym odsłuchu zagral fatalnie tak sam z siebie zaczął grać dobrze. Jedyne co się zmieniło to Twoje odczucia - autosugestia i przyzwyczajenie do tego brzmienia :) A tak poza tym pomysł bardzo oryginalny. Pozdrawiam,
    nitros66
  • REKLAMA
  • #5 11864140
    Lechito
    Poziom 13  
    Ocena: 116
    Co do materiału to polecam płytę MDF do tego klej typu RAKOL wkręty, trochę szpachli obrobienie kantów/brzegów frezarką ręczną i malowanie czarną farbą nitro. Jeśli chcemy uzyskać gładką powierzchnię należy to malować wałkiem lub kompresorem, malując pędzlem wychodzi faktura przypominająca małe podłużne prążki. Efekt dużo lepszy a koszta rosną max o 30zł.
  • #6 11867413
    BoA_2005
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Załączyłem jeszcze zdjęcia z budowy.

Nevon - To prawda, subwoofer w rogu pokoju gra przyjemniej od nowego, ale i tak nie narzekam, miało być głośno - jest głośno. No harnasie mogłem... ale spieszyło mi się troche ;p

Campa7 - Zbyt dużo kombinowania, ja wolę tradycyjne wkręty ;p Zawsze jeszcze można zaszpachlować i okleić fornirem, ale jakoś nigdy nie miałem weny na takie zabawy. Nad upiększeniem wzmacniacza się zastanowię, jednak podświetlenie odpada. Jest mi to całkowicie zbędne. I na jakości dźwięku nie zyskam, a to jest dla mnie ważniejsze.

nitros66 - Na pewno coś w tym jest, niemniej jednak głośnik przestał się "palić" a węch mam dobry, więc może i dźwięk się trochę zmienił?

Lechito - Ciekawe rozwiązanie. Może w przyszłości coś takiego zrobię, póki co nie mam narzędzi a basu w pokoju na razie wystarczy ;d. Szukałem kiedyś płyt MDF ale nigdzie nie mogłem znaleźć.
REKLAMA