logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz stereo 2x40 W

terminus 08 Mar 2005 23:24 17552 33
REKLAMA
  • Przedstawiam swój wzmacniacz zbudowany ok. 1999 roku.Więcej szczegółów wkrótce.
    Załączniki:
    • wzm09.jpg (90.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm10.jpg (68.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm05.jpg (269.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm04.jpg (496.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm03.jpg (464.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    terminus
    Poziom 21  
    Specjalizuje się w: sprzęt analogowy audio, elektryka pro, audiofil
    terminus napisał 421 postów o ocenie 169, pomógł 29 razy. Mieszka w mieście Radom. Jest z nami od 2004 roku.
  • REKLAMA
  • #2 1299363
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    I kolejna dawka fotek:
    Załączniki:
    • wzm22.jpg (60.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm21.jpg (69.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm20.jpg (66.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm19.jpg (79.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm11.jpg (22.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 1299365
    terminus
    Poziom 21  
    To już ostatnie:)
    Załączniki:
    • pilot01.jpg (78.69 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm26.jpg (99.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • wzm23.jpg (104.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 1299377
    terminus
    Poziom 21  
    Koncepcja budowy rozwijała się kilka ładnych lat,zanim powstał w takiej formie ,jak na zdjęciach.Przez ok. 6 lat eksploatacji (również bardzo ostrej - imprezy z muzyką hm:)) były wymienione tylko 3 części: potencjometr siły głosu (z trzeszczącego Telpoda na Alps,bo nie trzeszczy i ma identyczną rezystancję obydwu sekcji w każdym położeniu suwaka), oraz 2 elektrolity w zasilaczu końcówek, bo napuchły i obawiałem się ,że eksplodują i zapaskudzą całe wnętrze wzmacniacza.
    Końcówki mocy to LM3876 (sprowadzane wówczas z GB), aplikacja producenta.Przedwzmacniacz i reg. b.dźw. to hybryda - patenty z fabrycznych wzmacniaczy ,m.in. Revox i Diora, ale w największym stopniu to jednak moje projekty (wtórniki na op.ampach) ,również płytki drukowane projektowałem na papierze i wykonywałem je sam.
    Brzmienie - cóż -rzecz gustu, oczywiście dla mnie i kilku znajomych - rewelacja, jedno jest pewne - znany i poularny wzm. na HEXFETach nie dorasta mu do pięt (mowa o końcówce oczywiście) :).Pozdr.
    PS. Wkrótce w nowym temacie opiszę kolumny(monitory) na głośnikach Beyma,które ten wzmacniacz zasila.
  • #5 1299539
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Hmm no ładna,przemyśla i uporządkowana konstrukcja ;-) tych radiatorów to by starczyło jeszcze na 2 scalone końcówki mocy ;-) ,generalnie jest git, ja jakoś nigdy nie mogę sobie poradzić z takim uporządkowaniem wszystkich kabli ;) ciągle coś zmieniam w swoim wzmacniaczu.
  • REKLAMA
  • #6 1299722
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    bardzo ładny projekt :) ale do tych kolumienek które prezentujesz w innym poście to chyba troszkę mało ;)
  • #7 1299806
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Piękne! Jedno mnie dręczy jednak. A mianowicie- jak wykonałeś otwory wentylacyjne w płycie górnej, gdzie coś takiego wykonują i za ile? Bo mnie do szafek ze sprzętem by się przydało (wiadomo, lampy grzeją się jak skurczybyk i trzeba "ciepełko" odprowadzić... a poza tym te otwory tak "stylowo" wyglądają) :).
  • #9 1300260
    krzycho123
    Poziom 31  
    Ocena: 106
    ta płyta górna to mi wygląda na blache od jakiegos systemu wentylacji . Może się myle ale widziałem coś podobnegow w marketach budowlanych
  • #10 1300442
    terminus
    Poziom 21  
    Dzięki za odwiedzenie tematu i opinie, muszę jeszcze dodać, że w torze przedwzmacniacza jest 3 wzmacniacze operacyjne(na kanał) i tu duże pole do popisu dają podstawki pod układy.Wymiana na ich różne typy daje zupełne inne charaktery brzmienia całości.U mnie najlepiej sprawdziły się (po wielu odsłuchach) te najpopularniejsze, jako pierwszy jest NE5532 bez A (A był jakiś za bardzo syntetyczny), a 2 następne to TL 072.Pozdr.
  • #11 1300728
    mariomario
    Poziom 18  
    Ocena: 140
    Dobra konstrukcja (wyśmienita), z całego tego zestawu najbardziej podoba mi sie właśnie ta obudowa :]
  • #12 1301057
    linx
    Poziom 21  
    Ocena: 81
    Fajna konstrukcja. Widzę przełącznik źródeł, gniazda chinch i trafo z jakiegoś PWka Unitry :) Ile ma to trafo mocy :?: 120W :?: Ja bym jeszcze zamontował opóźniacz załączania głośników (o ile go niema)
    Pozdro :)

PS: Też używam tunerka as215 :D
  • #14 1301423
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Muszę przyznać że bardzo ładnie go zrobiłeś.Widze dość pożądnie poukładane w nim jest.Sam myślę teraz nad budową wzmacniacza.2xTDA7294 z zasilaniem i trafami mam złożone i działające...teraz obudowa i przedwzmacnaicz :).
  • REKLAMA
  • #15 1301464
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    Ocena: 334
    Hmm...Chyba pierwszy będę mieć wątpliwy zaszczyt postawienia krytyki :-)

Przedewszystkim radiatory jak na mój gust trochę zbyt ordynarne. Szkoda że płyta przedniego panelu nie zachodził za podstawy ich piór...
    Zupełnie nie pasuje pokrętło, jak się domyślam - przełącznika źródeł, do pozostałych pokręteł. Lepiej by też wyglądały w jednej linii, tak jak i również przełączniki hebelkowe przy gnieździe słuchawkowym. Obecny stan daje wrażenie, przepraszam za wyrażenie - trochę partaniny...
    Skoro są otwory wentylacyjne na wierzchu obudowy, logiczne jest że powiny być również na... spodzie - z wiadomych powodów :wink: .
    Pozatym transformator mógłby być mocniejszy :wink: .

Ale wszystko inne generalnie wporzo :-)
  • #16 1301544
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #17 1301700
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    :arrow: elektrit

Szczerze mówiąc chciałem do tego nawiązać, ale nie chciałem wbijać kija w mrowisko - jakimś cudem powstrzymałem się...
  • #18 1305694
    terminus
    Poziom 21  
    Witam, no nareszcie jakieś słowa krytyki. Odpowiem tak: wygląd, rzecz gustu, mnie się podoba,a scalona końcówka - to jedna z wielu moich konstrukcji , i pierwsza na scalaku (wcześniej były oczywiście tranzystory, również germanowe , bo zaczynałem bardzo dawno, również lampy).Przedstawiłem akurat ten projekt , bo po wielu próbach i odsłuchach , doszedłem do wniosku, że budowanie wzmacniacza o tej mocy i jakości na tranzystorach , to w dzisiejszych czasach poprostu sztuka dla sztuki. To jest niezawodne, małe, i naprawdę rewelacyjnie gra. Co do audiofilskich konstrukcji to jestem w trakcie budowy przedwzmacniacza na MAT 02 ,przedstawionego przez Piotrka stp w tym dziale.Będzie to osobny klocek, końcówka również będzie w osobnej obudowie.Mam swoją wizję całości i będę się jej trzymał, bo taki wygląd (z radiatorami na zewnątrz ) lubię.Jest to również b.praktyczne rozwiązanie ze względu na chłodzenie i obieg powietrza.Wbrew pozorom te duże radiatory po kilku godzinach grania na imprezie są tak gorące, że parzą.Temp. dochodzi do ok.70 stopni.Końcówka, do budowy której się zabieram będzie na LM4780 w mostku,trafo 400 W i będzie wyglądała podobnie jak ten wzm., z tym że będzie miała ok.12 cm wysokości(radiatory również).Pozdr.
  • #19 1305818
    coolombo
    Poziom 29  
    Ocena: 59
    Racja, LM3876,86 grają bardzo ładnie i śmieszy mnie jak ktoś mówi że przeciętny wzmacniacz na tranzystorach o podobnej mocy gra o niebo lepiej, bzdura totalna.Co innego jak robi się wzmaka powyżej 150W wtedy nic innego nam nie pozostaje jak robić na dyskretnych.
  • #20 1306384
    ALTON
    Poziom 38  
    Jestem tego samego zdania.Żeby bydować wzmacnaicz na tranzystorach do mocy poniżej 60W to pomyłka...dzisiaj technika poszła w przód i taki mały scalaczek jest naprawdę świetnej jakości kto wie czy nie lepszy niż większość wzmacniaczy tranzystorowych.

To że ktoś powie...tranzystory górą to tylko jego widzimisie i nic więcej...
  • #21 1306736
    Rocky Horror
    Poziom 31  
    :arrow: coolombo
    :arrow: ALTON
    Cóż... Pozostawmy to osobistej inwencji twórczej. Z całą pewnością jednak układ scalony nie daje żadnych możliwości wnoszenia jakichkolwiek zmian w układzie, wykraczających poza "widzimisię" producenta - z oczywistych powodów, ograniczając całość do takich czy innych, niezmienialnych właściwości układu, które wcale nie muszą niektórym odpowiadać. Osobiście nigdy nie wybrałbym układu scalonego do poważnego projektu :? .

:arrow: terminus
    Mmm... Trochę się nie zrozumięliśmy, miałem na myśli nie tyle to, że radiatory zupełnie nie pasują - przeciwnie, wyglądają bardzo efektownie, ale to, że ich wystające poza krawędzie przedniego panelu podstawy, wyglądają trochę nieestetycznie...
    Pozwoliłem sobie na małą obróbkę jednego ze zdjęć celem porównania :-) .
    Załączniki:
    • wzm.jpg (115.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 1308980
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    ogółnie ładnie radiatorki bardzo fajne na zewnątrz wyglądają ja też zawsze daje na zewnątrz :D

wykonanie ok :D

wzmak 2x40 na 8 om czy 4 ?? to jest

dośnie dsyskusji tranzystor czy scalak ... nie bede rozgrzebywał tym kijem mrowiska ale ja nawet 2x10 robie na tranzystoracjh :D( bo prawie wszystko mam na stanie więc koszta zero i jak sie coś spali też zero :D
  • #23 1310388
    ALTON
    Poziom 38  
    Tylko scalaka cięęęężko spalić.Dlamnie robienie wzmacnaicza 2x10W na tranzystorach to zboczenie z poplątaniem :).

Żeby nie wyszło że jestem maniakiem układzików :)
  • #24 1310440
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 1312662
    dinthalion
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Mozna prosic o jakis schemacik?
  • #26 1314388
    pilpio
    Poziom 2  
    ja tez bym bardzo prosil o jakis schamacik wykonania tego wzmacniacza:D
  • #27 1317054
    poeta5
    Poziom 23  
    Ocena: 29
    fajne , ale szczerze powiedziawszy przydała by ci się jakaś płyta czołowa, poza tym spox
  • #28 1317278
    Patol
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Projekt mi się podoba wygląd też jest Ok a czy mógłbyś sie podzielić schematami do tej konstrukcji
    Pozdrawiam
  • #29 1322363
    terminus
    Poziom 21  
    Postaram się zamieścić schematy-muszę je najpierw narysować.Końcówka mocy jest tu:
    http://www.national.com/ds.cgi/LM/LM3876.pdf
    http://www.national.com/pf/LM/LM3876.html
    Generalnie jest to na 8 om, ale przy 4 z tymi radiatorami :) spokojnie daje radę.Kolumny, z którymi współpracuje u mnie mają 6 om.Pozdr.
  • #30 1342919
    Hefajstos
    Poziom 35  
    Ocena: 131
    Do użytkownika Elektrit:

Nie zgadzam się z tobą do końca - LM3876 (a jeszcze lepiej 3875) potrafi bardzo ładnie zagrać. Zresztą poczytaj sobie o GainClone'ach, a zrozumiesz o co mi chodzi.

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono wzmacniacz stereo o mocy 2x40 W zbudowany około 1999 roku, oparty na scalonych końcówkach mocy LM3876 sprowadzanych z Wielkiej Brytanii. Konstrukcja zawiera hybrydowy przedwzmacniacz i regulator barwy dźwięku, inspirowany rozwiązaniami z Revox i Diora, z własnoręcznie projektowanymi płytkami drukowanymi. W torze przedwzmacniacza zastosowano trzy wzmacniacze operacyjne na kanał: NE5532 (bez wersji A) oraz dwa TL072, co pozwala na różne charakterystyki brzmienia. Zasilanie i chłodzenie realizowane są przez transformator TS 120/13 oraz duże radiatory umieszczone na zewnątrz obudowy dla efektywnego odprowadzania ciepła. Wzmacniacz pracuje na obciążeniu 8 Ω, ale przy 4 Ω również radzi sobie dzięki odpowiedniemu chłodzeniu. Dyskusja poruszała kwestie jakości dźwięku układów scalonych versus klasycznych tranzystorów, z podkreśleniem, że LM3876 oferuje bardzo dobrą jakość w tej klasie mocy, a konstrukcje na tranzystorach są bardziej skomplikowane i kosztowne. Użytkownicy prosili o schematy, które autor obiecał udostępnić po ich narysowaniu. Wzmacniacz posiada zabezpieczenia przeciwzwarciowe, termiczne i nadnapięciowe, a także funkcję opóźnienia załączania głośników realizowaną przez sam układ LM3876 oraz manualny wyłącznik mute. Wzmacniacz współpracuje z kolumnami 6 Ω. Autor odwołał się do artykułów w "Elektronice Praktycznej" z lat 1995 i 1996, gdzie opisano parametry LM3876 oraz szczegóły konstrukcji przedwzmacniacza z regulatorami barwy dźwięku opartymi na elementach scalonych WO i wzorowanymi na Revox B-251.
REKLAMA