logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Firma WD powołała stowarzyszenie promujące dyski HDD i SSHD

exti 18 Sie 2013 23:37 4857 22
REKLAMA
  • Firma WD powołała stowarzyszenie promujące dyski HDD i SSHDPomimo znacznych inwestycji w rynek SSD, firma Western Digital wciąż przywiązuje dużą wagę do tradycyjnych dysków twardych. Wyrazem tego jest ogłoszone we wtorek powołanie stowarzyszenia Storage Products Association (SPA) mającego zajmować się promowaniem nośników HDD i SSHD. Oprócz WD tworzą je firmy Seagate, HGST (spółka należąca do WD) i Toshiba (jej spółka Toshiba Storage Device także jest powiązana z WD).

Przedstawiciele wymienionych producentów wzięli udział w zakończonej w czwartek konferencji Flash Memory Summit, gdzie wzięli udział w panelu dyskusyjnym poświęconym roli dysków hybrydowych w spełnianiu obecnych potrzeb w zakresie przechowywania danych. Firma Western Digital zapowiada, że powołane przez nią stowarzyszenie będzie uczestniczyć w takich właśnie wydarzeniach i przekazywać użytkownikom wiedzę na temat efektywnego wykorzystywania technologii HDD i SSHD.

Według prezesa WD, Tima Leydena, do 2020 roku zapotrzebowanie na przestrzeń do przechowywania danych będzie wzrastać o ok. 35% rocznie, a 75% sumarycznej pojemności wciąż będą zapewniać urządzenia oparte o wirujące dyski magnetyczne. Leyden podkreślił, że każdy użytkownik smartfonu, tabletu, czy komputera PC korzysta z dysków HDD/SSHD, jeśli nie w swoim własnym urządzeniu, to w serwerowni, gdzie znajdują się jego pliki.

Źródło:
    http://www.tomshardware.com/news/HDD-SSHD-western-digital-SPA-toshiba,23869.html

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    exti
    Poziom 32  
    exti napisał 2419 postów o ocenie 171, pomógł 10 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2008 roku.
  • REKLAMA
  • #2 12643295
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Jak widać mocno trzymają się talerzyków. Wiadomo, że ktoś musi je kupować, ale w urządzeniach przenośnych HDD ma tą wadę, że po jednym uderzeniu (tym bardziej podczas pracy) tracimy wszystkie dane. Nie zawsze musi się tak stać, lecz niestety jest to wysoce prawdopodobne i potem jest problem...
  • #3 12644216
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    A mi się marzy aby technologia SSD wreszcie stała się na tyle tania i niezawodna aby wyparła talerzowce tylko do muzeów.
  • #4 12644372
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    Powiem tak kto postawił system na ssd do talerzowego już nie wróci. :D
  • REKLAMA
  • #6 12644956
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    elektryku5 napisał:
    HDD ma tą wadę, że po jednym uderzeniu (tym bardziej podczas pracy) tracimy wszystkie dane.

Nie przesadzajmy, dyski 2,5" potrafią bardzo dużo znieść.
    Co do danych, to również się nie zgodzę.
    OK. rok temu mój kolega nie wytrzymał nerwowo i przywalił pięścią w laptopa (podczas pracy), pech chciał, że trafił dokładnie w miejsce gdzie znajdował się HDD. Uderzenie było na prawdę mocne - pękła obudowa laptopa (plastyk, nie magnez). Skutek był taki, że głowica uderzyła w talerz i się "przykleiła".
    Z pomocą jednego z kolegów, którego już na naszym forum nie ma (z Częstochowy), 100% danych zostało odzyskanych.

Pozdrawiam.
    CMS
  • #7 12645120
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    Jak się trafi na prawdziwego fachowca to będą odzyskane, w normalnych warunkach nawet nie ma gdzie dysku otworzyć (do podmianki głowic).

Dlatego SSD w laptopie nie byłoby zbyt głupie, bo te są bardziej narażone na upadki niż komputery stacjonarne. Za to SSD znowu jak już padnie, to nie wiem jaka jest szansa na odzysk, zresztą nawet w przypadku HDD firmy wołają tyle, że nie każdego byłoby stać (w przypadku absurdalnych kwot znaczenie SSD/HDD i tak byłoby niewielkie, bo mało kto ma tyle kasy by odzyskać co najwyżej zdjęcia z wakacji, które jednak lepiej backupować).

No ale co kto woli, gdyby ceny SSD nie były tak szalone, to może bym się skusił, ale nie jestem fanatykiem, więc jakoś nie spieszy mi się kasy wydawać.
  • #8 12645159
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2591
    Moim zdaniem firma, z której usług korzystałem jest w naszym kraju "w te klocki" najlepsza. Co do ceny...
    Hmm, no dwa-trzy takie dyski można by kupić (plus cena nowego dysku, bo przecież te dane gdzieś nagrać trzeba), ale usterka do banalnych nie należała.

Pozdrawiam.
    CMS
  • #9 12645511
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Dopóki ludzie będą cenić pojemność i bezpieczeństwo nad szybkością to talerze nie znikną, a w dodatku nie wyobrażam sobie SSD w serwerach chyba że wymyślą jakąś nową technologie.
  • #10 12647012
    Brutus_gsm
    Poziom 25  
    Ocena: 13
    Krzysiek99 napisał:
    pojemność i bezpieczeństwo nad szybkością

Dla każdego coś dobrego. Jedni potrzebują terabajtów pojemności do przechowywania np. materiałów wideo, inni szybkiej pracy owego dysku. Gdyby SSD łączyło jedno z drugim, to dawno wyparłoby talerze, mimo większej ceny. Ja przez najbliższe kilka lat nie mam zamiaru kupić SSD, bo potrzebuje naprawdę dużej pojemności. Jasne, że chciałbym, aby system odpalał się kilka razy szybciej (na SSD jest to możliwe), ale coś kosztem czegoś.

Mamy takie czasy, że ilość danych rośnie niemiłosiernie szybko. Wystarczy spojrzeć na aparaty cyfrowe - matryce mają kilka razy więcej megapikseli, a zdjęcia - megabajtów.
  • #11 12647364
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Dlatego ja mam SSD na system i Talerze na dane ;) Coraz więcej ludzi tak robi.
  • REKLAMA
  • #13 12648445
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    speedy9 napisał:
    Krzysiek99 napisał:
    nie wyobrażam sobie SSD w serwerach

A to niby dlaczego? Nie ma problemów z ich zakupem, są oferowane np. przez HP.

A to niby dlatego że cenowo przegrywają z talerzowymi, ile trzeba zapłacić więcej za taką sama pojemność na dyskach SSD i na razie technologia ich wykonania to wielka beta co przekłada się na ich żywot.
  • #14 12649176
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Właśnie - żywot! Z zasady brak części ruchomych to żywot wieczny ale to flash a ta technika szybko uśmierca te dyski. Ja kontakt z ssd wspominam średnio (brak fragmentacji i szybkość na wielki plus ale grzał się i za dużo kosztował na swoją pojemność)- w swoich dwóch notebookach i pc mam 7200 rpm seagate (jeden 160gb ma już pięć lat ciężkiego żywota) i nic nie padło, mam pewność że pożyje a w razie "wu" cena nowego napędu nie zabija.
  • REKLAMA
  • #15 12649306
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Brak ruchomych cześć to wcale nie taki +, bo jak pisałem pamięć flash to nadal wielka beta, dodam tylko że taka pamięć jak padnie to zabierze wszystkie dane a w przypadku talerzowa dane są dalej na dysku, problem tylko z ich zgraniem jest taki że to droga impreza ale kto by tam odratowywał dane z dysków w serwerze jak tam te dane są sklonowane w systemie RAID. Wystarczy wsadzić nowy dysk :)

Jak 1GB SSD będzie zbliżony cenowo do 1GB HDD to dyski talerzowe pewnie zaczną wymierać śmiercią naturalną ale dopóki się to nie stanie te dyski będą nadal produkowane i będzie na nie zbyt.
  • #16 12649662
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Dobre jest ich połączenie - seagate właśnie jak się nie mylę to kombinuje - do zwykłego magnetycznego dokłada na płycie ssd (niewielki - kilku lub kilkunasto GB) na system. To krok ku dobremu. Ot taki wieeeelki cache na system. Gdzieś poczytałem (pismo komputerowe).
  • #17 12650429
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Wspomniane w temacie temacie tego posta dyski SSHD to własnie dyski hybrydowe. Seagate sprzedaje je np. pod nazwą Momentus XT. I zgadzam się, jest to obecnie bardzo dobry kompromis między wydajnością i pojemnością.
    A co do wytrzymałości HDD w laptopach, to bywa z tym bardzo różnie. U "przeciętnego użytkownika" HDD potrafi paść po roku. SMART wskazuje na liczne przeciążenia, chociaż laptop nigdy nie upadł.
  • #18 12650839
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Panowie! Producenci dysków twardych sami sobie dołek wykopali. Pamiętacie tą powódź przez którą ceny dysków poszybowały w kosmos? Wtedy sprzedaż spadła drastycznie aby potem zacząć stopniowo rosnąć i wrócić do normy. Teraz jednak dyski SSD mocno staniały i przez nadal wysokie ceny dysków magnetycznych stały się niejako konkurencyjne jeśli chodzi o zastosowania domowe (niewiele osób potrzebuje więcej jak te 128 - 160GB, a szybkość nieporównywalna) i sprzedaż znowu zaczęła spadać. Popularne ultrabooki i im podobne również do tego się przyczyniają (ich sprzedaż rośnie, a rzadko kiedy są wyposażone w HDD). Popularne stały się rozwiązania typu "stary dysk HDD na dane + SSD na system i aplikacje" - ponownie brak zakupu nowego HDD.

Może nie wszyscy już pamiętają, ale przed "powodzią" dobry dysk 500GB (Samsung F3) można było kupić za 130zł. Teraz nawet 250GB kosztują około 200zł.
  • #19 12666765
    Miczelov
    Poziom 1  
    speedy9 napisał:
    Krzysiek99 napisał:
    nie wyobrażam sobie SSD w serwerach

A to niby dlaczego? Nie ma problemów z ich zakupem, są oferowane np. przez HP.

A to dlatego, że dysk SSD 2,5" o pojemności 1TB kosztuje ~9500 zł :) Ostatnio szukałem. No cóż - jak wygram w totka, to sobie taki w laptopie zamontuję ;)
  • #20 12668733
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Cytat:
    Pamiętacie tą powódź przez którą ceny dysków poszybowały w kosmos?

Tak pamietamy.

Cytat:
    Wtedy sprzedaż spadła drastycznie aby potem zacząć stopniowo rosnąć i wrócić do normy.

TO wytłumacz mi dlaczego firmy te zakonczając rok finanowy były z "górką" ?

Proste : Noo zatopiło nam fabryki ( nawet zdjęć nie widziałem ) to trzeba podnieść ceny ( każda okazja jest dobra ) ale Szitgate poszło jeszcze dalej obcieło gwarancje do roku.. ( WD 2 lata-- kto pamieta akcje z dyskami i wadliwymi chipami pamieta akcje rok gw u wszystkich )

Nie dajmy sie robić w butelkę ...

A co do SSD to mamy jeszcze lepsze akcje typu: nowszy proces litograficzny .. mniej zapisów ( SLC 100k MLC 10k MCL 3K TLC 1k ? )
    Producentów to nie obchodzi ... wazny jest uzysk z wafla krzemowego..
  • #21 12668795
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2420
    Wr841nd napisał:
    A co do SSD to mamy jeszcze lepsze akcje typu: nowszy proces litograficzny .. mniej zapisów ( SLC 100k MLC 10k MCL 3K TLC 1k ? )

Producentów to nie obchodzi ... wazny jest uzysk z wafla krzemowego..
    Miczelov napisał:
    dysk SSD 2,5" o pojemności 1TB kosztuje ~9500 zł

Zdaje się, że oczekiwaniem klientów jest obniżka ceny. Nie bierze się to z niczego.
  • #22 12672543
    Wr841nd
    Poziom 15  
    Ocena: 82
    Widzisz w przypadku dysków twardych ja WOLE dopłacic nawet 100zł do pewnosci że szybko mi nie zeżre danych..

Zreszta spojrz na dyski klasy enterprise.. tam nie ma że boli..

Zreszta co tu duzo gadać wielu nacieło sie na 7200.12 od Szitgejta.. no bo tansze o 20-30zł ( w stosunku do WD )... po roku a czesto krócej wysyp badów...

Oszczedanie na dysku ( o ile ktos nie robi kopii zapasowych-- z doswiadczenia wiem ze 99% ludzi nie robi ) jest opłakane w skutkach.

A co do SSD to ceny sa za wysokie ( wysoka marża producentów)
  • #23 12672649
    daavid117
    Poziom 42  
    Ocena: 167
    Wr841nd napisał:
    TO wytłumacz mi dlaczego firmy te zakonczając rok finanowy były z "górką" ?
    Chyba nie do końca zrozumiałeś mój post. Ewidentnie zasugerowałem, że ta "powódź" była tylko wymówką dla ogólnego podbicia cen (co wygląda na zmowę producentów).
    Wr841nd napisał:
    A co do SSD to ceny sa za wysokie ( wysoka marża producentów)
    A i tak ich sprzedaż sukcesywnie rośnie. Nikt więc cen specjalnie obniżać nie będzie. Mechanizmy rynkowe przestają działać we właściwy sposób gdy na rynku pozostała garstka producentów HDD (Seagate, WD) i masa "małych" producentów SSD markujących jedynie produkty (OCZ, Corsair itd). Tym "małym" ceny narzucają podwykonawcy i producenci kontrolerów oraz pamięci flash. Oni mogą jedynie dorzucić swoje by wyjść na "+".

Podsumowanie tematu

✨ Firma Western Digital ogłosiła powołanie Storage Products Association (SPA), stowarzyszenia mającego na celu promowanie dysków HDD i SSHD, mimo rosnącej popularności SSD. W dyskusji uczestnicy podkreślają zalety i wady obu technologii, wskazując na trwałość HDD, ale także na ich podatność na uszkodzenia mechaniczne. Użytkownicy zauważają, że SSD oferują wyższą wydajność, ale ich cena i ograniczona pojemność wciąż są problematyczne. Wiele osób decyduje się na hybrydowe rozwiązania, łącząc SSD na system z HDD na dane. Producenci, tacy jak Seagate i Toshiba, również biorą udział w promowaniu dysków hybrydowych, co może być odpowiedzią na rosnące zapotrzebowanie na pojemność i szybkość.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA