Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Testo
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Hitachi Isuzu Mitsubischi - Nadmierne ładowanie

Marcinpodkarpacie 10 Paź 2014 12:27 1608 25
  • #1 10 Paź 2014 12:27
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Alternator z koparki Hitachi 24 V 50A - alternator marki Mitsubishi A4TU5486

    Co może być przyczyną nadmiernego ładowania - alternator po podpieciu do maszyny ładuje odrazu 26-27V i prądem ponad 60A

    Stojan przezwojony
    Mostek prostowniczy - nowy
    Regulator napięcia - Orginał - nie wymieniony ze względu na to ze nie ma zamienników a o originale nie ma mowy-nie osiągalny .

    Akumulatory - sprawne nowe.
    Instalacja odpięte od oryginalnej i próbowane na ostro do plusa.


    Proszę o podpowiedz co mogę jeszcze sam zmierzyć sprawdzić

    Dodać tylko mogę ze w alternatorze po podpięciu do maszyny na orginalnej instalacji i uruchomieniu silnika alternator wytrzymuje 5min po czym uszkodzeniu ulega uzwojenie stojana .

    0 25
  • Testo
  • #2 10 Paź 2014 13:00
    guard10
    Poziom 28  

    Witam jeżeli został prawidłowo przewinięty stojan to jedynie regulator napięcia może być przyczyną nadmiernego ładowania .

    0
  • Testo
  • #3 10 Paź 2014 13:11
    manta
    Poziom 39  

    Masz tam 3 pinową kostkę? Jeśli tak, to na jednym musi się pokazać + po zapłonie, jest to napięcie referencyjne. Jak go nie ma, to tak się zachowuje ten układ.

    0
  • #4 10 Paź 2014 13:14
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Witam

    Stojan za pierwszym razem przeżył tydzień czasu dla tego myślę ze temat przezwojenia będzie ok- maszyna pracowała w tym czasie 6 dni po 20h dziennie.
    Natomiast od tygodnia zaczęły sie dziać takie cuda jak opisałem wyżej
    ładowanie non stop ponad 100% mocy alternatora .

    Najgorsze ze regulator jest nie osiągalny
    myślę podstawić jakiegoś boscha- wlutować go w miejsce oryginału .

    Dodano po 1 [minuty]:

    manta napisał:
    Masz tam 3 pinową kostkę? Jeśli tak, to na jednym musi się pokazać + po zapłonie, jest to napięcie referencyjne. Jak go nie ma, to tak się zachowuje ten układ.


    Kostka 2 pinowa .
    Plus na stałe ten sam co z zacisku ładowania i jeden zacisk do licznika komputera kontrolki.

    0
  • #5 10 Paź 2014 13:28
    kkknc
    Poziom 42  

    26-27V to trochę za niskie ładowanie a nie za wysokie. Duży prąd ładowania świadczy o sporym poborze przez odbiorniki masz rozładowane lub uszkodzone baterie. Alternator idzie na maxa bo nie może utrzymać napięcia w instalacji i dlatego masz teraz problem z wirnikiem.

    0
  • #6 10 Paź 2014 14:42
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    kkknc napisał:
    26-27V to trochę za niskie ładowanie a nie za wysokie. Duży prąd ładowania świadczy o sporym poborze przez odbiorniki masz rozładowane lub uszkodzone baterie. Alternator idzie na maxa bo nie może utrzymać napięcia w instalacji i dlatego masz teraz problem z wirnikiem.


    Baterie tak jak pisałem nowe naładowane .
    Maszyna pracując na samych bateriach nie zużywa ich na tyle by wskazywało pobór 50A - przy takim poborze baterie padły by w kilka minut .

    Pobór pojawia sia w momencie ładowania i to wykańcza alternator>

    Ładowanie zmierzone jeszcze raz 28V .

    Z dziwnych zachowam alternatora odpinam przewód który idzie do akumulatora ten an którym pojawia sie duży pobór i zastępuje go innym 10m 2,5 na nim ładowanie w normie 12-15A .

    Na przewodzie o długości 2m wpiętym najbliżej jak sie da Alternator plus rozrusznika pobór 45A .

    0
  • #7 10 Paź 2014 14:49
    kkknc
    Poziom 42  

    Długi i cieńki przewód robi za rezystor. Prawa Ohma nie oszukasz. Szukaj poboru prądu, podłącz akumulatory podczas pracy pod prostownik utrzymując na nich około 28V. I zobacz wtedy.

    0
  • #8 10 Paź 2014 14:59
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    kkknc napisał:
    Długi i cieńki przewód robi za rezystor. Prawa Ohma nie oszukasz. Szukaj poboru prądu, podłącz akumulatory podczas pracy pod prostownik utrzymując na nich około 28V. I zobacz wtedy.


    Czy poboru pradu by nie było wtedy jak nie ma ładowania - alternator odpiety .

    Pobór tylko wtedy gdy alternator wpiety w instalacje .

    0
  • #9 10 Paź 2014 16:19
    kkknc
    Poziom 42  

    Kolego prawo Ohma się kłania i wzór na spadek napięcia w przewodzie. Czym i jak mierzysz pobór prądu. Zrób jak pisałem z prostownikiem. Przewód idzie prosto do rozrusznika?

    0
  • #10 10 Paź 2014 16:50
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Tak jak pisałem napięcie nie jest problemem bo przy ładowaniu jest 28V - problemem jest prąd ponad 50A - alternator tak ładując spala sie po kilku minutach - czy jest zapięty w oryginalną instalacje czy nawet jak pominę oryginalną i zapnę go bezpośrednio do plusa akumulatora .

    Akumulatory nowe napięcie 12,5V sztuka X 2 .

    Prąd mierze miernikiem cęgowy Uni-T i bezpośrednio na kablu przy alternatorze wskazuje 50A to samo przy akumulatorach .

    0
  • #11 10 Paź 2014 20:56
    kkknc
    Poziom 42  

    Marcinpodkarpacie napisał:
    tak jak pisałem napiecie nie jest problemem bo przy ładowaniu jest 28V - problemem jest prąd ponad 50A –

    Nie problemem jest to że nie rozumiesz prawa Ohma. Gdybyś je znał, a powinieneś bo to prawo jest przedstawiane w szkole podstawowej.

    Marcinpodkarpacie napisał:

    akumulatory nowe napiecie 12,5V sztuka X 2

    I co z tego
    Marcinpodkarpacie napisał:

    Prąd mierze miernikiem cegowym Uni-T i bezposrednio na kablu przy alternatorze wskazuje 50A to samo przy akumulatorach .

    Nie ma takie możliwości pierwsze prawo Kirchoffa. Też ze szkoły podstawowej. O ortografii nie wspomnę.

    0
  • #12 10 Paź 2014 21:20
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Do marcin podkarpacie , podaj napięcie jałowe każdej baterii osobno.
    Bo 1000W nie ukryjesz od tak .

    0
  • #13 10 Paź 2014 21:36
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    kkknc napisał:
    Marcinpodkarpacie napisał:
    tak jak pisałem napiecie nie jest problemem bo przy ładowaniu jest 28V - problemem jest prąd ponad 50A –

    Nie problemem jest to że nie rozumiesz prawa Ohma. Gdybyś je znał, a powinieneś bo to prawo jest przedstawiane w szkole podstawowej.

    Marcinpodkarpacie napisał:

    akumulatory nowe napięcie 12,5V sztuka X 2

    I co z tego
    Marcinpodkarpacie napisał:

    Prąd mierze miernikiem cęgowym Uni-T i bezpośrednio na kablu przy alternatorze wskazuje 50A to samo przy akumulatorach .

    Nie ma takie możliwości pierwsze prawo Kirchoffa. Też ze szkoły podstawowej. O ortografii nie wspomnę.


    rozumiem prawo Ohma jak i Kirchhoffa nie musisz mnie pouczać - dla mnie to zachowanie tez jest bardzo dziwne
    - nie wiem mam nakręcić film i ci przesłać jak to wygląda
    opisałem w prosty i zrozumiały sposób mój problem i oczekuje na niego podpowiedzi \

    błędy błędami szybko pisze - mądrować nie musisz

    Dodano po 2 [minuty]:

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Do marcin podkarpacie , podaj napięcie jałowe każdej baterii osobno.
    Bo 1000W nie ukryjesz od tak .


    akumulatory rozpięte każda sztuka 12,48V po zapłonie delikatnie spada napięcie 12,3

    maszyna pracowała na uszkodzonym alternatorze kilka godzin po tym czasie przestała kilka 8-10h i odpaliła bez problemu
    Moderowany przez serwisantscani1:

    Za to Ty Kolego musisz się stosować do regulaminu bo to że piszesz szybko nie usprawiedliwia, porada ... pisz wolniej. Troszkę grzeczniej, bo to nie nie pogawędka w barze.

    0
  • #14 10 Paź 2014 21:38
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Kolego nic nie zmieniaj dopóki ładowanie nie przekroczy 28,6V to nic się nie dzieje złego.

    Zmierz napięcie na każdym akumulatorze podczas łądowanie i jak masz cęgi to zmierz czy te 60A idzie w akumulator czy w instalacje.

    Zmierz też napięcie na śrubi ealternatora i na akumulatorach.

    I proszę nie pisz że wujek cioci siostry mówi żę źle.

    0
  • #15 10 Paź 2014 21:47
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Kolego nic nie zmieniaj dopóki ładowanie nie przekroczy 28,6V to nic się nie dzieje złego.

    Zmierz napięcie na każdym akumulatorze podczas łądowanie i jak masz cęgi to zmierz czy te 60A idzie w akumulator czy w instalacje.

    I proszę nie pisz że wujek cioci siostry mówi żę źle.



    Napięcie podczas ładowania-trzeba to zmierzyć dość szybko jest na poziomie 27-28 V - po kilku minutach stojan alternatora idzie z dymem .
    Cały prąd który jest mierzony bezpośrednio na alternatorze wędruje do akumulatorów - sprawdzone .
    Akumulatory pod obciążeniem miernikiem do sprawdzania akumulatorów napięcie po spadku 10,8V .

    0
  • #16 10 Paź 2014 21:51
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Marcinpodkarpacie napisał:
    cały prąd który jest mierzony bezpośrednio na alternatorze wędruje do akumulatorów

    Więc masz uszkodzone akumulatory.
    Więć teraz ostatnie polecenie.

    Podepnij prostownik pod akumulatory tak żeby było na nich 28,6V i zmierz prąd jeśli będzie 50-60A to potwierdzi moją teorie, po czy możesz mi podesłać jakiś napój .... na emaila.

    0
  • #17 10 Paź 2014 21:54
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Marcinpodkarpacie napisał:
    cały prąd który jest mierzony bezpośrednio na alternatorze wędruje do akumulatorów

    Więc masz uszkodzone akumulatory.
    Więć teraz ostatnie polecenie.

    Podepnij prostownik pod akumulatory tak żeby było na nich 28,6V i zmierz prąd jeśli będzie 50-60A to potwierdzi moją teorie, po czy możesz mi podesłać jakiś napój .... na emaila.


    Tylko to zostało mi podmienić - jutro jak dam rady zakładam dwie inne 180ah do tej koparki i zobaczę.

    0
  • #18 10 Paź 2014 22:02
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    Marcinpodkarpacie napisał:
    jutro jak dam rady zakładam dwie inne 180ah do tej koparki i zobaczę

    Tylko naładowane.

    0
  • #19 10 Paź 2014 22:10
    kkknc
    Poziom 42  

    Marcinpodkarpacie napisał:

    rozumiem prawo Ohma jak i Kirchhoffa nie musisz mnie pouczać - dla mnie to zachowanie tez jest bardzo dziwne
    .

    Nie rozumiesz dlatego jest to dla ciebie dziwne.
    Marcinpodkarpacie napisał:

    błędy błędami szybko pisze - mądrować nie musisz

    Zwracam ci uwagę na regulamin tego forum który. I pisz wolniej w czym problem.

    Marcinpodkarpacie napisał:

    maszyna pracowała na uszkodzonym alternatorze kilka godzin po tym czasie przestała kilka 8-10h i odpaliła bez problemu

    I tu jest problem które wynika z praw które podobno rozumiesz.
    Pisałem ci o prostowniku i nic nie zrobiłeś
    Kolega "Strumien swiadomosci swia" tez ci pisze a ty swoje. Po podłączeniu prostownika o odpowiednie mocy który jest w stanie utrzymać napięcie przynajmniej 28V zniknie różnica potencjałów wynikająca z praw które jak piszesz rozumiesz. Jak się podładują i nie są uszkodzone to będzie działać. A ty swoje maszyna zapala to są dobre i nie rozładowane.

    0
  • #21 11 Paź 2014 05:26
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    diodabg napisał:
    Taki masz regulator ?
    http://www.ebay.com/itm/BRAND-NEW-24V-VOLTAGE...120-/280925809550?hash=item41687bab8e&vxp=mtr
    Co prawda nie można wklejać linków ale wpisujesz na ebay.com isuzu regulator 24v i ci wyskoczy kilka pozycji.
    Mostek prostowniczy na pewno był taki sam jak oryginał ? Sprawdz to.


    Zupełnie inny regulator .
    Mostek zamontowałem oryginał.

    0
  • #22 11 Paź 2014 05:47
    guard10
    Poziom 28  

    Witam Marcinpodkarpacie a może tak byś podał model tej koparki i zapodał foto z regulatorem.Jak do tej pory nie podałeś a dyskusja się toczy w powietrzu i nie ma się na czym oprzeć.

    0
  • #24 11 Paź 2014 10:50
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  

    guard10 napisał:
    może tak byś podał model tej koparki i zapodał foto z regulatorem
    Marcinpodkarpacie napisał:

    Product_HeroImage_ZX670LC-5.jpg


    Faktycznie już widze regulator w dobrym zoomie.


    POdepnij prostownik tak jak pisałem ww i pokaż wyniki pomiarów V i A , pomiar na każdym akumulatorze z osobna też.

    0
  • #25 11 Paź 2014 12:46
    Marcinpodkarpacie
    Poziom 8  

    Tak jak proponowaliście zaczołem od akumulatorów - w miedzy czasie dostałem regulator inny ale dało sie go przerobić na taki jak ma byc .

    Po tych dwóch zabiegach maszyna ożyła- ładowanie wywaliło na 20sek prąd około 35A po czym spadło do bezpiecznych 6-8A.

    Akumulatory nowe okazały sie nie takie jak powinny być.
    Regulator zmieniony tylko po to by bylo wszystko nowe - najprawdopodobniej bez potrzeby ale zmienione.

    Temat rozwiązany dziekuje wszystkim.

    Nie spotkałem sie z tym by akumulatory padły w tak szybkim czasie.

    Dołanczam fotki regulatora.

    0
  • Pomocny post
    #26 11 Paź 2014 17:21
    guard10
    Poziom 28  

    Witam akumulatory mogły paść przez regulator mówiłem o tym w moim wcześniejszym poście, czasami warto posłuchać .

    0