Witam
Przedstawiam konstrukcję samochodu zdalnie sterowanego, który skończyłem robić kilka dni temu. Budowałem go z przerwami przez około 3 miesiące w wolnych chwilach.
KONSTRUKCJA I ZAWIESZENIE:
Rama zbudowana jest z prętów stalowych 3.5 i 4mm. Przednie zawieszenie składa się z 2 wahaczy, tył na sztywno. Górna część obudowy jest odchylana, aby można było dostać się do środka - widać to na jednym ze zdjęć.
PRZENIESIENIE NAPĘDU:
Przekładnia wykonana jest z metalowych zębatek pochodzących z wkrętarki stopień przełożenia 1:5. Silnik również pochodzi z wkrętarki, jest bardzo silny i szybki, więc idealnie nadaje się do pojazdu. Oś tylna to pręt stalowy 8mm.
ELEKTRONIKA:
Aparatura to HK GT2 przydał by się 3 kanał do załączania świateł ale poza tym jest świetna.
Regulator dwukierunkowy to projekt ze strony https://www.alexrc.pl/viewtopic.php?t=5628 (kit avt5190), lecz zrobiłem do niego swoją płytkę z tranzystorami irf 4905 równolegle (2x irf 4905), bo gdy były pojedynczo wytrzymywały tylko kilka wyjazdów.Płytkę znajdziecie w załączniku.
Samochód posiada oświetlenie tylne migające podłączone na stałe, i przednie dioda LED 1W.
Akumulator Ni-Mh 9.6V 4Ah.
W załączniku płytki regulatora i oświetlenia w Eagle.
Filmik z jazdy:
Fajne? Ranking DIY