logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CD4053 w układzie bypass do gitary - czy zniekształca dźwięk?

Scubzik 26 Lut 2005 21:25 4339 10
REKLAMA
  • #1 1268960
    Scubzik
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam..Problem jest taki..Buduję ikład typy Baypass do gitary (a właściwie do efektów) Mam pytanie: Mam zamiar zrealizować ten pomysł na układzie cd4053 sterowanym układem cd4017..Czy sygnał Audio nie ulegnie zniekształceniu przy wykorzystaniu cd4053..czy nie będzie słychać trzasków przy przełączaniu i czy w jakikolwiek sposób da radę zastosować to bez pogorszenia jakości (Dodam że sygnał nie ma za dużej wartości i wzmocnienie go na ampie gitarowym uwydatnia wszelkie zniekształcenia i zakłócenia)
  • REKLAMA
  • #2 1269376
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Sygnały audio muszą mieć składową stałą najlepiej na poziomie połowy napięcia zasilania CMOS-a. Wtedy unikniesz zniekształceń.
  • REKLAMA
  • #3 1269970
    Scubzik
    Poziom 14  
    Oki...ale jeśli chcę sterować sygnałem po A)Bezpośrednio z gitary (między gitarą a pierwszym efektem)To ma być baypass ograniczający sygnał... taki prosty Volume pedal z dwoma pozycjami) Drugi układ taki sam jeno za wszystkimi efektami!! Wię hmm jak to mogłoby być???
  • REKLAMA
  • #4 1299933
    kamyczek
    Poziom 38  
    Ocena: 569
    4053 to analogowy przełącznik wiec sie da bez kłopotu kwestia sterowania trzaski raczej brak , sprawdź tylko jak go zasilić żeby miał możliwość przenoszenia sygnału +-
    wszystko w aplokacji 4053
  • REKLAMA
  • #5 1301915
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278
    Takie scalaki były stosowane w kluczach przełączających sygnałów foni stereo w OTVC Trilux
  • #6 1302111
    Lukkrak
    Poziom 15  
    Witam... Nie tylko w Triluxach... ja spotkałem ta kostke (włąściwie jej odmiany) w różnych sprzetach... Będzie to chulało jak mówisz, tylko nalezy ją zasilić napięciem symetrycznym, odsyłam do noty katalogowej...
  • #7 1302985
    Scubzik
    Poziom 14  
    Znalazłem w sieci strone na której opisywane są różnego rodzaju cudeńka do gitar..Tam był zrobiony tzw Switch tudzież Baypass na 4053 (z tym że bodajże firmy Maxim czyli max4053) Co ciekawe z tego co tam wyczytałem całość zasilana jest 9VDC czyli automatycznie odpada budowa dodatkowego zasilacza gdyż weszystkie "kostki" zasilane są tym napięciem..Co jeszcze hmm na schemacie na wejściu sygnału na przełącznik wpięty jest kondziołek bodajże 2.2uF elektrolit (w toze sygnału) a za nim podane jest napięcie stałe Vr = 4,5V przez rezystor 1MOhm(nie wiem czy dokładnie przetłumaczyłem ale chodziła chyba o to żeby to napięcie Vr było równe połowie wartości napięcia zasilającego układ -- podobno to ma zabezpieczać przed tzaskami i zniekształceniami typu distortion) Napięcie Vr uzyskane zostało za pomocą dzielnika rezystorowego napięć + kondensator do masy ...Zastanawia mnie czy ten kond. w torze sygnału (chba działający jako filtr nieprzepuszczający skł. stałej) nie będzie działał jako filtr górnoprzepustowy..Jestem raczej "nieobyty" w elektronice i to co napisałem wiem z mojej ubogiej praktyki :-)))Czy taka aplikacja ma sens???
  • #8 1320076
    Scubzik
    Poziom 14  
    Haloo...Bardzo proszę o pomoc apropos powyższego postu!!!!!!!
  • #9 2029739
    Evening
    Poziom 11  
    Powiedz do czego to ma służyć bo sam jestem ciekawy, też gram, czy to coś ala booster do podbicia sygnału, na jakiej zasadzie to działa, bo może się okazać że w końcu uda mi się podbić niskie tony z wah-wah, bo z tym jest problem. Pozdrowienia Evening
  • #10 2029860
    Scubzik
    Poziom 14  
    Witam...Sprawa wygląda tak że układ ma wykonywać 3 czynności .. po pierwsze ma nie tyle podbijać co obcinać wyjście całego układu tzn ..załóżmy że grasz nonstop lekko ściszony przez potencjometr znajdujący się za wszystkimi efektami (na piecu ustawiasz co chcesz) i nagle potrzebujesz wejść z solówą i musisz być ciut głośniej..naciskasz footswitch i sygnał już biegnie bezpośrednio od efektów do ampa(bez potencjometra)Drugi układ taki sam tylko przed efektami co daje regulację gain (czułości na wejściu-bardziej "lajtowy" przester itp)..A trzeci układ to włącznik zewnętrznego efektu poza casem z efektami (np przedwzmacniacz) bo cały układ w założeniu ma być wmontowany na stałe do tzw kejsa..
    Następny mój post na ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic301786.html
  • #11 2029958
    Evening
    Poziom 11  
    No, właśnie siedzę i myślę, już myślałem że to kostka sterująca układem wyłączającym poszczególne kości, ale to ciekawe rozwiązanie, jeżeli chodzi o
    sterowanie bo z tym zawsze jest problem, czasami pedał głośności który mam pod nogą nie daje rezultatów (trzeba podkręcać) Chyba muszę śledzić temat. Jak skończysz może daj na DIY, bo to może dać pożądany efekt praktyczny Dzięki.Powodzenia Evening.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania układu CD4053 jako przełącznika bypass w torze gitarowym, sterowanego układem CD4017. Głównym problemem jest możliwość zniekształceń sygnału audio oraz trzaski podczas przełączania. Zaleca się, aby sygnał audio miał składową stałą na poziomie połowy napięcia zasilania CMOS, co minimalizuje zniekształcenia. Układ CD4053, będący analogowym przełącznikiem, może pracować bez problemów pod warunkiem odpowiedniego zasilania, najlepiej symetrycznego, umożliwiającego przenoszenie sygnału o wartości dodatniej i ujemnej. W praktyce stosuje się zasilanie 9V z dzielnikiem napięcia (np. 4,5V) i kondensatorem elektrolitycznym (np. 2,2 µF) na wejściu sygnału, co zabezpiecza przed trzaskami i zniekształceniami typu distortion. Układ ma służyć do trzech funkcji: bypassu sygnału (omijanie potencjometru głośności), regulacji gain przed efektami oraz włączania zewnętrznego efektu poza głównym zestawem. Dyskusja podkreśla konieczność odpowiedniego sterowania i zasilania CD4053, aby uniknąć zakłóceń i zachować jakość dźwięku w aplikacjach gitarowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA