logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odtwarzacz mp3 1GB "no name" - update, upgraded -

bestler 31 Mar 2005 01:58 345372 995
Najlepsze odpowiedzi

Jak znaleźć właściwy firmware do no-name odtwarzacza MP3 i ustawić stały kolor podświetlenia zamiast losowej zmiany?

Najpierw odczytaj producenta i wersję w programie MP3 Player Update Tool, a dopiero potem szukaj dokładnie pasującego firmware’u, bo takie „no name” występują w wielu niemal identycznych wersjach i zły plik może uceglić odtwarzacz [#1373835] W części modeli ustawienie podświetlenia jest w menu playera: Menu/System/Backlight Color albo Light Color, gdzie zwykle pozycje 2–7 dają stały kolor, a pozycja 1 oznacza losową zmianę po naciśnięciu klawisza [#1472203] [#1370204] Jeśli Twój soft ma tylko opcję Backlight, to ona steruje tylko czasem świecenia, a nie kolorem [#1472660]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #361 1853944
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 892
    Cytat:

"Posłuchajcie mnie wszystkie, dość nietypowe Stwory... "
    Shrek 1 :)

Kochani, (szczególnie do niewtajemniczoych) zanim napiszecie kolejny post w tym temacie, upewnijcie się, że czy podobnego pytanie już nie ma w tych kilkunastu stronach (a w wiekszości przypadków tak właśnie będzie). Także kolego chomik46, wróć kilka stron wstecz a tam znajdziesz apewno odpowiedz na swoje pytanie.

Pozdrawiam wszystkich i prosze o rozsądek przy dodawaniu kolejnego postu.

Paweł
  • #362 1859060
    worrm
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jęsli jest ktoś komu pasuje soft ennyah, to mam w razie czego kompatybilny w którym można zmienić podświetlenie na 1 wybrany kolor. jak coś to go tu zapodam..
    aha ogólnie przy zmianie softu jest porzebna wiedza jaką mamy płytę główną w playerze. zresztą odsyłam do http://s1mp3.secret.com.br/en/downloads_fw.php naprawde dobra strona
  • #363 1860486
    lejs84
    Poziom 11  
    Witam
    1)a więc co do ksiazki to odpalasz program (wczesniej sciagniety odemnie http://www.torun.mm.pl/~bleys/TelBook/ (nie pamietam ktory z tych byl dobry, jak bedzie zly to bedzie file error.) w punkcie ostatnim)
    2) nastepnie wpisujesz dane, add, nastepna osoba add.. itd
    3) xport. zapisze Ci plik w katalogu gdzie masz program od ksiazki telefonicznej
    4) Kopiujesz ten plik (TelBook.bin) do playera
    5) Właczasz w trybie ksiazke
    6) Robisz import, pyta sie czy na pewno wybierasz YES,

Pozdrawiam
    [b]lejs
  • #364 1861528
    david200
    Poziom 11  
    hejka chciałbym się Was doradzić co myślicie o tym playerku "MP3 256MB MAX P-03 USB PLAYER FIRMY MAXFIELD". Moje pytania to jak wygląda i sprawuje się ten czarny wyświetlacz...bo nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć jak wygląda "live" ten wyświetlacz i jaka jest jakość dziwięku. Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi a oto link do takiego mp3 playerka --> http://idg.allegro.pl/show_item.php?item=63689067 przepraszam jeśli trafiłem na złe forum:?: ale fajnie by było jakbyście odpowiedzieli:)
  • #365 1862459
    erulogos
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    mam odtwarzacz mp3 "noname" po upadku z wysokosci...
    utracony(prawie na 100%) jest kwarc o wartosci 24,576Mhz ktorego nigdzie nie moge dostac... znaczy sie kwarce 24,576 sa dostepne ale tylko duze a ja potrzebuje malutkiego najlepiej w ksztalcie rurki...
    jestem ciekaw czy ktos wie gdzie mozna cos takiego kupic w Szczecinie albo wogole gdziekolwiek w Polsce (no chyba ze ma ktos cos takiego do opylenia to prosze o kontakt)

wiem ze to offtop ale chyba mi wybaczycie :]
  • #366 1870968
    felipe32
    Poziom 2  
    Witam!

Jestem tu nowy i ciesze się że znalazłem to forum. Przeszukałem tak z grubsza tematy ale nie znalazłem odpowiedzi na mój problem.

Dotyczy on playerka 1gb no name który jest do kupienia na www.128star.com a zakupilem go na angielskim ebayu.
    Odtwarzacz mp3 1GB "no name" - update, upgraded -
    Problem polega na tym że odtwarzacz resetuje sie i włacza, pochodzi chwile i na nowo (dotyczy to tylko kiedy jest w ruchu). Przeważnie noszę go w kurtce bądź bluzie, po paru minutach resetuje sie. Może tu chodzić o jakieś elektryzowanie ? Jeżeli słucha sie go normalnie to nie ma problemu. W czym tkwi problem ? Czasami zdarza mu sie zawiesić przy szybkich przeładowaniach między folderami.

Bardzo prosiłbym o wskazówki, może ktoś się już z tym spotkał
    Pozdrawiam

Wersja FW 2004/11/16 FW: u42-h85-14-15-Z[/img]
  • #367 1871032
    bestler
    Z tym resetowaniem to jest dziwnie :( Zauważyłem, że gdy jest zasilany z akumulatorka to resetuje sie bardziej niż w przypadku dobrej jakosciowo bateri. Ogólnie nie znalazlem konkretnj przyczyny, ale zauwazylem, ze dzieje się tak tylko wtedy gdy się go dotknie reka (sam nigdy sie nie zresetuje) i mam wrażenie, że jest to sprawa jakichś ładunków elektrycznych.
  • #368 1871195
    look100
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    witam wszystkich po 5 godzinach nareście przeczytałem cały blog.ale muj playerek nadal nie działa a ściągnołem tylko kilka bin-ów. odnośnie elektryzowania to odtwarzacz z orginalnym softem nie ma prawa się wyłączyć sam w kieszeni ,podczas biegania sportu w czasie pracy od naelektryzowania ponieważ wszystko to z nim robiłem nawet w pracy przy dużym ruchu nigdy przez2 m-ce mnie niezawiódł do czasu jak chciałem wgrać spis telefonów i od tego się zaczeły problemy.
    także również odradzam wpisywania telefonów przez ten durny program
    pozdr.. mój to trekstor 512 MB dałem za niego 2 m-ce 270 zł[/img]
  • #369 1871403
    felipe32
    Poziom 2  
    Dziekuje za zainteresowanie problemem, playerek posiadam okolo 2 tygodni, także dość krótko. Z problemem resetowania spotkałem sie przy pierwszym spacarze. Już wymyślałem że może problem dotyczy plików WMA :) gdyż wgrałem utwory w 96 kbit/s. Nie wiem naprawde co jest..
    Czekam na dalsze odpowiedzi

Znalazłem taką stronę, polecam może na wasze pytania znajdą się odpowiedzi.

Pytanie czy otwierać playerka ?
    http://s1mp3.secret.com.br/pl/docs_userguide.php
  • #370 1872188
    robin2003
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Jeżeli chodzi o resetowanie, to wyglada po prostu na zły styk. Akumulatorek moze mieć nieco krótszą katodę. Może po prostu nieco rozciagnąc spręzynke która jej dotyka (tą mniej widoczną).

Ponadto kiedy radio przestało widziec zakres US (czyli także nasz) radą okazało sie podłaczenie pleyerka do pc i uruchomienie programu do zmiany firmewere. Nie zmieniałem softu ale przy zamykaniu programu odswiezył i stary i to pomogła.

Ponadto, jężeli ktos ma typ pleyerki z jostikiem, a ten przestał wracac w pozycje pierwotna, to z reguły wyskakuje sprezynka (ponoć bardzo czesto).

Obudowę najlepiej otwierać paznokciem od strony wtyczki USB przesuwając po całym odtwarzaczu - zeskakują kolejne zatrzaski od tej części gdzie wkłada sie baterię i nie ma sladów zarysowań. Następnie delikatnie trzeba zdjąc blaszke (dośc duża) na jojstiku i załozyc sprezynkę. Poniewaz blaszka trzyma sie na zagięciach, trzba je przygiąc później do srodka i delikatnie wcisnąc na jostik - trzyma sie jakis czas
    Załączniki:
    • Odtwarzacz mp3 1GB "no name" - update, upgraded - mp3.jpg (6.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #371 1872410
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    Te dziwne zachowania [resety itp.] to chyba domena tych no-name-plajerow. Od kilku osob slyszalem zt maja ten sam problem. Tez nie wiedza co jest grane.
    Moj natomiast zawsze przy wlaczaniu zapala wszystkie piksele na wyswietlaczu. Musze go wylaczyc i znow wlaczyc; wowczas wraca wszystko do normy. Ale znalazlem na to sposob. Wlaczam tak: przestawiam na HOLD, wlaczam - nie rusza bo jest hold wlaczony, gasnie wyswietlacz, wylaczam HOLD, wlaczam i dziala :D

PS: nie ma polskich liter, bo lewej rece trzymam smaczny kebap :) i pisze tylko prawa reka :D
  • #372 1873040
    look100
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    softu szukam kiedy tylko mam czas a na stronie mojego playerka Trekstor niema a z książki wiem że powinien mieć nazwe s1afw061133new.binjeżeli ma ktoś to prośiłbym na emaila wogóle to wszystkie jakie kto ma niech tam śle coctail2(_at_)op.pl
    a tu jest opis mojego pdf http://www.trekstor.de/downloads/produkte/musicstick_110/datasheet_musicstick_110_v1-00_de.pdf

Dodano po 48 [minuty]:

to zeskanowana książka od playera Trekstor Musicstick 110 http://www.trekstor.de/downloads/produkte/musicstick_110/manual_musicstick_110_v2-2_de.pdf
  • #373 1875165
    darekkr1
    Poziom 11  
    Spodziewajcie sie większej ilości czytelników :)
    Ostatnio te playerki sie pojawiły w media markt jako opti player i z pamięcią 256 mega kosztowały najpierw 99 a potem 119 pln.
    No i sam Optimus je sprzedaje miedzy innymi przez sklep internetowy
    pozdrawiam wszystkich użytkowników :)
  • #374 1876823
    robin2003
    Poziom 11  
    combatdude napisał:

jak sie okazalo z 7 ustawien equalizera dzialalo tylko 5 (nie bylo bass bostu na ktorym mi zalezalo),

A swoja droga to słuszna uwaga... tyle tylko, że DBB nie działa przy mp3 natomiast wspaniale działa przy .wma (dziwne prawda?).

Mam zatem dylemat, jak wgrywam cos z CD to uzywam Windows Media Pleyera 10 który ładnie zgrywa do wma (a moze tak mi sie wydaje ;), natomiast jak mam już zrobiony mp3 to z reguły nie chce mi sie konwetowac i daje sobie spokój.... ;) Zmieniłem sobie takze słuchawki na Panasonica (niestety sa nieco czulsze i słychac próbkowanie) ale bas i wysokie na wma sa OK.
  • #375 1876831
    cbs
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam
    zalaczam firmware do Yagu 839 & 869
    Załączniki:
    • 839-869.zip (2.01 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #376 1876853
    cbs
    Poziom 12  
    Firmware do MP4 Yagu i nie tylko - zawiera polski jezyk
    Załączniki:
    • MP579 MP590 MP596 MP599 0618.zip (1.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #377 1877094
    robin2003
    Poziom 11  
    UWAGA:

Zmiana Firmware z reguły powoduje utrate gwarancji (tak jak zdjecie simlocka ;) ).
  • #378 1877166
    cbs
    Poziom 12  
    Masz racje
    Firmware nie nalezy zmieniac ale czasami sie moze przydac
  • #379 1877205
    michal1256
    Poziom 12  
    bestler napisał:
    gdy jest zasilany z akumulatorka to resetuje sie bardziej niż w przypadku dobrej jakosciowo bateri.

Akumulatorek ma napięcie 1.2V (czasem 1.25V) a bateria swojskie półtora. Może dlatego?
  • #380 1877356
    janwoj111
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Witam!
    Istnieje możliwość zmiany software'u odpowiednim programem
    polegającą na ustawieniu zasilania z baterii 1,5V (tak jest ustawione
    fabrycznie) na zasilanie z akumulatora 1,2V. Nie wykluczone że
    właśnie z tego powodu biorą się te problemy.
    Pozdr.
    Janusz
  • #381 1877583
    felipe32
    Poziom 2  
    robin2003 napisał:
    Jeżeli chodzi o resetowanie, to wyglada po prostu na zły styk. Akumulatorek moze mieć nieco krótszą katodę. Może po prostu nieco rozciagnąc spręzynke która jej dotyka (tą mniej widoczną).

Naciągłem delikatnie ta małą sprężynkę i włożyłem dodatkowo malutka blaszke miedziana, także teraz bateria nie ma prawa niekontakotwać z wtykami.. ale problem dalej sie pojawia :cry:

Dzisiaj chciałem to przetestować i znowu podczas spaceru kiedy tylko włożyłem do bluzy playerka to od razu sie zresetował

Jest to denerwujące, co dalej ?

Poradźcie jeszcze prosze
  • #382 1877613
    robin2003
    Poziom 11  
    felipe32 napisał:

Jest to denerwujące, co dalej ?

Na stronie którą podałes, pisze, ze jest to wynikiem ładunków statycznych.... to moze zanim to rozbierzesz i zaczniesz izolowac (jak na rysunku ), włóż w jakis woreczek foliowy lub dwa i sprawdź....

Drugie co przychodzi mi do głowy, to naładowac do końca baterie (nawet do 16 godzin) , może faktycznie jest zbyt małe napiecie. Ewentualnie kup lepszy akumulatorek, nie sa drogie, a próba zmiany softu i przerabianie na 1,2 V skończy sie zepewne tragicznie... wiec chyba nie warto ...
    Akumulatorki sa przy tym czułe na zimno ...

Jeszcze przyszło mi do głowy, że przed wsadzeniem do kieszeniu spróbuj zwyczajnie ja zablokować, przesuwając HOLD na poztcję zamknietą...
  • #383 1880754
    compaq
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    czesc. mam podobny problem z moim mp3 tylko, ze niestety nie jestem w stanie okreslic jaka firma i jakie ma podzespoly poza tym, ze ma pamieci 128 MB :D Czytam juz od 2 dni caly ten watek i dzis nawet udalo mi sie pokombinowac z roznymi FWarami ale wpakowalem mu tzn mojemu playerkowi FW od Maxyma o ile dobrze pamietam to chodzi o 17.rar, ktory zostal zamieszczony kilka stron wczesniej. Problem polega na tym, ze jak podlacze mp3 pod USB, podswietla sie wyswietlacz na niebiesko (standartowo byl zielony) i jesli nie dam w prawo MODE komp mi go nie wykrywa. Jesli ustawie MODE w prawo przy wlaczniu player zostaje wykryty jednak przy probie zmiany FW pisze, ze jest zajety, wiec probuje go sformatowac ale pojawia mi sie komunikat, ze dysk jest chroniony. Co do przycisku HOLD to tez sie przyczynia do tego czy zostanie wykryty czy nie przez komputer. Na moj gust jesli jest HOLD OFF to go wykrywa a jak ON to nie. Powiedzcie, co mam z tym zrobic?
  • #384 1880859
    bestler
    Wgrywaj inne softy ... ten cio masz aktualnie jest najwyraźniej zły.
  • #385 1880901
    compaq
    Poziom 17  
    dzieki za rade, jednak jest pewien problem. Dysk jest chroniony przed zapisem i kiedy go podlacze do kompa, kiedy go wykryje, uruchamiam MP3 Upadte Tool i wyskakuje mi komunikat, ze odtwarzacz jest w użyciu i nie da sie zmienic softa. Zformatowac tez sie nie da - przez tą ochrona dysku :[

Jak sie pozbyc tego cholernego zabezpieczenia dysku?
  • #386 1882474
    gdyl
    Poziom 12  
    hej. mam podobny problem padł mi soft przy wgrywaniu i nie wiem co zrobic. mam s1 128mb na chipie samsung 513 <k9k1G08u0m> YCBO mam problem ze znalezieniem softu . A Z tym Mp3 to włącza sie i caly czas swieci 7 kolorami:( nawet nie wykrywa go upader?? Jak to zrobic?? PROSZE O POMOC:!:
  • #387 1882753
    compaq
    Poziom 17  
    bestler, jakim sposobem złamales tą blokade ??
  • #388 1883140
    gdyl
    Poziom 12  
    Proszę o pomoc nic nie moge wgrac? czy da sie cos zrobi??:cry:
  • #389 1883182
    compaq
    Poziom 17  
    gdyl, przeczytaj w miare dokladnie caly watek to sie dowiesz ! jesli nie pisze Ci przy probie formatowania dysku tego od mp3, ze jest chroniony przed zapisem czy cos to odpowiedz na swoje pytanie znajdziesz we wczesniejszych postach
  • #390 1883238
    Stemplus
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam ten sam problem co koledzy. Nie dawno kupiłem sbie takiego playerka NETCO 512 MB na Allegro. Przez przypadek ktoś włączył update w playerku, a pech ciał że bateria była na wykończeniu. No i się wyłączył. Włożyłem nową baterie i na wyświetlaczy był napis" starting" który powiniem zniknąć do chwili. Może ktoś przez przypadek jest w posiadaniu takiego firmwara. NIe zdążyłem się nim nacieszyć podziałał tylko 1 dzień:cry:

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

K....a chyba zasnoł już na wieki, wgrałem jakiś "zły" firmware i teraz już go nawet komp nie wykrywa. Można coś jeszcze z tym zrobić. Czy mam tym jebnąć o ściane.

Jeśli ktoś ma na to patent to proszę o pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z aktualizacją oprogramowania (firmware) w tanich, "no name" odtwarzaczach MP3 o pojemności 1GB, opartych na układzie ATJ2085 i pamięciach Samsung lub Hynix. Użytkownicy zgłaszają trudności ze znalezieniem oryginalnego i kompatybilnego firmware, co często prowadzi do uszkodzenia urządzenia, objawiającego się m.in. brakiem reakcji wyświetlacza, migającym podświetleniem, ochroną zapisu (write protection) uniemożliwiającą wgranie nowego softu oraz problemami z wykryciem odtwarzacza przez komputer. Wiele osób próbuje używać programu "MP3 Player Update Tool" do aktualizacji, jednak często kończy się to błędami, resetami komputera lub "martwym" odtwarzaczem.

Zidentyfikowano, że różne wersje firmware (np. 3.0.42, 3.0.39, 1.5_S320A1FC) mają różne funkcje, takie jak możliwość zmiany koloru podświetlenia, wyłączenia migania czy dodania polskiego menu. Użytkownicy wymieniają się plikami firmware, jednak kompatybilność jest problematyczna ze względu na różne wersje procesorów (ATJ2085, ATJ2085P) i pamięci (Samsung, Hynix).

Wskazano metody awaryjnego przywracania firmware, takie jak procedura "recover disc" polegająca na kopiowaniu specjalnego pliku do pamięci urządzenia i wymuszeniu restartu, jednak często powoduje ona reset komputera lub nie działa z powodu aktywnej ochrony zapisu. Niektórzy użytkownicy stosują fizyczne metody, np. zwarcie określonych nóżek układu ATJ2085 podczas podłączania do USB bez baterii, co pozwala na wykrycie urządzenia i wgranie firmware.

Wielu użytkowników podkreśla, że oryginalny soft jest trudny do zdobycia, a nieudane próby aktualizacji często kończą się uszkodzeniem odtwarzacza. Pojawiły się też opinie, że lepiej nie ryzykować zmiany firmware, a zamiast tego kupić markowy odtwarzacz (np. Creative MuVo Micro n200). W dyskusji pojawiły się linki do stron z firmware i narzędziami, jednak często są one nieaktualne lub zawierają pliki chronione hasłem.

Dodatkowo poruszono kwestie techniczne dotyczące układów scalonych (ATJ2085, TEA5767), pamięci flash (Samsung K9W8G08U1M, Hynix), problemów z podświetleniem, obsługi książki telefonicznej w odtwarzaczu oraz różnic w wersjach oprogramowania. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami i próbują wspólnie znaleźć działające rozwiązania, jednak problem pozostaje złożony i często wymaga zaawansowanej ingerencji sprzętowej lub specjalistycznego oprogramowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA