logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Codegen model: 250XA1 300W - rusza dosłownie na chwilke i przestaje!

l3sz3k 29 Kwi 2005 19:24 2635 6
REKLAMA
  • #1 1448616
    l3sz3k
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Codegen model: 250XA1 300W - rusza dosłownie na chwilke i przestaje!
    W zasilaczu były typowe usterki czyli pomocnica przetworniczka dawała za duże nap. i spalił sie KA7500, po wymianie elektrolitów napięcia są 23V i 13 V (czyli ok).

Jednak po zwarciu PG-ON z GND zasilacz nie rusza, a TL494 (bo taki dałem) rusza dosłownie na chwilke i przestaje...
    Powoduje to napięcie na nodze 4, które po wymuszeniu na PG-ON masy
    spada, a po chwili rośnie do ok. 4V i kostka nie pracuje.

Czy ma ktoś może schemat tej wersji 250XA1, inne schematy sie nie nadają - za duże różnice w układach zabezpieczeń w okolicy LM393.

Jestem raczej dobrym elektronikiem i zreperowałem juz kilka zasilaczy, ale ten daje mi popalić, pomóżecie?
  • REKLAMA
  • #2 1448708
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Miedzy radiatorem na stronie wtornej a transformatorami masz takie dwa male tranzystory... Sprawdz je. Sa czesta przyczyna. Nawet jesli omomierz pokaze ze sa dobre, wymien.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 1448831
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Cześć
    Kiedyś naprawiałem ten model. Występuje również pod nazwą RUBICON.
    Nie mając schematu postanowiłem zrysować rozmieszczenie ścieżek wraz z umieszczonymi tam elementami. Niestety nie zrysowałem schematu ideowego. Z tak przezroczystej płyty właściwie wszystko widać.

Wbrew obiegowym negatywnym opiniom o tym modelu ma zgrabne zabezpieczenia m. in. owo samowyłączanie po chwili, gdy napięcia wtórne nie pojawi się w określonym czasie.
    Ma też kilka wad, z których opisywane przez Ciebie usterki.
    Jeden z tranzystorków sugerowany przez kolegę IjeSJot jest przypuszczalnie uszkodzony. Sprawdź również tranzystory sterujące stopniem końcowym.
  • REKLAMA
  • #4 1449064
    l3sz3k
    Poziom 18  
    Tranzystorki sterujące (sc945) sa ok , bo na bazach tranzystorów kluczujących sa symetryczne przebiegi.(mam oscyloskop :))

Czyli to jest zabezpieczenie ,że zasilacz TL494 po chwili wyłacza się ?
    Jak wydłużyć ten czas na rozruch ?

Przy dłubaniu przy tym zasilaczu odłaczyłem jeden rezystorek
    tak żeby na nóżce 4 było niskie napięcie i szlak trafił tranzystory kluczujące (główne), bezpiecznik i 2 diody w mostku - jak uchronić sie przed czymś takim w przyszłości ? Podłaczać zasilacz przeż żarówke ?
  • REKLAMA
  • #5 1449142
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1225
    Tak. to ten czas. Kilkanaście milisekund na pracę na zwarciu. Wiele elementów można przeciążyć nawet wielokrotnie, byle odpowiednio krótko. I taką ideę tu przyjęto.
    Nie pamiętam szczegółów tej okolicy układu ale 4-ka 494 to chyba strobowanie.
    "1" - stop
    "0" - praca
    Do tejże 4-ki dochodzi m. in. sygnał z komparatora 393.
    Jeśli masz trochę doświadczenia i myślisz a nie oczekujesz "gotowców" to spróbuję Ci pomóc. Napisz który rezystorek wyjąłeś.
  • #6 1449768
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Takie objawy sugerują uszkodzenie (przebicie) diody prost. obw niskiego nap.
  • #7 1449890
    l3sz3k
    Poziom 18  
    W.P. napisał:
    Do tejże 4-ki dochodzi m. in. sygnał z komparatora LM393.
    Jeśli masz trochę doświadczenia i myślisz a nie oczekujesz "gotowców" to spróbuję Ci pomóc. Napisz który rezystorek wyjąłeś.

Jestem elektronikiem i doświadczenia mi raczej nie brakuje. Tak informacja o zabezpieczeniu antyzwarciowym daje mi do myślenia, i podejrzewałem właśnie coś takiego, ale chciałem sie upewnić.

Rezystor, który wymontowałem to R49 - 4K6, a spowodowało to, że TL494
    pracował przez cały czas bez możliwości wyłaczenia i wtedy spaliło mi
    oba klucze, kawałek mostka i bezpiecznik (5A).

Włączyłem szeregowo z zasilaczam żarówke (60W) i dałem dla testu
    klucze S2000AF (1500V/5A/50W) - zasilacz ruszył.
    Wygląda na to, że padnięty był jeden z kluczy i dlatego włączało się zabezpieczenie.
    OK zasilacz zreperowany :) , dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W zasilaczu Codegen 250XA1 300W wystąpiła usterka polegająca na spaleniu układu KA7500 spowodowana zbyt wysokim napięciem z przetworniczki pomocniczej. Po wymianie elektrolitów napięcia wtórne wynoszą 23V i 13V, jednak po zwarciu PG-ON z masą zasilacz uruchamia się tylko na chwilę, a układ TL494 (zastępujący KA7500) przestaje pracować. Napięcie na nóżce 4 TL494 początkowo spada, a następnie rośnie do około 4V, co powoduje wyłączenie układu. Problem jest związany z zabezpieczeniem samowyłączającym zasilacz po krótkim czasie pracy, gdy napięcia wtórne nie pojawią się prawidłowo. Wskazano na możliwe uszkodzenie małych tranzystorów przy radiatorze i transformatorach, a także na konieczność sprawdzenia tranzystorów sterujących stopniem końcowym. Usunięcie rezystora R49 (4,6 kΩ) spowodowało ciągłą pracę TL494 i uszkodzenie kluczy tranzystorowych, mostka i bezpiecznika. Zastosowanie żarówki szeregowo z zasilaczem oraz wymiana kluczy na S2000AF (1500V/5A/50W) pozwoliły na uruchomienie i naprawę zasilacza. Model 250XA1 jest również znany pod nazwą RUBICON i posiada zabezpieczenia oparte m.in. na komparatorze LM393, które różnią się od innych wersji i wymagają specyficznego schematu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA